Färjestad tog sin andra raka seger

Hur står sig Färjestad just nu? Petter Rönnqvist sade till svar på denna fråga: "Jag vet inte."
Färjestad i sin tur såg till att plocka ytterligare en seger då man besegrade Djurgården hemma i Karlstad. Färjestad och Djurgården rivstartade omgående men det var hemma laget som såg till att näta i första perioden.Det visade sig att Djurgården skulle ta igen ledningen och kvittera matchen i andra perioden. Färjestad tog sedan på nytt ledningen och ledde innan slutminuterna i sista perioden med hela 4-1 innan gästerna fick in ytterligare två puckar bakom Svensson. Närmare än så kom aldrig Djurgården och Färjestad besegrade gästerna med uddamålet 4-3 (1-0, 0-1, 3-2) därmed parkerar Färjestad på en sjunde plats i tabellen.

Pennerborn sade innan pucken släpptes i Löfbergs Arena: Pulsen, kan inte bli bättre. Vi har blivit bättre på många olika områden. Däremot vet vi mycket väl om Djurgårdens kapacitet och är förberedda på det. De ska veta om att de kommer till en kokande kittel så är det bara. Det kan vara till vår fördel och vi hade förra säsongen ett bra back to back möte med dem. Det brukar vara en häftig inramning på mötena. Jag tänker att det blir ett stort lyft om vi vinner här i kväll, så jag ser fram emot detta verkligen."

Många tippade på att det skulle bli en rent klassiker möte mellan de båda lagen och det blev verkligen en livad tillställning. Färjestad plockade samtliga tre poäng efter en stark tredjeperiod - trots Djurgårdens tunga slutforcering där stockholmarna reducerade två gånger om.

Djurgården inledde starkt inledningsvis och hade första möjligheten redan från start att göra 0-1. Men i samband med detta anfall drog Djurgården på sig en utvisning efter dryga två minuter något som innebar att deras dominanta spel kom av sig. Färjestad tog därefter kommandot under hela första perioden. Särskilt snyggt var Nilssons passning till Viksten som sedan tyvärr inte hittade målet. Färjestad skulle däremot göra 1-0 i PP efter 12 minuters spel. Ryno passade till Nygård som kunde snyggt ge hemmalaget ledningen.

I samband med målet hade Färjestad dessutom ett bra övertag i skottstatistiken där de ledde med hela 7-2 i skott. När perioden var till ända hade viserligen Djurgården kommit i kapp skottmässigt men Färjestad hade ändå ett övertag på 11-8 i skott. Orsaken till att gästerna kom i kapp skottmässigt var främst de sista två minuterna då Djurgården låg på för en kvittering.

Joakim sade till Cmore: Vi gör det riktigt bra och skyddar målet så motståndarna får tampas utanför farligt område. Vi bör däremot göra det lite bättre i andra perioden och fortsätta som vi gjorde i första. Skönt att det har släppt i pp för oss nu. Vi är aggresivare precis det som vi har pratat om och har stora möjligheter att vinna i kväll. För min egna del så har jag några nivåer till och jag tycker att jag borde höja mig ytterligare ett par snäpp."

Under pausvilan fick Cmore möjlighet att prata med Peter Jakobsson och ni kan läsa intervjuen i ett senare inlägg.

Djurgården verkar ha tagit sig lite bättre mod till sig i andra men inte tillräckligt. Nygård är het och är nära på att utöka men Reiderborn räddar. Även Olofsson är ytterst nära att utöka men Djurgårdens målvakt står emot. Några anfall från Djurgården inledningsvis i andra perioden men Svensson visar klass och stoppar alla puckar som kommer emot honom. Press får dessutom till ett skott och är inte långt borta från att trilla in, dock så motas pucken bort av målvakten som sedan bockerar. Djurgården får till slut hål på Svensson men målet döms bort på grund av att han blir pååkt i samband med målet. Det blev en livlig diskussion från Wikegård som inte anser att målet var korrekt bortdömt. Petter Rönnqvist å andra sidan ansåg att dombeslutet var korrekt. Bergfors är inte heller långt borta för att kvittera men Svensson står emot. Det skulle dröja fram till nästan periodens slut innan Djurgården lyckas få in pucken i PP. Klockan stannade på 19.20 då 1-1 genom Josefsson överlistade Svensson i PP. Färjestad ledde till trots skottstatistiken med 8-4 i andra perioden.

Pennerborn var lite besviken över att gästerna fick in pucken i pp men han sade följande till Cmore vid pausen:
"Kan vi förvalta våra chanser ändå så tror jag att vi kan ta tre poäng. Nyckeln är att vi får ned farten på dem och det har vi lyckats med hittintills. Vi har dessutom varit minst lika aggresiva som Djurgården vilket talar för oss. Så jag tycker förutom målet som kom i slutet av andra att vi har gjort en bra match så här långt.

Brodin prövar direkt efter start ett skott mot Svensson men han står pall. Efter fyra minuters spel kom 2-1 till Färjestad, då hade också Olofsson varit ytterst nära att få in pucken precis innan. Målet var signerat Johan Ryno och då efter att även Viksten träffat ribban. Hettan steg på isen och Robin Press fick in en riktig pärla mot mål men skotten hindrades på vägen. Efter sju minuters spel blev Djurgårdens Nilsson utvisad för en tripping och Färjestad fick chans att spela pp igen. Denna gång tog det 44 sekunder innan Linus Johansson styrde in 3-1 och gästerna tvingades att ta timeout. Något som inte hjälpte för bara någon minut senare small det till igen, Oskar Steen lirkade in 4-1 till hemmalaget efter nio minuters spel. Djurgården börjar därefter spela mer desperatare och tryckte på för en reducering. I samband med några utvisningar för Färjestad där bland annat Ivarsson och Mikael Wikstran fick sätta sig på botbänken valde Djurgården att plocka målvakten för att spela 6 mot 4. Det gav till slut resultat två gånger om. 4-2 kom med dryga tre minuter kvar av perioden och målgöraren var Bemström. 4-3 genom Lilja då det återstod mindre än 3 sekunder kvar av matchen.

Färjestad kunde därefter spela av matchen och vinna med 4-3. Fabian Zetterlund drabbades däremot under matchen av en mindre skada och fick utgå. En annan komisk situation var att Djurgårdens Bobbo Pettersson fick lämna matchen då han inte skulle få spela. Orsaken till detta var att Djurgården anmält fel spelare till matchen. Eftersom Bobbo inte enligt papperet skulle få spela fick han beskåda matchen från sittplats. Han utgick efter dryga fyra minuer in i den första perioden. En junior vid namn Björnfot fick ta hans plats.
"Detta har jag aldrig varit med om personligen." Sade Petter Rönnqvist i samband med händelsen.

Efter matchen intervjuades Linus Johansson som sade: "Det klart att det var lite svårt att sova innan matchen. Var ganska nervös men samtidigt var jag taggad och på topp för övrigt. Vi har fått bra med ytor nu och vi har spelat riktigt bra hela tiden. Vi har kört vårt race och malt ned dem. Det är viktigt med att pp har kommit igång för vår del och det sätter sig ju i huvudet när det inte går riktigt som vi vill. Det har varit en stor process för oss fram tills nu. Nu kan jag i alla fall sova bättre i kväll."

En snabb intervju med tränaren Ohlsson för Djurgården kan ändå vara värd att noteras han säger att Färjestad kom ut mycket starkare än vad de hade förväntat och att Djurgården i denna match var för dåliga.