Färjestad tog två poäng i Jönköping

Färjestad fortsätter på vinnarspåret. Under söndagens eftermiddagsmatch besegrade Färjestad sin ärkerival Hv71 i Jönköping på övertid. Färjestad låg under med 2-0 inför andra perioden men efter en sprakande målfest i andra tog Färjestad kommandot i matchen. Hv71 åt sig ikapp och kvitterade i tredje men det var Färjestad som i förlängningen såg till att plocka till sig två poäng från smålänningarna. Matchen slutade 5-6ot (2-0, 1-4, 2-1, 0-1).

Michael Lindqvist var en av de stora ljuspunkterna under matchen för Färjestads räkning.

Tabelläget inför matchen. Färjestad och Hv71 på samma poäng.

Hv71 saknar många namn inför kvällens drabbning, bland annat Kristoffer Berglund, Brännström, Gustafsson och Ullström.

Färjestad saknar Zetterlund, Steen, Fogström och Erixon.

Martin Johansson som stått för tre poäng under förra matchen intervjuas inför matchen.
"Alltid kul att göra mål men vi har dragit på oss för mycket onödiga förluster den senaste tiden i alla fall är det skönt att vara tillbaka. Vi har kommit tillbaka allihop på ett bra sätt senast mot Rögle. Så jag hoppas att vi fortsätter på den inslagna vägen så även i kväll."

Laguppställning Hv71. Pettersson-Wentzel ställer Hv71 i mål.

Färjestad placerar Lars Haugen mellan stolparna och Michael Lindqvist hittas återigen i andra formationen vid sidan om Rasmus Asplund och Dick Axelsson.

Domare inför mötet är: Marcus Linde, Mikael Andersson. Linjemän är: Jimmy Dahmén och Fredrik Altberg.

Pennerborn säger följande till Cmore: "Michael är en mycket viktig pusselbit i vårt lag, han har haft ett mycket starkt år bakom sig och det är en mycket bra spelare."
Pennerborn fortsätter: "Efter segern mot Rögle så är det givetvis en skön och trevlig lättnad för hela laget. Även om vi har spelat bra de senaste matcherna. Visst slarvade vi ibland särskilt tänker jag på mot Växjö och Linköping men vi tittar framåt och uppåt i tabellen, det som har varit är historia. Det är där vi står både som förening och som lag. Jag ser också en tydlig bild av vårt hållbara spel och hur det utvecklas vilket i sig är mycket glädjande."

Färjestad tycktes sitta kvar på bussen de närmaste första tio minuterna av första perioden. HV71 skölde över Karlstadlaget och hade kommandot i perioden. Det skulle dröja fram till i slutet på första innan Färjestad lyckades få några större och längre anfall på Hv71. Efter tre minuter av perioden tog Hv71 ledningen genom oscar Sundh. Han fortsatte att prestera och efter 10 minuters spel hade han även gjort ytterligare ett mål och Hv71 verkade redan från början ro hem allting på isen. 2-0 inför andra perioden (det sista målet gjordes då Hv71 hade en man mindre på isen) och Färjestad skulle bli tvingad att steppa upp ytterligare. Det enda som var riktigt positivt de första 20 var att Michael Lindqvist visade sig vara på styva linan. För övrigt var det ingen lätt match för Lars Haugen som ändå höll ned siffrorna ordentligt.

Färjestad drog också på sig en hel del utvisningar under första perioden något som också Pennerborn var besviken över.

Färjestads fåtal stunder inledningsvis av matchen men Hv71 kunde enkelt stänga bort Karlstadlaget från farliga områden.

Färjestads nycklar för att vinna matchen.

Ryno hade en stor möjlighet att göra match av situationen igen, i slutet av den första perioden kommer han i princip själv mot sina motståndare. Pucken plockas av Fredrik Pettersson-Wentzel och Färjestad går mållösa efter en spelad period.

Bråk i slutskedet av perioden. Färjestad hade  kommit bättre i takt i slutet av första.

Skottstatistik.

Martin Johansson var inte riktigt nöjd med första 20. Han säger besviket: "Vi kommer inte riktigt ut så som vi önskar, vi är svaga och de får skölja över oss så fort vi kommer in i deras zon. Vi måste steppa upp i andra, det är svårt att säga vad det är som orsakar detta. Vi kanske är trögstartade helt enkelt, det är bara att se till att det inte blir så i andra. Vi strular till det för oss själva och blir omständiga i spelet, det är dags att vi nyper till när lägena kommer."

Pennerborn delar Johanssons analys. "Vi var mycket väl medvetna om hur Hv71 spelar och skulle spela. Det finns ingen ursäckt. Hv71 gör det riktigt bra och vi halkar efter lite, första målet halkar vi lätt i backcheckingenoch de får komma tre gubbar mot oss. Sedan ska vi varken slarva eller släppa in ett mål då vi har en gubbe mer på isen. Vi har kommit igång och skapat en hel del chanser i slutet av första så nu får vi fortsätta trumma på i andra. Det är 40 minuter kvar av den här tillställningen och kan vi bara få ett mål så får vi kontakt med dem, kanske genom pp? Vi ska nog se till att göra en bra söndag av det här och vi har möjligheterna för att göra det."

Nedsläpp andra perioden

Efter fyra minuter blir det utvisning av en Hv71 spelare och det dröjer inte särskilt lång stund innan Johan Ryno reducerar till 2-1 efter fem minutes spel. Michael Lindqvist får en assistpoäng och det skulle komma mer.
Efter sex minuters spel kvitterar Michael Lindqvist till 2-2 efter att ha fått en fin passning av Rasmus Asplund.
Hv71 ser mer förvånade ut och Färjestad lyfter fram spelet ordentligt. Färjestad har tagit över kommandot i matchen och är vid flera tillfällen inte långt borta från att utöka ytterligare. Efter 10 minuters spel är det Johan Ryno som ger Färjestad ledningen. Glädjen blir dock kortvarig eftersom Hv71 kvitterar efter tretton minuters spel. Hv71 blir däremot drabbade av utvisningar och då Färjestad får spela fem mot tre efter 16 minuters spel smäller det på nytt. Denna gång är det Michael Lindqvist som gör sitt andra mål för kvällen. Andra perioden går mot sitt slut och Färjestad sitter i förarsätet inför den tredje perioden.

Färjestad reducerar i andra perioden då de har en man mer på banan.

Snyggt mål signerat Johan Ryno.

Full fart på isen efter målet.

Michael Lindqvist kvitterar.

Repris där Michael prickskjuter in kvitteringen.

En del bråk uppstår i samband med målet men inga utvisningar.

Johan Ryno ger Färjestad ledningsmål 2-3 till gästerna och Färjestad har vänt matchen.

Statistik från perioden så här långt.

Färjestad ligger på för ett fjärde mål.

Dick Axelsson och statistik så här långt.

Michael Lindqvist smäller in 3-4 till Färjestad.

Statistik för Michael Lindqvist

Matchstatistik från två spelade perioder.

"Det känns så där, i alla fall spelmässigt, jag tycker det finns mer att önska från min och lagets sida. Men det är härligt att vi leder med 3-4. Mina kedjekamrater är toppen att jobba med. Vi har haft den här kemin hela säsongen så det är skönt att den sitter i. Vi har tränat en hel del ihop och det har stämt hela året för oss. Det är en styrka och mycket viktigt, nu gäller det att hålla oss borta från utvisningsbåset och ett nytt tidigt ppmål så ska det här gå vägen."

Pausvila inför tredje perioden och Färjestad har ledningen med 4-3.

Nedsläpp, tredje perioden.

Färjestad och Hv71 spelar mycket avvaktande spel inledningsvis i den tredje perioden. Ingen tar riktigt kommandot men det är Färjestad som får utdelning först.

Mickael Lindqvist träffar först ribban men därefter är det Mikael Wikstrand som i Powerplay lyckas överlista Wentzel i mål. 3-5 efter dryga elva minuters spel. Hv71 däremot vill inte ge sig utan reducerar omgående genom Thörnberg. Jönköpingslaget lyckas därefter kvittera efter 16 minuters spel och matchen går mot förlängning.

3-5 och fansen i FBK lägret hyllar Mikael Wikstrand.

Hv71s statistik angående övertidsspel.

Färjestads övertidsstatistik.

Nedsläpp.

Övertid
Spelet svajjar fram och tillbaka mellan lagen och inga klara målchanser inledningsvis av den fjärde perioden.
Nygård är ytterst nära att avgöra matchen men Hv71s målvakt Pettersson-Wentzel lyckas klara skottet. Däremot är det Mikael Wikstrand som avgör med ett direktskott som letar sig in vid sidan av Pettersson-Wentzels bortre stolpe. Färjestad besegrar därmed Hv71 på borta is med 5-6.

Joakim Nygård ytterst nära att punktera matchen. Pettersson-Wentzel räddar dock pucken och inget mål denna gång.

Wikstrand avgör och Färjestad tar med sig två poäng hem till Karlstad.

Wikstrand säger följande till Cmore: "Bra analys från Hv71s tränare, vi fick verkligen jobba i uppförsbacke de första tjugo. Vi gör det däremot riktigt bra, sedan är det synd att vi inte stängde säcken tidigare då vi hade 3-5. Det är klart att det är karaktär från vår sida absolut, efter alla de matcher som vi har förlorat nyligen. Men jag tyckte vi faktiskt spelade en bra hockey även om vi förlorade, vi fick ju inte riktigt utdelning för vårt slit. Däremot tror jag att försvarsspelet har blivit mycket bättre den sista tiden. Vi sliter för varandra mer nu, har vi är bättre på att spela oss ut ur situationer samt att passningarna sitter på bladet. De två poäng vi fick i dag passar oss riktigt bra, jag tycker det är jätteviktigt för oss och för laget."

Totalt sett var det fem målskyttar som gjorde två mål var när Färjestad besegrade Hv71 i Jönköping.
Johan Ryno, Michael Lindqvist och Mikael Wikstrand gjorde Färjestads mål.
Thörnberg och Sundh gjorde Hv71s mål.

Statistik från matchen.

Sammanfattning från kvällens match.

Övriga resultat från gårdagen och idag.

Tabelläget som det ser ut nu. Färjestad ligger på en fjärde plats efter Frölunda, Djurgården och Växjö. Färjestads nästa match är mot Djurgården och har möjlighet att klättra ytterligare i tabellen. Matchen spelas på hemma is i Löfbergs arena precis som de två matcherna direkt efter mot Karlskrona.

Källor: cmore.se och ww.shl.se