Tack för säsongen Färjestad

Trots allt har Färjestad gjort något stort. Men det räckte inte till, inte i ett slutspel. Jag tackar Pennerborn och Färjestad för säsongen. Problemet är att Färjestad inte kommer förbi kvartsfinalerna alls de tre senaste åren (då inräknar jag med denna). 2015/16 åkte Färjestad ut i kvartsfinalen, så också året efter, nu sker det alltså igen.
 
Joakim Nygård sade i slutet av andra perioden följande: "Det går inte riktigt vår väg, men vi ger inte upp. Vi ska försöka vända på detta i tredje. Vi behöver slita för varenda mål medan Skellefteå får riktigt billiga skitmål på vår bekostnad och det grinar oss rakt i ansiktet just nu."
 
Färjestad förlorade sin tredje raka match mot Skellefteå i kväll. Därmed så är uttåget nära för laget som på Söndag spelar sin sista match för säsongen om ingenting riktigt viktigt inträffar. Däremot så måste jag säga att Lindström måste stängas av snarast...

Jocke Lindström gör det igen och sänker Färjestads junior Oskar Steen med en smäll i huvudet. Detta för andra gången under matchserien. Har han något emot Oskar Steen? Jag bara undrar.
Denna gång måste det helt enkelt hamna i disciplinnämnden annars är det verkligen fel på systemet. Joakim kommer från blindsidan och kör upp en armbåge i ansiktet på Oskar Steen som blir liggande. Solklart straff som inte ens domarna tar. Det är helt ointressant om var tacklingen tar först, han hade kunnat undvika tacklingen och därmed gör han detta medvetet. En helt onödig sak från en av SHLs största profiler. Fullständigt sjukt och vansinnigt. Det är verkligen en återfalls förbrytare då han gjorde en annan ful tackling på samma spelare första matchen. Fansen visade tydligt vad de tyckte om honom då han äntrade isen efter första perioden. Nu gör han alltså det igen och ja, är man korkad så är man.

Problemet om nu Joakim Lindström blir avstängd så lär knappast det vara till fördel för Färjestad. Färjestad kan inte vända på detta nu. De kan bara spela av matcherna och försöka göra så gott de kan. Skellefteå kommer troligtvis att vara utan Joakim Lindström i nästa omgång då mot något annat lag i Semifinalen.

Säsongen är slut redan på söndag, tack och hej Färjestad.

 
Matchanalys:
 
Färjestad kom ut riktigt starkt under första perioden. Det verkar som om det som spelarna sade till varandra då hade gett effekt. Däremot inte målmässigt. Färjestad fick inte hål på Ortio som växte ut till den där svåra målvakten igen. Färjestad fick däremot släppa i första perioden en puck förbi sig och det var Tim Söderlund som stänkte in pucken efter dryga fjorton minuters spel.

Andra perioden inledde Färjestad i powerplay men det var inte hemmalaget som gjorde mål utan Skellefteå som utökade genom Sebastian Ohlsson efter tre minuters spel. 3-0 till gästerna kom genom Ericsson då med en man mindre på banan igen. Färjestad reducerade sedan genom Joakim Nygård som blev den ende målskytten för Färjestad denna kväll. 1-4 och slutresultatet framställdes av Bud Holloway i powerplay. Tredje perioden trasades sönder av utvisningar och därmed fick Färjestad inte in några flera reduceringspuckar bakom Ortio.
 
Värt att nämnas var att Stefan Stéen inledde matchen men efter att ha släppt in tre puckar bakom sig bytte Färjestad målvakt.
 
Färjestad kommer med all sannolikhet förlora i Skellefteå nu på söndag vilket innebär att semestern är ett faktum för de grönvita för säsongen.
 
Kommentarer under matchen.
Inför matchen säger Pennerborn: Få vi inte lust i den här arenan och denna inramning så vet jag inte vad vi får lust någonstans. Vi ska ändra på Skellefteås övertag ikväll och ta reducera matcherna nu inför en fantastisk publik.
 
Nyhet var att Sebastian Erixon var tillbaka i spel men däremot att Lennström utgått på grund av hjärnskakning.
 
Nygård berättar också om hur det kommer sig att han är så snabb på rören: "Jag är mjuk i åkningen, accerlationen har ökat genom det, jag gillar att hoppa också även om jag inte rör på skridskorna. Det som vi brukar kalla skridskohopp."
 
Pennerborn efter en spelad period: "Vi gör en bra period så här långt men vi måste fortsätta nöta och pressa. När det gäller det som hände på isen angående Oskar Steen så får vi förlita oss på systemet och att de skipar rättvisa vi kan inte lägga energi på det här. Jobbar vi på så kommer målen snart."
 
Fakta är att Färjestad gav bort matchen inför en välfylld arena, främst genom slarv.
 
Nästa match spelas på söndag i Skellefteå kl. 15.00.
 
 
 
 
 
 
 
Frölunda besegrade Malmö i kväll med 2-1
 
Tack för ordet!
 
Källor: www.cmore.se och www.shl.se
 

Färjestads lag till nästa säsong

 
Ett spelarmöte som hölls bakom stängda dörrar och där spelarna vägrade att svara på frågor till media kan vara lösningen för att vända och vinna kommande match mot Skellefteå. Detta blir nyckel nummer två.

Kan Färjestad greppa mod och vinna i Karlstad på fredag vilket vi hoppas så kan det leda till att Färjestad kan klara sig och lyckas med konststycket att ta hem matchserien. Men det krävs då att alla spelare spelar för varandra och inte minst gör vad de kan alltså 100% varje möte med Skellefteå. Att de tränar på att få in puckarna i mål istället för att pricka målvakten. Positivt att spelarna inser allvaret och vill försöka vända det hela. Så här ger jag spelarna en eloge för att de inser allvaret och vill göra något. Annars...

Är det nog tack och farväl för Färjestad denna säsong. Alltså en tidig semester som knappast är något som spelarna eller fansen själva önskar.

Detta i sin tur leder fram till följande...

Färjestads lag nästa säsong.

Färjestad kommer att stå utan målvakter om ingen av de nuvarande förlänger med Färjestad.

Målvakter
1.
2.

Både Lars Haugen och Stefan Stéen sitter på ett utgående kontrakt. Färjestad lär knappast behålla paret. Mycket tyder på att Adam Werner går in som andra målvakt nästa säsong. Därför kommer Stefan Stéen att få söka efter en annan klubb. Lars Haugen har jag hört även ryktesvägen att han vill vidare till någon annan klubb. Med andra ord vem kommer Färjestad att plocka in som första målvakt?

Backar.
1.
2. Sebastian Erixon
3.
4. Johan Ivarsson
5. Theodor Lennström
6. Ilari Melart
7. Jens Westin
8. Mikael Wikstrand

Frågan är om inte Färjestad kommer att gå ned på sju backar under nästa säsong. Då är det egentligen bara en enda back som ska in. Färjestad behöver enligt min uppfattning en back som är högerskytt samt en som har näsa för målet. Morgan Ellis är högerskytt och kan vara en sådan spelare... frågan är om han har övertygat så mycket? Han har gjort fem poäng på nio matcher så givetvis skulle han säkert bli nyttig, då det handlar om mål så har han gjort fyra för Färjestad men inga mål för Skellefteå. Alltså har han fått nytändning i Färjestad helt klart. Däremot är jag lite tveksam över hans defensiva spelstil, han slarvar en hel del men det kan också bero på att han är i SHL för första året och har inte riktigt kommit in i det svenska spelet ännu. Vi har ju sett detta förut.

Backar som sannolikt lämnar Färjestad: Morgan Ellis och Jesse Virtanen.
Anton Grundel står still med sin skada vilket enligt min uppfattning tyvärr innebär att han inte kommer tillbaka efter sin hjärnskakning.

Forwards
1.
2.
3.
4. Alexander Johansson
5. Martin Johansson
6. Johan Ryno
7. Oscar Steen
8. Christoffer Törngren
9. Fabian Zetterlund
10.
11.
12.
13.

Spelare som lämnar Färjestad bland Forwards är: Rasmus Asplund (NHL), Dick Axelsson (AIK), Niclas Fogström (ingen klubb klar), Mikael Lindqvist (NHL), Joakim Nygård (NHL om han inte väljer själv att stanna).

Färjestad har gjort klart att man vill förlänga med: Marcus Nilsson, Per Åslund och troligtvis även Linus Persson.

Joakim Nygård och Michael Lindqvist är två spelare som har kontrakt men som kan välja att lämna klubben om om det handlar om NHL. Mycket tyder tyvärr på att åtminstone Michael Lindqvist är en av dem som tar klivet över. Joakim Nygård har inte sagt varken det ena eller det andra ännu.

Forwardssidan med nyförvärv som jag tror kommer att bli:

1. Alexander Johansson (LW/RW)
2. Linus Johansson (Ny från Djurgården) (C)
3. Martin Johansson (LW)
4. Jesper Olofsson (Ny från Skellefteå) (LW/RW)
5. Axel Ottosson (Ny från Björklöven) (C/LW)
6. Marcus Nilsson (LW)
7. Linus Persson (C/RW)
8. Johan Ryno (C)
9. Oscar Steen (C/RW)
10. Christoffer Törngren (LW/RW)
11. Daniel Viksten (Ny från Örebro) (RW)
12. Fabian Zetterlund (C/RW)
13. Per Åslund (LW/RW) Kan spela Center.
14.
 
Placerade in Linus Persson, Per Åslund och Marcus Nilsson eftersom jag tror de kommer att förlänga även om allting handlar om ekonomi i förhandlingarna.
 
Eftersom jag tror att Jesper Olofsson ansluter ser det ut som om Färjestad har en ganska spikad forwardstrupp just nu. Max en forward till vilket lika gärna kan plockas av en junior som ett nyförvärv.
 
Centrar i Färjestad nästa säsong kommer troligtvis att bli:
Ryno, Linus Johansson, Persson och Steen.

Ett drömcenario vore kanske att få in Jacob de la Rose som ny forward. I sådana fall hade Färjestad ett riktigt bra lag på forwardssidan.
 
När det gäller målvakter så skulle jag gärna vilja se Alexander Salak i laget igen. Tillsammans med Adam Werner så skulle detta bli ganska intressant.
 
Ett alternativ till detta är David Rittich som för närvarande sitter på ett utgående kontrakt med Stockton Heat i AHL. Tjecken har legat runt 90-93% under denna säsong spelat 26 matcher totalt.
 
Rittich är 25 år kan tilläggas.

En ytterligare intressant målvakt kan ju vara Oscar Dansk, 24 åringen som har spelat i AHL under den senaste säsongen. Spelade också för det nya laget Vegas och skötte sig riktigt bra de fyra matcherna då han hamnade på 94 procent.
 
Hans kontrakt går i alla fall ut denna säsong.
 
 
När det gäller backar så har jag inga direkt tankar på vem som borde kunna ersätta Virtanen.
En tänkbar ersättare kan vara Maksim Matushkin som är svensk medborgare men som är egentligen en vitrysk spelare. 28 åringen har gjort riktigt bra ifrån sig i Liiga, Finland men har ett utgående kontrakt. (gjorde 39 poäng på 60 matcher denna säsong för Ässät). Gjorde också 18 matcher i SHL och då gjorde han fyra poäng förra säsongen.

Alternativet är kanske då att testa på en finsk spelare igen, då ligger nog Mikka Koivisto mycket nära till hands.  Bästa hade nog varit att lyckas sno åt sig Marcus Björk särskilt då han är högerskytt. Han har imponerat så pass mycket att SHL lagen slåss om honom för närvarande och mycket tyder på att det är Örebro som har gått segrande ut ur duellen.
 
Sedan finns spelare som till exempel Oskar Drugge, 25 åring som har gjort en hel del poäng i Hockeyallsvenskan. Drugge har gjort 26 poäng för Västervik vilket kan ju vara intressant är dessutom högerskytt.
 
Skulle Färjestad behöva ytterligare en forward för att inte Jacob ansluter kanske Oskar Lang kunde vara ett alternativ. Han har spelat mycket för Leksand och kanske behöver komma bort från Dalarna ett tag. Visserligen har han ett kontrakt med Leksand även över kommande säsong men jag tror nog att det går att bryta. Lang har gjort 20 poäng i allsvenskan denna säsong och har utvecklats uppåt en hel del. Han ryktas förresten bort till Djurgården men om Färjestad med Ryno i spetsen kanske kan få honom på andra tankar så vore detta intressant. Såg honom i matchen mot Oskarshamn nyligen och han har verkligen en hastighet som heter duga.
 
Som back så finns också Olle Alsing från Leksand med sina 21 poäng. Han är visserligen inte högerskytt som Drugge men skulle säkert vara en intressant ung spelare att få in i Färjestad. Har även erfarenheter med Leksand att spela i SHL något som också kan göra det hela bättre.
 
Min lista över Färjestad till nästa säsong?
 
Målvakter:
1. Alexander Salák
2. Adam Werner
 
Backar:
1. Oskar Drugge/Olle Alsing/Morgan Ellis
2. Sebastian Erixon
3. Johan Ivarsson
4. Theodor Lennström
5. Ilari Melart
6. Jens Westin
7. Mikael Wikstrand
 
Forwards
1. Alexander Johansson (LW/RW)
2. Linus Johansson (Ny från Djurgården) (C)
3. Martin Johansson (LW)
4. Jesper Olofsson (Ny från Skellefteå) (LW/RW)
5. Axel Ottosson (Ny från Björklöven) (C/LW)
6. Marcus Nilsson (LW)
7. Linus Persson (C/RW)
8. Johan Ryno (C)
9. Oscar Steen (C/RW)
10. Christoffer Törngren (LW/RW)
11. Daniel Viksten (Ny från Örebro) (RW)
12. Fabian Zetterlund (C/RW)
13. Per Åslund (LW/RW) Kan spela Center.
14. Oskar Lang (LW/RW) alt. Jakob de la Rose (LW/C)
 
 
 
Detta är min lista givetvis får ni skapa egna.
 
 
Tack för ordet.