Färjestad vann i Leksand

(Foto: www.shl.se) Milan Gulas på kollisions kurs mot Leksandsspelare.
 
Färjestad besegrade Leksand med 1-2 även om det satt långt inne så lyckades ändå Färjestad vända och vinna mot ett vilt kämpande Leksand. Det var helnorskt mellan stolparna på isen i Tegera Arena, Henrik Haukeland för Leksand och Lars Haugen för Färjestad.

Första perioden
Det var Färjestads Lars Haugen som fick jobba en hel del vid inledningen av matchen. Men perioden förblev mållös även om de flesta menar att perioden var Leksands.

Andra perioden
Perioden hann knappt börja innan hemmalaget fick utdelning. 1-0 kom genom Markus Lauridsens klubba då han pricksköt in målet. Färjestad tog timeout för att lugna ned laget och det tycktes också hjälpa. 1-1 kom genom Alexander Johansson som påpassligt skickade in pucken bakom Haukeland. John Persson såg till att utöka poängskörden ytterligare då han gjorde 1-2 till gästerna. Leksand tog då timeout men några fler mål blev det inte.

Tredje perioden
Leksand gjorde allt vad de kunde för att kvittera matchen men Haugen stod pall. Bara minuter kvar av sista perioden bytte Leksand målvakt och plockade den samme då det kändes säkert. Färjestad var då inte långt borta från att göra 1-3 men pucken studsade inte in i den tomma kassen.

Efter matchen sade Perra Johnsson följande till Cmore:
"Vi gör ett stabilt försök. Men fortfarande är vi där och pratar om att pucken ska in. De här två matcherna mot Färjestad är kanske de bästa vi gjort i år, men tyvärr hittar inte pucken in."

Därmed tog Färjestad 6 poäng av 6 möjliga denna helg och seglar dessutom upp på en tredje plats i tabellen.

Statistik
Leksand - Färjestad 1-2 (0-0, 1-2, 0-0)
Publik: 6372
Skott på mål: 28 - 20
Skott utanför: 19 - 9
Räddningar: 18 - 27
Räddningsprocent: 90.00 - 96.43
Utvisningsminuter: 2 (1x2) - 10 (5x2)
Tacklingar: 6 - 10
Tekningar: 30 - 30

Sammanfattning:

Period 2
1-0 EQ tid: 01.03 Markus Lauridsen (33) assist: Castonguay (27), Olden (23)
1-1 EQ tid: 11.01 Alexander Johansson (16), assist: Enock (15), Wikstrand (6)
1-2 EQ tid: 13.26 John Persson (27), assist: Nygren (32), Svensson (91)

Källa: Cmore, www.shl.se, www.stats.swehockey.se

Erixon spelar inte på söndag

 
Nu står det klart att Sebastian Erixon som täckte skottet i senaste matchen missar söndagens match. Skottet tog illa och han kommer inte till spel meddelades det efter matchen. Inte heller Johan Ryno som saknades på grund av magsjuka spelar under söndagen.
 
Foto: Bildbyrån/Anna-Lena Bergqvist, Erixon missar söndagens match.


Perra Johnsson var inte särskilt nöjd efter matchen, han betonade att han var trött på det som journalisterna kallade "Hedersam förlust".
Till www.vf.se säger han efter matchen:
"Det här att ”ni gjorde en bra match idag”. Javisst, det gjorde vi. Men poänghögen växte inte."
Däremot konstaterade ändå Perra Johnsson följande:
"Det finns bra saker att ta med oss, även om det fortfarande inte ger några poäng."

Färjestad kan räkna med tufft motstånd i Leksand under morgonen. Tollefsen själv kommenterade morgondagen så här:
"Vi började matchen jättebra och tog ledningen men sen var jag inte nöjd med våra två första perioder. Laget blev för utsträckt och de (Leksand) gjorde ett bra jobb. De åkte mycket skridsko och vann fler närkamper. Det måste vi göra bättre imorgon."
Tollefsen tycker det är riktigt kul med back-to-back matcher och menar att det bygger upp derbykänslor.
På frågan hur de ska kunna ta tre poäng i Leksand säger han:
"Då måste vi spela på vårt sätt och göra det bättre över sextio minuter än vad vi gjorde idag."

Stefan Stéen räddade Färjestad i andra perioden.
"Vi ville för mycket och då blev det fel istället". Säger målvakten. Några kritiska röster höjdes ändå mot 3-3 målet då Olofsson fick friläge men vid ett par intervjuer med spelarna så visade det sig att Stéen gjorde helt rätt. Målvakten förstod att Olofsson höll på att sätta pucken högt och täckte av det utrymmet. Stéen hade haft rätt eftersom Olofsson tänkte sätta den högre men fick en halvträff med klubban så pucken gled in under målvaktens benskydd istället.
"Allt handlar om att ta tre poäng, egentligen skiter man hur det ser ut, bara vi vinner." Säger Stéen till media.

Färjestad vilar upp sig under kvällen och laddar under morgonen med en långpromenad från kl. 09.30 och därefter äter man för att sedan åka upp till Leksand.
 

Formkollen

Leksand har det tungt i SHL för tillfället och i lördagens första möte med Färjestad kom femte raka nederlaget. I Tegera Arena törstar hemmafansen fortfarande efter en seger. Facit på hemmaplan så här långt är en poäng.

Färjestad hade sex raka segrar innan klubben tappade 1-0 till 1-5 mot Brynäs i tisdags och inkasserade en förlust. Med segern igår är klubben nu tillbaka på vinnarspåret och har alltså sju segrar på de senaste åtta matcherna, dessutom är Färjestad bortastarkt med tre raka vinster på resande fot.

Läget i lagen

Leksand har den senaste tiden haft några tunga namn borta i Knuts, Paakkolanvaara och Ytterell. Igår saknades även backgiganten Ben Youds.

Färjestad fick tillbaka backen Sebastian Erixon i går efter nio matchers frånvaro. Han hade knappt nio minuters speltid och blev skadad på nytt. Enligt Leif Carlsson så spelar han inte under söndagens match. På skadelistan saknas Anton Grundel och igår var Johan Ryno sjuk och missade mötet med sina gamla lagkamrater. Ryno kommer heller inte att vara spelbar om man frågar Leif Carlsson.

"Det tror jag ingenting på. Det ska vi försöka hålla oss i från." Säger Carlsson till www.vf.se som närmast tänker på smittorisken.

 

Notera att

  • Färjestads Milan Gulas och Leksands Johan Olofsson gjorde 1+1 igår.
  • Johan Porsberger har nätat i två raka matcher.
  • Färjestad har vunnit tre raka bortamatcher.
  • Trots tre mål på lördagen har Leksand har haft det tungt med sitt målskytte. 19 mål har det blivit, vilket är minst i SHL.
  • Leksand har endast gjort första målet i en match.


Matchen sänds kl. 16.00 på Cmore.

Räkna med en intressant match i Tegera Arena, Leksand under söndagen.

Färjestad behöll tre poäng hemma

Foto: www.nwt.se (Nöjd Tollefsen efter vinsten).
 
Färjestad mötte Leksand hemma och till en början fick man sig en tankeställare. Första perioden slutade nämligen 1-2 till gästerna. Leksand spelade riktigt bra och det förstärktes också extra genom att Färjestad inte spelade sitt spel genom hela matchen. Däremot kom Färjestad in i matchen i tredje och avgjorde därefter med två fina mål. Matchen slutade 5-3 till hemmalaget.

Första perioden
Färjestad började piggast och tryckte ned Leksand i sin egna zon.
Det var också Mikael Wikstrand som skickade en puck rakt mot Leksands målvakt och Asplund styrde in pucken bakom målvakten. 1-0 till hemmalaget och de flesta trodde nu att Färjestad skulle trumma på ordentligt men det blev inte så istället var det Leksand som tog tag i taktpinnen och kvitteringen kom efter att Färjestad klarat av en utvisning. Porsberger slog in 1-1 och därefter kom också 1-2 genom Skedung med en passning från Färjestadsbördige Olofsson.

Andra perioden
Leksand var riktigt nära att utöka ledningen till 1-3 men Stefan Stéen stod i vägen. En märkbar förändring i Färjestad var också att Johan Ryno inte spelade i kväll. 2-2 kom genom Milan Gulas och därefter kom också 3-2 till Färjestad genom Ole Kristian Tollefsen som med ett fint klapp klapp spel med Stapleton kunde göra målet. Men glädjen blev kortvarig 3-3 kom nämligen bara sekunder efter Färjestads mål och då var det Olofsson som kom upp fri mot målvakten Stéen och snärtade in pucken mellan benen på målvakten. Björn Svensson var dessutom ytterst nära att göra 4-3 men målvakten stoppade möjligheten.

Tredje perioden
Om Leksand ägde halva första och dessutom hela andra så var det Färjestad som tog tag i taktpinnen i tredje. Alexander Johansson skickade pucken på måfå in mot målvakten och pucken letade sig in mellan stolpen och Engren. 4-3 var ett faktum. 5-3 skulle därefter komma genom Linus Persson och då var det för kort om tid för Leksand att komma närmare. Dalmasarna försökte komma närmare ändå och bytte målvakt samt att man plockade ut honom i samma stund. Färjestad klarade ändå av anstormningen och gör sig redo för nästa match i Leksand på söndag. Samma tid alltså kl. 16.00.

Statistik
Färjestad - Leksand 5-3 (1-2, 2-1, 2-0)
Publik: 8098
Skott på mål: 38-23
Skott utanför: 7-15
Räddningar: 20-33
Räddningsprocent: 86.96 - 86.84
Utvisningsminuter: 10 (5x2) - 8 (4x2)
Tacklingar: 5 - 6
Tekningar: 12 - 3

Sammanfattning:

Period 1
1-0 EQ tid: 03.42 Rasmus Asplund (74) assist: Wikstrand (6), Gulas (44)
1-1 EQ tid: 07.08 Johan Porsberger (15) assist: Hari (16), Alsing (34)
1-2 EQ tid: 15.30 Isac Skedung (24) assist: Olofsson (7)

Period 2
2-2 PP1 tid: 11.14 Milan Gulas (44) assist: Johansson (16), Åslund (22)
3-2 EQ tid: 17.07 Ole Kristian Tollefsen (55) assist: Stapleton (23), Enqvist (14)
3-3 EQ tid: 17.15 Johan Olofsson (7) assist: Alsing (34) Piskula (6)

Period 3
4-3 EQ tid: 11.25 Alexander Johansson (16) assist: Skogs (84) Åslund (22)
5-3 EQ tid: 12.27 Linus Persson (13) assist: Nilsson (10), Wikstrand (6)

Källa: www.shl.se, Cmore, www.stats.swehockey.se och www.nwt.se