Lakers tog revansch

Växjö Lakers fick revansch på Färjestad för fjolårsäsongens semifinalförlust när man vann en intensiv tillställning med 5-4 (0-1, 2-2, 3-1) i Strömstad Hockey Classic i Lionshov.

Inte så välspelat men tajt och intensivt var en enkel sammanfattning.

Fjolårets semifinalmöte startade i kraftfullt tempo med fysiskt spel och bra intensitet.
Tack vare två tidiga powerplay efter utvisningar på Hedman (slashing) och Tollefsen (interference) fick Lakers ett visst spelmässigt övertag direkt, dock utan att skapa några riktigt heta chanser, mycket tack vare ett stabilt och bra boxplay från Färjestad.

Färjestad jämnade ut spelet i fem mot fem och skapade efter hand i perioden ett bättre tryck mot Lakers-kassen där värmlandsbekante Stefan Steen för dagen stod mellan stolparna sedan Sam Hallam placerat Christoper Nihlstorp på bänken.

Luciano Aquino och Joakim Hillding lirkade sig igenom men pucken gick över från Hilldings klubba. Ytterligare två bra FBK-chanser kom i powerplay när Erik Martinsson fick en tvåa av den norska domartrion som satte en ganska låg nivå på bedömningarna i matchen.

Milan Gulas spelade en puck i sidled till Per Åslund som dock inte fick riktig träff på pucken och Joachim Rohdin satte pucken i stolpens utsida innan Jesper Jensen hittade rätt i nästa powerplay då han med ett dragskott från blålinjen via ribban kunde göra 1-0 efter 16.05.

Målet kom i powerplay sedan Sebastian Erixion fått en tvåa för tripping.

Skotten, 5-13 i Lakers favör, speglade inte riktigt vad vi såg i den första perioden men med två tidiga powerplay kunde Lakers skapa ett visst tryck. I spelet fem-mot-fem var matchen jämn.

Hur betydelsefullt powerplay och boxplay blir med större zoner den kommande säsongen fick vi ett nytt bevis för i början av den andra perioden när Rett Rakhshani kvitterade i just powerplay sedan Ole-Kristian Tollefsen tveksamt fått vila två minuter för en slashing. Tomi Kallio stod för den fina passningen när Rahkshani direktsköt utan chans för Pettersson-Wentzel.

Färjestad var dock betydligt bättre i den andra perioden och tog tag i spelet på ett bättre sätt och kunde på nytt ta ledningen när Milan Gulas snyggt satte 2-1 efter halva (10.24) matchen och Jesper Jensen satte sitt tredje FBK-mål när han snappade upp ett Lakerspass i anfallszonen och skickade in 3-1 via en Växjöback.

Växjö kom dock tillbaka och kunde snöpligt reducera med 23 sekunder kvar av perioden när Ville Varakas tryckte in pucken från nära håll i spel fyra mot fyra sedan Gustav Rydahl och Rickard Wallin suttit utvisade.
Här borde Färjestad knäppt igen den egna zonen betydligt bättre.

Med fulla manskap på banan var matchen jämn och intensiv och gav oss inte alls någon augustihockey vad intensiteten beträffar. Däremot sitter inte uppspel och pass ännu, men båda lagen är i träningsmatch tre med nästan exakt en månad till nedsläpp i SHL.

Två snabba Lakersmål i början av den tredje perioden - Peppe Lundh i powerplay och Sebastian Erixon inom loppet av två minuter - vände över matchen i Växjös fördel målmässigt.
Den tredje perioden blev betydligt taggigare och mer irriterad i takt med att tiden gick.
Vad som började som en mindre fight mellan Milan Gulas och Ville Varakas blev till 14 minuter på fyra spelare. Tvåorna duggade tätt och spelet rycktes hela tiden sönder av box- och powerplay och spelformen blev avgörande på nytt när Nick Johnson gjorde 5-3 efter 16.02 sedan Milan Gulas suttit utvisad.

FBK chansade med tom kasse mot slutet med dryga två minuter kvar att spela och fick också utdelning när Luciano Aquino reducerade till 5-4 med 20 sekunder kvar av matchen. FBK vaskade fram ytterligare två heta chanser och var ytterst nära en kvitteringspuck i slutsekunderna.

Sammantaget ändå ett rättvist resultat där Lakers var lite mer skärpta i spelet runt egen kasse och effektivare i powerplay.
Bäst i Färjestad var Joakim Nygård som hade bra fart på benen, backen Jesper Jensen var tvåmålsskytt och fortsätter övertyga. Ludwig Byström och Luciano Aquino gjorde det också bra.

Färjestad - Växjö
4-5 (1-0, 2-2,1-3)

Första perioden:1-0 16.05 Jesper Jensen (Hillding) PP,
Utvisningar: FBK 2x2, Växjö 2x2.
Skott: 5-13

Andra perioden: 1-1 5.25 Rett Rahkshani (Kallio), PP, 2-1 (10.24) Milan Gulas, 3-1 (18.25) Jesper Jensen (Olofsson)
Utvisningar: FBK 3x2, Växjö: 4x2
Skott 8-9.

Tredje perioden: 3-3 (1.28) Patrik Lundh (Johansson, Erixon) PP, 3-4 (3.27) Sebastian Erixon (Lundh), 3-5 (16.02) Nick Johnson (Erixon) PP, 4-5 (19.40) Luciano Aquino (Klepis).
Utvisningar: FBK: 8x2, Växjö: 5x2
Skott: 13-10 Skott totalt 26-32.

Matchens lirare FBK: Jesper Jensen, Växjö Alexander Johansson.