Linköping straffade Färjestad efter målkalas

Ingen hade riktigt trott att det skulle bli ett målkalas eller? Inte heller att Luciano Aquino skulle plötsligt packa väskan och lämna laget. Nja, Färjestad var troligtvis inte riktigt nöjda med Luciano man hade högre förväntningar. Bara ett par timmar före matchen så kom pressmeddelandet om att Luciano lämnar Färjestad. Det diskuterades flitigt på VFs bloggen idag om varför han nu försvinner.

Man konstaterade helt enkelt att Färjestad är i beredskap att plocka in en ny spelare och att Aquino nu inte var rätt spelare för Färjestad. Man gav givetvis också en känga åt Scouterna som inte riktigt har gjort ett bra jobb då det gällde att leta efter bra spelare.

Men trots manfallet då det gällde forwards valde man att plocka in två juniorer för att spela mot Linköping. Något som redan efter första perioden kändes som dumdristig idé. Färjestad låg under med 1-3 redan efter första och risken var att man skulle åter få uppleva en liknande förlust som man brändes av sedan den senaste då man förlorade med 6-1. Nåja i Andra slog man till hårt från Färjestads sida och gjorde både 3-2 och 3-3. Men det var ändå Linköping som gjorde 4-3. En intressant aspekt är att Rajala nu har spräckt sin nolla och gjord sitt första mål i SHL för Färjestads räkning.

I tredje gjordes det både 4-4, 4-5 och 5-5 innan man gick till förlängning. Men inga mål gjordes och på straffarna blev Vrana i Linköping matchhjälte då Linköping gjorde 5-6.

Min frågan är efter matchen om man ska plocka bort PW för att ersätta honom med Alexander Salak eller om man plockar in en ny forward för man lär knappast köra med bara juniorer utan letar efter en sniper till. Har man redan nu fört samtal med några spelare? Har man gjort loss pengar för att plocka in Salak? För Pogge lär man knappast byta ut och om man inte plockar målvakt så lär man investera åtminstone i en ny forward som kan producera.

Ny förlust för Färjestad

Det blev en ny förlust för Färjestad ikväll. Mötet mot Skellefteå blev allt annat än lyckat då man möttes i Skellefteå. Pettersson-Wentzel stod mellan stolparna och fick vitja nätet 6 gånger under kvällen. Den ende person som gjorde mål för FBK var Salmela som gjorde sitt första för säsongen.
Detta kunde jag konstatera helt enkelt. På Färjestads hemsida skrev bland annat Bäckström följande:

"FBK stod för en blek insats borta mot Skellefteå och föll med 1-6, tränaren Tommy Samuelsson hade inte mycket att glädjas åt.
- Vi sätter oss själva i problem.

Det började med en försenad flygresa upp till Skellefteå för Färjestad och det problemet verkade sätta tonen för resten av kvällen. Man blev utskåpade av hemmalaget och föll tungt med 1-6 efter en blek insats. Inte nog med att målen rasade in bakåt, det offensiva spelet har gått kraftigt i baklås.
- Det handlar mycket om mod, viljan att ha pucken och att våga göra något med pucken, sa FBK-tränaren Tommy Samuelsson till Cmore.
- Vi var för skvättiga med pucken i anfallszonen och det blir hopplöst att få till något anfallsspel.

# Vilka är de största bristerna ikväll?
- Vi måste bli bättre i passningsspelet, vi sätter oss själva i problem redan från egen zon när förstapasset inte når fram.

Det var många som inte nådde upp i normal standard, vissa av de ledande spelarna var nästintill osynliga.
- Ja, vi behöver alla från målvakten till siste man om vi ska vinna, sa Samuelsson.

# Fördel eller nackdel att det är ny match redan på fredag kväll, hemma mot Linköping?
- Fördel med match redan på fredag, vi hinner inte fundera så mycket, tyckte FBK-tränaren.
- Nu MÅSTE vi vara redo när pucken släpps klockan 19:00.

Trots storförlusten kan vi notera att Anssi Salmela gjorde första målet i FBK-tröjan och att unge FBK-backen Jesper Alasaari gjorde SHL-debut i tredje perioden."

Tollefsen överklagar

Efter att blivit dömd (tre matchers avstängning och två omvandlade till böter) lämnar nu Tollefsen in en överklagan. Håkan Loob ställer sig bakom Ole Kristian Tollefsen och då kan man också räkna med att Färjestad inte delar den uppfattning som linjedomaren har om situationen. 

Så här står det på VF hockeybloggen:
"Avstängd tre matcher och böter på 50 000 kronor. Det blev domen för Ole-Kristian Tollefsen för det dödshot som den assisterande domaren anser att norrmannen gjort sig skyldig till.

Så här skriver Tollefsen i sitt yttrande:
”Situationen uppstår efter en kontrovers mellan mig och deras spelare Simon Bertilsson. Linjemannen drar hårt och mycket bryskt i min tröja bakifrån, så hårt att en öm rodnad uppstår på halsen, en rodnad som fortfarande efter matchen finns kvar. Jag får panik när det känns som jag ska kvävas, han drar så hårt i tröjan att jag till sist inte får luft. Jag säger till linjemannen; ”Så där får du inte göra, det känns som jag ska dö när du drar i tröjan bakifrån” Linjemannen säger att han visst får dra så i tröjan. Jag säger då till linjemannen; ”Vad skulle du tyckt om jag skulle gjort detsamma på dig så det skulle känts som du skulle dö”. Inget hot. Absolut inget dödshot. Ett missförstånd där linjemannen bara hört en del av vad jag sagt och dragit en slutsats av det. Anmälan är heller inte komplett då linjemannen utelämnat delar av vad jag sagt och heller inte återgivit det som sagts korrekt. Jag frågar egentligen bara rakt ut, det känns som att jag ska dö när du gör så, vill du att jag ska göra samma sak på dig, så det känns som att du ska dö? Det är detta linjemannen uppfattar som ett ”dödshot”. Situationen är över och jag är lugn, vilket tydligt syns på den bifogade videosekvensen, när linjemannen blåser i sin pipa och utdömer straffet.
Min bestämda uppfattning är att linjemannen helt missförstår vad jag säger, något dödshot har aldrig uttalats från min sida. Jag uppfattar vidare att linjemannen riktar en mycket allvarlig anklagelse mot mig, att jag skulle dödshotat en matchfunktionär, vilket för mig är helt främmande och något som aldrig förekommit.”

Så här skriver linjedomaren om samma situation:
"”En het situation uppstår i Brynäs försvarszon. Det blir gruff och jag ser att nummer 55 Tollefsen ska gå på en Brynässpelare som har ryggen emot Tollefsen och är inte alls med på att Tollefsen är på väg mot honom. Jag tar då tag i Tollefsens och gör det rejält för att han inte ska komma åt Brynässpelaren.

Jag får först tag i sidan av Tollefsen men Tollefsen åker ändå emot Brynässpelaren så jag tar tag i Tollefsens tröja och sliter och drar den bakåt för att inte Tollefsen ska komma åt Brynässpelaren. Jag får bort Tollefsen.

Tollefsen försöker upprepande gånger att återvända till gruffet. Tollefsen är väldigt upprörd och skriker att jag inte får ta tag i hans tröja och slita i den så att han inte får någon luft. Jag säger då till Tollefsen att det får jag visst göra för att få bort han från Brynässpelaren. Tollefsen är väldigt upprörd och säger å till mig ”Ska jag döda dig med”. När Tollefsen säger detta till mig blåser jag i min pipa och säger att han ska försvinna därifrån och pekar mot utgången.”

”Nämnden finner inte anledning att ifrågasätta uppgifterna i anmälan och lägger dessa uppgifter till grund för sin bedömning. Ole Kristian Tollefsen har genom att uttala ”ska jag döda dig med” gjort sig skyldig till olämpligt uppförande mot funktionär. Även om Tollefsens uttalande skett i ett upprört tillstånd efter att domaren dragit i Tollefsens tröja är uttalandet, som är riktat mot domaren, ägnat att uppfattas som ett hot. Beteendet är oacceptabelt och ska leda till avstängning. Nämnden finner att Ole Kristian Tollefsen ska vara avstängd en tid motsvarande fem matcher (inklusive den automatiska avstängningen). Två av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.”

Ska jag vara riktigt ärlig så har jag väldigt svårt att tro att Tolle skulle säga en sådan sak. Sedan är det lite sjukt att dra i tröjorna m.m. Det är ingenting som man bara gör om någon skulle vara i riktigt uppretad. Ingen inte ens linjedomarna skulle sätta sig i en sådan situation. Med andra ord ser jag linjedomarens agerande som både dumdristig och onödig. Skulle däremot Tollefsen ge sig på motståndaren då måste man gå in. Nu var han bara på väg att gå in mot motståndaren och då enligt min uppfattning bör man inte ingripa.