Stéen nollade Skellefteå

Foto: Ola Westerberg/bildbyrån  Alexander Johansson i comeback efter avstängning, gjorde själv 0-2 till Färjestad. Han och hans kedjekamrater var en bidragande orsak till att Färjestad vann matchen mot Skellefteå.

En verkligen intressant match där Färjestad under större delar var det överlägsna laget. Efter en period där matchresultatet inte riktigt speglade matchen kunde till slut Färjestad i andra se till att ta ledningen och i tredje till slut vinna matchen med 0-3. Dessutom var det Stefan Stéens första nolla som han höll för säsongen och väldigt viktiga poäng för Färjestad som nu knaprar närmare Skellefteå på sjätteplatsen.

Färjestad inledde riktigt piggt och var nära genom Joel Eriksson Ek att göra mål redan sekunder in i perioden. Men Johan Ortio höll tätt och räddade Skellefteå den gången. Det dröjde inte många sekunder innan Skellefteås Olofsson fick möjligheten att göra mål men han misslyckades med att överlista målvakten Stefan Stéen.
Skellefteå fick snart en riktig hård press mot Färjestad men Stéen motade samtliga skott som kom i hans väg. Så fick Joakim Nygård möjligheten då han tråklade sig igenom försvaret och var inte långt borta men hakades upp i skottögonblicket och straff dömdes till förmån för Färjestad. Milan Gulas fick då möjligheten att göra 0-1 men Ortio stoppade straffen och det stod 0-0 i första perioden. Färjestad var det vassaste laget under första perioden. Jimmie Ericsson analyserar första perioden: "Vi är inte alls nöjda, men det blev lite bättre sista fem minuterna. Vi måste ligga rätt i positionerna där ute". Däremot var Alexander Johansson riktigt nöjd då han gjorde sin första match efter den långa avstängningen: "Jag tycker att vi spelar bra och följer vår plan. Vi har lägen att sätta dit några puckar också. Vi måste våga komma upp och störa dem, mycket ligger där i."

Inledningen av perioden ligger Färjestad ordentligt på för att ta ledningen i matchen. Oscar Steen missar öppet mål då målvakten Ortio är ute på eget äventyr då det endast hade gått dryga två minuter in i andra perioden. Under fyra minuter börjar Skellefteå få till ett ordentligt tryck mot Färjestad men Stefan Stéen håller emot. Det är Joakim Nygård som lyckas överlista Ortio i mål. 0-1 då det återstår dryga fyra minuter kvar av perioden. Han åker snyggt i en soloräd och stänker upp pucken i taket på målet. Det skulle också komma mer från samma kedja denna gång genom Alexander Johansson som utan pardon stänker in 0-2 och Färjestad sitter ordentligt i förarsätet bara dryga en minut kvar att spela i andra perioden.

En reducering är väldigt nära då Calof försöker överlista Stefan Stéen. Men målvakten räddar skottet och Skellefteå ligger på för att komma in i matchen. Olofsson blir utvisad för en tripping då det gått fem minuter in på tredje perioden. Men Färjestad lyckas inte överlista målvakten eller utöka sin ledning i stället drabbas Linus Persson för en utvisning och får sätta sig på botbänken. Stefan Stéen radar upp flera räddningar under spelet och lyckas också hålla borta Skellefteå från målprotokollet. 12 minuter in i perioden är det däremot Johan Ryno som gör sista och avgörande målet. Det visar sig att Skellefteå tappar luften fullständigt och Färjestad vinner matchen med 0-3. "Jätteskönt! Vi kan vara med och tävla om det här och sätta press på dem. I två perioder spelar vi briljant ishockey på bortaplan idag", säger Färjestads tränare Leif Carlsson i C More.