Kom och se Färjestads ispremiär

Istiden är här. På måndag 1 augusti går nya Färjestad på is för att genomföra det första officiella ispasset inför säsongen 2011-2012.

Träningen är öppen och alla är välkomna till Löfbergs Lila Arena med start klockan 18.30.

Färjestad har fyra av sina fem nyförvärv på isen på måndagskvällen och det finns mycket spännande att se;

 

# Poängkungen Micke Johansson i bättre form än någonsin i säsongsupptakten.

 

# Tre draftval från NHL-draften; Jonas Brodin och Oscar Klefbom som gick i förstarundan och Magnus Nygren i den fjärde. Tre unga och extremt talangfulla FBK-backar.

 

# Nye målvakten Fredrik Pettersson-Wentzel (Almtuna/Timrå).

 

# Nyförvärven Johan Larsson (Bofors) och Joakim Hillding (Växjö Lakers) och Peter "Pekka" Wennerström (Bofors).

 

J20-landslagsspelarna Erik Thorell och Jonas Brodin lämnar FBK-uppladdningen efter onsdagens pass för att ansluta till Roger Rönnbergs trupp som ska turneringsspela i Lake Placis, USA. Även Oscar Klefbom är högaktuell för JVM-truppen men stannar hemma från turneringen för att isträna med Färjestad.

 

Det senaste tillskottet, Fredrik Sjöström, ansluter till truppen först i nästa vecka.

 

På is finns - sensationellt nog - även korsbandsopererade Jonas Frögren vars rehab-träning har gått snabbare än väntat och nye tränaren Niklas Czarnecki. Frögren får dock ta det lite vackert och inte delta fullt ut i träningen.

 

Ett par andra intressanta ansiktet dyker också upp i form av förre storbacken Radek Hamr (senast i Kloten, nu free agent) och Washington-proffset Marcus Johansson.

 

Det blir en intensiv säsongsstart för FBK som ska avverka tre matcher under de första två veckorna. Matchpremiären blir i Arvika mot Leksand på lördag. Matchen startar klockan 15.00 och biljetterna kan köpas via Arvika HC:s kansli.

 

Veckan därpå möter Färjestad Red Bull Salzburg (11/8 i Kristinehamn, Biljettinfo till den matchen; www.kristinehamnshockeyteam.se) och tyska mästarna och tillika regerande European Trophy-vinnarna Eisbären Berlin (13/8 Löfbergs Lila Arena biljetter på www.fbkshopen.se/?wpsc-product=et-2011-fbk-eisbaren-berlin).

 

Träningen startar 18.30 och pågår cirka en timme och tjugo minuter. Direkt efter A-laget går den nya, historiska J20-truppen på för sitt första riktiga ispass. J20 kör på isen från klockan 20.10.

 

Jörgen Kalitzki-Färjestad bk

Vi granskar Djurgården if.

Återigen använder vi oss utav eliteprospects för att se hur följande lag ser ut. Vi tar oss an Djurgården if.Målvakter.
1. Tim Sandberg, En ganska bra målvakt som täcker målet väldigt fint.

41. Gustaf Wesslau, En storväxt målvakt med en explosiv spelstil. Hans största styrka är sidoförflyttningarna. Han täcker målet bra tack vare sin storlek. Wesslau spelar enkelt och har en ospektakulär stil. Bra rörelseschema. Bra psyke och utmärkt spelförståelse. Given första målvakt.

Backar.
78. Josef Bourmedienne, En offensivt skicklig back. Josef Boumedienne gillar att följa upp med i anfallen och bidrar med ett bra skott och okej passningsspel. Är kanske något ojämn i sitt defensiva agerande, men utmärker sig med sin fysiska och ibland lite småfula spelstil. Bra i powerplay. Av finsk/algerisk härkomst.

14. Fredrik Claesson, Placeringssäker och storväxt back med fina defensiva egenskaper. Spelar enkelt och smart, utan att briljera eller för den delen riskera. Ganska bra skott, som dock inte kommer till användning alltför ofta. Kan fortsatt jobba lite med spelet med puck.

00. Erik Gustafsson (har inte fått nummer ännu), har presterat riktigt bra tidigare så jag tror han kommer som junior att lyckas ganska bra. Kombineras mellan J20 och elitserien.

13. Filip Holm, Junior.

7. Andreas Holmqvist, En storväxt, högerfattad och offensivt mycket duktig back. Mycket bra spelsinne och ett utmärkt passningsspel. Holmqvist har också ett mycket bra slagskott. En utmärkt powerplay-spelare tack vare sina kvaliteter. Behöver förbättra sin defensiv och bli lite mer aggressiv i sitt försvarsspel.

49. Kyle Klubertanz, amerikansk back som har varit lite bortrest men är trots allt nu tillbaka igen, han är en publikfavorit bland många. Spelskicklig och allround tvåvägsback med bra "tryck" i tacklingarna. Är mycket användbar i såväl powerplay som boxplay. Kapabel skridskoåkare med bra puckbehandling. Riktigt bra på att transportera puck. Läser spelet bra. Bra teknik. Offensivt bättre än defensivt. (tidigare klubb: Hamilton Bulldogs)

21. Stefan Lassen, ryktas att vara på väg bort från Djurgården men än så länge så är han kvar i truppen. Storväxt defensiv dansk back. Trots sin storlek och defensiva styrka så är Lassen en mycket spelskicklig och kreativ back med fin skridskoåkning. Gillar att spela fysiskt och håller mer än gärna rent framför den egna målvakten på ett skickligt vis.

28. Kim Lennhammer, har tidigare varit utlånad till Almtuna men i år så troligtvis får han spela i Djurgården.

55. David Printz, En stor, stark och fysisk back. Printz är knappast en nämnvärt spektakulär spelartyp, men har hyfsad timing i sina tacklingar och agerar skapligt säkert i egen zon.

00. Daniel Tjärnqvist, En duktig tvåvägsback med bra storlek och spelsinne. Spelar ett smart spel och tar ofta kloka beslut. Följsam i offensiven och användbar både i boxplay och powerplay. (tidigare klubb Lokomotiv Yaroslavl)

Forwards.
18. Jonas Almtorp, Center, Almtorp är en center med stor spelförståelse. Bra skridskoåkare och passningsspelare. Nyttig lagspelare och klart mer framträdande i defensiven samt i boxplay. Skottet är klent och det fysiska spelet kunde vara bättre. (tidigare klubb Södertälje SK).

34. Daniel Brodin, RW/LW, En ganska intensivt spelartyp. Brodin är lite osvensk och avig i sin spelstil och driver mot målet med bra fart, är villig att avlossa sitt skott och går in i närkamperna. Värdefull som lag- och energispelare.

15. Mattias Carlsson, LW/RW, har en utomordentlig arbetsstil, solid spelare som kan spela båda offensivt och defensivt. (tidigare klubb Södertälje sk)

29. Patrick Cehlin, LW/RW, Lysande skridskoåkare. Cehlin är accelererar snabbt och har fin toppspeed. Han är en offensiv spelartyp med god teknik, skott och kreativitet. Giftig, både som framspelare och målgörare. Finns utrymme till förbättring i det defensiva agerandet. Återstår att se om han kan bli en producerande spelare på seniornivå.

20. Christian Eklund, (A) LW/C, En envis kämpe som alltid jobbar enormt hårt. Relativt liten forward med bra teknik och speluppfattning. Bra i forecheckingen. Ofta använd i boxplay. Aggressiv spelstil. Tacklar gärna. Bra tekare. Defensiv forward.

3. Nils Ekman, LW/C, (fick en stroke så det är inte säkert om han kommer att spela framöver) Han är ett frågetecken. Annars är han en duktig skridskoåkare och aggressiv spelare.

26. Tim Eriksson, LW/RW, Mycket kvickfotad ytterforward. Bra klubbteknik, men sämre skott. Småvuxen och således ingen jätte i närkamper.

70. Mario Kempe, RW/LW, Kempe är en mycket skridskoskicklig forward med bra teknik. Jobbar mycket hårt och är en bra forecheckare. Spelar med viss aggressivitet och kan leverera en bra tackling ibland. Är relativt målfarlig och kreativ med puck. Kombinerad lirare och gnuggare. Snabbt skott.

4. Marcus Nilsson, (C) misstänker att han är lagkapten även i år, i eliteprospects så finns det bara assisterande kapterner, men eftersom Nilsson tidigare var kapten så borde han vara det också i år) RW, bra teknisk spelare, är inte någon snabbskrinnande spelare, har ett bra psyke och vinnaregenskaper.

37. John Norrman, C/LW, En mycket skicklig skridskoåkare. Norman har imponerande acceleration och även bra toppspeed. Han är vidare utrustad med bra blick för spelet, har god teknik och är bra på att fördela pucken.

9. Kristofer Ottosson, Center, En skridskoskicklig tvåvägsspelare med bra teknik. Gör sällan en dålig match, även om poängproduktionen varit ojämn. En värdefull spelare som läser splet bra och tar kloka beslut. Bra att transportera puck, Duktig tekare. Har ett snabbt handledsskott.

44. Stefan Söder, RW, har utlånats till Örebro tidigare, finns inte så mycket fakta om honom tyvärr. Men han är säkert en bra spelare.

17. Mattias Tjärnqvist, LW/RW, En allround forward med bra defensiva instinkter. Fint spelsinne, bra passningar och framförallt stor arbetskapacitet. En lag- och rollspelare som sätter laget före. Duktig i numerärt underläge. Duktig i spelet framför mål.

00. Fredrik Wiegel, En skicklig center med mjuka händer, bra teknik, spelsinne och okej tvåvägsspel. Relativt produktiv och duktig passningsspelare som hittar öppningar. Väger emellertid lätt.

00. Pontus Åberg, LW. Junior.

19. Jimmie Ölvestad, LW, En suverän skridskoåkare, som både accelererar bra och har en imponerande toppfart. Ölvestad är en riktig lagspelare som jobbar stenhårt i båda zoner och gillar att spela fysiskt. Med bättre målsinne och passningsspel, skulle han varit enorm. Bra tacklare.

Djurgården klarade av en 6 plats förra säsongen och jag tror därför att man klättrar något i tabellen.
Tippning: 5 plats.