Kritiserad regel ändras

Foto: Tomas Johansson/TT
 
Nu står det klart att nya regler kommer att skrida in i samband med SHL-premiären.

En av dessa är en mycket kritiserad regel som därmed ändras. Det var stora diskussioner kring spelare i målgården eller att målvakten har blivit störd i samband med målet under den förra säsongen. Nu förändras reglerna kring detta.

SHL skriver följande kring beslutet:
"Nivån för att en målvakt skall anses vara ”störd” i samband med ett målskott höjs. Dessutom kommer det vara domaren som har det slutliga beslutet, inte situationsrummet som tidigare. Detaljer kring detta fastställs i dagarna och i samband SHL:s klubbturné. Vi har diskuterat detta under våren och dessa förändringar sker i samråd med klubbarna.”

Detta är en av de stora förändringar som sker under säsongens inledning en annan är att tekare får möjlighet att sparka bak pucken. Detta är en regel som också kan hittas i NHL.
SHL själva går ut med att förändringen med följande meddelande:
”Vi vill se om detta kan medföra bättre flyt i samband med nedsläppen.”

En ytterligare förändring som nu genomförs är att en tekare som tjuvat vid tekningen bara blir varnad men inte byts ut direkt. Det som sker däremot är att tekaren varnas och får en andra chans till att teka.

SHL skriver om beslutet följande: ”Likt en andraserve i tennis. Vid ytterligare varning sker utvisning precis som idag. Enda skillnaden är alltså att man inte byter ut det felande lagets tekare."

Ytterligare en regel som förändras är att varje lag har rätt till att ta med sin tredjemålvakt vid spel. Även om detta inte per automatik innebär att målvakten får spela. Orsak till denna regelförändring är att det finns lag som kan ha drabbats av sjukdom där målvakterna kan vara osäkra på om de kan delta eller inte. Regeln finns redan i VM och att ha en sådan lösning kan rädda upp situationen för lag som har bekymmer.

En annan regel som kommer att införas är att straffläggningen efter en oavgjord match genomförs omgående utan att man skrapar isen mellan. Däremot gäller övriga regler för straffläggning på samma sätt som förut.

Ligan kommer att fortsätta motverka mot tacklingar som riktas mot huvudet och att ligan arbetar för att se över referensgruppen samt situationsrummets arbete gällande bedömningar. En del av dessa regler kommer att testas under säsongen och utvärderas men andra kommer att genomföras som fasta regler.

källa: www.shl.se