Femte raka

Fredrik Pettersson-Wentzel var Färjestads stora matchvinnare när laget tog femte raka segern i European Trophy genom att besegra Zürich med 2-1 efter en heroisk kämpamatch med tunn backbesättning.

Färjestad öppnade matchen starkt med en offensiv forechecking som aningen överraskade Zürich i matchens första byten. Anders Bastiansen hade sånär satt 1-0 redan efter 30 sekunder men skottet gick utanför. Muskelkedjan med Holtet, DiDiomete och Bastiansen var en obehaglig överraskning för schweizarna när de med sitt fräna fysiska spel utmanade motståndarna.

Max Görtz svarade för en stark enmansattack när han hämtade upp pucken i egen zon och frestade målvakten Lukas Flüeler med keepern kunde styra skottet utanför.

Zurich fick mitt sitt snabba kontringsspel en strålande chans att ta ledningen när Ryan Keller i friläge slashades bakifrån av Nicklas Arell med straff som påföljd. Fredrik Pettersson-Wentzel var dock bra med på straffen och räddade utmärkt med klubbhandsken.

De första minuternas optimistiska FBK-spel vändes efter hand till en jobbig defensiv när Zürich fick allt mer att säga till om och pressade tillbaka det decimerade FBK-manskapet.
Ett befarat boxplay för FBK när Devin Didiomete visades ut varade dock inte länge. Förre FBK-backen Severin Blindenbacher drog bara nio sekunder senare på sig en tvåa för hakning och det blev spel fyra mot fyra.

Första perioden var Färjestads mest fysiska så här långt den här säsongen. Båda lagen bjöd upp till rejäla fysiska kontakter men utan att hitta nätet bakom två stabilt spelande målvakter.
Fredrik Pettersson-Wentzel stabila spel höll matchen mållös i den första perioden. PW:s räddningar var strålande, inte minst när Nicklas Arell tappade pucken på offensiv blå och Ryan Keller kom fri men PW dubbelräddade den första chansen plus returen från Ronalds Kenins. En högkaratig dubbelräddning.

Färjestad fick chans till spel i numerärt underläge när Blindenbacher fick sin andra tvåminutare i perioden men trots ett bra powerplay lyckades man inte öppna Lions-försvaret.

Med dryga två minuter kvar av perioden drabbade Devin Didiomete och NHL-veteranen Steve McCarthy samman sedan McCarthy surnat till efter en korrekt tackling från Anton Grundel. Det hela slutade med en femminutersutvisning för Chris Baltisberger, en tvåa för Nuenschwender medan Didiomete klarade sig undan med en tvåa.

En chanspuck på mål från Åberg i periodens sista minut höll sånär på att trilla in när Flüeler gjorde ”Salo” och fick pucken på axeln men kunde klara upp den trassliga situationen.

Färjestad fick starta den andra perioden med ett nästan tre minuter (2.58) långt PP. Max Görtz hade ett rykande direktskott på en bra passning från Jack Connolly men det var bockså den enda farligheten. Ett resultat av bra boxplay av schweizarna och en aning statiskt och idélöst powerplay från Färjestad som tidigare i ET var framgångsrika i disciplinen.

Färjestad startade den andra perioden betydligt bättre och stängde den egna zonen effektivare. Man skapade också stundtals ett visst tryck i Lions zon, men utan att hitta rätt.

Därför kom Zurichs ledningsmål till 1-0 en aning överraskande, även om det knappast var orättvist sett till första halvan av matchen.
Nicklas Arell hamnade ensam med två Lionsforwards som elegant och effektivt utnyttjade 2-mot-1-läget när Patrik Bärtsch snyggt kunde lyfta in 1-0 efter en snygg kombination med Ronalds Kenins och Morris Trachsler efter 8.59.

Max Görtz och Anton Grundel frestade Zürichkeepern med ett par fräsande skott mitt i perioden i spel fyra mot fyra men utan att hitta nätet.

Efter 13.42 presenterade sig Färjestads nye kanadensare Dave Liffiton på allvar. Han behöll handskarna på men vann lätt en fajt med Reto Schäppi. Tyvärr för Liffi kostade det honom och laget 2+2+10 min. Devin Didiomete som startade det hela klarade sig liksom Marco Maurer undan med varsin tvåa.

Direkt på tekningen fick Zürich ett jätteläge då Ryan Shannon kom helt fri med PW men FBK-keepern kunde på nytt klara upp ett friläge. Och som om inte det räckte fixade han en ny dubbelräddning när Shannon bara minuterna senare fick ett nytt jätteläge.

Men det var Färjestads om skulle visa sig effektivast.

Med bara 47 sekunder kvar styrde Garret Stafford in kvitteringen sedan Anton Grundel krutat på från blålinjen mot en skymd hemmamålvakt.
Och bara 36 sekunder senare skickade Max Görtz överraskade in Färjestads ledningsmål på passning från Joakim Nygård.
Inte helt rättvist – men en skön retroaktiv utdelning.

Färjestad fick ett gyllene läge sju minuter in i slutperioden då Rickard Wallin och Pontus Åberg fick ett två-mot-en-läge. Wallin valde korrekt att ta skott men målvakten klarade.

Zürich pressade stenhårt under större delen av den tredje perioden för att i första hand hitta rätt med en kvitteringspuck och fick ett gyllene läge med powerplay med bara 1.46 kvar av perioden då Pontus Åberg åkte ut för slashing.
Schweizarna laddade in allt man hade med sex mot fyra i slutminuten men Färjestad kunde reda ut stormen och spela hem matchen med 2-1 efter en stark kämpainsats.