Färjestad besegrade Dynamo Pardubice

(foto: CHL)
 
Två perioder och endast ett enda mål. Så såg det ut under matchen. Då sista perioden satte igång började det osa hett kring målen. Matchen slutade 2-3 till Färjestad som drog de längsta strået.

Ledningsmålet kom genom John Persson i första. Efter en mållös andraperiod exploderade matchen i den tredje. Totalt kom det fyra mål på sju minuter. Efter mål av Mikael Johansson (2-1) och Johan Ryno (3-2), på pass från Johansson, kunde FBK rättvist ta hem segern efter en stark insats.

Båda lagen inledde trevande och även om FBK drog på sig en tidig utvisning var det få målschanser.
När halva perioden hade gått tog FBK ett litet initiativ och man skapade flera chanser. Ledningsmålet kom efter 13:23 då FBK hade ett riktigt långt anfall och John Persson kunde till slut styra in skottet från Milan Gulas.

Resten av perioden blev spelmässigt jämn, få vassa lågen och lite slarvigt spel, mest från hemmalaget. Pardubice fick sin bästa chans i powerplay med dryga minuten kvar men Justin Pogge räddade skottet från Svoboda med axeln.
FBK till pausvila med 1-0-ledning efter 8-5-överläge i skott.

Andra perioden påminde mycket om första tjugo, jämt spel i 7-8 minuter men sen tog FBK över. Man radade upp lägen men Brynäsbekante Robert Kristan spelade mycket bra i hemmakassen. Det var Niklas Arell gånger två, Rasmus Asplund och Martin Röymark som hade de bästa lägena för FBK.

Efter drygt halva perioden fick FBK sitt första riktoga powerplay, man hade ett på 11 sekunder i första, men lyckades inte få till några vassa lägen. Å andra sidan hade Pardubice två numerära överlägen men FBK var starka i PP och släppte inte till något, puckarna som kom mot mål hade Pogge full kontroll på.
1-0 även i andra pausen efter 8-8 i skott och FBK har haft järnkoll hittills, sett till chanserna borde kanske ledningen varit större.

FBK inledde tredje med ett powerplay men var åter lite långsamma och omständiga i spelet och det blev resultatlöst. Kort efter fick hemmalaget sitt 6:e powerplay och nu skapade man lite vassare lägen men Pogge, som höll nollan mot Davos i fredags, var mycket stabil i sitt målvaktsspel.

Efter 7:35 var det nära utökad ledning när Milan Gulas kom fri nära målet men han hakades, utan domaråtgärd och chansen rann bort.
Nu tände matchen, och publiken, till och det blev flera utvisningar. FBK hamnade i spel tre mot fyra och då kom kvitteringen.

Svoboda fick stå helt fri vid vänsterstolpen och prickskjuta in 1-1.
Hemmapubiken tystades dock omgående, bara 20 sekunder efter kvitteringen kunde Mikael Johansson sätta 2-1 efter ett flygande anfall med ett isskott vid bortre stolpen. Linus Persson stod för passningen.

Efter 14:16 kom dock 2-2, efter tekning i FBK:s försvarszon. Rolinek nöp till direkt och pucken for otagbart upp i Pogges vänsterkryss.

FBK tystade åter hemmapubliken, med 2:55 kvar kunde Johan Ryno skjuta i slottet och pucken satt hårt vid högerstolpen. Assisten från Mikael Johansson.

Hemmalaget satsade allt på en kvittering i slutet men trots timeout och spel sex mot fem kunde ett mycket stabilt FBK reda ut läget och vinna rättvist.

Källa: Färjestadbk.se

Presentation av lagen del 11. Rögle BK

Nu är det dags med en ytterligare presentation av lagen. Del 11. Källa: Eliteprospects.com
 
Målvakter:
35. Oscar Dansk
31. Lars Volden
 
Ytterligare ett lag med en målvakt från Norge, Lars Volden. Inför kommande VM lär nog Lars Haugen och Lars Volden bli radarteam kanske??
 
Oscar Dansk har nog goda möjligheter att slå sig fram som första målvakt i detta Rögle bk. Han har ju lirat i både NHL och AHL sedan tidigare. Även om han inte övertygat riktigt i båda ligorna. Volden kan ju givetvis konkurrera ut Oscar. Han har ju lirat i SM-Liiga sedan tidigare och följde också med Rögle upp till SHL från Allsvenskan. Intressant spelare.
 
Backar
37. Ivan Baranka
27. Rasmus Bengtsson
3. Almen Bibic
5. Alen Bibic
4. Ludvig Claesson
15. Dominik Granak
2. Jens Hellgren
28. Emil Kristensen
46. Kevin Marshall
8. Jesper Williamsson
 
Vi känner ju väl till Granak som faktiskt spelade för Färjestad bk under åren 2007-09. Han har dessutom spelat av och till i SHL både hos Linköping och Rögle. Han har också mycket erfarenhet från KHL och kan därför vara extra nyttig nu för Rögle bk. Almen Bibic är bror till Alen Bibic. Almen spelade dessutom i SHL för Leksand men har sedan dess främst spelat i Allsvenskan. Alen Bibic däremot har ingen erfarenhet sedan tidigare att spela i SHL. Även om han precis som sin bror har anknytning till Leksands if.
 
Mycket utländskt i Rögle bk och många av dem har inte lirat särskilt mycket i SHL. Kevin Marshall kommer närmast från Toronto Marlies i AHL. Kan han anpassa sig till det svenska spelet? Det återstår att se.
 
Ivan Baranka har i regel bara spelat i KHL undantag från några år i AHL. Tuff pjäs men någon bred erfarenhet till SHL har han inte heller. Tror det kan ta lite tid innan backarna anpassar sig till det svenska spelet vilket kan bli svårt för Rögle i inledningen av SHL. Däremot är det en spännande backbesättning. Klaffar allt kan det bli en bra mur som man ställer upp med.
 
Forwards
24. Alex Aleardi C/RW
7. Patric Cehlin LW/RW
12. Jack Connolly C
25. Ludwig Elvenes LW/RW
40. Jesper Jensen C
36. Filip Karlsson C/LW
16. Christopher Liljewall LW/RW
10. Viktor Lindgren RW
17. Taylor Matson C/RW
29. Ludvig Ransfeldt LW
14. Jordan Smotherman LW/RW
23. Daniel Sylwander C/RW
90. Kelsey Tessier C
22. Sebastian Wännström C/W
11. David Åslin LW/RW
 
Laget verkar ha några stjärnor även på forwardssidan. Jack Connolly har ju spelat med bland annat Färjestad bk sedan tidigare och även i Leksand. Har sedan något år tillbaka också spelat just i Rögle bk. Frågan är om han kommer att visa sig vara nyttig för Rögle kommande säsong? När det gäller Jensen så är detta inte samma Jensen som Färjestad testade sedan tidigare. Den spelare som man kanske kan blanda ihop med Rögles nuvarande Jesper är Jesper B.Jensen som är back men som förnärvarande spelar i KHL med Jokerit. Denna center har spelat med bland annat Karlskrona HK i Allsvenskan och har även prövat på Tyska ligan med Hamburg Freezers.
 
Intressant lag även om jag inte tror på att de kan vinna SM-Guld.
 
 

Erik Thorell klar för BiK Karlskoga

BiK Karlskoga lånar från Karlskrona Erik Thorell. Ett lån som gäller hela säsongen.

BIK:s klubbchef Torsten Yngveson är mycket nöjd sedan avtalet med Karlskrona gjorts upp:
– Vi får en bra skridskoåkare, en bra tekniker och en kille med bra speluppfattning, säger Yngveson angående Erik Thorell.

Detta efter att BiK Karlskogas bud blivit nobbad av Karlskrona.
Karlskoga hade då jobbat intensivt för att skaffa ekonomiska möjligheter att förstärka truppen ytterligare med en intressant spelare. Det blir nu istället ett lån av Erik Thorell som kommer att bli en stor förstärkning i det allsvenska laget. BIK:s klubbchef Torsten Yngveson valde tidigare att inte kommentera uppgifterna.
Men nu kan han gå ut med ett lättat hjärta och berätta om turerna. Erik själv hade dessutom enligt uppgifterna en egen önskan om att hamna i Karlskoga och antagligen var orsaken främst att hans bror spelade där. Nu återförenas bröderna för att spela i Karlskoga med andra ord.

Erik Thorell har drygt 100 SHL-matcher med Färjestad på meritlistan. Han har även blivit juniorvärldsmästare. Den gångna säsongen var han starkt bidragande till att Karlskrona gick upp i SHL.

Förra veckan fick han dock besked att Karlskrona inte vill satsa på honom. När den här möjligheten dök upp visade BIK omgående intresse. Att Erik ville till BiK Karlskoga bidrog starkt till att överenskommelsen gjordes med Karlskrona.

Källa: NWT.SE