Sömnigt Färjestad tog revansch

Färjestad var något utav det sömnigaste jag hade sett på länge. Men tack vare en straff kunde Karlstadlaget ändå ta ledningen och det efter bara dryga 14 sekunder. Michael Lindqvist fälldes i samband med ett anfall och tilldelades straffslag, han var också den som prickade in 1-0 bakom Svedberg i Timrå kassen. Färjestad kunde sedan vinna med 2-1 (1-0, 1-1, 0-0) inför 6000 åskådare.
 
Linus Johansson intervjuades inför matchen och det berördes främst om sin situation i Lördags. Han säger följande till Cmore: "Jag har haft strul med detta lite då och då, det är saker som  har påverkat och nu så inträffade det ordentligt denna gång. Inte så att jag kollapsade men jag gick och vilade istället. Det var något som jag behövde göra. Jag vet och tror att det är så för de flesta som lider av samma problem som jag. Sedan hade jag givetvis helst velat spela match och särskilt vid ett sådant tillfälle. Mäktigt stort som det var. Men det var bara att bita ihop."
 
Pennerborn säger till Cmore om kvällens match: "Vi är tightare nu än tidigare men vi är fortfarande inte nöjda. Vi gör helt okej ifrån oss helt klart men vi behöver nog spänna på lyran ytterligare för att vi ska vinna fler matcher. Faran med Timrå är att de är skridskostarka som lag och då gäller det att vi måste vara på tå och se upp med dem."
 
 
 
 
Första perioden
Färjestad får en smakstart av matchen då Michael Lindqvist fälls vid Timråmålvakten. Det blir straffslag och Michael Lindqvist stänker in 1-0 till Färjestad. Sedan verkar Färjestad somna in i någon slags sovstadie. Timrå äter sig in i matchen och har flera bud på att kvittera.
 
Det står till och med i skott efter halva perioden spelad 8-5 till Timrås favör då halva perioden är spelad.
Michael Lindqvist är inte nöjd med perioden då Cmore intervjuade honom.
"Vi fick en bra smakstart där men jag tycker vi gör en riktigt dålig period. Det var alldeles för dåligt från vår sida och vi måste rycka upp oss ordentligt om vi ska ro hem detta. Målet som jag gjorde däremot var efterlängtad särskilt för min egen del men vi är för tama i perioden helt klart."
 
Pennerborn var mycket sammanbiten efter perioden.
"Processen startade vi redan i måndags, väldigt tidigt. Vi kör inte under några omständigheter 100% just nu. Vi är 2, 3, 4a på varje moment där ute och det håller inte om man ska vinna matcher i SHL. De måste börja kämpa för de gröna och vita nu, för skölden. Det som är fel är attityden och inte något annat. Visst kan det saknas ödmjukhet men nej det är inte där som felet ligger. I sådana fall handlar det om ödmjukhet till varandra det kan jag köpa men det är inte en okej match från vår sida."
 
Andra perioden
Perioden påminner mycket om den första, lite mer växlande spel och efter drygt 7 minuters spel är det Timrå som kvitterar genom Filip Hållander. Färjestad vaknar till och börjar ta för sig mer och mer. Det betalar sig. Efter 12 minuter drabbas först Sallinen av en smäll i ryggen som borde ha genererat till en utvisning för cross checking men domarna ser inte händelsen, Färjestad tar revasch och Ryno stänker in 2-1 bara sekunder senare.
 
Ryno säger till Cmore:
"Vi bör glömma första perioden tycker jag. Vi ska däremot vara glada att det står 2-1 på resultattavlan för vi spelar inte tillräckligt bra för att vinna matchen. Vi är inte på tå just nu och Timrå spelar bra, de spelar med god fart under rören och vi måste steppa upp om vi ska vinna. Just nu är vi inte där tyvärr."
 
Tredje perioden
Färjestad rycker upp sig ordentligt i tredje och spelar piggare än tidigare. Det blir ett böljande spel och nära 3-1 genom Rydahl men pucken träffar ribban efter sju minuter. Wikstrand är nära två gånger om men han får heller inte in pucken. Lennström är en annan som träffar målramen. Nygård är ytterst nära minuter senare då han kommer fri med målvakten men inte heller han lyckas få in någon puck bakom Svedberg. Timrå tar timeout med ett par minuter kvar och plockar sedan målvakten men Färjestad och inte heller Timrå får in några puckar i tredje. Matchen vinner Färjestad med 2-1.
 
Jens Westin säger följande: "Vi är trygga men idag så gör vi inte riktigt vårt bästa. Stor skillnad emot Frölunda matchen där vi krigade för varandra på ett bättre sätt. Nu slarvar vi för mycket och det är vi ytterst nära att tappa matchen för. Vi behöver göra en bättre uppryckning om vi ska ta tre poäng mot Djurgården."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Intressant detalj: Ivarsson och Rydahl har nyligen förlängt sina kontrakt. Rydahl med ett tre års kontrakt och Ivarsson ett års kontrakt. Dessutom har enligt uppgifter Magnus Nygren även besökt Karlstad och ska ha samtalat med Peter Jakobsson om en komback nästa säsong. Detta är ännu oklart om något kontrakt är skrivet med honom eller inte.
 
Även Joakim Nygård har fått ett tre årskontrakt men han har valt att fundera på saken innan han skriver på.
 
Tack för ordet.
 
Källor: www.shl.se och cmore.se samt www.farjestadbk.se
 
 

Backarna visade vägen

Färjestad tog sin revansch i kvällens match mot Frölunda och det ar en snabb sådan. Det var dessutom backarna Ivarsson och Lennström som visade vägen. Färjestad var aggresiva redan från puckens nedsläpp och Ivarsson var den som öppnade målskyttet. Färjestad kunde sedan vinna med 3-1 (1-0, 1-0, 1-1).
 
Inför fullsatt arena hyllades Ole Kristian Tollefsen, inte bara med en egenkomponerad låt utan även med fantstiska applåder, fotomontage och sedan en seger från Färjestads sida. En kväll som nog aldrig Tolle kommer att glömma. 
 
Frölunda bidrog till kvällens höjdpunkt med en blomsterkvast framburen av Lundqvist. Kvällen var verkligen magisk ur många aspekter. Länken nedan är hyllningslåten som spelades under hyllningscermonin.
Tollefsen nummer 55
 
 
 
 
 
 
Imponerande facit som "Tolle" har.
"Vad ska man säga? Att stå här med världens vackraste tröja på mig igen. Tack för föreningen, tack för allt stöd som jag fick både före och efter smällen som jag fick. Ni grabbar, ni fans, ni ledare och tränare ni är hela gänget och jag kommer att sakna er allihop. Färjestad tack för att jag fick avsluta min karriär i denna arena, bland er alla som jag älskar. Min familj tack för att ni funnits omkring mig och ert stöd, jag är så glad i er. Fans ni ska bua, ni ska hurra, ni ska applådera, det är så ni ska vara och ni kommer alltid vara en del av mig i mitt liv, jag älskar er." Säger Tollefsen inför publiken.
 
Det var verkligen en känslomässig tillställnig för Tollefsen som hade svårt att hålla tårarna borta. Stående ovationer från hemmapubliken och Richard Wallin vars röst föll bort ibland. Ett värdigt avslut för en framstående spelare.
 
Färjestad laddade sedan upp för att ta emot Frölunda på hemmais.
Pennerborn sade föjlande till Cmore: "Vi måste vara mer noga med det mesta därute, vi gjorde en helt okej match men gick bort oss inledningsvis och det måste vi akta oss för i kväll."
 
Matchen visade sig också dra fullt hus, det var lapp på luckan inför kvällens möte. Totalt kom 8250 åskådare för att se både Tollefsen hyllas och bära fram laget i sina hjärtan.
 
 
 
 
Första perioden
Stålberg var den förste som prövade skott under matchen, skottet kom bara någon minut in på första perioden men därefter satte Färjestad press och bidrog till slut att Frölunda drog på sig en onödig utvisning. Grönberg fick sätta sig på botbänken bara efter 6 minuters spel. Färjestad hade däremot svårt att komma in på kassen och Frölunda kunde bekvämt klara av utvisningen. Ändå så var det ett bra tryck från Färjestad. Efter nio minuters spel drabbades Färjestad av sin utvisning då Erixon fick sätta sig på botänken för en cross-checking. I detta skede var Oskar Steen ytterst nära att ge hemmalaget ledningen då han pressade sig mot mål genom en kontring. Detta var den farligaste chansen som uppstod under Frölundas pp. Färjestad var hungrigare och efter nästan femton minuters spel var det också Johan Ivarsson för Färjestad som prickade in 1-0 till hemmalaget. Wilson Johansson fick dessutom en assistpoäng, sin första i Färjestads dressen (a-laget). Spelet var böljande men Färjestad hade många möjligheter att utöka. Då perioden var slut stod det 8-7 i skott mot mål men endast 1-0 till Färjestad.
 
Nygård var ganska nöjd efter första perioden och han sade:
"Helt okej period från vår sida, jämn och rolig hockeymatch så här långt. Dessutom extra skönt md att leda med 1-0."
Nygård fick frågan kring hans intensivitet och sin snabbhet och hur han klarade av att ta sig framåt då han blev tacklad. Han svarade följande: "Mycket träning med fys, ha haft en bra spänst hela tiden."
Av vem har du ärvt denna spänst, var det din pappa eller mamma?
Nygård flinar och svarar: "Nej av min farfar, det var han som var snabb på skridskorna."
 
Andra perioden
Nygård var ytterst nära att utöka ledningen till 2-0 då han trängde sig fram emot mål helt själv och med speed var nästan helt ensam med Gustafsson. Frölundaspelarna hade svårt att hindra honom men lyckades i sista stund avvärja hans skott som i sin tur träffade målramen.

Frölunda drar på sig en utvisning efter två minuter och Westerlund får sätta sig på botbänken. Färjestad hade möjlighet att utöka men Frölunda slår ifrån sig bra. Det skulle dock vara en back till som utökade, denna gång efter åtta minuters spel då Lennström med kraft prickar in 2-0 till Färjestad.

Frölunda blir upprörda över att enligt dem ha blivit misskrediterade då ännu en utvisning drabbar dem i mitten av perioden. Däremot klarar fortfarande de av att hålla Färjestad undan från att göra mål. Frölunda får dessutom ganska snart spela pp då Steen trycker in med en armbågstackling på en Frölunda spelare mot sargen. Istället för att Frölunda får tryck är det Ottosson som är ytterst nära att pricka in 3-0 till hemmalaget men pucken studsar över klubban och chansen rinner ut i sanden.
 
I slutet av andra perioden drabbas Frölunda av ännu en utvisning denna gång är det Stålberg som får sätta sig på botbänken. Precis som tidigare lyckas Frölunda hålla undan Färjestad och perioden övergår till pausvila.
 
Pennerborn säger till Cmore följande: "Vi ska fortsätta som vi har gjort hittintills. Jag är mycket nöjd över hur det sett ut med mycket. Ingenting att klaga på i alla fall och nu gäller det att kriga på för det är minst 20 minuters spel kvar."
 
Tredje Perioden
Olofsson är ytterst nära att göra 3-0 men pucken träffar i målramen. Efter 6 minuters spel så är det gästerna som lyckas få in en puck i mål. Denna gång är det Joel Lundqvist som överlistar Svensson och det står 2-1.

Bara ett par minuter drar Nygård på sig en utvisning och chansen att Frölunda kan kvittera är mycket stor. Chansen rinner dock ut i sanden då Hjalmarsson drar på sig en utvisning bara sekunder senare. Westerholm däremot lyckas träffa ramen bakom Svensson efter dryga nio minuters spel. Då Nygård kommer tillbaka på is är han full med energi, han skrinnar bland annat ifrån sina motståndare än en gång och är inte långt ifrån att göra 3-1 till hemmalaget. Frölunda drar sig i samband med detta på sig en ny utvisning denna gång är det för många spelare som är orsaken. Än en gång har Färjestad svårt att få in pucken bakom Gustafsson med en man mer. Då Frölunda är fulltaliga så är det Lasch som är inte långt ifrån att kvittera och hade det inte varit för Erixon så hade det stått 2-2. Erixon får däremot sätta sig på botbänken för en holding. Frölunda spelar inte heller riktigt bra i pp och Färjestad klarar av det hela utan större problem. Martin Johansson är sedan ytterst nära att göra 3-1 efter 16 minuters spel men Gustafsson räddar.

Frölunda tar ut målvakten då det återstår lite drygt två minuter kvar av matchen. 3-1 kommer genom Gustav Rydahl som styr in slutresultatet i tom kasse. Assist för målet får Jesse Virtanen.
 
Michael Lindqvist intervjuas efter matchen och han säger följande till Cmore:
"Fantastisk tillställning, härligt att vara tillbaka igen. En viss form av omställning har det ju varit och jag känner kanske inte mig riktigt 100%ig men det lär inte dröja särskilt länge till."

Wikegård sjunger "Det blåser i träa i dag" för Lindqvist som skrattar och säger: "Ja Wikegård du vet hur det låter."

Frågan som experterna ställer till Lindqvist därefter är: hur det kom sig att de tog en seger nu när de haft så svårt mot Frölunda och Michael svarar:
"Känns bra nu när vi vann, vi var fyllda av revanschlusta helt klart men det hela har nog handlat om små marginaler hela tiden. Vi spelade däremot stabilare idag än förra matchen, vi har dessutom backar som producerade och även i går så var vi ytterst nära. För min egna del så har jag varit mycket nära också att göra mål så det är nog bara en tidsfråga innan det släpper och jag hamnar i målprotokollet jag med."
 
 
 
Highlights
 
Presskonferens
 
Eftersnack
 
 
 
 
 
Källor: www.cmore.se, stats.swehockey.se och www.shl.se
 
Tack för ordet!

Rond ett vanns av Frölunda

Det var Frölunda som var starkast på hemma is. Färjestad hamnade tidigt på efterkälken men kom in i matchen ju längre tid som gick. Precis som tidigare, fast denna gång kunde de inte vända skeppet. Frölunda vann till slut med 4-1 (2-0, 0-1, 2-0).
 
Inför matchen var Pennerborn optimistisk han säger följande till Cmore:
"Dubbelmöten är en viktig propaganda för hockeyn. Skoj för fansen och spelarna. Roligt för svensk hockey i stort. Det är verkligen stor underhållning absolut."
 
Linus Johansson var ett frågetecken inför matchen men kommer att spela och han säger följande till Cmore:"Helt okej för min del, känns bra. Missar helst inte sådana här matcher då det är back to back. Hellre missar jag andra matcher än dessa två."
 
Färjestad hade möjligheten att avancera upp i tabellen om de tog poäng och dessutom klättra förbi Växjö men så blir alltså inte fallet för laget. Istället blir detta den första förlusten efter uppehållet för Färjestad bk.
 
 
 
 
Första perioden
Precis som tidigare verkade Färjestad kvar på bussen och tog inte alls tag i grejjorna. Det straffade sig ordentligt då Frölunda såg till att redan efter tre minuters spel pricka in 1-0 i pp. Mikael Wikstrand satt då på botbänken för en interfernce utvisning. Hemmalaget förde sedan kommandot och utökade efter dryga fem minuters spel då Tim Söderlund snärtade in 2-0. Färjestad åt sig däremot in i matchen ju längre tid smo gick även om de inte kunde få in pucken bakom Mattsson.

Jesper Olofsson var den som försökte reducera i slutet av perioden men Frölunda keepern stoppade honom. Jesper säger efter perioden följande: "Vi spelar inte bra alls, vi vet vad vi har framför oss och ändå så blir det så här. Inte riktigt det som vi önskade och vi är inte riktigt med på noterna. De första tio är mycket sämre precis som andra matcher. Vi slarvar för mycket och det straffar oss direkt. Jag försöker däremot att väcka laget med mitt spel."
 
Pennerborn säger följande: Starten var inte det som vi önskade, vi spelade visserligen upp oss i den senare delen och vi måste nog växla upp om det ska bli något detta. Vi växlade upp lite i alla fall i senare delen och nu får vi ta det från det. Nu gäller det att vi gör ett mål i andra perioden så fort som möjligt och tar det därifrån. Vi måste jobba hårdare för det."
 
Andra perioden
Färjestad biter sig tidigt fast i Frölunda zon och efter fyra minuters spel är det Martin Johansson som hittar luckan för pucken. 2-1. Något mer mål blir det inte i andra perioden det trots att Färjestad dominerade stora stunder under andra perioden. Totalt efter två spelade perioder står det 9-23 i skott till Färjestad men fortfarande endast 2-1.
 
Båda lagen spelar en fröjdig hockey med många chanser åt båda håll.
 
Martin Johansson säger till Cmore efter perioden: "Skönt att bara klippa till pucken så den går in. Vi rör oss betydligt bättre i andra perioden. Nu måste vi fortsätta så kan vi nog vända på det här. Lindqvist är en fantastisk spelare som verkligen skapar möjligheterna för mig. Härligt att ha en sådan spelare vid min sida. Jag har jobbat på nu en hel del själv för att komma upp i form."
 
Tredje perioden
 
Färjestad orkar inte med alls i tredje. Frölunda återtar kommandot och Färjestad tvingas att ta en timeout tidigt efter att Frölunda prickar in 3-1 bakom Svensson. Då hade det bara gått dryga en minut av perioden. Färjestad försöker pressa på men några fler mål kommer inte utan istället är det Frölunda som smäller in slutresultatet 4-1 bakom Markus Svensson. Detta sker med drygt fem minuter kvar av perioden genom Lasch. Frölunda har också möjlighet att utöka ytterligare då de parkerar i Färjestads zon men Svensson står pall för trycket och matchen slutar 4-1 till Frölunda.
 
Detta är den första matchen på ganska länge som Färjestad inte får med sig några poäng. Förra säsongen vann Färjestad 3 matcher av fyra möjliga mot Frölunda men denna säsong verkar det bli omvänt. Färjestad har redan förlorat två matcher mot Göteborgarna denna säsong.
 
Westin är bara en ramträff ifrån att reducera visserligen då det återstår mindre än två minuter. Färjestad har nu möjlighet att revanchera sig ordentligt då de ska möta Frölunda redan i morgon kl. 18.00 i Löfbergs arena.
 
Michael Lindqvist var inte nöjd med matchen och sade till Cmore följande:
"Vi gör en dålig första, vi kommer inte ut som vi vill och de får två snabba på oss. Andra spelar vi mycket bättre, sen får de ett snabbt i tredje också och det blir jobbigt för oss. Inte en jättebra insats av oss och vi ska göra det bättre imorgon".

Publik: 12044.

 
 
 
 
 
Tack för ordet.
 
Källor: www.cmore.se och www.shl.se samt. stats.swehockey.se