Lakers tog revansch

Växjö Lakers fick revansch på Färjestad för fjolårsäsongens semifinalförlust när man vann en intensiv tillställning med 5-4 (0-1, 2-2, 3-1) i Strömstad Hockey Classic i Lionshov.

Inte så välspelat men tajt och intensivt var en enkel sammanfattning.

Fjolårets semifinalmöte startade i kraftfullt tempo med fysiskt spel och bra intensitet.
Tack vare två tidiga powerplay efter utvisningar på Hedman (slashing) och Tollefsen (interference) fick Lakers ett visst spelmässigt övertag direkt, dock utan att skapa några riktigt heta chanser, mycket tack vare ett stabilt och bra boxplay från Färjestad.

Färjestad jämnade ut spelet i fem mot fem och skapade efter hand i perioden ett bättre tryck mot Lakers-kassen där värmlandsbekante Stefan Steen för dagen stod mellan stolparna sedan Sam Hallam placerat Christoper Nihlstorp på bänken.

Luciano Aquino och Joakim Hillding lirkade sig igenom men pucken gick över från Hilldings klubba. Ytterligare två bra FBK-chanser kom i powerplay när Erik Martinsson fick en tvåa av den norska domartrion som satte en ganska låg nivå på bedömningarna i matchen.

Milan Gulas spelade en puck i sidled till Per Åslund som dock inte fick riktig träff på pucken och Joachim Rohdin satte pucken i stolpens utsida innan Jesper Jensen hittade rätt i nästa powerplay då han med ett dragskott från blålinjen via ribban kunde göra 1-0 efter 16.05.

Målet kom i powerplay sedan Sebastian Erixion fått en tvåa för tripping.

Skotten, 5-13 i Lakers favör, speglade inte riktigt vad vi såg i den första perioden men med två tidiga powerplay kunde Lakers skapa ett visst tryck. I spelet fem-mot-fem var matchen jämn.

Hur betydelsefullt powerplay och boxplay blir med större zoner den kommande säsongen fick vi ett nytt bevis för i början av den andra perioden när Rett Rakhshani kvitterade i just powerplay sedan Ole-Kristian Tollefsen tveksamt fått vila två minuter för en slashing. Tomi Kallio stod för den fina passningen när Rahkshani direktsköt utan chans för Pettersson-Wentzel.

Färjestad var dock betydligt bättre i den andra perioden och tog tag i spelet på ett bättre sätt och kunde på nytt ta ledningen när Milan Gulas snyggt satte 2-1 efter halva (10.24) matchen och Jesper Jensen satte sitt tredje FBK-mål när han snappade upp ett Lakerspass i anfallszonen och skickade in 3-1 via en Växjöback.

Växjö kom dock tillbaka och kunde snöpligt reducera med 23 sekunder kvar av perioden när Ville Varakas tryckte in pucken från nära håll i spel fyra mot fyra sedan Gustav Rydahl och Rickard Wallin suttit utvisade.
Här borde Färjestad knäppt igen den egna zonen betydligt bättre.

Med fulla manskap på banan var matchen jämn och intensiv och gav oss inte alls någon augustihockey vad intensiteten beträffar. Däremot sitter inte uppspel och pass ännu, men båda lagen är i träningsmatch tre med nästan exakt en månad till nedsläpp i SHL.

Två snabba Lakersmål i början av den tredje perioden - Peppe Lundh i powerplay och Sebastian Erixon inom loppet av två minuter - vände över matchen i Växjös fördel målmässigt.
Den tredje perioden blev betydligt taggigare och mer irriterad i takt med att tiden gick.
Vad som började som en mindre fight mellan Milan Gulas och Ville Varakas blev till 14 minuter på fyra spelare. Tvåorna duggade tätt och spelet rycktes hela tiden sönder av box- och powerplay och spelformen blev avgörande på nytt när Nick Johnson gjorde 5-3 efter 16.02 sedan Milan Gulas suttit utvisad.

FBK chansade med tom kasse mot slutet med dryga två minuter kvar att spela och fick också utdelning när Luciano Aquino reducerade till 5-4 med 20 sekunder kvar av matchen. FBK vaskade fram ytterligare två heta chanser och var ytterst nära en kvitteringspuck i slutsekunderna.

Sammantaget ändå ett rättvist resultat där Lakers var lite mer skärpta i spelet runt egen kasse och effektivare i powerplay.
Bäst i Färjestad var Joakim Nygård som hade bra fart på benen, backen Jesper Jensen var tvåmålsskytt och fortsätter övertyga. Ludwig Byström och Luciano Aquino gjorde det också bra.

Färjestad - Växjö
4-5 (1-0, 2-2,1-3)

Första perioden:1-0 16.05 Jesper Jensen (Hillding) PP,
Utvisningar: FBK 2x2, Växjö 2x2.
Skott: 5-13

Andra perioden: 1-1 5.25 Rett Rahkshani (Kallio), PP, 2-1 (10.24) Milan Gulas, 3-1 (18.25) Jesper Jensen (Olofsson)
Utvisningar: FBK 3x2, Växjö: 4x2
Skott 8-9.

Tredje perioden: 3-3 (1.28) Patrik Lundh (Johansson, Erixon) PP, 3-4 (3.27) Sebastian Erixon (Lundh), 3-5 (16.02) Nick Johnson (Erixon) PP, 4-5 (19.40) Luciano Aquino (Klepis).
Utvisningar: FBK: 8x2, Växjö: 5x2
Skott: 13-10 Skott totalt 26-32.

Matchens lirare FBK: Jesper Jensen, Växjö Alexander Johansson.
Publik: 500

Jörgen Kalitzki
Färjestad bk.

Perra tillbaka i Färjestad

Sedan Per-Erik ”Perra” Jonsson fick lämna AIK har han inte haft några uppdrag på seniornivå.
Nu är det klart att han fortsätter att jobba med ungdomar – kommande säsong kommer han finnas med runt Färjestads U16-lag.

VF.Se

Färjestad är en klubb som alltid vill vinna

För två år sedan var han med och slog ut Färjestad i en het semifinalserie. Men nu har värmlänningen Linus Persson vänt hem till Värmland för att försöka ta tillbaka guldet till Karlstad. "Klart det känns lite extra att få spela i en klubb från Värmland", säger Linus Persson i en intervju med SHL.se

Han är fostrad i Hagfors och har med sig den ganska så grova värmländskan i dialekten. Och det lär inte bli mindre av den varan nu när forwarden Linus Persson den här vintern kommer tillbringa sin tid i Karlstad och Färjestad. Han är nämligen ett av klubbens nyförvärv på forwardssidan.

- Jag är väldigt tacksam för de två år jag haft i Luleå och är väldigt glad att klubben gav mig chansen i SHL, men jag kände att det var dags för nästa steg och Färjestad tror jag är rätt klubb för mig för att steppa upp ännu ett snäpp, säger han.

- När Färjestad hörde av sig så kändes det rätt och det är ju så att Värmland är alltid Värmland så det känns väldigt kul.

Persson berättar att Färjestad återsamlades under måndagen den här veckan för att genomgå fystester för att därefter gå på is. Sedan ska man iväg på en fyra dagars tripp till Arvika för träningsläger där man bland annat kommer möta Leksand i en träningsmatch.

- Men mer koll än så har jag inte. Jag är kanske inte den som har koll på alla scheman, säger han och skrattar.

Men ett schema har han haft koll på. Träningsschemat som han nu ska ha följt på egen hand innan laget återsamlades.

- Vi har ett program som vi följt och det har jag gjort men sen så kanske man har lite saker själv som man vet om att man behöver träna lite extra på så då brukar jag lägga till det för egen del.

Annars har Persson passat på att njuta av den ledighet som varit i kombination med den egna träningen.

- Det är ganska skönt att ta det lite lugnt och vara borta från en ishall. Det är ju där man är nästan hela tiden annars. Så nu får man ta igen allt annat som att träffa släkt och vänner och kanske ge sig ut på lite turer.

Nu tar Linus Persson sikte på sin tredje SHL-säsong och målsättningen för han och hans Färjestad är glasklar.

- Färjestad är en klubb som alltid vill vara i toppen och som alltid vill vara med och vinna, så jag tror inte vi ska räkna med något annat i år. Inte i den här klubben.

Säkerligen var det så även för två år sedan, men då satte Luleå Hockey och Linus Persson stopp för den resan i semifinalen.

- Det var en rolig och tuff matchserie, men det var inte så speciellt för mig ändå att möta Färjestad just då, men det är klart att man visste att det satt lite folk på läktarna som man kände.

Vilka hejade dom på då?
- Ja, det var nog lite blandade känslor där, säger han och skrattar.

Men nu kommer det inte råda någon tvekan om vilka Linus Perssons vänner och bekanta kommer heja på när dom bänkar sig i Löfbergs Lila Arena. Linus Perssons Färjestad, för det är väl som han säger.

- Värmland är alltid Värmland.

Johannes Gullbrand/SHL.se