Peter Jakobsson i intervju

I pausvilan mellan första och andra perioden fick Cmore möjlighet att intervjua Peter Jakobsson. Här är ett utkast på vad som sades.

Wikegård: "Hur tycker du att säsongen har varit för Färjestad?"
Peter: "Vi började bra mot Hv71, tyvärr tappade vi allt och det fina arbetet som vi hade inledningsvis. Det är lite så som det brukar bli någon gång för alla lag även om vi tappade det inledningsvis istället. Kanske var detta övermod eller att vi intalade oss att det skulle bli bra bara om någon annan gjorde arbetet, åtminstone upplever jag det så. Vi hade ett bra surr innan Linköpingsmatchen och kände att vi fick ut tankarna då, det verkar som om det hade en positiv effekt, vi vann ju ändå mot Linköping med 3-0. Efter det tycker jag och upplever jag att vi har haft ett bra go i laget, vi har fått tillbaka vår arbetskapacitet i laget. Trots detta har tyvärr poängen uteblivit. Så får vi bara igång målskyttet så som vi fick det mot Örebro så kan jag tro att det blir en bra säsong för vår del."

Lena: "Beror det på någon form av övertro på er själva eftersom det blev som det blev? Jag menar att ni var favorittippade och så?"
Peter: "Det klart att det kan ha inverkat absolut, vi gjorde en ganska upp och ned resa under försäsongen och det klart att vi då kände en viss press på oss men så upplever jag nog ändå att alla lag känner det inför en säsong. Fast vi kan ju kanske ha pressat oss själva lite för mycket. Fast det är ju skönt om vår kris kom redan inledningsvis på säsongen eftersom alla lag hamnar nog i en sådan dipp förr eller senare."

Petter: "Hur upplever du nu det hela verkar vara ni är ju ganska nya i ert lagbygge hur tycker ni att ni klarar krisen?"
Peter: Nu har det ju börjat kugga särskilt den senaste veckan. Jag upplever det som om att vi inte ska sluta nu och vara nöjda med det vi har gjort utan försöka utveckla allting hela tiden, säsongen har ju faktiskt precis bara börjat och det finns mycket kvar att hämta fortfarande. Så jag tror det kan bli en spännande säsong för vår del. Sedan kan jag tycka att det var skönt att inte krisen kom senare än vad den har gjort. Vi upplevde ju en mindre kris även förra säsongen så vi är nog inte helt ovana vid att hantera en sådan för tillfället. Sedan kan jag säga att jag är trygg med organisationen, vi hjälps åt på ett fantastiskt sätt."

Wikegård: "För en tid sade du till mig att ni har bättre träning, vad menar du med det?"
Peter: Bättre träning? Nja jag kanske inte menade det så, snarare med att vi har skapat en induviduell träning för varje spelare och utvecklat den, inte lika mycket fysisk träning under den senaste tiden mer psykiskt skulle jag säga.

Wikegård: "Vem har ansvaret för detta? Är det du eller någon annan?"
Peter: "Jag har givetvis huvudansvaret men samtidigt har jag lagt ansvaret på våra fystränare och medicinska team. Det vore ju idiotiskt om det låg på någon som inte har koll menar jag."

Lena: "Peter, det har ju diskuterats en hel del angående Alexander Johansson och varför han inte längre är kapten, vem beslutade att han inte längre skulle få vara lagkapten egentligen?"
Peter: "Det var ett ömsesidigt beslut som flera kom fram till, Alexander och vi själva diskuterade det och bestämde detta gemensamt."
Wikegård: "Men vem av er tog första steget i den riktningen? Var det ni eller Alexander själv?"
Peter: "Det var ett gemensamt beslut."

Petter: "Så ni kom fram till det samma dag, samma minut och samma sekund?"
Peter: "Ja vi kom fram till det samma dag, samma minut och samma sekund."

Wikegård: "Det var intressant, men hur ser du på lagbygget för övrigt?"
Peter: "Jag upplever att det var en bra grupp från början, vi hade en bra stämning och alla vill verkligen prestera i gruppen, så även Alexander Johansson. Jag förstår att det diskuteras en hel del ute i media men han är en del av vår organisation och en viktig spelare i laget. Det är något som jag hoppas och tror på att han ska känna."

Källa: Cmore.se
 
Tack för ordet.
 

Färjestad tog sin andra raka seger

 
 
Hur står sig Färjestad just nu? Petter Rönnqvist sade till svar på denna fråga: "Jag vet inte."
Färjestad i sin tur såg till att plocka ytterligare en seger då man besegrade Djurgården hemma i Karlstad. Färjestad och Djurgården rivstartade omgående men det var hemma laget som såg till att näta i första perioden.Det visade sig att Djurgården skulle ta igen ledningen och kvittera matchen i andra perioden. Färjestad tog sedan på nytt ledningen och ledde innan slutminuterna i sista perioden med hela 4-1 innan gästerna fick in ytterligare två puckar bakom Svensson. Närmare än så kom aldrig Djurgården och Färjestad besegrade gästerna med uddamålet 4-3 (1-0, 0-1, 3-2) därmed parkerar Färjestad på en sjunde plats i tabellen.
 
Pennerborn sade innan pucken släpptes i Löfbergs Arena: Pulsen, kan inte bli bättre. Vi har blivit bättre på många olika områden. Däremot vet vi mycket väl om Djurgårdens kapacitet och är förberedda på det. De ska veta om att de kommer till en kokande kittel så är det bara. Det kan vara till vår fördel och vi hade förra säsongen ett bra back to back möte med dem. Det brukar vara en häftig inramning på mötena. Jag tänker att det blir ett stort lyft om vi vinner här i kväll, så jag ser fram emot detta verkligen."
 
 
 
Många tippade på att det skulle bli en rent klassiker möte mellan de båda lagen och det blev verkligen en livad tillställning. Färjestad plockade samtliga tre poäng efter en stark tredjeperiod - trots Djurgårdens tunga slutforcering där stockholmarna reducerade två gånger om.
 
 
Första perioden
Djurgården inledde starkt inledningsvis och hade första möjligheten redan från start att göra 0-1. Men i samband med detta anfall drog Djurgården på sig en utvisning efter dryga två minuter något som innebar att deras dominanta spel kom av sig. Färjestad tog därefter kommandot under hela första perioden. Särskilt snyggt var Nilssons passning till Viksten som sedan tyvärr inte hittade målet. Färjestad skulle däremot göra 1-0 i PP efter 12 minuters spel. Ryno passade till Nygård som kunde snyggt ge hemmalaget ledningen.
 
I samband med målet hade Färjestad dessutom ett bra övertag i skottstatistiken där de ledde med hela 7-2 i skott. När perioden var till ända hade viserligen Djurgården kommit i kapp skottmässigt men Färjestad hade ändå ett övertag på 11-8 i skott. Orsaken till att gästerna kom i kapp skottmässigt var främst de sista två minuterna då Djurgården låg på för en kvittering.
 
Joakim sade till Cmore: Vi gör det riktigt bra och skyddar målet så motståndarna får tampas utanför farligt område. Vi bör däremot göra det lite bättre i andra perioden och fortsätta som vi gjorde i första. Skönt att det har släppt i pp för oss nu. Vi är aggresivare precis det som vi har pratat om och har stora möjligheter att vinna i kväll. För min egna del så har jag några nivåer till och jag tycker att jag borde höja mig ytterligare ett par snäpp."
 
Under pausvilan fick Cmore möjlighet att prata med Peter Jakobsson och ni kan läsa intervjuen i ett senare inlägg.
 
Andra perioden
Djurgården verkar ha tagit sig lite bättre mod till sig i andra men inte tillräckligt. Nygård är het och är nära på att utöka men Reiderborn räddar. Även Olofsson är ytterst nära att utöka men Djurgårdens målvakt står emot. Några anfall från Djurgården inledningsvis i andra perioden men Svensson visar klass och stoppar alla puckar som kommer emot honom. Press får dessutom till ett skott och är inte långt borta från att trilla in, dock så motas pucken bort av målvakten som sedan bockerar. Djurgården får till slut hål på Svensson men målet döms bort på grund av att han blir pååkt i samband med målet. Det blev en livlig diskussion från Wikegård som inte anser att målet var korrekt bortdömt. Petter Rönnqvist å andra sidan ansåg att dombeslutet var korrekt. Bergfors är inte heller långt borta för att kvittera men Svensson står emot. Det skulle dröja fram till nästan periodens slut innan Djurgården lyckas få in pucken i PP. Klockan stannade på 19.20 då 1-1 genom Josefsson överlistade Svensson i PP. Färjestad ledde till trots skottstatistiken med 8-4 i andra perioden.
 
Pennerborn var lite besviken över att gästerna fick in pucken i pp men han sade följande till Cmore vid pausen:
"Kan vi förvalta våra chanser ändå så tror jag att vi kan ta tre poäng. Nyckeln är att vi får ned farten på dem och det har vi lyckats med hittintills. Vi har dessutom varit minst lika aggresiva som Djurgården vilket talar för oss. Så jag tycker förutom målet som kom i slutet av andra att vi har gjort en bra match så här långt.
 
Tredje perioden
 
Brodin prövar direkt efter start ett skott mot Svensson men han står pall. Efter fyra minuters spel kom 2-1 till Färjestad, då hade också Olofsson varit ytterst nära att få in pucken precis innan. Målet var signerat Johan Ryno och då efter att även Viksten träffat ribban. Hettan steg på isen och Robin Press fick in en riktig pärla mot mål men skotten hindrades på vägen. Efter sju minuters spel blev Djurgårdens Nilsson utvisad för en tripping och Färjestad fick chans att spela pp igen. Denna gång tog det 44 sekunder innan Linus Johansson styrde in 3-1 och gästerna tvingades att ta timeout. Något som inte hjälpte för bara någon minut senare small det till igen, Oskar Steen lirkade in 4-1 till hemmalaget efter nio minuters spel. Djurgården börjar därefter spela mer desperatare och tryckte på för en reducering. I samband med några utvisningar för Färjestad där bland annat Ivarsson och Mikael Wikstran fick sätta sig på botbänken valde Djurgården att plocka målvakten för att spela 6 mot 4. Det gav till slut resultat två gånger om. 4-2 kom med dryga tre minuter kvar av perioden och målgöraren var Bemström. 4-3 genom Lilja då det återstod mindre än 3 sekunder kvar av matchen.

Färjestad kunde därefter spela av matchen och vinna med 4-3. Fabian Zetterlund drabbades däremot under matchen av en mindre skada och fick utgå. En annan komisk situation var att Djurgårdens Bobbo Pettersson fick lämna matchen då han inte skulle få spela. Orsaken till detta var att Djurgården anmält fel spelare till matchen. Eftersom Bobbo inte enligt papperet skulle få spela fick han beskåda matchen från sittplats. Han utgick efter dryga fyra minuer in i den första perioden. En junior vid namn Björnfot fick ta hans plats.
"Detta har jag aldrig varit med om personligen." Sade Petter Rönnqvist i samband med händelsen.
 
Efter matchen intervjuades Linus Johansson som sade: "Det klart att det var lite svårt att sova innan matchen. Var ganska nervös men samtidigt var jag taggad och på topp för övrigt. Vi har fått bra med ytor nu och vi har spelat riktigt bra hela tiden. Vi har kört vårt race och malt ned dem. Det är viktigt med att pp har kommit igång för vår del och det sätter sig ju i huvudet när det inte går riktigt som vi vill. Det har varit en stor process för oss fram tills nu. Nu kan jag i alla fall sova bättre i kväll."
 
En snabb intervju med tränaren Ohlsson för Djurgården kan ändå vara värd att noteras han säger att Färjestad kom ut mycket starkare än vad de hade förväntat och att Djurgården i denna match var för dåliga.
 
 
 
Publiksiffran
 
Övriga matcher:
Luleå - Malmö 3-1
Rögle - Timrå 3-1
Frölunda - Hv71 4-1
Färjestad - Djurgården 4-3
Brynäs - Örebro 3-2
Mora - Växjö 1-4
 
Färjestad tar ästa match emot Rögle den 25 oktober kl. 19.00 i Löfbergs Arena.
 
Andra matcher som spelas är:
23/10 Linköping - Frölunda kl. 19.00
24/10 Djurgården - Brynäs kl. 19.00
 
Den 25/10 samtliga matcher spelas kl. 19.00
Skellefteå - Frölunda
Örebro - Timrå
Växjö - Luleå
Hv71 - Mora
Färjestad - Rögle
Malmö - Linköping
 
Tabellen
 
Källor: stats.swehockey.se, www.shl.se, cmore.se
 
 
 
 

Sebastian kan missa matchen

Lördagen bjuder på ett riktigt klassikermöte när Färjestad gästas av målmaskinen Djurgården. Lyckas Karlstadklubben grusa Djurgården jakt på serieledning och fixa lördagsfest i Löfbergs Arena?

I den den senaste matchen fick Daniel Viksten med tre assist och Jesper Olofsson med två mål lite islossning. Olofsson är med målen nu uppe i sex poäng fördelat på tre mål och tre assist. Vi får hoppas att skarpskytten kan fortsätta hitta nätet även i dag.

En positiv detalj är att tidigare hade Färjestad problem i powerplay och hade inför torsdagen endast gjort två mål i spelformen men mot Örebro kom ytterligare två och klubbens powerplayprocent är nu 13,79, vilket innebär plats tio i SHL.

Negativt att poängtera är att Sebastian Erixon stod över fredagsträningen och kan eventuellt missa mötet med Djurgården på lördagen.

"Hade det varit match i dag hade han inte kunnat spela" meddelade Mattias Hell då, nu återstår det att se hur det blir med spel för Sebastian Erixon.

Källa: www.vf.se och www.shl.se

Tack för ordet