Matchresultat

Lördagen spelades följande matcher med resultaten: 
 
Örebro - Linköping 3-2
Djurgården - Skellefteå 1-5
Hv71-Modo 1-0ot
Luleå - Färjestad 1-2ot
Leksand - Brynäs 3-2
Frölunda - Växjö 2-3
 
Tisdag
Luleå - Linköping 2-4
Brynäs - HV-71 1-2ot
Leksand - Djurgården 4-1
 
Onsdag 
Skellefteå - Örebro 3-2
Frölunda - Modo 4-3
Färjestad - Växjö 1-2ot
 
Torsdag 
Djurgården - Luleå 0-3
Linköping - Brynäs 4-1
Hv71 - Leksand 3-1
 
Fredag
Örebro - Modo 1-0
Växjö - Skellefteå 3-1
Frölunda - Färjestad 2-0
 
Tabellen
1. Skellefteå
2. Frölunda
3. Hv71
4. Växjö
5. Linköping
6. Örebro
7. Färjestad
8. Luleå
9. Djurgården
10. Leksand
11. Brynäs
12. Modo
 
 

Förlust mot Frölunda

Två mål i första perioden var det som krävdes för Frölunda att ro hem segern i Göteborg mot Färjestad. Dessutom drabbades också Färjestads Joakim Nygård av en skada vilket troligtvis gör att han inte spelar på ett tag. Det såg riktigt otäckt ut och kan bli ett stort avbräck för Färjestad som bara har ett par dagar på sig innan transferfönstret stänger.

Förhoppningsvis kommer Rajala att spela redan i morgon men det är osäkert om Nygård gör det.

Frölunda gjorde matchens två mål iden första perioden och var sedan det lag som hade övertaget i de två första perioderna. Det var först i tredje perioden som FBK fick igång spelet ordentligt, och det var det som Tommy Samuelsson valde att ta med sig till lördagens match mot Djurgården.
- Kan vi starta som vi slutade den här matchen, så har vi en stor chans att skaffa oss ett övertag. Det var mycket som var positivt även om vi inte kom ikapp, vi spelade med bra hunger och aggressivitet. Det är så vi ska starta imorgon mot Djurgården, säger "Sammen".

Färjestads tränare Tommy Samuelsson var nöjd med hur man startade, det var först efter Frölundas första mål som de tog över spelmässigt.
- Starten är helt okej. Vi vet att de kommer ut hårt direkt första tio, och det klarar vi av ganska bra. Jag tycker vi har kontroll på dem. Det är först efter deras 1-0 som de får riktig fart, tryck och press på oss, säger Samuelsson.

Frölunda avgjorde matchen redan i den första perioden, men två mål på drygt två minuter. Samuelsson tyckte att det var deras första mål som var startskottet till hemmalagets övertag.
- Det är 30 minuter som de har det mentala övertaget och sätter press och minimerar tiden för oss. Det syns framförallt i vårt powerplay där de stressar och pressar oss så att vi inte får igång något spel, konstaterar Samuelsson.

I den tredje perioden kommer Färjestad tillbaka och pressar hemmalaget i sin jakt på reducering och kvittering. Även om målen saknades så var det mycket som var bra i den tredje perioden enligt Samuelsson.
- I sista perioden ska killarna ha en jätteeloge för att de gör match av det och tror på att vi kan vända på det, även om det inte var mycket som talade för att vi skulle kunna komma tillbaka. De visar en enorm tåga, säger Färjestadstränaren.
- Sen är det små marginaler som gör att vi inte får in pucken och får dem att darra ännu mer. Men det går inte att lämna sådana övertag i matcher.

# Totalt nio skott i de första perioderna jämfört med fjorton i den sista, vad var det som gjorde att ni fick iväg så få skott de första perioderna?
- Vi kontrollerade dem rätt så bra under matchen, men det gjorde att vi inte fick till så mycket själva. De fem skott vi har i den första perioden till exempel kommer ju under de första tio minuterna, sen är det bara fyra skott i den andra perioden. Det visar att det är för lågt pucktempo. De är aggressiva och intensiva och minimerar tiden för oss, det syns i vårt powerplay. När de spelar så aggressivt gäller det att höja passningstempot så att de går bort sig, det är först i tredje perioden som vi lyckas med det.

När det kommer till individuella spelarbetyg lyfter Samuelsson återigen fram juniorkedjan.
- Sett över tre perioder är de vår bästa enhet. De ligger på, är energiska och visar upp ett riktigt bra spel. I andra perioden är det de som skapar tryck och har också några chanser som inte går på mål, berömmer Samuelsson.
- Sen är det kul att se Hillding tillbaka, och att han gjorde det bra. Tanken var att matcha in honom långsamt, men han spelade fullt ut i sista perioden. Det är en riktig bonus inför imorgon.

Mot Frölunda gjorde Tero Koskiranta debut i FBK-tröjan, Samuelsson konstaterade att han tror att Koskiranta kommer att vara nyttig framöver men att det kan krävas några matcher för att anpassa sig till SHL.
- Han gör en helt okej match. Han visar tydligt att han är en stabil tvåvägsspelare och kommer att ge tyngd till vår centrallinje, sen krävs det väl fler matcher för att han ska komma till sin rätt, säger Samuelsson och lyfter samtidigt fram finländarens professionella attityd.

Joakim Nygård landade olyckligt efter en tackling framför Frölundamålet och såg ut att få en onaturlig vridning på foten/benet. Samuelsson hade nya besked att komma med direkt efter matchen.
- Jag vet inget mer än det jag såg när det hände, vi kommer att få en rapport under morgondagen, säger Sammen.

# Vad kan ni ta med er till matchen imorgon?
- Kan vi starta som vi slutade den här matchen, så har vi en stor chans att skaffa oss ett övertag. Det var mycket som var positivt även om vi inte kom ikapp, vi spelade med bra hunger och aggressivitet. Det är så vi ska starta imorgon.

# Vad säger du om att möta Djurgården direkt imorgon?
- Det ska bli fantastiskt att möta Djurgården hemma i Löfbergs Arena, som nästan är slutsåld. Det finns ju lite historik där, så det kommer nog bli lite känslor, avslutar Samuelsson.

Johan Älverstad/Mikael Zetterström

Tero Koskiranta klar för Färjestad

Färjestad BK har värvat den finländske centern Tero Koskiranta. Han kommer närmast från TPS Åbo där han också varit assisterande lagkapten.

- Det är en stark tvåvägscenter som breddar vår centrallinje på ett bra sätt, säger sportchefen Leif Carlsson.
Koskiranta är 30 år och en rejäl bit med sina 186 cm och 92 kg.
- Vi finner att det här en typ av spelare vi saknar. Vi har sett att vi är sårbara när en sådan som Joakim Hillding varit skadad en längre tid. När vi nu närmar oss seriespelets avgörande och ett kommande slutspel behöver vi rutin och Tero har varit med tidigare så han vet vad det handlar om, säger Carlsson.

Teamet kring laget, i det här fallet Loob-Carlsson-Samuelsson, känner nu att de hittat det den centertyp de letat efter.
- Det är den centertyp som finns på marknaden som vi tror kommer at passa oss. Han är 30 år, har varit i TPS en längre tid och det är en kille som varit med. Han är en stark spelare som trivs i täta matcher.

Transferfönstret stänger på lördag kväll men Carlsson stänger inte möjligheten till ännu något tillskott.
- Det är ju bara torsdag än så vi får se vad som finns på marknaden. Vi känner att Koskiranta är rätt pjäs för oss och vi har fått jobba lite under radarn med det här vilket känns skönt, avslutar han.

Färjestad BK hoppas få Koskiranta spelklar redan till morgondagens bortamatch mot Frölunda.
Kontraktet med Koskiranta gäller säsongen ut.

Stefan Eriksson

http://farjestadbk.se/artikel/63132/