Förlust i första kvarten

Färjestad kändes trötta och slitna redan första omgången. Kanske var det för att Skellefteå tryckte ned
värmlänningarna i skorna ordentligt. Tyvärr så klarade inte Färjestad repa sig efter två raska mål i första perioden från gästerna och därmed förlorade man första kvartsfinalsmötet med 1-3 (0-2, 1-1, 0-0).
 
Tyvärr saknade jag det fartfyllda Färjestad i matchen. Det var inte alls samma effektivitet och vilja i kvartsfinalen. Skellefteå spelade mer för glädje och intensitet och fick också redan efter sekunder hål på Lars Haugen. Jag tänkte direkt, hallå Färjestad vakna det är slutspel! Färjestad verkade inte alls vara med för att vinna, de tog inte tag i spelet och heller kämpade in i det sista. Istället drog både Dick Axelsson och Per Åslund på sig några onödiga utvisningar. Färjestad var tråkigt nog ineffektiva då det gäller en man mer på isen. Men åtta minuter senare kom en ny kalldusch 0-2 genom Oscar Möller. Färjestad var redan då i brygga och Pennerborn analyserade situationen med att säga att Färjestad bjöd Skellefteå på målen. Färjestad slarvade otroligt mycket och verkade inte alls vara intresserade att vinna SM-guld som det kändes. Den ende som tog ansvar enligt min uppfattning var Fabian Zetterlund som snyggt fick serverat 1-2 målet genom Virtanen. Därefter var det Jesper Olofsson som såg till att utöka för Skellefteå och så var det klart.

Trejde perioden trasades sönder av dumma utvisningar och dessutom fick Lars Haugen fira födelsedagen med en förlust då Skellefteå är ett steg närmare semifinal. 1-3 slutade matchen.

"Första perioden är rätt tufft när vi släpper in två snabba mål och ger dem momentum. Vi har chanser att göra mål, men vi bjuder istället på alla tre målen. Jag känner dock att vi har mycket mer att ge. Egentligen är det ju bara 1-0. Vi får ta morgondagen till att analysera, komma igen och hitta ett sätt att vinna", summerade Färjestads lagkapten Alexander Johansson.
 
 
 

Första perioden
Första perioden visar sig vara en riktigt fartfylld hockeyperiod med många målchanser åt båda håll. Det tar bara dryga femtio sekunder innan Skellefteå gör det första målet genom Joakim Lindström. Gästerna får mer fart och blir mer aggresivare samt får spelet dit de vill efter målet och Färjestad blir tillbaka tryckta mer än ofta. 0-2 kommer genom Oscar Möller då han efter åtta minuter överlistar Haugen och Skellefteå skapar en bra grund för resten av spelet. Färjestad börjar ta för sig mer och mer men Ortio i Skellefteå räddar kvar gästande Skellefteå i matchen.Färjestad som tidigare har haft det enkelt i Powerplay kommer ingenstans även om Skellefteå drabbas hårt av utvisningar i första perioden. Gästerna går till pausvila i två måls överläge. En stor snackis blev ändå det som Lindström gjorde mot Oscar Steen i första perioden.

"Det är inte vår bästa period. Vi har inte tillräckligt bra fart. Vi ger de för stora ytor att spela på och det har också resulterat i målen vi har fått emot oss", summerade Färjestads Morgan Ellis efter första perioden.

Alexander Johansson håller med och han säger: "Så som vi spelar nu spelar vi rätt i händerna till Skellefteå."
 
Andra perioden
Fabian Zetterlund lyckades till slut överlista Ortio i kassen det genom Virtanen som såg honom följa med upp och gjorde en snygg bakåt passning till Fabian. Zetterlund drog till direkt och 1-2 var ett faktum. Matchen hade då pågått ett tag och det återstod endast sju minuter kvar av andra perioden. Däremot så var Jesper Olofsson omgående framme och såg till att utöka på nytt för Skellefteå, då endast en minut knappt senare. Den stora snackisen blev ändå då Lindström tacklade Oscar Steen i ansiktet två gånger om direkt efter tekning under matchen något som innebar att han fick lämna spelet och gav Färjestad tre minuter att reducera på då Färjestad fick spela med en man mer. Färjestad var däremot uddlösa och kunde inte reducera i samband med detta.
 
Färjestads tränare Pennerborn var inte nöjd med spelet så här långt och han sade till Cmore följande:
"Vi måste bli effektivare om vi ska vinna matcherna. Vi bjuder alldeles för mycket på målen istället för att göra vad vi kan för att förhindra dem. Sådant löser sig inte av sig självt. Det är hårt arbete som måste till. Vi skapar inga lösningar för oss utan hjälper Skellefteå tyvärr."

Fabian Zetterlund delade tränarens åsikter och han sade till Cmore följande: "Vi spelar hyffsat just nu men vi kan bättre än så här helt klart! Vi måste ta kampen framför mål och måste ge gärnet nu, det finns inga genvägar. Vi måste gå ut och göra det vi ska göra i sista perioden."
 
Tredje perioden
Många hade förväntningar på att det skulle bli en målfest i tredje, det blev det absolut inte. Färjestad drog på sig onödiga utvisningar inte minst Dick Axelsson som i slutet av andra slog sönder klubban och diskuterade med domarna. Detta slutade med en utvisning som inledde tredje och sista perioden. Därefter var det både Per Åslund och Linus Persson som drabbades av utvisningar på grund av olika förseelser som också kan anses som en aning onödiga.

En hel del bråk som hörde till skapade i alla fall lite energi i båda lagen men Färjestad som sedan tog ut målvakten kunde inte ta igen två målsöverläget och matchen slutade med 1-3 till gästande Skellefteå.
 
Färjestad spelade totalt mycket medioker hockey och Skellefteå behövde knappt anstränga sig eller spela sig blodiga för att stjäla matchen i Karlstad då inför en välfylld arena.
 
Färjestad måste nu fundera på vad de håller på med och analysera vad som behövs för att stjäla nästa match i Skellefteå.
 
Enda trösten som fansen kanske kan njuta av ändå är att Frölunda förlorade mot Malmö i Skandinavium under samma kväll. Den matchen slutade 1-2.
 
Däremot kan vi också konstatera att Färjestad hade chanser men förvaltade dem inte alls. Strax efter 0-1 missade Ilari Melart ett friläge. Sedan gjorde Morgan Ellis samma sak. FBK fick matchens första power play. Här hade Martin Johansson tre fina skottlägen i rad utan att kunna överlista Joni Ortio.Det numerära överläget avslutades med en jättechans för Joakim Nygård och ”Lilliz” Nilsson men Skellefteås målvakt räddade Skellefteå ur knipan.
 
 
 
 
 Kommande matcher:
 
Tisdagen den 20 mars:
Brynäs - Växjö kl. 19.00
Linköping - Djurgården kl. 19.00
 
Onsdagen den 21 mars.
Malmö - Frölunda kl. 19.00
Skellefteå - Färjestad kl. 19.00
 
 
 
Källor: Cmore.se och www.shl.se
 
Tack för ordet.