Lamt Färjestadspel inledningsvis sänkte Färjestad

Färjestad spelade väldigt svårt och lamt under första perioden något som bäddade för förlusten. Det kostade en hel del att försöka ta ikapp underläget, bland annat utgick Ilari Melart med en befarad knäskada. Färjestad hamnade i underläge under första perioden och hamnade redan i andra perioden i en ännu större svaka. Trots att Martin Johansson överlistade Fasth i slutet av andra perioden och en kraftig offensiv i tredje kunde Växjö stoppa Färjestads svit med 3-2 (1-0, 2-1, 0-1).
 
Färjestad hade skadebekymmer ordentligt inför matchen och det visade sig dessutom bli än större uppförsbacke då även nu Ilari Melart utgick med befarad knäskada.
 
Inför matchen sade Pennerborn följande: "Prestationen i två matcher var det enda som var dåligt under säsongen så här långt. Jag tycker vi har gjort ett bra jobb fram tills dess. Matcherna mot Malmö och Luleå var de sämsta. Nu hoppas jag att vi fortsätter på samma nivå som tidigare."
 
Tillbaka efter skada är i alla fall Tomi Sallinen för Färjestad. Werner står mellan stolparna och han har gjort det bra senast.
 
Färjestad plockade dessutom in Carl Jakobsson och det var tur för Färjestads del att man gjorde det. Han levererade i denna match och gjorde det riktigt bra.
 
 
 
 
Första perioden
Första minuterna spelade Färjestad lite vilset och lamt. Något som också bidrog till att hemmalaget fick kommandot ganska omgående i matchen. Värmlänningarna lyfte spelet ju längre tid som gick men man fick inte utdelning. Istället var det Växjö som tog ledningen genom Liam Reddox efter dryga tio minuters spel. Färjestad fick lite bättre fart på skidskorna men Växjö hade de farligaste chanserna.
 
Fasth hindrade alla försök inledningsvis att kvittera matchen för Färjestad och då även om Lennström hade en mycket fin möjlighet att göra mål. Två stolpskott under perioden vittnar om att det var ytterst nära för Färjestad.
Bråk innebar att två spelare en från vardera lag blev utvisade men att det hela kvittades. Färjestad fick dessutom chans att spela pp men denna period fungerade det inte alls. Totalt sett blev det 10-7 i skott för Växjö som dessutom tog ledningen med 1-0.

Carl Jakobsson var inte riktigt nöjd med perioden så här långt. "Vi blev bättre efter målet men jag har ändå hamnat i en underbar omgivning. Nu måste vi steppa upp inför andra."
 
Johan Pennerborn höll med även om han inte sade det rakt ut: "En okej period så här långt. Men vi kan mer och vi bör ta för oss mer. Vi står still för mycket."
 
Andra perioden
Färjestad försöker under inledningsvis av andra perioden att kvittera matchen, bland annat testar Sallinen skott mot Fasth. Flera skott i målramen verkar vara Färjestads melodi denna afton men några mål från Färjestad ska inte komma åtminstone inte riktigt ännu. Efter sex minuter in i perioden drabbas Virtanen av en hakningsutvisning och PP väntar för Växjö. Det tar bara 20 sekunder innan det smäller igen bakom Werner. 2-0 till Växjö som verkar ro hela skeppet i land. Denna gång är det Juntilla som hittar maskorna. Det tar heller inte särskilt lång stund innan Shinnimin prickar in 3-0, en underlig puck som studsar över Werner och in i mål efter dryga tolv minuters spel. Färjestad lyckas reducera i slutet av perioden genom Martin Johansson som gör sig första mål denna säsong. Ilari Melart kliver av med befarad knäskada.
 
Martin Johansson är inte nöjd efter perioden: "Vi steppade upp lite men inte tillräckligt. Vi kan bättre och det vet vi. Vi har blivit omständiga i vårt spel och det håller då inte. Vi har 20 kvar så vi får försöka göra något av det."
 
Tredje perioden
Färjestad kommer ut som ett helt annat lag i tredje och kämpar fibrilt för att reducera. En hel del icing från hemmalaget gör att trycket hamnar vid Fasths mål. Färjestad prickar ribba och stolpe. Det verkar vara en sådan kväll där allting grinar och tar emot. Färjestads junior prickar in slutresultatet efter 13 minuters spel då han överlistar Fasth i mål och styr in 3-2 som också blir det sista målet för kvällen. Trots stort tryck från Färjestads sida så blir det ingenting mer. 

Färjestad plockar även ut målvakten för att trycka in en puck i slutminutern men Fasth är beslutsam att inga mål ska falla i kväll.
 
Alexander Johansson erkänner efter matchen följande: "Vi kom upp med kort om folk och dessutom vaknade vi för sent i denna match, tyvärr."
 
Pennerborn säger att han tyckte det var surt att de inte åkte hem med några poäng i kväll, de började segt men växte in i matchen ju längre tid som led. Vi pratade ju om att gå för det mellan Andra och tredje och gjorde det också tyvärr fick vi inte in några fler puckar. Skönt med hemmaplan på torsdag och tar vi kommandot så står vi nog som segrare då. Sedan lördagsmatchen med mycket folk. Ser verkligen fram emot två matcher hemma nu."
 
Har inte fått någon information kring Ilari Melarts skada ännu. Publikssiffra: 4791.
 
 
 
 
 
 
 
Källor: cmore och www.shl.se samt www.farjestadbk.se
 
Tack för ordet.
 

Rydahl och Jensen avstängda

Färjestad tog en stor skalp under gårdagen men det kostade en hel del. Åslund tvingades bryta spel och nu står det även klart att Rydahl stängs av efter en tackling mot Alcén som tog i huvudet. Även Jesper Jensen anmäldes för sitt tilltag mot Åslund och det generar att både Rydahl och Jensen får fem matchers avstängnig var. Jensen får dessutom böta 50 000 kronor och Rydahl 13 000 kr.

I rubriceringen från disciplinnämnden för båda två sägs följande:

”Tacklingen är våldsam och respektlös. Tacklingen utdelas från blindside. Den tacklade spelaren har ingen chans att försvara sig. Stor skaderisk” (gäller Jensens tackling).

”Tacklingen sker med stor kraft. Det är fråga om en tackling med höga armar och en uppåtgående rörelse. Stor skaderisk”. (Gäller Rydahls tackling).

Gereon sade efter matchen att sådana här tacklingar inte bör vara en del av hockeyn. Visserligen syftade han på Jensens tackling mot Åslund men jag är övertygad om att han även anser att Rydahls tilltag var både onödig och att straffet för forwarden var rättvis.

 

Tack för ordet.

 

Färjestad vann sin fjärde raka

Många spelare ska sträcka på sig efter kvällens match. Werner gjorde ett riktigt bra arbete i mål, Jesper Olofsson visade verkligen hur giftig han är med sin fina skridskoåkning, Joakim Nygård ostoppbar, Ryno tillbaka som poänggörare i PP, Linus Johansson presterar fantastiskt. Kuggarna ja, de verkligen passar som handen i handsken. Färjestad presterade över all förväntan i kväll. De fick Brynäs att tappa kontrollen fullständigt och tog dessutom en säker bastant seger 0-6 (0-3, 0-2,0-1).
 
Färjestad kontrollerade matchen från början till slut men hade en mindre svacka i andra perioden där Brynäs kom in mer i spelet. Werner storspelade främst i andra perioden och fick dessutom hålla sin första nolla i SHL.
"Det går inte att klaga på vårt spel just nu i alla fall, grabbarna gör ett fantastiskt arbete, skönt att få den hjälpen." Säger en mycket nöjd Adam Werner efter matchen. Petter Rönnqvist menar att Adam är för snäll och att han borde även höja sig själv.
"Jovisst har jag jobbat mycket med hållningen och utförandet på isen och det kanske är en stor skillnad från Allsvenskan. Kul om det finns en sådan skillnad och att den syns. Men som sagt var grabbarna gör ett riktigt bra jobb åt mig också."
På frågan hur kontakten med Colorado fungerar så säger Werner: "Det fungerar bra tycker jag."
Han får även frågan om hur han ser på målvaktsmatchningen så här långt och då erkänner han öppet att han vill spela mer.
"Det är ingen hemlighet att jag vill spela varje match, givetvis."

Inför matchen sade Pennerborn följande efter att kommentatorerna råkade säga fel, då de sade att Färjestad hade tre förluster i bagaget:
"Vi har tre raka segrar hoppas jag du menar, däremot måste vi vara på tårna direkt inledningsvis av matchen och vid nedsläpp. Det är ett häftigt tryck på tillställningen här så då gäller det att ge allt där ute på isen. Det är upp till oss att prestera, det är vi som ha pucken i vår hand. När det gäller PP så anser jag att statistiken har länge talat till vårt favör. Stor skillnad att göra allting rätt men inte få utdelning. Nu är det ju så att det är 52 matcher som gäller och vi kan bara spela för varje match så vi är inte i hamn ännu."
 
 
Melart tillbaka i spel och Sallinen är på gång.
 
 
Första perioden
Efter fyra minuter så smäller det bakom Rautio. 1-0 till Färjestad genom Johan Ryno och då får även Jesper Olofsson en assist. Rydahl är direkt het på gröten under matchens inledning. Han stångar och kämpar mot motstndarna. Därefter kommer Melart med ett skott omgående innan målet som görs av Ryno. Färjestad spelar riktigt bra inledningsvis och ger inte Brynäs särskilt mycket. Martin Johansson är en av dem som också är nära att få in pucken, så också både Press och Nilsson. Brynäs kontringar är inte särskilt många och de är inte särskilt långt borta att kvittera då bland annat Danielsson skjuter ett rapptskott. Werner räddar dock och Brynäs lyckas inte överlista Werner.

Brynäs drar på sig en utvisning och till följd av detta får Färjestad spela powerplay. Däremot utgår Åslund från matchen då han träffas av en Brynäs spelare mot huvudet. Det är Oskar Steen som prickar in 2-0 till Färjestad efter åtta minuters spel. Jesper Olofsson vill inte vara sämre och han tar för sig ju längre tiden går. Snart prickar även han in 3-0 då det återstår tre minuter kvar av perioden. Färjestad stänger ned perioden fullständigt och går till vila med 3 målsöverläge mot Brynäs.
 
Johan Ryno säger till Cmore följande: "Ja det kan nog finnas ett ojdå i era kommentarer, vi gör det riktigt bra och allting är rakare. Vi måste nu bara fortsätta på samma sätt under ytterligare resterande tid. Vi har ju talat om detta då vi möttes inför Linköping matchen och har sedan dess enligt mig i alla fall presterat även om vi inte alltid fått målen med oss. Vi har jobbat och kämpat varje dag och nu bär det frukt. Vi har ju inte direkt varit nöjda med vårt spel tidigare så det är ju skönt att det fungerar nu."

Brynästränaren beskrev perioden som bedrövlig från deras egna sida.

Cmore intervjuade under pausen den nya domarbasen Thorsbrink som bland annat gav sin synvinkel på tacklingen mot Åslund. Han säger utan att tveka: "Absolut strängare straff än en tvåa. Kanske en tio minutare skulle jag säga. Däremot är det inte en blindside även om denna tackling var respektlös."

Domarbasen vill också införa så att även Hockeyallsvenskan får fyra domarsystem och han vill samtidigt mena att det är viktigt att man skapar en enhetlig domarenhet så att det blir ett bättre system. "Jag kan ju bli lite mindre populär hos vissa om de inte får dömma sista slutspelsmatchen." Erkänner han till bland annat Sanny Lindström. Han öppnar också upp för att granska regelverket samt att ta med sig Petter Rönnqvists förslag om att se till att målvakter är helt fridlysta under matcherna. I praktiken menar Petter att inget mål ska dömas för om målvakten får ett rapp av någon utespelare. Den nya domarbasen menar att mycket ska granskas så att det blir förbättringar och samtidigt att man för dialog och har en transparens mellan domare.
 
 
Andra perioden
Brynäs lyfte upp sitt spel ganska ordentligt men lyckades inte överlista Werner och inte heller komma till några riktigt farliga chanser. Redan från start blev det bråk mellan bland annat Brodin och Viksten. Brodin var en av dem som hade en vass möjlighet att reducera i matchen men Werner plockade pucken. Rydahl satte press och var inte heller långt borta för att utöka Färjestads ledning men Brynäs målvakt höll tätt. Efter ett par minuters spel drabbades båda lagen av var sin utvisning. Alcén och Melart drabbade samman och fick sätta sig i utvisningsbåset. I spelformen fyra mot fyra släppte det för Färjestad som genom Linus Johansson gjorde 4-0 efter tre minuters spel. Söderström försökte sedan sig på en fräckis men Werner lät sig inte överlistas. Halva matchen gick och Färjestad hade kontroll över matchen fullständigt. Det blev lite onödigt spännande då Färjestad på kort tid drog på sig tre utvisningar men Brynäs hade svårt att producera i en man mer på isen. Dessutom drog sig Brynäs på sig en utvisning i onödan då de hade sex spelare på isen och inte fem. Något som bidrog till att Färjestad kunde utöka ytterligare genom Johan Ryno med mindre än tre minuter kvar på andra perioden. Inför pausvilan leder Färjestad med 5-0.
 
Under andra perioden spelade dessutom Theodor Lennström forward eftersom Åslund inte var på is.
Pennerborn var mycket nöjd efter två spelade perioder. Han sade följande till Cmore:
"Vi har gjort bra i matchen rakt igenom nu är det tjugo kvar som gäller. Då måste vi fortsätta som tidigare och inte ge Brynäs några möjligheter att komma ikapp."
Totalt sett hade Färjestad skjutit 17 skott mot Brynäs 10.

Tredje perioden
Inleds något trevande där Färjestad spelar mest på ledning även om de inte backar hem. Brynäs försöker gång på gång att etablera spel i Färjestads zon men kommer inte in tillräckligt på kassen. Viksten fortsätter att utmana Brynäs spelarna och är inte långt ifrån att utöka ytterligare. Nygård är också pigg på skridskorna då han i full fart skrinnar fram mot Brynäs mål och är inte långt ifrån att pricka in 6-0, pucken hamnade inte där utan Ersson lägger sig i målet istället. Samtidigt kolliderar en Brynässpelare med domaren och båda blir liggande på en hög mitt på isen. En hel del utvisningar drabbar båda lagen och bland annat så drabbas Steen av en sådan utvisning för holding. Färjestad reder däremot ut alla utvisningar och får sedan med mindre än minuten kvar att spela in pucken i mål. Jesper Olofsson noteras för målet och det är hans andra mål under matchen. Han har dessutom noterats för en assist tidigare. I samband med målet blir Olofsson utvisad tillsammans med Andersén för roughing. Även om Brynäspelaren får en 2+2 då han startade konflikten. Det spelar ingen roll för Färjestad vinner matchen med 6-0 och tar sin fjärde tre poängare på raken.

Publiksiffra: 6684.
 
 
 
 
 
Kommande matcher:
30/10 kl. 19.00 Tisdag.
 
SAIK - MALMÖ
MORA - RÖGLE
VÄXJÖ - FÄRJESTAD
HV71 - BRYNÄS
FRÖLUNDA - ÖREBRO
LINKÖPING - DJURGÅRDEN
TIMRÅ - LULEÅ
 
Tack för ordet.
 
Källor: www.shl.se, cmore.se och stas.swehockey.se