Hoppas inte Färjestad klarar sig till slutspel

Färjestad har bevisat för mig tyvärr att man inte håller. Därför att om man nu klarar sig till slutspel så kommer man att bli utspelade precis som förra säsongen. Färjestad slogs ut redan i kvarten och det kan man räkna med att bli i år också. Skulle man otroligt nog resa sig och möta Skellefteå i final så kommer det att bli en kort och angenäm seger för Skellefteå. Färjestad saknar alla verktyg för att ta guldet i år. Jämför man med laget 2011 då de vann guld och detta så finns det stora skillnader.
 
Laget har anpassats till att spela i European Tropy inte i Hockeyligan. Vilket gör mig mycket besviken. Ta spelare som till exempel Stafford och många andra som fått lämna. Ingen större överraskning att dessa gjorde bra ifrån sig i ET men föll i kvalitet då det gällde SHL. Färjestad har stora problem i hockeyligan för närvarande. Färjestad kommer att garanterat möta Växjö i Kvartsfinalen om man skulle komma så långt. Hur många tror då att Färjestad lyckas med att slå Växjö fyra matcher för att sedan möta nästa och sedan slutligen Skellefteå? Om inte Färjestad lyckades med att knäcka Växjö under säsongen så tror jag knappt att man kan göra det då det verkligen gäller. Ta en sådan målvakt som Tuokkola som nu har inte särskilt bevisat att han kan vinna matcher åt Färjestad. Har inte varit med hittintills att han lyckats föra Färjestad till seger genom att vara omedgörlig och freda sitt mål. Den som däremot har lyckats med detta så är det PW. Har svårt att se Tuokkola och Shawn Belle fortsättningsvis i Färjestad under nästa säsong faktiskt. På minner lite om målvakten Reinhard Divis som inte gör särskilt bra matcher ifrån sig. Skulle vilja få tillbaka spelare som till exempel: Alexander Salak eller Jonas Gustafsson till nästa säsong.
 
Skadade spelare så som till exempel: Danny Taylor och andra känns för närvarande bara som en börda. Enligt mig så hade nog det varit bättre om man kunde köra med yngre lovande spelare och kanske till och med få tillbaka Brodin och Klefbom. En back som kanske skulle vara bra att få tillbaka hade varit: Jonas Holös eller kanske ge sig in i striden om Daniel Zaar och försöka få över den lovande 19 åringen att spela i Färjestad istället? Denna Forward borde vara en spelare som kanske till och med skulle få ett a-lags kontrakt och spela i tillsammans med Patrik Lundh och någon mer som Milan Gulas. Då tror jag poängen trillar ned i denna formation garanterat.
 
Färjestad behöver nog kolla in lite vad Skellefteå spanar efter för att skapa ett bra lag som kan komma upp på guldspåret igen. Risken finns att om man inte gör detta så kan man bli precis så mediokert som Frölunda varit tidigare. Satsa mindre på transatlanter utan inrikta sig på spelare från Tjeckien och svenska spelare för dessa dem som kommer att prestera i alla lägen. Att Färjestad redan nu gör klart med spelare till nästa säsong och ser också till att laget är bra balanserat och inte har lika många skadade spelare. Därför tror jag att om man satsar på rivigare spelare med framtiden framför sig så kommer man också bädda för att ta guldet inom en rimlig tid. Men idag så skulle det vara nästan pinsamt om man lyckades att bli utslagen redan i kvartsfinalen vilket tyvärr som jag ser det mycket stor risk. Bättre då att slicka sina sår och göra det riktigt klart med spelare till nästa säsong. Dessutom se till att man får en ordentligt träningstid samt spika laget så tidigt som möjligt så att tränare kan arbeta med spelarna och göra dem riktigt bra. Undvika utländska spelare från USA, Kanada osv. Dessa måste köras in först under en ganska lång tid innan de spelar Svensk hockey. Någon enstaka kanske kan gå bra men inte fler än en eller två. Tycker också att inte ha så många Finska spelare i laget. ska man ha någon så räcker det med en spelare. Gärna några tjecker och några norrmän ungefär som det är idag. Många svenska spelare dock.
 
Jag känner idag att det vore bättre om Färjestad slapp spela i slutspelet och fick god tid på sig att ladda inför nästa säsong. Färjestad är ganska långt från att ta guld i år, det är tyvärr den nakna sanningen.

Växjö spöket håller fortfarande

Första perioden:
Det var gästerna som skapade de förts riktigt heta målchanserna. Efter dryga två minuter hade Ryan Lasch två bra chanser från nära håll, men Pekka Tuokkola svarade med två riktigt bra benparader. I nästa anfall blev Rhett Rakhshani ensam i slottet, men skottet träffade inte mål.

Det var Växjö som hade mer av spelet inledningsvis och såg ut att försöka behålla greppet genom att fullfölja i alla situationer. Färjestad stod upp bra och arbetade sig in i spelet och skapade bättre lägen, halvvägs in i perioden hade Pontus Åberg ett bra skott efter förarbete från Åslund och Hillding.

Färjestad fick matchens första powerplay efter 10:47, man fick inte igång så mycket spel och det numerära överläget kortades av efter en interference på Christian Berglund.

Växjö drog på sig två utvisningar med dryga minutens mellanrum och FBK fick spela fem mot tre med knappt tre minuter kvar av perioden. Nu fick FBK tryck och kunde spela runt Växjös tre försvarare och efter 17:41 kom också utdelningen. Milan Gulas stod vid den förlängda mållinjen till vänster om målet, Gulas spelade in till Per Åslund som stod i slottet. Åslund spelade vidare till Jack Connolly till höger om målet och Connolly fick i stort sett öppet mål och satte 1-0.

1-0 var också ställningen efter den första perioden, skotten 13-6 var något i överkant sett till spelet men FBK hade också mer spei i powerplay.

Andra perioden:
Växjö var det bättre laget även i den andra periodens inledning, men den här gången fick man utdelning också. Gästerna kvitterade efter två minuter då Eddie Larsson slängde in pucken mot mål, pucken styrde på Ludwig Byström och ställde Tuokkola i kassen, 1-1 efter 2:00.

Gästerna fortsatte att spela aggressivt och satte en hög press och efter 3:46 snodde David Åslin pucken från Linus Fröberg, Åslins satte fart mot Tuokkola och lyckades runda FBK- keepern och tråckla in 1-2.

Efter den starten var det Växjö som hade ett visst grepp om spelet, och innan man kommit halvvägs in i perioden hade man också utökat sin ledning. Ryan Lasch skickade in pucken mot mål för styrning, Dennis Rasmussen höll sig framme för att styra men träffade inte pucken. Den missade styrningen ställde Toukkola och pucken smet in, 1-3 efter 9:34.

Direkt efter målet fick FBK ett gyllene läge att reducera när Rickard Wallin spelade fram Patrik Lundh avlossade ett hårt direktskott, men Munroe höll tätt.

Reduceringen kom istället minuten senare genom Ville Lajunen. Lajunen fångade upp pucken vid anfallsblå och klev upp och överlistade Munroe med ett handledsskott som letade sig in på stötsidan, 2-3 efter 10:45.

Efter den fartfyllda inledningen blev det inte lika händelserikt under periodens andra hälft. Båda lagen skapade farligheter och hade bud på fler mål, men det blev inga fler i den andra perioden och 2-3 var ställningen inför den tredje.

Tredje perioden:
Det blev en jämnare inledning på den tredje perioden, med chanser åt båda håll. Båda lagen försvarade sig bra och stängde ytorna för motståndaren. Men ju längre tiden gick desto mer skapade gästerna och de var närmare att utöka sin ledning än vad FBK var att reducera.

Växjö skapade flera farligheter genom att man fick in pucken mot Tuokkola och skapade oreda framför FBK-kassen och Tuokkola fick göra flera reflexräddningar.

Färjestad fick ett gyllene läge att kvittera när man fick spela powerplay efter 12:22. Man spelade runt en del i Växjös zon men lyckades inte skapa det där riktiga trycket och Växjö kunde hålla undan.

Efter 15:39 fick Pontus Åberg ett kalasläge när han blev ensam framför Munroe. Åberg fick iväg ett hårt skott, men träffade inte mål. Växjö fick ett liknande läge halvminuten senare, och de tog vara på chansen. Dennis Rasmussen fick pucken på anfallsblå och klev in längs vänsterkanten, Rasmussen överlistade Tuokkola med ett hårt skott i plockkrysset. 2-4 efter 16:17.

Minuten efter målet fick FBK återigen ett riktigt bra läge att göra mål, men precis som Åberg så träffade inte Per Åslund målet.

Med knappt två minuter kvar av perioden chansade Färjestad med en extra utespelare i sin jakt på reducering och kvittering, men den här gången gav det inte utdelning och Växjö vann matchen med 4-2.

Nästa match för Färjestad är på lördag då man åker till Örnsköldsvik för att ta sig an Modo.

Johan Älvestad/färjestadbk


Laganalys del 2.

Linköping

Klara in: Sebastian Idoff, målvakt, Södertälje, Fredric Andersson, forward, Södertälje.

Kommentar: Linköping försöker stärka upp en svajig målvaktssida med lovande Idoff. Andersson är en spelare för checkingroll.

Behöver: En ny tränare? Saknas en hetsporre i båset. Niclas Hävelid kommer i som assisterande men har funnits kring laget hela året, ingen stor förändring.

 

Luleå

Klar in: Linus Omark, forward, Buffalo Sabres.

Kommentar: Grattis Luleå! Omark är en briljant spelare i sina bästa stunder och kan göra skillnad i varje match.

Behöver: Känslan har varit att Luleå saknat offensiv bredd hela året. Återstår att se om Luleå nöjer sig med Omark för att förändra den känslan.

Modo

Inga värvningar

Kommentar: Släppte Spina strax innan uppehållet då han blev överflödig på grund av Kabanovs ankomst. Har suttit lugna sedan dess.

Behöver: En klassforward, helst en center med playmakeregenskaper. Men de pengarna finns inte.

 

Skellefteå

Klar in: Erik Hanses, målvakt, Almtuna

Kommentar: Efter Henrik Karlssons flytt till KHL drygar nu Skellefteå ut med skicklige Hanses från Almtuna.

Behöver: Knappast en forward i alla fall. Breddade backbesättningen strax innan uppehållet med Stefan Warg, det bör räcka.

 

Växjö

Inga värvningar

Kommentar: Henrik Evertssons lagbygge har vävts samman till ett topplag och klubben är den enda i ligan som inte gjort sig av med någon spelare.

Behöver: Är inte det mest storväxta laget i ligan och skulle inte må dåligt av en kraftfull forward som kan röra om i grytan men samtidigt hänga med i lagets tempo.

Örebro

Klara in: Brian Willsie, forward, TPS, Brett Sterling, forward, HV, Ville Viitaluoma, forward, HPK, Jere Sallinen, forward, HPK.

Kommentar: Anttila blev en hit, om än skadad, så Örebro fortsätter på inslagen väg. Adderar klass och rutin på forwardssidan där det redan finns energi. Viitaluoma fick ju en helt okej start med hattrick.

Behöver: Målvaktssidan har egentligen inte känts trygg på hela säsongen och kommer Sandberg fel in i kvalserien blir det jobbigt.

 

Källa: Expressen.se