Leif Carlsson förvånad och besviken

Foto: Privat Leif njuter med sin hustru i sommar.
 
Leif Carlsson sitter lugnt i båten. I alla fall ännu, han behöver kanske rent ekonomiskt inte oroa sig ännu. Orsaken till det är att han har fortfarande ett kontrakt med Färjestad fram till sista april nästa år. Det är dessuotm inte någon dålig ersättning som han har med Färjestad. Även om han helst gärna vill komma igång igen.
"Min förhoppning är att hitta ett nytt tränarjobb nere i Europa."
Leif är ganska besviken på Färjestad även om han samtidigt förstår hur tankarna har gått. I april 2016 skrev Leif Carlsson på ett nytt tvåårigt avtal med klubben och den 27 april 2017 fick han beskedet att han fått sparken, två dagar efter att Färjestad slagits ut av ett mycket bättre Hv71.
"Självklart blev jag förvånad och besviken av beskedet när Stefan Larsson (FBK:s vd) ringde. Jag blev överraskad. Man brukar ju höra lite snack i kulisserna men jag hade inte fått någon förvarning om att jag skulle få gå hem och det får jag leva med."
Han erkänner också att det har varit en mycket tuff tid för honom och hans hustru, han bor i Karlstad och trivdes riktigt bra i klubben.
"Ja, jag bor kvar i Karlstad men är inte en sådan som gömmer sig. Jag har träffat mycket folk och fått förklara. Jag har ju en lång historik, 23 år som spelare och ledare i FBK. Det tog sin tid att bearbeta det. Jag har ju haft 23 roliga och härliga år här och nu är det inget mer FBK. Men jag kommer att vara kvar i Karlstad och har ett jättestort hjärta för Färjestad." Säger han till media.
Att han helst hade velat vara kvar i Färjestads organisation är inget som han försöker dölja på något vis, tvärtom så har han berättat att han hade velat vara kvar under flera år. Men så blir det tyvärr inte.
"Visst hade det varit kul att få se fortsättningen i FBK men det är något jag får leva med. Sådan här är branschen nu. Det går fort i dag. De hade säkert suttit och pratat om det här. Om de hade gjort det före fredagen (när FBK åkte ur) vet jag inte."
Däremot har Leif haft mycket att göra under sommaren, han har bland annat tagit skepparexampen och kan nu lägga fartygsbefäl på meritlistan. Han har bland annat tillstånd att framföra en kommersiell båt på över sex meter med passagerare. Något som gör att han njuter lite extra under sommaren. Han verkar trivas till sjöss särskilt då han har tillbringat en större del av sin fritid på västkusten.
"Ja, jag har tillbringat sex veckor i vår båt på västkusten."
Det som gör det lite svårare nu är att han är åter tillbaka i Karlstad innan det bär iväg med båten igen, hockeyabstinensen är den svåra biten erkänner han.
"Ja, när det börjar skrivas om kommande hockeystart växer mitt sug för varje dag. Visst, jag har kontrakt med FBK till sista april men det kan inte ersätta ett tränarjobb. Det kan inte ersätta kontakten med hockeyn."
Han ser heller inte några större fördelar med att gå arbetslös även om han lyfter en bra lön från Färjestad fortfarande.
"Nej, absolut inte! Jag är inte färdig med hockeyn på långa vägar än. Det är fortfarande fantastiskt roligt. Nu ligger jag allt fokus på att hitta kapitel två i min karriär."
Han söker just nu ett tränarjobb utomlands och det kanske inte är särskilt konstigt, han har trots allt haft lyckade säsonger i Tyskland. Bland annat för Eisbären Berlin och har dessutom utöver det goda kontakter med Tyska ligan.

"Ja, det är där jag har bäst kontakter. Jag har anmält mitt intresse ute i Europa under sommaren men just nu finns det inget ledigt tränarjobb." Leif menar att möjligheterna kan dyka upp då man minst anar det.
"Absolut, min möjlighet är stor så jag kan få erbjudande lite längre in på säsongen om det inte funkar på något håll."

Många lag brukar göra sig av med tränare då det inte längre fungerar eller att det blir problem med prestationerna menar han. Även om det kanske inte löser sig omgående så är han övertygad om att han inte kommer att gå arbetslös för länge. Han har som man säger en B-plan.

"Skulle jag inte hitta något nytt jobb får jag jobba med inriktningen att hitta något till nästa säsong."
Det bästa för Färjestad hade varit om Leif Carlsson hittar en ny klubb att gå till, orsaken till det är hans nuvarande lön som ligger på en högre sexsiffrig lön. Färjestad hoppas nog på att slippa betala ut löner för Leif Carlsson fram till sista april 2018. Leif erkänner också att han hade till en början tanken på att låta bli att hitta någon klubb för att så att säga ge igen.
"Visst hade jag tanken att fullfölja kontraktet. Jag har aldrig brutit något kontrakt. Det är inget att hymla om att jag inte upplevde uppsägningen som något positivt. Men jag känner inga hard feelings. Jag har FBK att tacka för mycket, både som ledare och spelare. Jag har fortfarande kontakt med kompisar i föreningen och vi umgås privat." Han menar nu ändå att dessa känslor har lagt sig och att han hellre vill ta nytt jobb så fort som möjligt men det är ingen brådska menar han. Han har till och med funderat på att gå på Färjestads matcher ibland.
"Ja, i mån av tid. Kanske inte varje omgång men jag kommer att synas i arenan och hoppas få se framgångar även framöver. Jag tycker det finns någonting som är på gång och FBK ska vara ett topplag."

På hur turerna såg ut berättar Leif Carlsson gärna om:
"Håkans besked fick jag veta samma dag. Det stämmer. Att Peter Jakobsson skulle bli sportchef fick jag veta dagen innan har jag för mig. När jag blev tränare var det många möten som jag inte var involverad i. Det tycker jag inte är så jättekonstigt. Jag hade fullt upp med laget."

Leif Carlsson kan ändå luta sig tillbaka då han har två SM-guld som spelare och två som tränare med Färjestad något som säkert kommer att bidra till att han får snart napp på arbetsfronten. Även om han nu närmast kanske fokuserar på sin båt och hustru.

 

Källa: vf.se och www.nwt.se