Färjestads lag till nästa säsong

 
Ett spelarmöte som hölls bakom stängda dörrar och där spelarna vägrade att svara på frågor till media kan vara lösningen för att vända och vinna kommande match mot Skellefteå. Detta blir nyckel nummer två.

Kan Färjestad greppa mod och vinna i Karlstad på fredag vilket vi hoppas så kan det leda till att Färjestad kan klara sig och lyckas med konststycket att ta hem matchserien. Men det krävs då att alla spelare spelar för varandra och inte minst gör vad de kan alltså 100% varje möte med Skellefteå. Att de tränar på att få in puckarna i mål istället för att pricka målvakten. Positivt att spelarna inser allvaret och vill försöka vända det hela. Så här ger jag spelarna en eloge för att de inser allvaret och vill göra något. Annars...

Är det nog tack och farväl för Färjestad denna säsong. Alltså en tidig semester som knappast är något som spelarna eller fansen själva önskar.

Detta i sin tur leder fram till följande...

Färjestads lag nästa säsong.

Färjestad kommer att stå utan målvakter om ingen av de nuvarande förlänger med Färjestad.

Målvakter
1.
2.

Både Lars Haugen och Stefan Stéen sitter på ett utgående kontrakt. Färjestad lär knappast behålla paret. Mycket tyder på att Adam Werner går in som andra målvakt nästa säsong. Därför kommer Stefan Stéen att få söka efter en annan klubb. Lars Haugen har jag hört även ryktesvägen att han vill vidare till någon annan klubb. Med andra ord vem kommer Färjestad att plocka in som första målvakt?

Backar.
1.
2. Sebastian Erixon
3.
4. Johan Ivarsson
5. Theodor Lennström
6. Ilari Melart
7. Jens Westin
8. Mikael Wikstrand

Frågan är om inte Färjestad kommer att gå ned på sju backar under nästa säsong. Då är det egentligen bara en enda back som ska in. Färjestad behöver enligt min uppfattning en back som är högerskytt samt en som har näsa för målet. Morgan Ellis är högerskytt och kan vara en sådan spelare... frågan är om han har övertygat så mycket? Han har gjort fem poäng på nio matcher så givetvis skulle han säkert bli nyttig, då det handlar om mål så har han gjort fyra för Färjestad men inga mål för Skellefteå. Alltså har han fått nytändning i Färjestad helt klart. Däremot är jag lite tveksam över hans defensiva spelstil, han slarvar en hel del men det kan också bero på att han är i SHL för första året och har inte riktigt kommit in i det svenska spelet ännu. Vi har ju sett detta förut.

Backar som sannolikt lämnar Färjestad: Morgan Ellis och Jesse Virtanen.
Anton Grundel står still med sin skada vilket enligt min uppfattning tyvärr innebär att han inte kommer tillbaka efter sin hjärnskakning.

Forwards
1.
2.
3.
4. Alexander Johansson
5. Martin Johansson
6. Johan Ryno
7. Oscar Steen
8. Christoffer Törngren
9. Fabian Zetterlund
10.
11.
12.
13.

Spelare som lämnar Färjestad bland Forwards är: Rasmus Asplund (NHL), Dick Axelsson (AIK), Niclas Fogström (ingen klubb klar), Mikael Lindqvist (NHL), Joakim Nygård (NHL om han inte väljer själv att stanna).

Färjestad har gjort klart att man vill förlänga med: Marcus Nilsson, Per Åslund och troligtvis även Linus Persson.

Joakim Nygård och Michael Lindqvist är två spelare som har kontrakt men som kan välja att lämna klubben om om det handlar om NHL. Mycket tyder tyvärr på att åtminstone Michael Lindqvist är en av dem som tar klivet över. Joakim Nygård har inte sagt varken det ena eller det andra ännu.

Forwardssidan med nyförvärv som jag tror kommer att bli:

1. Alexander Johansson (LW/RW)
2. Linus Johansson (Ny från Djurgården) (C)
3. Martin Johansson (LW)
4. Jesper Olofsson (Ny från Skellefteå) (LW/RW)
5. Axel Ottosson (Ny från Björklöven) (C/LW)
6. Marcus Nilsson (LW)
7. Linus Persson (C/RW)
8. Johan Ryno (C)
9. Oscar Steen (C/RW)
10. Christoffer Törngren (LW/RW)
11. Daniel Viksten (Ny från Örebro) (RW)
12. Fabian Zetterlund (C/RW)
13. Per Åslund (LW/RW) Kan spela Center.
14.
 
Placerade in Linus Persson, Per Åslund och Marcus Nilsson eftersom jag tror de kommer att förlänga även om allting handlar om ekonomi i förhandlingarna.
 
Eftersom jag tror att Jesper Olofsson ansluter ser det ut som om Färjestad har en ganska spikad forwardstrupp just nu. Max en forward till vilket lika gärna kan plockas av en junior som ett nyförvärv.
 
Centrar i Färjestad nästa säsong kommer troligtvis att bli:
Ryno, Linus Johansson, Persson och Steen.

Ett drömcenario vore kanske att få in Jacob de la Rose som ny forward. I sådana fall hade Färjestad ett riktigt bra lag på forwardssidan.
 
När det gäller målvakter så skulle jag gärna vilja se Alexander Salak i laget igen. Tillsammans med Adam Werner så skulle detta bli ganska intressant.
 
Ett alternativ till detta är David Rittich som för närvarande sitter på ett utgående kontrakt med Stockton Heat i AHL. Tjecken har legat runt 90-93% under denna säsong spelat 26 matcher totalt.
 
Rittich är 25 år kan tilläggas.

En ytterligare intressant målvakt kan ju vara Oscar Dansk, 24 åringen som har spelat i AHL under den senaste säsongen. Spelade också för det nya laget Vegas och skötte sig riktigt bra de fyra matcherna då han hamnade på 94 procent.
 
Hans kontrakt går i alla fall ut denna säsong.
 
 
När det gäller backar så har jag inga direkt tankar på vem som borde kunna ersätta Virtanen.
En tänkbar ersättare kan vara Maksim Matushkin som är svensk medborgare men som är egentligen en vitrysk spelare. 28 åringen har gjort riktigt bra ifrån sig i Liiga, Finland men har ett utgående kontrakt. (gjorde 39 poäng på 60 matcher denna säsong för Ässät). Gjorde också 18 matcher i SHL och då gjorde han fyra poäng förra säsongen.

Alternativet är kanske då att testa på en finsk spelare igen, då ligger nog Mikka Koivisto mycket nära till hands.  Bästa hade nog varit att lyckas sno åt sig Marcus Björk särskilt då han är högerskytt. Han har imponerat så pass mycket att SHL lagen slåss om honom för närvarande och mycket tyder på att det är Örebro som har gått segrande ut ur duellen.
 
Sedan finns spelare som till exempel Oskar Drugge, 25 åring som har gjort en hel del poäng i Hockeyallsvenskan. Drugge har gjort 26 poäng för Västervik vilket kan ju vara intressant är dessutom högerskytt.
 
Skulle Färjestad behöva ytterligare en forward för att inte Jacob ansluter kanske Oskar Lang kunde vara ett alternativ. Han har spelat mycket för Leksand och kanske behöver komma bort från Dalarna ett tag. Visserligen har han ett kontrakt med Leksand även över kommande säsong men jag tror nog att det går att bryta. Lang har gjort 20 poäng i allsvenskan denna säsong och har utvecklats uppåt en hel del. Han ryktas förresten bort till Djurgården men om Färjestad med Ryno i spetsen kanske kan få honom på andra tankar så vore detta intressant. Såg honom i matchen mot Oskarshamn nyligen och han har verkligen en hastighet som heter duga.
 
Som back så finns också Olle Alsing från Leksand med sina 21 poäng. Han är visserligen inte högerskytt som Drugge men skulle säkert vara en intressant ung spelare att få in i Färjestad. Har även erfarenheter med Leksand att spela i SHL något som också kan göra det hela bättre.
 
Min lista över Färjestad till nästa säsong?
 
Målvakter:
1. Alexander Salák
2. Adam Werner
 
Backar:
1. Oskar Drugge/Olle Alsing/Morgan Ellis
2. Sebastian Erixon
3. Johan Ivarsson
4. Theodor Lennström
5. Ilari Melart
6. Jens Westin
7. Mikael Wikstrand
 
Forwards
1. Alexander Johansson (LW/RW)
2. Linus Johansson (Ny från Djurgården) (C)
3. Martin Johansson (LW)
4. Jesper Olofsson (Ny från Skellefteå) (LW/RW)
5. Axel Ottosson (Ny från Björklöven) (C/LW)
6. Marcus Nilsson (LW)
7. Linus Persson (C/RW)
8. Johan Ryno (C)
9. Oscar Steen (C/RW)
10. Christoffer Törngren (LW/RW)
11. Daniel Viksten (Ny från Örebro) (RW)
12. Fabian Zetterlund (C/RW)
13. Per Åslund (LW/RW) Kan spela Center.
14. Oskar Lang (LW/RW) alt. Jakob de la Rose (LW/C)
 
 
 
Detta är min lista givetvis får ni skapa egna.
 
 
Tack för ordet.