Båda lagen tog ut sin målvakt

När Italien och Slovenien drabbade samman i ishockeyns B-VM blev det riktigt dramatiskt. Båda lagen plockade ut sina målvakter för att jaga en seger vid full tid. Målet var att kunna avancera till A-VM och det var därför som båda lagen plockade sina målvakter för att sätta en extra spelare ute på isen.

Personligen har jag aldrig varit med om detta, kanske lär jag heller aldrig få lov att vara med om det framöver heller? Italien lyckades göra mål och avancerar tillsammans med Storbritannien upp till A-VM.


Vill också samtidigt passa på att reflektera över vissa reaktioner som jag har stött på under dagen.
Det finns dem som undrar vad syftet är med bloggen och varför ibland jag citerar från andra skribenter eller hämtar liknande information kring händelser. Jag funderade länge på vad man ska svara på sådana här inlägg.

Varför fotograferar vissa, varför tycker vissa om ishockey? Ibland finns det inga riktigt bra svar på sådana frågor. Varför jag driver bloggen handlar nog främst om att jag vill skapa en så god stämning och samtidigt skapa en intressant innehåll för dem som läser. Eftersom jag inte lyfter lön eller jobbar på ett företag som bloggare så gör jag det endast för att jag tycker det är roligt. Det är samtidigt så att läsarna ska få någon form av reflektion och analys om vad som händer.

Det roliga däremot försvinner ganska snabbt om jag som bloggare måste försvara varför jag bloggar eller på vilket sätt jag skriver. Viss kritik kan givetvis vara befogad särskilt om det handlar om allvarliga fel som kan leda till missförstånd, men då kan den som upptäcker detta poängtera felet och föreslå en lösning. Att endast påpeka att du gör fel brukar ofta leda till frustration eller negativitet. Kom ihåg att du som läsare har valt att följa bloggen och ingen tvingar någon att du som läsare ska läsa den om du inte vill. Det är samtidigt viktigt att poängtera att jag precis som alla kan göra små fel, eller skriva något fel och det är naturligt.

Jag är trots allt människa jag också och kan ibland skriva saker som kan missuppfattas. Mitt tips är att ni om ni stöter på ett sådant fel av mindre eller mildrare karaktär att vi låter saken bero. Det är faktiskt inte hela världens undergång om någon har skrivit ett o istället för ett å. Eller att en mening inte riktigt är rätt vinklad. Jag fick höra att jag verkade velig vid ett inlägg angående en spelare. Att jag i ena meningen skriver att denna spelare är ju intressant men sedan påpekar jag i spalten efter att utländska spelare kanske inte vore det bästa för laget. Vill här poängtera och reda ut mitt tänk. Enligt Peter Jakobsson så var Färjestad intresserade av en viss karaktär då det gäller spelare. Detta bidrog till att lyfte fram en sådan spelare på bloggen. Sedan gjorde jag helt enkelt en egen analys av om det verkligen var troligt eller sannolikt. Skulle fel ha uppkommit i samband med detta, kan jag bara beklaga det hela. Blogg inlägg däremot måste poängteras är färskvara och det som hände för ett par dagar sedan är i princip orelevant idag. Jag personligen uppskattar respons ifrån läsarna men det måste givetvis hålla en seriös nivå och dessutom inte vara petiga kommentarer som handlar mer om stavning och gramatik än själva ämnet. Syftet med blogginläggen är också att du som läsare ska ha något att diskutera kring utan för den delen leka paragrafpolis. För er som retar er på blogginläggen, ta en titt på Facebookinläggen så kommer ni snart att se hur alla uttrycker sig och då kan man fråga sig varför bloggaren ska få utstå kritik och ingen annan. En annan viktig detalj är att tänka på hur du skulle känna om någon hela tiden pekade på dina fel och brister. Om någon kritiserar din text i ett brev som du ska skicka till någon. Kritik mot bloggen kan liknas just vid detta. Det kan vara jobbigt för skribenten att få ta del av mycket nedsättande kommenterar angående texter och liknande särskilt om det bygger på olika åsikter eller irrelevant information. Ibland är det bäst att låta saker och ting bara vara och tänka att vi är alla människor.

En annan detalj som jag fick höra är att det är onödigt att kopiera texter rakt av.
När det gäller att plocka texter från andra texter så är detta något som används i både tidningar och sociala medier dagligen. Det är okej att citera andra skribenter så länge det finns en hänvisning till källan samt citattecken. En person som yttrar sig eller har skrivit något som återges måste givetvis belysas. Är det onödigt att man gör det? För vissa kan det kanske vara så men jag anser det stärker den andre skribentens varumärke. Att jag hänvisar eller omnämner någon annan som har skrivit något riktigt bra är ju uppbyggande.

Alla bloggare citerar. Det märker man oftast inte eftersom citattecknen kan kanske inte riktigt uppfattas. Om någon retar sig på att det citeras mycket i en text så kan jag säga följande:
"Det är så att det mesta material som du läser i tidningar och andra medier faktiskt är kopior av en orginaltext. Läs Expressen och Aftonbladet, då kommer man snart underfund med att tidningarna ibland citerar TT eller andra källor och att texterna lyder identiskt med varandra. Bloggare använder sig av citattecken runt en mening som en tränare har sagt, en händelse eller annat som kan vara värt att lyfta fram. Detta är normalt att göra och om någon retar sig på detta kan jag bara säga, välkommen till verkligheten.

Personligen vill jag inte lägga så enormt mycket energi åt att dividera om sådana här saker. Vill du följa en annan blogg så som till exempel Mrmadhawk? Bara så du vet detta så är trots allt han driven av Malmö redhawks och han lägger ned en hel del tid och arbete kring sådana kommentarer som berör hans lag. precis som tidigare då GrönvitaSumo också var en blogg som uppdaterades ständigt, (bloggen som inriktar sig mot Rögle bk har mer eller mindre lagts ned men dess sida finns  fortfarande uppe). Då det gäller Mr.madhawk så har han en annan styrka och det är att han är anställd av Expressen för att blogga. Det är alltså inte jag. Att han då skriver bra och få är dem som kommenterar hans inlägg då det gäller språk och annat kan alltså bero på att han tvingas att hålla den höga nivån eftersom hans arbetsgivare har den kravbilden. Jämför då aldrig Mrmadhawk med en bloggare som gör detta på fritiden.
 
Vill ändå samtidigt påpeka att jag som bloggare eftersträvar givetvis att bloggen ska vara så välskriven som möjligt för att inte skapa missförstånd.Jag vill samtidigt passa på att tacka er som väljer att följa bloggen ni är mycket uppskattade.

Tack för ordet.

Mattias Sjögren till SHL och rankning av centeruppsättningen

Färjestad hade tidigare meddelat att Mattias Sjögren skulle vara ett intressant nyförvärv men nu återvänder han till Rögle bk och SHL.
 
Jag hade tidigare pratat med Peter Jakobsson om Mattias Sjögren och han gav en liten hint om att Mattias var en intressant spelare för Färjestad. Det blir grönvit dress för Mattias Sjögren men fel nyans. Mattias Sjögren återvänder nämligen till Rögle bk och då skriver han ett riktigt kraftigt kontrakt på fyra hela säsonger!
 
Samtidigt skriver Johan Svensson (Mrmadhawk) på sin blogg att Färjestad har den näst bästa centeruppställningen inför kommande säsong.

Så här placeras lagen i Mrmadhawks rankning:

"Här är min topp5-ranking vad gäller klubbarnas centeruppsättningar till den kommande säsongen. Just nu, kanske man ska tillägga. Det kommer förmodligen hända en del. Svenska mästarna Växjö har till exempel inte någon klar centersida direkt.

1. DJURGÅRDEN
Andreas Engqvist – Jacob Josefson – Marcus Davidsson – Lukas Vejdemo/Sebastian Strandberg.
Wow! Jag hoppas bara Andreas Engqvist kommer till spel här. Men vilken centeruppsättning Robert Ohlsson kommer att förfoga över. Två spelare med mängder av internationell rutin, en ungtupp i Davidsson som redan nu hade kunnat vara topp2 i ligan i de flesta lagen, plus att pålitliga Vejdemo alltså får fungera som fjärdecenter. Strandberg får tufft att ta en plats som center.

2. FÄRJESTAD
Johan Ryno – Linus Johansson – Axel Ottosson – Oskar Steen/Oskar Bäck
Den här känns… vass. Ryno är en toppspelare och har varit i många år. Linus Johansson tar förmodligen ännu större kliv. Axel Ottosson har gjort det väldigt bra i HockeyAllsvenskan och bör vara mogen för att vara tredjecenter här. Steen och Bäck är två spelare på uppgång. Framförallt Steen kan stå inför ett stort genombrott.

3. RÖGLE
NY – Mattias Sjögren – Ted Brithén – Simon Ryfors
Då kan utgår från att man även ska hitta en riktigt vass center, förmodligen någonstans i nordamerika, så tycker jag Rögles centersida ser riktigt bra ut.
Ted Brithén kom in i Röglekostymen startkt under andra halvan och vet vad som krävs. Sjögren är en väldigt bra tvåvägscenter, med mängder av erfarenhet. Hur bra blir den här ettan som ska in, eller blir det ”bara” en trea som plockas in.
Svårplacerade, då trots allt ska in med en center till. Men solklara topp5 i min bok.

4. HV71
Markus Ljungh – Joakim Andersson – David Gustafsson – Anton Bengtsson
Den här blir nog rätt bra, även om folk förmodligen sätter frågetecken för Jocke Anderssons status. Jag tror inte det är några problem. Han har varit frisk sedan innan jul och har fått komma in i SHL på allvar. Ljungh är en bra SHL-center. Han är redo att vara etta/tvåa tillsammans med Andersson.
Sedan får vi inte glömma att David Gustafsson är en riktigt stor talang, som när som helst kan ta klivet. ”Bengan” känns som en given, men stabil fyra.

5. FRÖLUNDA
Joel Lundqvist – Simon Hjalmarsson/NY – Pathrik Westerholm – Joel Mustonen
Funderade med Frölundas, Brynäs och Luleå centersida som sista gäng in på topp5. Fastnade ändå för Frölundas. Joel bubblar av revansch efter fiaskot med uttåg i kvartsfinal och Simon Hjalmarsson är klass. Pathrik Westerholm skadefri är dessutom en riktigt bra SHL-center. Eftersom jag tror man ska hitta en ny center, och vet att man jagade Isac Lundeström från Luleå, så utgår jag från att VF har en riktigt bra centersida på gång.

Övriga i bokstavsordning. Någon ni kanske saknar i topp5?

BRYNÄS
Joel Kellman – Jesper Jensen – Jonathan Granström – Jacob Blomqvist/Marcus Westfält

LINKÖPING
Derek Roy – NY – Filip Karlsson – Fredrik Karlström

LULEÅ
Niklas Olausson – Isac Lundeström – Jack Connolly – Jonas Berglund

MALMÖ
Emil Molin – Fredrik Händemark – Henrik Hetta – Axel Wemmenborn/Christoffer Forsberg

MORA
Jacob Nilsson – NY – Matt Bailey – Emil Aronsson/Robin Johansson

SKELLEFTEÅ
NY – Adam Pettersson – Linus Lindström – Andreas Wingerli

TIMRÅ
Ludvig Rensfeldt/NY – Jacob Olofsson – Rickard Palmberg – Jeremy Boyce

VÄXJÖ
NY/Robert Rosén – NY/Janne Pesonen – Linus Fröberg – Erik Josefsson

ÖREBRO
NY – Tom Wandell – Tylor Spink – Christopher Mastomäki"

Tack för ordet.

Olofsson klar för Färjestad

Nu står det klart, att Jesper Olofsson spelar i den grönvita dressen.Kontraktet är ett två års kontrakt utan några som helst klausuler.
 
Jesper själv är nöjd:
"Det känns spännande. Vi har spelat många jämna matcher under säsongen som gick och jag gillar sättet Färjestad spelar." Säger han i en kommentar.
 
Jesper har spelat med flera spelare som nu lirar i Färjestad, bland dem Marcus Nilsson, Jens Westin och Anton Grundel. Mycket tyder på att han även får ytterligare en kompis att samtala med särskilt då Markus Svensson har kritat på men som ännu inte presenterats.
"Det är såklart lättare att komma till ett lag där man har någon eller några bekanta sedan innan. Det gör ju att man har mycket lättare att komma in i rutiner med lagkompisar och annat." Erkänner han till media.
 
Olofsson har en klar tanke om sin kommande säsong i Färjestad, det är att ta tag i ledartröjan och spela så långt fram som möjligt.
"Målet är ju såklart att spela långt fram i laget. Mycket ska spela in för att det blir så, men det är ju min tanke i alla fall."

För närvarande befinner sig Jesper inte i Karlstad utan sin hemstad Örnsköldsvik däremot är sakerna redan på plats i Karlstad.
"Haha, ja det var lite svårt att synka med flyttfirman så alla mina grejer är faktiskt redan på plats i Karlstad. Får tacka tränarna för att de ställde upp som flyttgubbar."

Peter Jakobsson är mycket nöjd med nyförvärvet och säger till media:
"Vi får in en stark och snabb forward som vet var målet är. Vi tror att han kommer att kunna utvecklas mycket i vår miljö."

Jesper har gjort en hel del poäng under sin tid i Skellefteå. Han har dessutom spelat i Karlskrona HK där han fick träffa Anton Grundel. Då blev det 26 poäng för forwarden på 52 matcher (13 mål och 13 assist). I skellefteå första år gjorde han 16 poäng på 48 matcher och under den gångna säsongen 21 poäng på 52 matcher. För Skellefteå gjorde han sammanlagt 21 mål och 16 assist på de två senaste säsongerna.
 
Så här ser truppen ut för närvarande.

M1: Adam Werner
M2:

(Då fortfarande inte Markus Svensson är officiellt presenterad står han inte med i listan).

B1: Sebastian Erixon
B2: Jens Westin
B3: Anton Grundel
B4: Mikael Wikstrand
B5: Ilari Melart
B6: Johan Ivarsson
B7: Theodor Lennström
B8:
B9:

F1: Alexander Johansson
F2: Martin Johansson
F3: Linus Johansson NY!
F4: Marcus Nilsson
F5: Joakim Nygård
F6: Jesper Olofsson NY!
F7: Axel Ottosson NY!
F8: Gustav Rydahl
F9: Johan Ryno
F10: Oskar Steen
F11: Daniel Viksten NY!
F12: Fabian Zetterlund
F13: Per Åslund
F14:
F15

 
Färjestad ska därmed hitta en back och en forward innan laget är komplett. Detta utöver att Jesse Virtanen skriver på för Färjestad.

Tack för ordet.