Färjestad straffade Linköping

Foto: Screenclip genom Cmore. Spelare skrinnar in på isen.
 
Det var Färjestad som gick segrande ur matchen på straff. Per Åslund avgjorde och Stefan Stéen höll tätt. Färjestad var enormt starka inledningen av matchen och även under andra perioden då Färjestad totalt ledde med 2-0 inför tredje. I tredje perioden kom Linköping i kapp och tog det till både förlängning och till straff där Per Åslund till slut kunde avgöra. Matchen slutade 3-2 (2-0, 0-0, 0-2, 0-0, 1-0) till Färjestad.

Det var Michael Lindqvist och Rasmus Asplund som satte tonen för matchen. Inför matchen intervjuades Michael Lindqvist då han sade att han fått en roll som han trivs riktigt bra med. Han är en allroundspelare även om han spelar främst offensivt.
 
Färjestad kom till spel utan fyra spelare: Ilari Melart ansluter först i slutet av månaden, Alexander Johansson har fortfarande svårt med sin skada, Linus Persson spelade heller inte och Olle Kristian Tollefsen kommer nog inte spela alls.
 
Linköping saknar två spelare inför kvällens drabbning, Ginning och Sörensen annars är laget fullt och redo.
Det är värt att nämna att Färjestad hedrade Jonas Gustavsson innan matchen.
 
Första perioden
Färjestad inledde rivigt och snabbt inför 6678 åskådare.
Åtta minuters spel och Michael Lindqvist sätter en riktig pärla bakom Jonas Gustavsson. Det är Asplund som skickar pucken till Lindqvist som därmed får öppen kasse. Målvakten Jonas klarar inte av att roffa åt sig pucken. Andra målet kom dryga två minuter senare och denna gång är det Asplund som överlistar Jonas Gustavsson i mål. Dick Axelsson fick därmed en passningspoäng till målet. Färjestad fick dessutom möjlighet att spela i powerplay men något mål i den formen kunde inte Färjestad göra under hela matchen. Det blir pausvila med 2-0 ledning för hemmalaget.
 
Michael Lindqvist gör första målet och klappas om av sina kamrater.
 
Rasmus Asplund gör 2-0 bakom Jonas Gustavsson.
 
Statistik från första perioden.
 
Inför andra perioden erkände Johan Pennerborn att det fortfarande finns lite som måste slipas. Inte minst att Färjestad måste hindra Linköping från att vända i anfalls zon.
"De får vända för enkelt och ofta i vår zon det måste bort. Resultatet efter första perioden är åndå okej vi leder ju med 2-0 men spelet behöver justeras för att reda ut det hela. Första delen i anfallet är något som vi har pratat om inför andra perioden där är du 100% rätt ute." Säger Pennerborn till kommentatoren som hade belyst några viktiga detaljer så som slarv i egen zon för tränaren.
 
Andra perioden
Perioden blir långa stunder sönderryckt på grund av utvisningar och det var främst Linköping som drabbades av dem. Något mål föll heller inte även om det inte var särskilt långt borta vid flera tillfällen.
 
Bland annat så plockade Stefan Stéen ett riktigt snyggt skott från Roy. Stefan Stéen fortsatte att spela bra och höll tätt. Axelsson var inte heller långt borta från att göra 3-0 då det återstod dryga fem minuter kvar av perioden men Jonas Gustavsson plockade skotten och något mål blev det inte.
 
Perioden avslutas och vid intervju med Dick Axelsson säger han följande till Cmore: "Vi spelar bra, men samtidigt har vi så många överlägen så vi borde ha satt dit ett par puckar till". Han poängterade också att det var viktigt för laget att inte släppa in några puckar och att spela smartare i tredje.
 
Inför tredje perioden, statistik från Cmore.
 
Tredje perioden
Färjestad drabbas av utvisningar precis som Linköping gjorde i andra, problemet var att det visade sig vara Linköpings ingångsmöjlighet att vända matchen.
 
Mattis Olimb lyckas överlista Stefan Stéen redan efter åtta minuter spel i tredje och då satt Asplund i utvisningsbåset. Kvitteringen skulle komma något senare då Billins assisterad av Roy kvitterar matchen 09.05.
 
Därefter är det Linköping som tar kommandot och Färjestad får svårt att värja sig. Tiden rinner ut och går mot förlängning.
 
Michael Lindqvist utgår också från matchen efter en kollision med målramen, han blödde kraftigt och det trots så fortsätter han att spela och utan klubba hindrar han en farlig situation innan han sätter sig på avbytarbänken. Däremot spelar han inte mer under matchen. Hans ersättare är Christoffer Törngren som lyckas träffa stolpen 12.47 men pucken är inte långt borta att gå in.
 
Förlängning
Det blir en mycket svajjig tillställning där båda lagen har stora möjligheter att avgöra. Bäst chans är Jessie Virtanen som fälls i skottögonblicken och Färjestad får ett straffslag. Det är Johan Ryno som får ta straffen men han misslyckas och chansen rinner ut i sanden.
 
 
Straffar.
Ett enda mål räcker för att göra Färjestad till segrare, denna gång är det Per Åslund som blir den avgörande hjälten. Ken Andre som får lägga första straffen missar men då Per Åslund får möjligheten sitter den bakom Jonas Gustavsson. Därefter missar både Mårtensson, Mikael Wikstrand och Roy sina möjligheter och Färejstad besegrar Linköping i en rafflande tillställning.
 
"Det är klart att vi är nöjda med att ha kommit tillbaka från underläget, men ändå besviken över att vi inte kunde hålla ihop det bättre i 60 minuter", säger Linköpings tränare Dan Tangnes till C More.
Stefan Stéen har fått kämpa ordentligt med bombardemang från Linköping under tredjeperioden och är en av de bidragande orsakerna till att Färjestad besegrar Linköping under eftermiddagen.
"Vi höll dem utanför oss på ett bra sätt, men i tredje var det varmt. Vi kämpar och krigar kopiöst". Säger en trött men lycklig Stefan Stéen som absolut vill hylla laget. Han erkänner också att det sista målet från Linköping var svår att reflektera över.
"Det hann jag inte ens tänka på så han sköt nog hårt men den ska jag ta nästa gång." Säger Stefan till Cmore.
Han poängterar också att detta är bara starten av SHL och att det trots allt finns 51 omgångar kvar att spela.
 
Fakta från matchen:
 
Laguppställning.
 
Färjestad bk
 
Målvakter: Stefan Stéen (Lars Haugen)
Backpar: Jens Westin - Jessie Virtanen, Mikael Wikstrand - Anton Grundel, Lucas Nordsäter - Sebastian Erixon, extra: Theodor Lennström
 
Forwards: Joakim Nygård - Johan Ryno - Martin Johansson, Dick Axelsson - Rasmus Asplund - Michael Lindqvist, Marcus Nilsson - Niklas Fogström - Per Åslund, Fabian Zetterlund - Oskar Bäck - Oskar Steen, extra Christoffer Törngren.
 
Linköping HC
 
Målvakter: Jonas Gustavsson (Jacob Johansson)
Backpar: Patric Mullen - Anton Karlsson, Kristian Näkyvä - Niclas Lundgren, Chad Billins - Eddie Larsson.
Extra spelare: Anton Björkman
 
Forwards
Andrew Gordon - Derek Roy - Jakob Lilja, Ken Andre Olimb - Tony Mårtensson - Emil Sylwegård, Fredrik Karlström - Mathis Olimb - Mark Zengerle, Jimmy Andersson - Niklas Persson - Sebastian Karlsson.
Extra spelare: Daniel Olsson-Trkulja
 
Summering:
 
Period 1
08.21. 1-0 EQ nr. 34 Michael Lindqvist, assist: Asplund (74), Virtanen (71)
10.26. 2-0 EQ nr. 74 Rasmus Asplund, assist: Axelsson (31)
 
Period 3
08.02 2-1 PP1 nr. 46 Mathis Olimb, assist: Mullen (77), Olimb (40)
09.08 2-2 PP1 nr. 41 Chad Billins, assist: Roy (8)
 
Straffar
00.00 3-2 nr. 22 Per Åslund, assist ingen.
 
Statistik:
 
FBK - LHC 3-2 (2-0, 0-0, 0-2, 0-0, 1-0)
Skott på mål: 27 - 36
Skott utanför mål: 12 - 14
Räddningar: 34 - 24
Målvaktsprocent: 94,44 - 88,89
Utvisningsminuter: 12 (2x6) - 10 (5x2)
Powerplayprocent: 00% - 33.33%
Mål i boxplay: 0 - 0
Antal boxplay: 6 - 4
Tacklingar: 5 - 6
Vunna tekningar: 37 - 23
 
 
Övriga matchresultat:
 
Färjestad - Linköping 3-2str.
Hv71 - Djurgården 4-2
Malmö - Rögle 5-0
 
Pågående matcher och resultat:
Luleå - Örebro 3-2 Period 2
Frölunda - Mora 0-1 Period 2
 
 
Källa: www.shl.se och Cmore