Uppskattning och tankar om kvällens drabbning

 
Nu äntligen i kväll drar det igång, denna gång är Michael Lindqvist på is. Färjestad är mer taggade än någonsin att vinna kvällens match inför en fullsatt arena.
 
Under dagarna har jag varit ganska upptagen med olika saker och blev lite överraskad av ett mejl som jag fick på förmiddagen. Peter Jakobsson mejlade mig precis nyligen.

"Hej, jag skall be att få tacka dig och får ge dig en eloge för ditt gedigna arbete. Som sagt så kan jag inte kommentera olika spelare med tanke på att det är slutspel. Det känns riktigt skoj att få möjlighet att vända denna serie. Önskar dig en trevlig dag, Mvh Peter."
 
Detta gällde främst att jag försökte få reda på om Viksten verkligen var klar eller inte för Färjestad. Givetvis kan inte sportchefer kommentera spelare då det är slutspel vilket jag redan hade förstått. Men hör man inte av sig så får man ju inte något svar så jag gjorde en chansning. Roligt när man ändå får lite uppskattning av organisationen.

Vad ska vi då säga om kvällens drabbning? Läste förresten att Skellefteå tränar ordentligt nu på just powerplay och straffläggning. Informationen kom direkt från tidningen i Skellefteå. Även om jag inte kunde få information direkt från tidningen så förstod jag så pass mycket att Skellefteå vill vända trenden då det gäller dessa bitar. Jag hoppas att Färjestad vänder trenden och att det är från Söndagens match som Färjestad vinner matcherna. Jag tänkte tillbaka till 2006 då Färjestad slutade fyra i serien men ändå tog guld.
 
Nu är det givetvis ett måste att Färjestad behåller spelet och fortsätter att utmanövrera Skellefteå även i kvällens match för att detta ska kunna bli ett faktum. Färjestad har kniven mot strupen i varje match fram till att semifinalen inleds. Det är först då som de kan koppla av något i alla fall.Så visst är det inte omöjligt. Tappar man däremot spelet... mer behöver inte sägas. Därför är det viktigt att Michael Lindqvist kommer tillbaka, att spelare nu gör sitt yttersta och att fansen sluter upp. Det handlar nu om att ha rätt fokus, äta och leva hockey 24 timmar om dygnet och samtidigt slå bort alla onödiga incidenter som kan rubba spelarna. Det handlar om att göra jobbet hela tiden till 100% och kanske till och med lite till.
 
Vad har jag att säga då det gäller tränarbyte och kravet på sådant? Det är just detta som gör att fokuset hamnar någon annanstans. Låt Färjestad avgöra vilka som ska träna laget, vi kan ändå inte plocka bort tränare eftersom detta återigen är en idrottsförening där ledningen avgör vem som ska ha olika jobb. De genomförde ett stabilt rekryteringsarbete och hade dessa personer då fel? Knappast. Färjestad spelar just nu ett av de mest givande hockeyspelet i Färjestads historia. Pennerborn har gett spelarna frihet under ansvar något som tidigare knappt ens var tänkbart i den dåvarande hockeyvärlden. Det är samma härliga spel som spelades av Skellefteå och Växjö även om Färjestad har hittat en helt egen väg inom ramarna. En ny röst i båset? Pennerborn liksom Gereon Dahlgren är ganska nya i båset. Tidigare var det ju Leif Carlsson som skulle bort, nu är det alltså Pennerborns tur? Efter en enda säsong? Det kan inte vara seriöst menat bland fans som skriker efter Pennerborns huvud på ett fat. Om Färjestad plockar in Wikegård... vad händer då med spelare och fans och organisationen? Troligtvis börjar spelarna undra liksom ledning, vad var det för fel på Pennerborns tankar kring spelet? Varför plockades han bort... det kan skapa ett försämrat Färjestad säsongen därefter. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan vägen, så är det bara. Pennerborn är både omtyckt av spelare och fans. Låt han få några år på sig så att han blir lika rutinerad som många andra tränare i SHL.

Kunskap och erfarenheter har man inte från början det får man under årens lopp. Tror inte Wikegård var erfaren då han inledde sin tränarkarriär. Han var lika oerfaren som Pennerborn. Jag anser att tränare som kommer utifrån inte alltid behöver vara just det som ett lag behöver. Det viktiga är tränaren själv, en som skapar lugn och ro bland spelarna. En tränare som skriker och gapar, svär och kastar flaskor är inte alltid en tränare som är bra. Varför måste en tränare alltid visa känslor i offentligheten? Räcker det inte med att tränaren gör det inför spelarna i det fördolda? Jag tycker det, för det är ju ingen film vi tittar på, det är hockey. Ni som vill se känslor och svordommar, slå på någon film direkt efter matchen så har ni fått era behov tillgodosedda. För mig är det tillräckligt att Färjestad spelar en bra hockey och vinner matcher. Kunskap och erfarenheter... är det inte så att vi alla en dag har varit nyanställda på ett företag? Ingen kunde då kräva att vi skulle ta för oss och ha stora erfarenheter på hur just det företaget arbetar. Erfarenheter skaffar man sig på ett företag under en längre tid. Däremot tror jag ändå att Pennerborn kommer att hitta sin väg tillsammans med Gereon och Ante. De kommer tillsammans skapa en bra väg som passar Färjestad för att vinna guld till slut. Så snälla ställ inte för höga krav på Färjestad detta år. Det kan givetvis gå hela vägen, det kan bli riktigt trevligt slutspel för oss fans och spelarna. Men det kan också ta slut inom en snar tid. Färjestad och Stefan Larsson sade att målsättningen var guld senast 2020. De sade inte 2018 eller 19. Det tar tid att skapa en förändring i ett lag som under flera år kört med samma stil. Detta är fas ett av tre eller fyra för att nå målet. Färjestads målsättning var bland annat att nå topp sex. Det gjorde man med råge och tog en fjärdeplats. Nu kan det bara bli bättre, så upplever jag  det. Färjestad har ökat både besökare till arenan och nått målet med sin placering...allting annat är en extra krydda och vi behöver därför inte känna oss besvikna om Färjestad inte kommer högre. Men som sagt var 2006 så lyckades Färjestad gå hela vägen så varför kan inte Färjestad bli historiska  genom att vända matchserien och ta guld igen?
 
Visst är det så att fakta är att inget annat lag någonsin har lyckats med konststycket att vända tre matcher men samtidigt tänker jag i alla fall att vinner man i kväll då finns det också stora möjligheter att lyckas göra det som ingen annan har gjort tidigare. Färjestad har varit ett överraskningens lag i år och många imponeras och räds över lagets kapacitet. Så döm laget efter säsongen, låt ledning och organisation få sätta sig ned och bestämma vem som ska leda laget nästa säsong.
 
En personlig detalj är att Pennerborn har kontrakt även över nästa säsong, att Färjestad skulle sparka Pennerborn är ganska osannolikt särskilt med det han har gjort för laget men också det faktum att det skulle bli ytterst dyrt för organisationen om de ska sparka honom. Det blir Czarnecki fallet om igen och det är nog Färjestad inte särskilt intresserade av. Så ni som tror och hoppas på Wikegård till nästa säsong, sitt lugnt ned i båten och låt organisationen avgöra vem eller vilka som ska styra skutan nästa säsong.
 
Det blir ju faktiskt inte bättre av att ni gapar på facebook eller i sociala medier om en tränares avgång. Tror ni verkligen att vi fans har den rättigheten att avgöra vem som ska ta ansvar för Färjestad till nästa säsong?
Färjestad är ett företag som själva avgör vem eller vilka som ska vara anställda. Om du får jobb på ett företag, inte har du rätten att sedan bestämma över vilka som ska anställas på företaget, är inte risken att du istället skapar dålig stämning på företaget?
 
Visst kan vi diskutera spelare och ledare. Vi kan givetvis ha vissa önskemål som diskuteras på ett positivt sätt. Jag tycker till exempel att det passar mer att säga vilken tränare skulle du vilja se i Färjestad om inte Pennerborn valde att vara kvar? Sådana frågor skulle enligt min uppfattning skapa en gemytlig stämning, skapa positiva och lärorika diskussioner som bygger upp fansen.
 
Nå jag ska inte fördjupa mig i dessa tankar för mycket. Vi är ju alla olika människor men vi bör ändå visa varandra respekt på offentliga forum. Vi måste också tänka att vi är representanter för Färjestad även om vi inte lyfter lön. Kan vi fans visa att vi är positiva, eniga och stolta över vårt lag oavsett vem som spelar i det och oavsett vem som styr skutan så kommer andra utanför att få en positiv bild av laget och om oss som fans.
 
Att vi bygger upp varandra, ger varandra uppskattning, hjälper varandra. Det är också då som vi blir starkare tillsammans. Vi kan också därmed locka flera nya fans till våra led skapa en större grupper med flera medlemmar som i sin tur hjälper Färjestad som lag att vinna nya segrar. Det är också i sin tur något som kan leda till flera guld och många spännande år inom hockeyns underbara värld. Sviker vi laget så sviker vi oss själva.
 
Jag har sett flera matcher med bland annat Leksand och Oskarshamn där de spelade för kvalet upp till SHL.
Vid flera matcher så kom 1000 - max 3000 åskådare på Leksands matcher. Vi som håller på Färjestad... kan glädja oss med nästan slutsålt till varje match. Det är något som vi kan vara stolta över.
 
Så ni som inte har köpt biljetter men har möjlighet att se matchen i kväll... behöver jag skriva det? Köp biljetter och se det hela live!

Jag tror att kvällens match kommer att bli något riktigt trevligt, ju fler som kommer desto större chans får Färjestad att ro hem segern. Kan Färjestad spela lika kompakt som man gjorde i Skellefteå så kommer Färjestad med tålamod att ta segern.  Det viktiga är att inte laget tappar fokus eller disciplinen. Att laget spelar sitt spel. En riktigt trevlig nyhet som säkert kommer göra fansen glada är att Michael Lindqvist och Oskar Steen kommer att medverka. Så nu går vi för ännu en seger mot Skellefteå!
 
Det kommer att bli en mäktig tillställning, jag lovar!
 
Tack för ordet.