Milan Gulas och Wikstrand klara för Färjestad

Foto: www.aftonbladet.se (Milan Gulas klar för Färjestad)
 
Foto: Mattias Sjöberg (Mikael Wikstrand, klar för fyra år).
 
Enligt starka källor uppges både Milan Gulas och Mikael Wikstrand vara klara för Färjestad inför kommande säsong. Mrmadhawk presenterade uppgifter om att Mikael Wikstrand blivit löst från sitt kontrakt med Ottawa och att han har skrivit på ett fyra års avtal med Färjestad. Milan Gulas som bara tänkt spela i två säsonger till i utlandet sägs också vara klar för Färjestad. Något som verkligen kan ses som en positiv nyhet för fansen i Färjestad. Värmlandsfolkblad har också rapporterat om händelen tillsammans med Nya wermlandsbladet.

En mindre tråkig nyhet är att fansen däremot inte är nöjda med själva tränarlösningen. Detta kan jag se som lite utav en skam.
 
Visst kanske vi som fans inte alltid håller med om allting som ett företag eller förening anser vara viktigt eller vill införa. Det är inte fansen som bestämmer över en klubb.
 
Nu vill jag klargöra mina tankar:
 
Jag tycker att det är lite skamligt när fans aldrig är nöjda men sådana tycks visst finnas lite varstans.
Istället för att se alla möjligheter och chanser som detta skapar så ser man negativt på situationen och berättar hur mycket de hatar Färjestads ledning och tränarstab.
 
Mikael Johansson har för det första inte alls skrivit på för någon annan klubb. Han väntar fortfarande och vill tänka igenom sin situation först. Alltså där är ingenting alls klart.
 
Milan Gulas har redan beslutat sig för att fortsätta i Färjestad som det verkar.
 
Rickard Wallin övervägde redan förra säsongen att lägga sina skridskor på hyllan så att beslutet kom nu ser jag inte särskilt som konstigt. Han har varit ändå en positiv drivkraft och jag ser honom som en blivande assisterande tränare i Färjestad framöver.
 
Mikael Wikstrand kommer också som det verkar att ansluta och dessutom med ett fyrårskontrakt med klubben.
 
Ska vi kritisera Färjestad för dessa värvningar? Nej givetivs inte. Somliga fans blir aldrig nöjda. Man skrek sig hesa över att Tommy Samuelsson skulle avgå och lämna plats för en yngre tränare. Tommy 46 år lämnar alltså över till Leif Carlsson som är 41 år. Föryngring? Ja det kan man säga att det blev. Men då skriker fansen igen för man hade helst velat se Sam Hallam eller någon annan tränare istället för Leif. Som om hela Färjestad bks framgångar bygger på en tränare. Som om hela spelidén skapas av en enda person. Kanske dags för fansen att lugna ned sig och ge Leif Carlsson en chans? Kanske dags att Färjestad får ett brake från alla irriterade röster och gnälliga kommentarer? Först av allt vill jag poängtera att det inte är fansen som bestämmer vem som ska gå eller som ska plockas in. Visst, vi kan ha åsikter om laget och spelare samt tränare. Men vänta lite...
 
En kommentar till NWT handlade om att man måste tänka om och göra rätt... Jag vill poängtera att de tränare som skulle troligtvis vara aktuella för Färjestad var just Hans Wallson och Jonas Rönnqvist samt Nilsen.
Samtliga tackade nej till Färjestad. Wallson tackade nej tidigt eftersom han hade redan gjort klart med Schweiska laget ZCS Lions.
 
Det fanns med andra ord inte särskilt många tränare på listan, Bengt Åke? Knappast en yngre tränare som är 58 år gammal. Alltså är han inte ens tänkbar som tränare för Färjestad om man ska utgå från detta. Sedan är han fullt kompetent som tränare absolut. Ska man dessutom leta efter en tränare som inte har någon direkt anknytning till Färjestad så föll också Bengt Åke bort. Nu var det så att man ändå tog in en tränare med anknytning till organisationen men det handlade alltså om Leif Carlsson. Färjestad såg honom egentligen som det enda alternativet då han passade in i deras kritierier. Med tanke på att Färjestad också haft dåliga erfarenheter kring tränare som kommer utifrån avgjorde nog väldigt mycket och tydligt deras val. Ska man kritisera detta? Ja det finns det säker några som anser det är lägligt. Frågan är däremot om man ska skrika sig hesa över valet, nej det tycker jag inte. Man löste problemet med en tränare internt vilket många organisationer faktiskt gjort inte bara Färjestad. Nästan alla klubbar löser sina tränarfrågor internt så länge det inte handlar om lag som precis kommit upp till SHL.
 
Man får heller inte glömma att fansen i Färjestad krävde att spelarna skulle komma från den egna organisationen. Några utbölingar från andra platser var inte att tänka på. Så får organisationen nu kritik för att man gör lika dant då det gäller tränarfrågan. Visst hade man önskat att Wallson signat på för Färjestad men ska vi vara ärliga så fanns nog inte detta ens på papperet. Wallson hade redan gjort klart för mer pengar i Lions. Hade det inte blivit detta så hade han nog stannat i Skellefteå eftersom han är en norrlänning i och Skellefteå fan. Samma sak gäller Rönnqvist med Luleå. Ingen av dessa tränare var någonsin aktuella för Färjestad. Den ende som man direkt kan peka ut var Bengt Åke Gustafsson men han har en sak på gång med ett blivande KHL lag i Sverige. Dessutom sade också Nilsen blankt nej eftersom det är tufft med fansen hårda krav både på spelare och ledare.
 
Ska vi prata spelarkritik? Ryno har redan fått ta del av massiv kritik. Färjestad har gett honom en chans till för de tror på honom, visst han har inte presterat på topp sedan han kom men han har faktiskt bättrat sig under de sista matcherna. 

När det gäller Tommy, så var Färjestad helt på det klara att han skulle också ha varit kvar det trots att fansen inte önskade det. Nystart? Jag ser faktiskt det som att Pennerborn är en sådan nystart och frisk fläkt i laget som behövs. Dessutom anser jag att alla ska få ha rätten att visa att man inte är så dålig som många tror. Många försöker nu redan säga att det blir kvalserie för Färjestad bara för att man har Leffe i båset. Vilken skymf mot Milan Gulas, Mikael Wikstrand, Marcus Nilsson, Magnus Nygren och resten av laget. Laget lär knappast hamna i bottenplacering då nästa säsong drar sig mot sitt slut. Inte med spelare som Per Åslund och andra tillbaka. Man slänger ut så mycket kritik utan att tänka på vad detta egentligen betyder. Att ens en tidning som NWT väljer att trycka sådan skit som trycker ned Färjestad och smutsar ned organisationens omdömme. Vi fans är faktiskt inte de som äger Färjestad bk. Vi följer bara med på en resa genom hockeysverige. Vi har köpt en biljett och nu ska vi göra det vi kan för att hejja fram vårt lag. För vi bör väll vara fans i vått och torrt?
 
Någon säger att spelarna kommer att skrämmas bort, men varför skriver då Milan Gulas på för Färjestad och varför vill Mikael Wikstrand skriva på ett fyrårs kontrakt? Varför gick Alexander Johansson in i klubben med ett leende på sina läppar och varför valde Steen klubben? Att mena att spelarna väljer bort Färjestad bara för att Leif Carlsson är tränare känns som en ganska onödig och barnslig kommentar. Frustration bland fansen bara för att Färjestad inte hittade en extern lösning. En lösning som lika gärna kunde vara så dålig att man efter på tryckning från fansen kastade ut den tränare som man av samma grupp tvingades värva. Leif Carlsson kommer att göra bra ifrån sig i Färjestad och jag tror att interna lösningar är precis lika bra som externa. Inavel? Njae Leif Carlsson hade ju jobbat i Färjestads organisation oavsett vilken post han hade fått. Så någon inavel är bara struntprat. Den ende som Färjestad hade kunnat plockat in hade varit Hans Särkijärvi men han fick sparken från Djurgården och vilka rubriker hade det inte skapat om man plockat in honom? Dessutom är jag inte ens säker på att Hans Särkijärvi hade varit den perfekta lösningen som Färjestad behöver. Man måste titta på kompetensen också och vad individerna har inte bara att det är en ung pjäs. Det handlar om erfarenheter också. Erfarenheter är väldigt viktiga särskilt om man är med i en lagsport där spelarna är yngre.
 
Jag tror att Rickard Wallin kommer att satsa på tränarkarriär eller en sportschefs karriär framöver och han kommer att ansluta till Färjestadsorganisationen och bli upplärd.
 
De fans som ropar efter föryngring får nog tänka om lite, Leif är faktiskt yngre än Tommy Samuelsson även om det bara handlar om fyra fem år. De tränare som är yngre än Leffe är till exempel Hans Wallson, men det skiljer bara två år mellan dem. Hallam är den yngste bland tränare men han har två årskontrakt med Växjö och är alltså inne på sitt sista år. Vi kan ju återkomma efter denna säsong som närmar sig och se om han är ledig och intresserad. Men med den tanken på satsning som man har gjort i Växjö har jag svårt att tro att Sam Hallam kan tänka sig i det närmaste att återvända till Värmland och träna Färjestad särskilt då han har Jörgen Jönsson vid sin sida.
 
Men för närvarande känns det faktiskt som att Färjestad gjort det bästa av situationen. Jag kommer i alla fall stötta Färjestad i vått och torrt. Jag litar på organisationen och de som styr skutan, jag har väldigt svårt att tro på alla domedags profetior. Jag har stöttat Färjestad i 30 år och det kommer jag fortfarande göra. Det är upp till er fans vad ni tänker göra.
 
Nu tänker jag vila samtalet men jag skäms lite över att vara fans då fler av fansen ropar efter huvuden på ett fat, då man inte ens har startat säsongen än. Att man skriker av ilska utan att ge spelare och tränare möjligheten att visa vad de går för. Det är en sak om en tränare agerar dåligt, och en helt annan att utan orsak anklagas och kritiseras. En sak som jag vet med Leffe är att han verkligen vill vinna guld med detta lag, vill ni också det?

Leif en stolt Färjestadstränare

Foto: Marie Angle/FBK bloggen
 
Jag vet inte hur fansen i övrigt tycker men en av dem hörde av sig till mig och bad mig framföra en hälsning. Vilket jag också gjorde och jag skrev också mina tankar om hans roll som tränare. Då fick jag följande svar tillbaka:

"Tack för dina fina ord. Jag är stolt över att vara FBK Tränare
Leif"

Pennerborn assisterande tränare

Foto: Jörgen Kalitzki, Pennerborn presenterades som tränare för U16 för ett antal år sedan, nu är han redo att axla ett större ansvar i a-truppen.
 
Ny assisterade blir Johan Pennerborn och det blev alltså inte Nilsen som aftonbladet tidigare gick ut med. Nilsen sägs ha tackat nej till att bli assisterande tränare. Istället går alltså Johan Pennerborn in vid sidan av Leif Carlsson och Ante Karlsson.
 
Foto: Bildbyrån
 
Foto: youtube.com

Leif insåg att det var viktigt att gå tillbaka och att han stod för det som man hade sökt. Loob menar att styrkorna står just Leif Carlsson för. Loob erkänner att man hade ställt frågan tidigare till Leif Carlsson om han var intresserad att gå tillbaka till båset och Leif då menade att han inte var klar som tränare. Loob går in istället in som sportchef och det blir alltså inte Rickard Wallin. Att Färjestad haft svårt för nya tränare utifrån var något som också Loob lyfte fram i intervjun han menar att det finns styrka i föreningen. Tommy och Leif står för samma krafter. Vad har vi för något internt När Leif fick frågan för två år sedan så kände han att han går från ett bästa jobb till ett annat jobb. Då gällde det just jobbet från tränare till sportchef. Nu är det samma sak igen fast åt andra hållet. Det viktigaste är att vi är noga med allt vi gör. Allt hänger på vilka individer man har i ett lag, vi ska göra saker snabbare och framför allt som ett lag.

Fyra namn som hänger i luften fortfarande, (Mikael Johansson, Milan Gulas, Joel Eriksson Ek och Mikael Wikstrand). Loob menar att man ligger längre fram i processen än vad media vet om. Så ska det också vara säger Loob.

Det som vi kan konstatera är att det i organisationen blir följande struktur: Loob går in som Sportchef då denna slås ihop med General Manager tjänsten. Däremot kommer man fortfarande att jobba tätt mellan både tränare och sportchef. Även för att få ihop de sista pusselbitarna så att dessa faller på plats. Fördelen kanske man kan säga för grabbarna som har anslutit är att de redan från början fått kontakt med deras tränare Leif Carlsson. Det var ju faktiskt Leffe som introducerade samtliga nya/nygamla ansikten för media och har dessutom fört dialog med många av deras agenter. Så här kan jag faktistk se det som en bra lösning. Dessutom har alltid Leif Carlsson gjort ett bra jobb och därför kommer laget att få det lugn som behövs för att ta Färjestad vidare. Jag ser absolut inga problem med att Leif Carlsson blir tränare i Färjestad. Han är känd som tränare och det har aldrig funnits någon floppvarning på honom som det har varit med andra. Fördelen för Färjestads del också är att Lief Carlsson också kan ryta till och ställa hårda krav på gänget något som jag tror är positivt för fortsättningen för Färjestad. En annan fördel är också att man plockar in en assisterande tränare från ungdomsidan. Det är en person som faktiskt kan locka ungdomarna att vilja ta nästa steg i sin utveckling i just Färjestad.
 
Källa: www.farjestadbk.se / www.nwt.se /www.vf.se och www.aftonbladet.se

Staben kring a-laget kommer att se ut så här:

Leif Carlsson, huvudtränare
Ante Carlsson, assisterande
Johan Pennerborn, assisterande ( Tidigare erfarenheter av Färjestad: Tränare i U16 och U18)
Maciej Szwoch, målvaktstränare
Clas Eriksson, fystränare
Jocke Andersson, material
Mikael Frykestam, material
Mattias Hell, ansvarig medical team

Loob kommenterar Tommy Samuelssons avhopp:
"Efter att Tommy valde att kliva av så har vi givetvis sonderat terrängen, både externt och internt, för att se vad som finns på marknaden. Efter att ha pratat med några kandidater så har vi valt att se till vår interna styrka i organisationen och det är därför vi väljer att åter sätta Leif Carlsson som tränare."
Han poängterade också att Färjestad såg en framtid med Tommy Samuelsson sedan tidigare och erkände att de blev lite överaskade då inte Tommy ville fortsätta.
 
Att Pennerborn lyfts upp som assisterande tränare ser man som positivt främst för att han har direkt koppling från U18.
 
"Ett väldigt intressant namn med god erfarenhet, om ej på allra högsta nivå, med styrkor på träningsupplägg och personliga relationer." säger Håkan Loob till media.