Färjestad utslagen ur slutspelet

Då var det tyvärr dags att säga tack för säsongen Färjestad bk. Hade varit trevligt givetvis att följt laget fram till finalen men så blev det alltså inte. Färjestad tog över spelet i första perioden men efter att Morgan Ellis tacklade en spelare i huvudet så kom spelet av sig och Färjestad som ändå höll emot andra perioden kunde till slut inte värja sig i tredje. Matchen slutade 5-2 till Skellefteå (1-2, 0-0, 4-0).

Till dem som hävdade att Pennerborn borde bytas ut kan ju alltid lyssna på VF hockeypoden som sändes för några dagar sedan där Magnus Nygren intervjuades angående honom. Jag tycker precis som Nygren att Pennerborn förtjänar att leda laget även kommande säsong. För med erfarenheter växer ledarna och ingen har kommit särskilt långt med erfarenhet. Erfarenhet ploppar inte bara upp utav sig själv, den får man genom åren.

Var laget verkligen särskilt dåligt? Nej, jag kan inte säga det. Fick Pennerborn ut det som var förväntat? Nej tyvärr inte. Dick gjorde inget mål den sista matchen, alltså kvällens match och många ledande spelare med undantag av Ryno och Lindqvist så producerade inte laget helt och fullt. Hur denna match slutade berodde nog främst på grund av att fokuset försvann bort någonstans, särskilt i den tredje perioden. Men vad som orsakade Färjestads förlust lär nog diskuteras på olika forum ganska länge. Några menar att laget var dåligt... fast jag håller alltså inte med om den saken.

Jag skrev tidigare att semestern var slut redan inför söndagsmatchen. Det hade den också varit om nu inte Färjestad sprattlat till och gjort match av det hela i det mötet. Det vill säga att Färjestad insåg plötsligt att det var slutspel och att deras existens hängde på en skör tråd.

Fakta är att Färjestad kunde mycket väl ha förlängt säsongen ytterligare och troligtvis fortsatt vidare in i Semifinalen. Men några onödiga incidenter satte stopp för säsongen och för Färjestad. Fast ska vi vara riktigt ärliga så var det inte här som egenltigen Färjestad förlorade matchserien. Det gjorde man mer eller mindre mycket tidigare. Tre matcher där Färjestad endast mäktade med 2 mål men släppte in 12. Vilka var de incidenter som avgjorde denna match? En av de incidenter var just Morgan Ellis onödiga tackling i andra perioden då han utvisades för 5 min + GM. Personligen så anser jag att den påminner om den onödiga situationen med Hudacek. Helt onödig och respektlöst emot laget. Det fanns ingen anledning att tackla spelare i det läget. Även en annan incident måste nämnas och det var just vad som inträffade med Westin då Hetta lika hårt och otrevligt som Morgan tacklade ned Jens rakt in i plexit. Givetvis renderade detta också i utvisning 5 min + GM. Minst lika onödig och fullständigt obegriplig händelse där Skellefteås Hetta inte satte sitt lag före sitt egna jag. Värt att nämnas är att backen i Färjestad lämnade matchen med befarad hjärnskakning. En ytterligare incident har förföljt Färjestad under en längre tid. Alla skador, för låt oss vara ärliga, Färjestad hade behövt samtliga spelare full redo till kamp från första match i kvartsfinalen för att ro hem serien. Färjestad har knappt haft ett komplett lag under den senare delen av grundserien. Många med hjärnskakningar och andra otrevliga skador. Något som också tagit ut sin rätt.

Färjestad vaknade för sent...
Det inträffade något inför match fyra då Färjestad hittade slutspelsformen fast det var så dags då. Färjestad pratade om att bli historiska genom att lyckas vända matchserien och det hade de nog kunnat göra om inte Morgan Ellis indirekt bidrog till att Färjestad försvagades ordentligt på backsidan som då stod med endast fyra eller fem backar kvar. En försämrad defensiv = så vinner man inte helt enkelt. Att Färjestad vaknade för sent har säkert flera förklaringar, en av dem kanske var att många spelare inte hade spelat i slutspel tidigare och det var därför viktigt att de som hade det tog ledningen. Detta gjordes inte av oförklariga skäl. Verkade som om Färjestad fått för sig att det skulle bli en enkel matchserie där de skulle besegra Skellefteå alla hemmamatcher. Något som alltså inte inträffade. Skellefteå överraskade Färjestad och det kan Pennerborn och andra fortsätta påstå något annat om. Jag var övertygad om att ingen i Färjestad hade tänkt sig riktigt denna inledning på ett fartfyllt skrinnande Skellefteå och en omutlig målvakt i Ortio. Färjestad hade som sagt var ingen slutspelsmålvakt i laget. Varken Haugen eller Stéen var några sådana spelare som håller hela vägen i ett slutspel. Backarna hjälpte heller inte hela vägen sin målvakt vilket förvärrade situationen. Skellefteå hade läst sönder Färjestad fullständigt och det kan ingen annan få mig att ändra åsikt om. Jag kan inte svara på hur Färjestad scoutade sin motståndare i slutspelet. Så jag kan inte säga hur detta genomfördes. Men laget verkade väldigt naivt i de första tre matcherna. Man gav bort matcherna till Skellefteå något som alltså också bäddade till förlusten i kväll. Hade de spelat lika bra som de hade gjort de senaste tre matcherna så hade det gått hela vägen. Men som sagt var Färjestad vaknade för sent.

Pennerborn sade efter matchen: "Vi sa i förmiddags att vi skulle åka upp och försöka skapa en bra match. Det tycker jag ändå att vi gör ända in i den tredje perioden. Sen är deras kvittering olycklig, direkt därefter också 3-2. Det var mentalt jobbigt för oss".

Ja de skapade en riktigt bra match, spännande men förlorade ändå med fanan svajande högt över sina huvuden. Pennerborn var djupt besviken vilket jag kan förstå då han faktiskt inte har varit med om att Färjestad kommit längre än till kvartsfinal. Han hade hoppats att de skulle lyckas med den bravaden detta år. Nu blev det inte så och vi kan nog räkna med att spelare som Michael Lindqvist (om han inte vill köra vidare i FBK som han kan faktiskt välja att göra), Dick Axelsson, Linus Persson, Niklas Fogström, troligtvis båda målvakterna om inget annat inträffar, Rasmus Asplund, dessutom försöker Färjestad förhandla bort Ilari Melart enligt Expressen. Ja vilka som får fortsatt förtroende i Färjestad till nästa säsong lär vi nog se. Fakta är att Färjestad inte lyckadades vända 3-0 underläget i alla fall. Det stannade på två raka vinster för Färjestad. Men vi ska inte deppa ihop för det. Jag har en känsla av att Färjestad har något riktigt stort på gång och som Stefan Larsson VD, i Färjestad sade, målet är inte guld 2017/18 utan 2019/20 som senast.

Första perioden
Matchen var en riktigt stor rysare för alla fans som följde den. Färjestad hamnade på nytt i underläge som man gjorde i Karlstad. Denna gång var det Petterström som lyckades överlista Haugen i mål. Sedan tacklade Hetta Westin rakt i huvudet och det fick flera personer att rasa, den ende som ansåg att det var en korrekt tackling var Niklas Wikegård. "Han måste skydda sig bättre!" Sade Niklas på Cmore något som flera av experterna inte höll med om. Färjestad lyckades i pp genom Michael Lindqvist kvittera och därefter var det Johan Ryno som gav Färjestad ledningen inför andra perioden.

En hel del utvisningar följde men det var tight och en tuff första period som Färjesta drättvist vann om man ser på skott och mål.

Färjestad ledde inför pausvilan med hela 4-22 i skott och dessutom målmässigt med 1-2.

"Vi är nöjda med första perioden, och det vittnar ju också resultatet om att vi bör vara, Vi har verkligen krigat udner första perioden och vi måste fortsätta så som vi har gjort i första även så i andra. Vi måste spela vårt spel och inte tappa fokus. Gör vi det i ytterligare 40 minuter så har vi goda chanser." Sade Johan Ryno.

Andra perioden
Den stora snackisen var Hettas tackling mot Westin, däremot kom ytterligare en tackling mot Skellefteås spelare också i fokus och då var det Morgan Ellis som hamnade i fokus. "Tacklingen är vidrig! Detta är vidriga tilltag från båda spelare, det är ju sådant här som vi inte vill ha i ishockey, hur ska andra länder se på oss om vi tillåter sådant här? Det måste bli hårdare straff och hårdare böter. Detta måste bort!" Sade en av experkommentatorerna i samband med tacklingen från Morgan Ellis.

Perioden för övrigt var mållös men Skellefteå försökte skapa en hel del chanser då Ellis försvann ut i omklädningsrummet. I fem minuter försökte Skellefteå överlista men något mål kom aldrig.

"Vi måste steppa upp i tredje, spela de sista tjugo minuterna och vårt spel tycker jag har försvunnit i andra perioden. Vi vill ju ta detta till Karlstad på lördag så det är bara att gå in och köra för de sista tjugo. Det enda jag vet om Westin är att han inte spelar mer denna match, det är en befarad hjärnskakning." Säger Pennerborn till Cmore inför tredje.

Tredje perioden
Färjestad verkade tappa fokuset helt i tredje perioden och det dröjer inte länge innan Skellefteå kvitterar och dessutom utökar inom loppet av sekunder. Färjestad tappar därmed helt sitt spel och tar timeout. Färjestad tappar helt matchen och tar i slutet av matchen ut målvakten gör Skellefteå två snabba mål. Färjestad kunde inte komma igen efter detta och därmed vinner Skellefteå matchen.

Efterverkningarna enligt media är att båda målvakterna nu riskerar att söka andra klubbar som arbetsgivare inför nästa säsong. Expressen är däremot lite tvetydlig då det gäller det hela för tidningen skriver också att Färjestad kan tänkas behålla en av målvakterna samtidigt som de vill plocka in Adam Werner till a-laget. Personligt anser jag att varken Stefan Stéen eller Lars Haugen är uttalade första målvakter. De har stått still under säsongen med sin utveckling vilket i sin tur måste leda till att en målvakt värvas utifrån, en som kan anses som en uttalad första målvakt.

Däremot vet jag att Färjestad nu för samtal med både Marcus Lilliz Nilsson och Jesse Virtanen. Spelare som garanterat lämnar Färjestad och som Peter Jacobsson inte ser som möjliga spelare i laget till nästa säsong är bland annat Dick Axelsson och Michael Lindqvist. Peter däremot är optimistisk angående Joakim Nygård och ska samtala med honom inom en snar framtid.

En klen tröst i allting kan vara att Malmö utklassade Frölunda med 0-4 mitt inför Frölunda fansen och får alltså nu möta Växjö. Skellefteå får ta sig an Djurgården och jag lovar.... Saik kommer få stora problem mot Stockholmarna. En spelare sade efter matchen: "Jag tycker det är enormt roligt att spela mot Djurgården". Det sade också en av Linköpings spelare, exakt samma sak och vad hände med Linköping? Jag tror därför att årets finallag kommer att vara Växjö - Djurgården, där Växjö utmanövrerar Djurgården fullständigt och vinner guldet.

Men det är vad jag tror, Växjö ser enormt starka ut och har riktigt bra lag.

En intressant detalj, Timrå slog Karlskrona borta ikväll med 5-2!!! Så det lever verligen fortfarande i kvalserien.

Timrå gjorde 3 mål första perioden, Karlskrona gjorde två i andra och sedan gjorde Timrå de sista två målen i sista perioden. Det innebär att det nu står 2-1 i matcher mellan lagen där Karlskrona fortfarande sitter i förarsätet.