Målvaktsbyte mot Zug

Bara ett insläppt mål och en bragdmatch mot Zürich. Fredrik Pettersson-Wentzels belönas med en kvälls "ledigt" efter sin succématch. Istället släpper FBK-coacherna fram nästa målvakt. European Trophys tätaste. Daniel Taylor vaktar kassen ikväll mot Zug.

Färjestads dynamiska målvaktsduo har klivit fram som det i särklass tätaste i hela turneringen. Danny Taylor leder målvaktsligan, Fredrik Pettersson-Wentzel  är trea. Tillsammans har de bara släppt fyra mål på fem matcher i turneringen.

Inget lag av de 32 i turneringen har visat upp ett stabilare försvarsspel.

Mot EVC Zug ikväll får PW ”ledigt” efter supermatchen mot ZSC Zürich och Färjestad ställer Danny Taylor.

# Några andra ändringar i laget? - Vi funderar kring några forwardspositioner där vi inte riktigt bestämt oss, säger Carlsson.

Målsättningen inför kvällen är dock given.

- Vi ska avsluta Schweizturnén på bästa sätt och förlänga vår vinstrad i turneringen, säger Leif Carlsson.

Och planen hur det ska gå till är klar; - Vi ska spela hockey, inte bara tvingas till krigarhockey som mot Zürich, säger Leif Carlsson.

En seger mot Zug placerar Färjestad verkligen i vinnarhålet för en plats i slutspelet i Berlin i december. Gruppsegrarna är direktkvalificerade liksom turneringens bästa tvåa.

Med en seger på de tre återstående matcherna har Färjestad utgångsläget i egna händer. En intressant utveckling som sätter ytterligare spännande prägel på ET-avslutningen mot Frölunda i Löfbergs Lila Arena om en vecka.

Frölunda, tabelltvåa i den Västra divisionen två poäng bakom Färjestad, möter på lördag kväll Zürich i Chreis, Dübendorff. Den matchen börjar klockan 19, en timme senare än nedsläpp i FBK-mötet.

Färjestads lagledning gav spelarna frivilligt val om man ville gå på is eller köra ett eget fyspass. Efter gemensam lunch blev det laddning på hotellet inför kvällens match med nedsläpp klockan 18.

Matchen följer du på direkttwitter på @FBKLive eller via European Trophys livetjänst på webben. Det finns ingen live-TV-stream från matchen.

Farjestadbk.se/Jörgen Kalitzki

Skönt med ännu en vinst trots tunnbackbesättning

Det måste kännas skönt för alla  i FBK lägret nu efter så  många skador, fast jag undrar varför man inte vågade plockade in Frögren tidigare. Nu fick man värva en till defensiv back..... lustigt.... Med andra ord det måste finnas någon annan orsak till att man inte valde in Frögren tidigare.
 
Undrar om Jörgen Jönsson funderar idag på varför de inte gjorde det.... Lätt att vara efterklok?
 
Men laget verkar vara riktigt bra i alla fall även om inte Frögren spelar i FBK. Kanske dags att fundera på om det inte kan bli guld i alla fall? Men det är långt kvar till dess och den som lever får helt enkelt se. Hur som haver det är skönt med en femte rak seger, även om jag tror det kan bli tuffare för dem om skadorna fortsätter att hålla i sig.
 
Men kanske det är bättre att skadorna kommer nu och inte senare..... Well vi får se, men det var skönt med en seger även om man hade en tunn backbesättning.
 
Text: Mikael Zetterström
 
 

Femte raka


Fredrik Pettersson-Wentzel var Färjestads stora matchvinnare när laget tog femte raka segern i European Trophy genom att besegra Zürich med 2-1 efter en heroisk kämpamatch med tunn backbesättning.


Färjestad öppnade matchen starkt med en offensiv forechecking som aningen överraskade Zürich i matchens första byten. Anders Bastiansen hade sånär satt 1-0 redan efter 30 sekunder men skottet gick utanför. Muskelkedjan med Holtet, DiDiomete och Bastiansen var en obehaglig överraskning för schweizarna när de med sitt fräna fysiska spel utmanade motståndarna.

Max Görtz svarade för en stark enmansattack när han hämtade upp pucken i egen zon och frestade målvakten Lukas Flüeler med keepern kunde styra skottet utanför.

Zurich fick mitt sitt snabba kontringsspel en strålande chans att ta ledningen när Ryan Keller i friläge slashades bakifrån av Nicklas Arell med straff som påföljd. Fredrik Pettersson-Wentzel var dock bra med på straffen och räddade utmärkt med klubbhandsken.

De första minuternas optimistiska FBK-spel vändes efter hand till en jobbig defensiv när Zürich fick allt mer att säga till om och pressade tillbaka det decimerade FBK-manskapet.
Ett befarat boxplay för FBK när Devin Didiomete visades ut varade dock inte länge. Förre FBK-backen Severin Blindenbacher drog bara nio sekunder senare på sig en tvåa för hakning och det blev spel fyra mot fyra.

Första perioden var Färjestads mest fysiska så här långt den här säsongen. Båda lagen bjöd upp till rejäla fysiska kontakter men utan att hitta nätet bakom två stabilt spelande målvakter.
Fredrik Pettersson-Wentzel stabila spel höll matchen mållös i den första perioden. PW:s räddningar var strålande, inte minst när Nicklas Arell tappade pucken på offensiv blå och Ryan Keller kom fri men PW dubbelräddade den första chansen plus returen från Ronalds Kenins. En högkaratig dubbelräddning.

Färjestad fick chans till spel i numerärt underläge när Blindenbacher fick sin andra tvåminutare i perioden men trots ett bra powerplay lyckades man inte öppna Lions-försvaret.

Med dryga två minuter kvar av perioden drabbade Devin Didiomete och NHL-veteranen Steve McCarthy samman sedan McCarthy surnat till efter en korrekt tackling från Anton Grundel. Det hela slutade med en femminutersutvisning för Chris Baltisberger, en tvåa för Nuenschwender medan Didiomete klarade sig undan med en tvåa.

En chanspuck på mål från Åberg i periodens sista minut höll sånär på att trilla in när Flüeler gjorde ”Salo” och fick pucken på axeln men kunde klara upp den trassliga situationen.Färjestad fick starta den andra perioden med ett nästan tre minuter (2.58) långt PP. Max Görtz hade ett rykande direktskott på en bra passning från Jack Connolly men det var bockså den enda farligheten. Ett resultat av bra boxplay av schweizarna och en aning statiskt och idélöst powerplay från Färjestad som tidigare i ET var framgångsrika i disciplinen.

Färjestad startade den andra perioden betydligt bättre och stängde den egna zonen effektivare. Man skapade också stundtals ett visst tryck i Lions zon, men utan att hitta rätt.

Därför kom Zurichs ledningsmål till 1-0 en aning överraskande, även om det knappast var orättvist sett till första halvan av matchen.
Nicklas Arell hamnade ensam med två Lionsforwards som elegant och effektivt utnyttjade 2-mot-1-läget när Patrik Bärtsch snyggt kunde lyfta in 1-0 efter en snygg kombination med Ronalds Kenins och Morris Trachsler efter 8.59.

Max Görtz och Anton Grundel frestade Zürichkeepern med ett par fräsande skott mitt i perioden i spel fyra mot fyra men utan att hitta nätet.

Efter 13.42 presenterade sig Färjestads nye kanadensare Dave Liffiton på allvar. Han behöll handskarna på men vann lätt en fajt med Reto Schäppi. Tyvärr för Liffi kostade det honom och laget 2+2+10 min. Devin Didiomete som startade det hela klarade sig liksom Marco Maurer undan med varsin tvåa.

Direkt på tekningen fick Zürich ett jätteläge då Ryan Shannon kom helt fri med PW men FBK-keepern kunde på nytt klara upp ett friläge. Och som om inte det räckte fixade han en ny dubbelräddning när Shannon bara minuterna senare fick ett nytt jätteläge.

Men det var Färjestads om skulle visa sig effektivast.

Med bara 47 sekunder kvar styrde Garret Stafford in kvitteringen sedan Anton Grundel krutat på från blålinjen mot en skymd hemmamålvakt.
Och bara 36 sekunder senare skickade Max Görtz överraskade in Färjestads ledningsmål på passning från Joakim Nygård.
Inte helt rättvist – men en skön retroaktiv utdelning.

Färjestad fick ett gyllene läge sju minuter in i slutperioden då Rickard Wallin och Pontus Åberg fick ett två-mot-en-läge. Wallin valde korrekt att ta skott men målvakten klarade.

Zürich pressade stenhårt under större delen av den tredje perioden för att i första hand hitta rätt med en kvitteringspuck och fick ett gyllene läge med powerplay med bara 1.46 kvar av perioden då Pontus Åberg åkte ut för slashing.
Schweizarna laddade in allt man hade med sex mot fyra i slutminuten men Färjestad kunde reda ut stormen och spela hem matchen med 2-1 efter en stark kämpainsats.3 stjärnor Garret Stafford

2 stjärnor Lukas Flüeler

1 stjäna Fredik Petterssin-WentzelZSC LIONS ZÜRICH – FÄRJESTAD

1-2 (0-0, 1-2, 0-0)

Skott: 11-8

Andra perioden:
1 - 0 08:59 Patrik Bärtschi (Ronalds Kenins, Morris Trachsler)
1 - 1 19:13 Anton Grundel (Garrett Stafford)
1 - 2 19:49 Max Görtz (Joakim Nygård, Niklas Arell)

Skott 8-15

Tredje perioden:

Skott: 16-6

Shots on goal, total: 35-29

Domare: Eichmann, Stricker; Fluri, Kehrli
Publik: 1567
Utvisningar, ZSC Lions: 8 x 2, 1 x 5, 1 x 20.
Utvisningar, Färjestad BK: 9 x 2, 2 x 10.

text: Jörgen Kalitzki/farjestadbk.se