Växjö tar nästa kliv

Växjö har pusslat färdigt med sitt lagbygge för sin tredje säsong i det vi en gång kallade för Elitserien. ¨

I en liga där min spontana känsla är att bara fyra eller snällt räknat sex lag känns som potentiella mästarlag har Växjö goda möjligheter till en tämligen hög placering.

Färjestad, HV71, Luleå och Skellefteå är mina de fyra självklara lagen till mästartiteln. Modo och Linköping är två utmanare som kanske inte känns överdrivet realistiska som mästarlag, men där det ändå finns viss potential nog att lyckas ta sig hela vägen om allt klaffar.

Växjö kan mycket väl hamna bakom de fyra givna i ligan, men att ta sig hela vägen i ett slutspel tror jag inte att man kan göra även om jag tycker att deras lagbygge ser både bra och stabilt ut.
Orsaken till att jag inte tror att man är kapabla att räcka hela vägen är att klubbar och spelare ofta behöver tid på sig för att successivt ta sig framåt och att jättehoppen sällan sker från ett år till ett annat.

Ta Skellefteå som ett strålande exempel. Laget har gått framåt år för år sedan man tog klivet upp i Elitserien 2006. Man fick kvala första året, man tog sig till slutspel andra året. Sedan två år av semifinalförluster i rad innan man förlorade två raka finaler och nu i våras stod som segrare.

Klubben har dessutom i ligaspelet haft en bättre placering varje enskilt år sedan man gick upp. Bara en sån sak.

Man kan dra paralleller till Malmö och tidigt 90-tal när klubben gick upp 1990 och två år senare stod som svenska mästare.
Men det var en annan tid. En annan ekonomi. Malmö var i stora drag ett proffslag bland ett gäng amatörlag.

Inte för att jag vill överdriva Colby Armstrongs betydelse för Växjö som lag. Vad han kan och inte kan återstår i allra högsta grad att se ännu. Efter problemen han skaffade sig via hjärnskakning har han varit ganska lågt ifrån vad han var tidigare och det vore fel att sitta och hajpa upp honom som en given stjärna.

Men det finns så mycket annat i Växjös trupp som gör att laget känns som ett lag som kan vara med och slåss tämligen högt upp i tabellen.
Får man Cory Murphy att funka någorlunda efter önskemålen får man den dimension på backsidan man saknade helt förra säsongen när Ilkka Heikkinen lämnade. Kanske lyckas Ville Varakas ta med sig något av sin finska leverans till Sverige och på det finns det nog förhoppningar om att Sebastian Erixon ska kunna hitta till det spel som gav honom ett NHL-kontrakt.

På anfallssidan finns det väldigt mycket som kan slå rätt. Kanske egentligen främst av det som finns kvar från ifjol.

• Robert Rosén, som var en av ligans större besvikelser ifjol men som har så mycket mer i sig.

• Dennis Rasmussen, som tog ett jättekliv ifjol och mycket väl kan göra det samma nu också.

• Ryan Lasch, spelade så lite ifjol att han i princip är att beteckna som ett nyförvärv. Lätt att glömma att det bara är ett och ett halvt år sedan han var poängkung i finska ligan.

Som det ser ut på laget kan man få ut en tämligen bra struktur med tydliga roller rakt igenom kedjorna där ingen. utom den trettondeforward som inte får vara med och spela, behöver känna att den får en för liten roll i laget.

Enda frågetecknet, och det är väl så här på förhand ganska stort, är målvaktssidan. Det är alltid lite gambling med nordamerikanska målvakter i svensk hockey. Det är sen gammalt.
Men jag tror att Växjös försvar och defensiva kompetens mycket väl kan vara så bra att man ger den trygghet som behövs för att åtminstone någon av målvakterna ska stå pall.

Så jag tror definitivt att Växjö blir att räkna med kommande säsong. Ingen guldkandidat, men ett lag som definitivt kan nå kvartsfinal utan att ens behöva socialslutspela.

Hockeysverige/skrivet av Robert Pettersson

Färjestads ispass avklarad.


Traditionsenligt presenterades Färjestads trupp inför en stor skara intresserade fans. Sju av åtta nyförvärv fanns på plats där store backen Shawn Belle och målvakten Daniel Taylor verkade mest eftertraktade bland supportrarna.


Färjestad har gjort som tradition att låta fansen träffa spelartruppen före första isträningen och många nyfikna supportrar dök upp. Även klubbshopen hade öppet och många passade på att införskaffa kläder och souvenirer.

Jörgen Jönsson inledde med att berätta lite om laget och hur han resonerat kring värvningarna. - Jag har ideér om hur hockey ska spelas och vilken typ av spelare man behöver. Jag har också tvingats ta en del tuffa beslut, sa sportchefen.

FBK har alltid höga målsättningar och ambitioner. - Finns alltid press här men har man varit med sen 1995 i klubben så har man lärt sig hantera det.

- Det finns jättemycket potential i spelarna och hoppas alltid att det ska gå bra och med er hjälp går det bra, sa Jönsson till lyssnarna angående den unga spelartruppen.

Hela laget presenterades sen på en scen och presschefen ställde frågor till dem, främst till nyförvärven och de ungdomar som flyttats upp från J20-laget till A-laget.

Tränarkvartetten Leif Carlsson, Andreas Johansson, Radek Hamr och Erik Granqvist avslutade med att prata lite om deras tankar och förhoppningar.
- Vi är glada att ta oss an den här truppen och försöka forma den, sa Carlsson.
- Vi ställer upp höga krav och höga målsättningar.

- Det är många nya spelare men ett spännande lag och vi ska ge allt på isen från och med idag, slog Johansson fast.

- Det ska bli roligt att komma igång på is, konstaterade Hamr.

- Tack för ert stöd, jag och laget älskar er och behöver er i fortsättningen också, sa Granqvist till supportrarna.

Efter detta minglade spelare och ledare bland glada besökare för autografer, frågor, taktiksnack mm.Här följer en snabb resumé med tröjnummer, lite spelarkommentarer samt omdömen:

#6. Ludwig Byström (back - kommer från Modo).
- Efter att ha spelat hela mitt liv i Modo behövde jag en förändring.

Omdöme: En ung, hungrig kille som hamnade lite snett däruppe. En kille som brinner för hockey, säger Jönsson.

#7. Shawn Belle (back - kommer från Adler Mannheim i Tyskland).
- Jag är en bra tvåvägsback med skridskoåkningen som största tillgång. Jag kommer att lägga fokus på att vinna mästerskapet med FBK.

Omdöme: Han är en stor back (190 cm / 111 kg) som är vår nye tuffing, säger Jönsson. Han jagar inte tacklingar men kommer att backa upp "Tolle" (Ole-Kristian Tollefsen) bra där bak. Vi kände att vi var lite tunna i backlinjen förra säsongen när Sanny Lindström och Oscar Klefbom blev skadade.

#27. Devin DiDiomete (forward - kommer från Cardiff Devils i Storbritanien).
- Jag är en powerforward som gillar att spela en tuff hockey.

Omdöme: Ska bidra med stort hjärta och energi i sitt spel, hjälpa de yngre spelarna som kanske inte alltid har det så lätt mot såna som Per Ledin. Är här på try-out-kontrakt.

#28. Tomas Hyka (forward - kommer från kanadensiska juniorligan).
- Jag är en powerforward som gillar Färjestads sätt att spela, därför kom jag hit.

Omdöme: En snabb och offensiv spelare med stor potential. Är här på try-out-kontrakt.

#40. Niklas Arell (back - kommer från BIK Karlskoga)
- Man får väl se vad som väntar därute, tror att alla är starkare och snabbare, det gäller att spela smart. (Apropå att komma från allsvenskan och upp till SHL).

Omdöme: En stor och tuff tvåvägsback, visade i BIK Karlskoga att han kan rensa framför egna målet likväl som göra mål i andra änden av isen.

#41. Daniel Taylor (målvakt - kommer från Calgary Flames organisation).
- Färjestad har en stolt historia att vinna! Ett nytt målvaktsmonster under Erik Granqvists ledning? - Nja, det vet jag inte men jag försöker stoppa alla puckar.

Omdöme: En explosiv och atletisk målvakt med en kvick plock och duktig på att stänga efter isen.

#46. Pontus Åberg (forward - kommer från Djurgården).
Är FBK en mellanstation innan du hamnar i NHL?
- Det vet jag inte men jag har skrivit på för två år här och går för att ta guld!

Omdöme: Ung spelare som är stark, snabb och har ett bra målsinne. - han är redo att bli en poängmaskin i serien, konstaterade Jönsson.

#57. Garrett Stafford (back - kommer från Hershey och Oklahoma i AHL). Enda nyförvärvet som inte anlänt, kommer till Karlstad kommande torsdag.

Omdöme: En högerskjutande back med både defensiva och offensiva kvaliteter. Har gjort 368 poäng (93+275) på 666 matcher i AHL.

Nyförvärv i A-lagstruppen är också #15. Wilhelm Westlund (18 år - back), #16. Joakim Nygård (20 år - forward), #18. Johan Olofsson (19 år - forward) och#33. Linus Fröberg (20 år - forward).
Samtliga dessa spelare gjorde ett antal matcher i A-laget den gångna säsongen.

Hans-Göran Bäckström /webbansvarig FBK.