Blekt FBK i European Trophy

Färjestad förlorade borta mot Luleå – och spelade således bort sina chanser att nå European Trophy-slutspelet av egen kraft.
– Luleå var hetare på allt, säger FBK-tränaren Niklas Czarnecki.

Det ska nu mycket till om Färjestad ska ta en av de två platserna i den västra division som leder till slutspelet i Wien i december. Med tre matcher kvar att spela har FBK fem poäng upp till andraplatsen och Salzburg, men österrikarna är garanterade en slutspelsplats oavsett, vilket gör att Färjestad just nu måste placera sig etta i divisionen.

Niklas Czarnecki sa innan matchen mot Luleå att resultatet var det viktiga.

Och det fick han inte med sig.

Färjestad gjorde rentav sin sämsta match hittills i European Trophy när de förlorade med 5–2 i Kiruna. Det började annars bra när man tog ledningen med 1–0 av Anders Bastiansen som utnyttjade ett friläge. Men i mitten på den andra akten vände Luleå på matchen efter två snabba mål.

Färjestad fick dessutom en mardrömsstart på den sista perioden när Johan Harju stänkte in 4–1 och Patriks Lundhs reducering till 2–4 hjälpte föga.

Luleås nyförvärv Damien Fleury avslutade matchen med att sätta 5–2 i tom kasse.

– Vi hade behövt en trea här för att hänga med, men Luleå var hetare på allt. Det var varken tanke eller handling från vår sida, säger Czarnecki.

Varför blev det så här?

"Det finns inget enkelt svar, och det är nog bättre i det här läget att inte leta orsaker utan att blicka framåt. Men självklart går det inte att vinna när man inte är etta i någon situation."

Tycker du inte att det har gått trögt i ET?
"Poängmässigt har det gjort det. Vi skulle haft mer än sju poäng, men matchen mot Luleå skiljer sig betydligt i kvalité mot tidigare matcherna. Det här var ett bottennapp."

Har resorna påverkat negativt? Och att ni började så här tidigt på säsongen?
"Turnén har varit kännbar, men det är inget jag vill skylla på. Vi ska kunna prestera bättre än så här oavsett."

Färjestad går efter nederlaget in i en tuff träningsvecka som avslutas på söndag när man möter Frölunda i Löfbergs Lila Arena.

"Nu trycker vi på och träningarna kommer bli minst lika viktiga som matcherna, säger Czarnecki."
Källa: VF.se/Jonas Östlund