Ohållbart att stanna over thereDen förlorade sonen återvänder. Magnus Nygren kommer hem till Karlstad igen. Färjestad lånar honom från Montreal över resten av säsongen.
– Jag kom till en punkt där det blev ohållbart att stanna här, säger Nygren till VF-sporten.
.

Mitt i första periodpausen dök Håkan Loob upp på jumbotronen i Löfbergs Arena, i handen hade han en tröja med ”32 Nygren” på ryggen.

Budskapet kunde inte vara tydligare, givetvis jublade publiken när en av deras största favoriter återvänder. Minuter senare nådde VF-sporten Magnus Nygren borta i Kanada som då satt och väntade på taxin till flygplatsen.

I dag landar han på Landvetter och åker bil hem till Karlstad. Låneavtalet mellan Montreal Canadiens och Färjestad sträcker sig säsongen ut.

– Det känns bra som fan, säger Nygren spontant.

I ett stort VF-reportage för några veckor sedan berättade Magnus Nygren om en AHL-vardag i Hamilton som var allt annat än glamourös. Till sist var det den som avgjorde.

– Det var inget lätt beslut, men till sist blev det ohållbart, säger Nygren och fortsätter:

– Det viktigaste i livet är inte hockey, man måste ha ett liv utanför också och när det sätts på spel är det dags att tänka till. Det har varit jävligt jobbigt, jag har varit nära att tappa glädjen till hockeyn. Och kommer jag hem vet jag att jag över en kväll kommer få tillbaka den.

• När togs första kontakten?

– Jag har aldrig släppt kontakten med Färjestad. Andreas (Johansson) och ”Leffe” (Carlsson) har jag pratat med hela tiden, i början när det gick bra i Montreal var de glada för min skull. Sen har väl Färjestad hört bakvägen att jag haft det tufft utanför isen och vi började prata för ett par veckor sedan och det känns jättebra att det gick att lösa så här.

• Vad säger Montreal om att du ville hem?

– Ingen aning, men jag tror inte det är alltför sura miner. De valde ju att behålla mina rättigheter. Det som ändå känns bra är att det gått såpass bra hockeymässigt, jag är nöjd med min prestation på isen och tycker jag lämnar med flaggan i topp. Jag ser det inte som ett misslyckande utan som en chans till en nystart. Förhoppningsvis kan jag visa att jag är bättre än när jag lämnade.

Magnus Nygren är hemma i Karlstad igen på fredagen, när han kan göra comeback är dock osäkert. För en och en halv vecka sedan åkte han på en hjärnskakning i matchen mot Lake Eire Monsters.

• Hur mår du nu?

– Bra tycker jag, det känns inte som det är jättelångt till spel. Men jag har en jäkla respekt för hjärnskakningar och kommer sätta mig ned med Mattias Hell när jag kommer hem.

• Vad kommer du kunna bidra med till ett Färjestad som gått tungt i höst?

– Samma spel som i fjol, jag känner att jag är en bättre hockeyspelare och kommer hem med bra självförtroende eftersom det gått såpass bra på isen. Jag hoppas bidra med energi.

• Och kanske några mål från blå i powerplay?

– Gärna det, skrattar Nygren.
..Johan Ekberg- johan.ekberg@vf.se

Målshow i Gävle

När Brynäs tog emot Skellefteå bjöds publiken på en riktig uppvisning. Med tre måls underläge efter första perioden var det nog inte många som trodde på en vändning från hemmalaget. Med Andreas Thuresson i spetsen svarade man för en makalös vändning med en oförglömlig upplösning för de som var på plats i Läkerol arena.

Serieledande Skellefteå ville omgående visa att man inte ville att den här matchen skulle bli någon klang och jubelföreställning för Brynäs med tanke på lagens förra möte då Gävlelaget vann med 7-3 i Skellefteå.

Petter Emanuelsson visade framfötterna och utnyttjade en markeringsmiss från Brynäs. Helt ren med Bernhard Starkbaum drog han i sidled och lade pucken i mål tätt intill stolpen. Han spelade sedan rollen som framspelare när Viktor Arvidsson ordnade tvåan och Arvid Lundberg såg sedan till att ledningen var 3-0 innan första perioden var över. Det var Lundbergs första mål i SHL.

Men hemmalaget bröstade upp sig rejält i andra och reduceringen lät inte vänta på sig. Några snabba direktpassningar gjorde att Jesper Ollas serverades i stort sett öppet mål och hade bara att raka in den. Målet kom efter drygt fyra minuter och nio minuter senare satt ytterligare en reducering. Den här gången av det mer tursamma slaget då Daniel Brodins skott från dålig vinkel letade sig in i nätet via Skellefteåbacken Jonas Frögrens byxa.

Dramatiken fortsatte i tredje. Skellefteå utökade ledningen till 4-2 med halva tredje kvar. Det var återigen lagets tredjekedja som gjorde det och sist på pucken var Melker Karlsson.

Men för Brynäs var ingenting omöjligt ikväll. Efter 13.24 var det både reducerat och kvitterat genom lagets målkungar Anton Rödin och Andreas Thuresson. När så gästernas Arvid Lundberg snyggt gjorde sitt andra mål för kvällen efter 18.22 släcktes nog hoppet igen för många Brynässupportrar. Det tog bara elva sekunder till så var det utjämnat igen genom Rödin.

Förlängningen var ett faktum och där klev Thuresson fram igen. Han fullbordade succén med ett riktigt klassmål, lurade skjortan av Skellefteåspelarna och stänkte sen upp pucken i krysset. Ett värdigt avslut på en sällsynt underhållande match.

Martin Bergh, Redaktör, SHL

 

Seger mot AIK och ett nyförvärv

Färjestad får förstärkning ytterligare genom en poängstark back, enligt Fbks egna hemsida så rapporterade man att Magnus Nygren återvänder till Färjestad genom ett lån som Loob och Canadiens har kommit överrens om. Lånet gäller säsongen ut och Nygren tycker det är perfekt. Samtidigt som Färjestad själva är mycket nöjda även om de börjat få igång laget som idag besegrade AIK med 2-1. Tror det betyder en hel del att få tillbaka målkungen Nygren i backuppställningen framöver. Däremot lär det finnas en hel del spelare som snart får packa väskan. En risk finns att Hyka får göra det då han och Christian Berglund nu är överflödiga. Idag ställdes Hyka utanför laguppställningen tillsammans med Christian. Jag misstänker att vi snart inte kommer att se Christian Berglund i Färjestad om man håller på så här. Han kommer nog överväga att lämna laget och kanske välja Örebro som fortfarande har stora problem.

En målgörare som såg till att prestera var bland annat Garrett Stafford som gjorde sitt andra mål för säsongen och det på de två senaste matcherna. Både Ville Lajunen och Stafford var alltså målgörare i matchen. Färjestad ligger fortfarande på en åttonde plats för närvarande.