Färjestads trupp 2017/18

 
Så här ser alltså truppen ut för Färjestad bk under kommande säsong alltså 2017/18:
 
M1: Lars Haugen
M2: Stefan Stéen

B1: Ole-Kristian Tollefsen
B2: Mikael Wikstrand
B3: Anton Grundel
B4: Sebastian Erixon
B5: Theodor Lennström NY!
B6: Jens Westin NY!
B7: Jesse Virtanen NY!
B8: Ilari Melart NY!
B9: Alexander Leandersson

F1: Marcus Nilsson
F2: Per Åslund
F3: Joakim Nygård
F4: Alexander Johansson
F5: Rasmus Asplund
F6: Johan Ryno
F7: Oskar Steen
F8: Linus Persson
F9: Martin Johansson NY!
F10: Michael Lindqvist NY!
F11: Dick Axelsson NY!
F12: Christoffer Törngren NY!
F13: Fabian Zetterlund
F14: Niklas Fogström NY!

 
 

Fogström sista pusselbiten

Foto: farjestadbk.se
 
Trodde nog att det skulle komma en nyhet ganska snart, däremot verkar det inte vara någon som jag tänkte på direkt. Intressant värvning. Det är en stabil center helt klart, tror nog att Färjestad hade tänkt plocka in Jacob men då han inte valde Färjestad så blev det Niklas Fogström istället.
 
Har pratat med Peter Jakobsson angånede Mikael Johansson och det verkar som om att Färjestad vill inte ha in för många spelare med Färjestadskoppling. Tror det handlar om en ny personlig touch från Peters sida. Många skulle kanske mena att detta är en panikvärvning, jag tror inte det. I Niklas får man en stabil center även om han är 35 år. Det handlade inte om unga fartfyllda spelare, många fans kanske tänkte så utan det handlar om fart sedan vem som besitter den... ja ni förstår nog själva. Det kan finnas 34 åringar, 35 åringar, 29 åringar o.s.v. som har speed under sina skridskor, Mikael Johansson som många fans tidigare hade poängterat det hela har inte farten. För min del så blir jag inte förvånad, Peter Jakobsson har hållit hemligt sina planer mycket väl. Detta var en spelare som jag inte ens tänkte eller reflekterade över. Trodde faktiskt mer på Mustonen än Fogström. Men det är också därför Peter är sportchef och vi andra sitter på bussen och följer med. Det är också därför han har spikat ett lag tillsammans med Håkan Loob och besitter erfarenheter som vi troligtvis inte kan mäta oss kring. Tycker att Peter gjort ett bra jobb särskilt då detta är hans första år som sportchef. Ser inga direkta svagheter i laget förutom att några spelare har lirat i allsvenskan, men det betyder egentligen inte särskilt mycket på det stora hela, de som kommer därifrån är unga spelare som kan snabbt utvecklas. Jag ser allsvenskan lite som en läroplattform, en skola för de unga som sedan ska ta klivet in i SHL. 
 
Låt oss titta lite på situationen och jag ska göra min analys kring detta:
 
Jacob De La Rose har skrivit på ett år för NHL laget Montreal, Fogström har skrivit på 1+1. Skulle Jacob De La Rose inte välja Färjestad efter sitt Montreal äventyr på ett år så skulle Fogström fortsätta. Kommer Jacob in då tror jag Färjestad inte väljer att fullfölja kontraktet med Fogström. Men det är ju något som vi kan titta på efter nästa säsong, har Fogström gjort det han ska och visat att han är en pålitlig spelare som kan vara till nytta för laget. Jag tror att han kommer att göra det också.
 
En fördel med att plocka in Fogström är att han nog in inte lär diskutera sin roll i laget. Han kan placeras in lite var stans och han är en etablerad spelare i SHL. Jag var mer orolig för att Peter skulle plocka in en amerikan eller kanadensare som aldrig satt sin fot i SHL tidigare. Där problemet är att en sådan spelare måste ha mycket tid på sig för att vänja sig vid det svenska spelet. Något som jag också nämnde för honom i ett mejl. Visst hade jag nog tyckt att Mikael Johansson skulle kunna värvas in i laget, problemet är att Mikael Johansson behöver både rätt miljö, men också mer fart om hela laget bygger på detta. Färjestad satsar på fart, något som Peter Jakobsson också pratade om sedan tidigare. Visst Fogström är 35 år men han har farten och Peter pratade inte bara om utvecklingsbara spelare som stannar länge i Färjestad utan också om fart. Fogström sägs vara en snabb skrinnare och en bra center, jag skulle inte döma honom innan vi ser hur det ser ut på isen. Antagligen har Färjestad scoutat honom under en längre tid och vet vad de får. Dessutom behöver han inte anpassas till SHL spelet vilket ökar möjligheterna för honom att prestera direkt när de går på is. Det finns många komponenter som ska passa i laget och jag tror att det finns en mening med att Fogström värvades till Färjestad.

En av många orsaker tror jag som gjorde sitt var ekonomin. Visst går Färjestad med vinst men antagligen var heller inte Fogström särskilt dyr och därmed ökar det möjligheterna för förstärka laget i vinter. Det som Färjestad har tidigare misslyckats med var just bredden på laget. Förra året var laget för tunn och då Tollefsen åkte på en hjärnskakning var det som om krafterna tog slut i Färjestad. Dessutom valde Håkan att inte bredda truppen och den var verkligen tunn. Inget ont ord ska läggas på Håkan Loob men laget förra säsongen var verkligen lövtunn och det märktes med alla skador och avstängningar som inträffade. Nu finns det möjligheter att förstärka laget ytterligare med medel och det kan göra det hela till en bra resa.
 
Många fans menar att det inte är att utveckla ett lag genom att plocka in "gamlingar", men detta stämmer inte. Det gäller att lägga ett pussel, varje bit oavsett hur den ser ut ska passa de övriga delarna. Man kan inte ha en och samma pusselbit till ett helt pussel, det är inte möjligt. Främst av den orsaken att det inte finns en typ av spelare, alla är unika och alla är olika. Många glömmer av att ishockey är en lagsport, det innebär att laget byggs upp av flera olika komponenter som sedan ska samspela. Det ska finnas en retsicka, en smart taktiker, storproducerande målgörare o.s.v. 
 
Bara för att många är poänggörare i ett lag betyder det heller inte att alla producerar i ett lag. Det handlar om personkemi och självförtroende. Finns det för många målproducerande spelare så hämmar de kanske varandra.  Det har vi faktiskt sett tidigare, att för många som ska producera inte gör det och så blir det fiasko säsong och flera går eller får lämna. Jag ser hellre ett antal poängproducerande forwards som driver upp tempot och målproduktionen vilket i sin tur sporrar spelare som kanske aldrig tidigare gjort särskilt många mål. Ta en sådan spelare som Alexander Johansson. I Växjö spelade han mer defensivt än offensivt men då han fick en mer bärande roll i Färjestad så har poängen också kommit. Det har också gått så långt att Alexander stor trivs i Färjestad och vill stanna i laget.
 
Här tror jag faktiskt att Michael Lindqvist och flera andra spelare kommer att sporras av Dick Axelsson och andra spelare som producerar.
 
För en tid sedan så var många fans missnöjda med Håkan Loobs värvningar och man ville byta ut hela ledningen och mycket annat, nu har man också bytt ut tränare, ny sportchef och andra aktörer i laget. Redan nu kommer nya klagomål på att detta är för dåligt värvat. Det är givetvis kanonbra att ha en åsikt och det ska man givetvis få ha. Men att döma ut ett lag i juni månad bara för att Fogström har anlänt till Karlstadlaget känns för mig inte riktigt rätt. Vi vet inte riktigt vad laget kan prestera ännu, ingen har gått på is eller spelat matcher. Vi kan döma laget efter att säsongen.
 
Tror att Fogström kommer att passa in och han kommer dessutom se till att Virtanen kommer att känna sig mer hemma nu när han har två vänner att samtala med. För ska jag vara riktigt ärlig, så tror jag att Fogström och Virtanen samt Melart kommer att skapa en positiv stämning mellan varandra. Skapar de en god stämning så tror jag att flera av spelarna kommer att få det roligt ihop och får de trevligt tillsammans kommer de också göra ett riktigt bra jobb.
 
Det sägs att Fogström är en smart center med fart under fötterna, även om han är 35 år så betyder det inte att han är pasé. Det finns många exempel på spelare som spelat fram till 40 år. Så jag skulle inte säga att han är för gammal. Är han fortfarande en snabb skrinnare och har bra blick för spelet då kommer han nog att göra ett bra jobb.

Jakobsson säger själv på hemsidan förljande: "Han kommer till oss för att göra ett gediget arbete lite längre bak i laget, spela boxplay och ta ett stort ansvar." Han fortsätter med att bland annat berätta om NHL men att de valde att lämna NHL och blicka mot SHL. 
"Vi hade lite andra namn i tankarna."
Jakobsson är nöjd med lagbygget.
"Absolut. Vi känner oss jättenöjda med den trupp vi nu kommer att starta säsongen med. Det kan ju hända grejer längs vägen, men det får vi ta då." Säger Peter som nu lär gå på semester inom kort.
"Känner mig stolt över att Färjestad hörde av sig. Vi tittade lite på Tyskland och Österrike, men när Peter Jakobsson hörde av sig så var det inget att fundera på." Meddelade Fogström.
Media frågade honom också om han kände några i Färjestad och det tycktes han göra.
"Jag spelade med Wikstrand i Mora och med Linus Persson i Luleå, men du vet…hockeysverige är inte så stort så man känner de flesta. Det har väl blivit något extra slag på vaden på de man känner sedan tidigare och vice versa."

Att fansen kanske reagerar över att Färjestad plockar in en 35 åring som center förstår Fogström också. Det verkar däremot som om att det var Färjestad som ville ha ett 1+1 kontrakt och inte ett rakt 2 års kontrakt. Något som även Fogström respekterar.
"Jag har full förståelse för klubben att de ville skriva så. Det är bara upp till mig att visa att det blir två år. Jag gillar sättet man spelar hockey och där har jag mycket att ge, och tror också att jag kan komma att göra stor nytta i Färjestad. Fansen behöver inte oroa sig för den biten."

En intressant detalj är att Fogström kommer att bära numret 36 under säsongen.
 
Tack för ordet.
 
 

Ingen De La Rose i Färjestad

foto: NHL.com
 
Nu står det klart att Jacob De La Rose stannar i NHL under ett år ytterligare. Montreal har skrivit ett nytt kontrakt med bibehållen lön ytterligare ett år till. Det innebär att Färjestad inte värvar centern och frågan är vad Färjestad kommer att göra nu.

De La Rose meddelade i slutet av maj att han var intresserad av att komma till SHL och Färjestad redan denna säsong. Men han gjorde samtidigt klart att NHL spel var första alternativet för honom och nu såg han till att få det gjort.
"Det är klart att Färjestad alltid är intressant i och med att jag är värmlänning, har vuxit upp här och kollat på dem när jag var liten. Färjestad kommer alltid vara ett väldigt bra alternativ för mig. Det är en del SHL-klubbar som hört av sig. Några direkt till mig och några som sagt till agenten att de kan vara intresserade om det blir aktuellt. Kul att det finns intresse, skönt att känna att om det inte skulle bli något där borta så finns det alternativ. Men mitt första alternativ är NHL." Sade han då.

Färjestad bör nu se till att signa någon annan spelare, Joel Mustonen är fortfarande fri och ledig, en annan som finns på marknaden för närvarande är Eric Castonguay som tidigare har spelat för Leksands if. Felix Schütz från Rögle bk, Kevin Goumas för att nämna några. Sedan finns fortfarande Mikael Johansson ute på marknaden som dessutom har varit ett välbekant ansikte för Färjestads fans.

En spelare som är intressant ändå är Oskar Sundqvist, han har spelat i Skellefteå aik men har inget kontrakt med NHL eller AHL för närvarande. Han lär nog försvinna ganska snart då han gjorde i AHL 46 poäng på 63 matcher och är endast 23 år. Dessutom klappar hans hjärta nog mer för Skellefteå än någon annan klubb.

I AHL finns också en tjeck som kan vara intressant för Färjestad, den jag talar om är Andrej Nestrasil som är en center, han har dessutom spelat i Carolinas organisation. 26 åringen har vandrat från AHL till NHL och tillbaka igen under ganska lång tid. Men sägs nu i alla fall stå utan kontrakt. Färjestad borde kunna föra en diskussion med Nestrasil om det är möjligt.

En annan spelare är Johan Larsson från Buffalo Sabres organisation. Han är 24 år och center, visserligen ingen superskrinnare men en pålitlig spelare. Sedan har vi en spelare som jag pratat tidigare om, Dennis Rasmussen, en 26 åring som dessutom är både center och utespelare.

Den finske Mikael Granlund är också ett intressant namn från Minnesota Wild, Gjorde en hel del poäng under sin tid i AHL och bör vara ett intressant ämne för Färjestad.

Mika Zibanejad är en annan spelare som Färjestad säkert håller koll på. Han har bra speed under skridskorna och är en intressant 24 årig center. Däremot har han fortfarande inget kontrakt med New York Rangers där han spelade senast.

Detta är några namn som kanske kan få någon att bli intresserad. Mycket tyder i alla fall att Färjestad lär värva in en spelare de närmaste veckorna för därefter går nog många på semester och jag tror att Peter Jakobsson säkert vill få allt spikat och klart när han gör det.

Tack för ordet.