Färjestad vann premiärmatchen mot HV71

Färjestad ägde största delen av premiärmatchen mot Hv71. Det blev en högexplossiv match även om inte målen kom förrän i andra perioden. Första peioden förblev mållös men då det gällde chanser så hade Färjestad betydligt fler än Hv71. Färjestad fortsatte att trumma på under hela matchen och kunde rättvist ta ledningen i andra perioden med 1-0 genom Johan Ryno. Mikael Wikstrand utökade ledningen i tredje till 2-0 innan Hv71 kunde reducera. Jesper Olofsson såg sedan till att pricka in slutresultatet i tom kasse i slutet av sista perioden. Färjestad vann med 3-1 (0-0, 1-0, 2-1).
Laguppställning Färjestad bk. Saknas: Tomi Sallinen och Anton Grundel.

Johan Ryno inför matchen säger följande: "Mycket god känsla inför säsongen, grymt kul att det igång. Laget och jag känner en bra känsla. Inför mötet mot Hv71 brukar det bli lite grinigt och särskilt under matchen så det får nog vi räkna med."

Pennerborn säger: "Det är säkert ganska många som känner det lite pirrligt men så ska det vara i en premiär. Sedan släpper det och jag hoppas att spelarna kommer in i matchen direkt. Vi ska ut och lira inför en nästan fullsatt arena så det ska bli kul. Sedan kanske det inte har satt sig allting till 100% men det kommer under säsongen så det oroar jag mig inte för. Vårt mål är att göra en bra match och inte släppa till något, Hv71 är ett bra lag så det gäller att inte göra många misstag där ute."

Till skillnad från Färjestad så har inte Hv71 samma tur med att komma till match med full trupp. Andre målvakten Sandström får stå och junioen Östman hoppar in som andre målvakt.

Linus Johansson inledde direkt med målförsök mot Sandström i Hv71s kasse. Färjestad låg diret på mot motståndarna och skapade riktigt fina chanser inledningsvis. Däremot verkade Svensson lite darrig i egen zon då Hv71 befann sig i Färjestads zon. Svensson gick bakom det egna målet och passade ut mot en spelare i Färjestad men pucken missade och hamnade rakt i gapet på en Hvspelare som passade över till Cristoffer Törngren. Johan Ryno såg att inte Svensson skulle hinna tillbaka för att hindra Törngren att göra mål och satte själv fart. Johan avstyrde situationen som kunde ha slutat illa. Med klubban hindrade han Törngren i skottögonblicket och pucken kom ur vinkel. Det blev grötigt efter den situationen men Färjestad redde ut den. Sedan fortsatte Färjestad att trumma på och Jesper Olofsson precis som flera andra i laget hade många chanser till att ge Färjestad ledningen. Viksten spelade tillsammans med Markus Johansson och gjorde det riktigt bra. Flera chanser kom även från Olofsson som var riktigt het. Melart hade dessutom ett par vassa chanser liksom Nygård och Nilsson. Några mål föll inte under perioden och i slutet av första drabbades Färjestad av en utvisning vilket också bidrog till att Hv71 satte press på Svensson i kassen men målvakten spelade riktigt stabilt och gjorde flera vassa räddningar.

Törngren som tidigare hade spelat i Färjestad var ett hot mot Färjestad under stora delar av första perioden. Några mål från hans klubba kom inte under matchen däremot.

Nygård summerade första perioden på följande vis: "Det var en helt okej första period i äkta premiäranda. Vi kanske var lite nervösa inledningsvis men jag tycker ändå att vi klarade ut situationen bra. Det blev en jämn period anser jag i alla fall. Roligt att det smäller redan i första perioden och matchen. Däremot får vi nog komma in på dem mer så att vi kan göra mål, det är ju det som räknas. Särskilt om vi ska gå hela vägen och vinna ikväll."

Robin Figren utgick från första perioden men är nu tillbaka i spel. Han kolliderade i slutet av första perioden med målvakten Sandström och försvann helt från spel. Han fick sys berättade tränaren för Cmore.
Wikstrand är ytterst nära att ge Färjestad ledningen ganska omgående i matchen men skottet går utanför. Martin Johansson kämpar och sliter och Färjestad pressar på inlednigsvis av andra perioden. Martin Johansson utvisas däremot för en tripping efter tre spelade minuter. Hv71 pressar inte lika hårt mot mål och skotten går mest utanför. Svensson räddar däremot två vassa räddningar innan Färjestad är fulltaligt. Wännström är den som är närmast att göra mål men Svensson är med på noterna. Färjestad får också spela i pp då när Berglund blir utvisad för en slashing efter fem minuters spel. Färjestad lyckas inte överlista Sandström som är tät under pp. Färjestad trycker däremot tillbaka Hv71 som får inrikta sig på försvarsspel. Svajande spel som ligger mer i fatet hos Färjestad än Hv71 är melodin och då 16 minuter har gått är det Johan Ryno som gör säsongens första mål i Löfbergs Arena. Joakim Nygård och Alexander Johansson får var sin assistpoäng och det verkar som om den gamla första linan producerar igen. Nygård passar fräckt en bakåtpassning till Alexander Johansson som flippar pucken vidare till Ryno. Johan Ryno gör inga misstag och ger därmed Färjestad ledningen med 1-0. Fabian är inte särskilt långt borta att utöka ytterligare bara sekunder senare. Men Sandström lyckas plocka pucken.

Ytterell åker ut för en holding med mindre än 2 minuter kvar av andra perioden. Färjestad spelar fram vassa chanser men Sandström är tät och håller undan. Fler mål blir det inte under andra perioden och Färjestad går till pausvila med 1-0 i bagaget.

Johan Ryno säger följande efter perioden: "Fantastiskt arbete mellan spelarna, riktigt bra första pass från Nygård till Alex och jag kunde bara skyffla in den. Skott statistiken 18-5, svårt att säga något om den, det vikigaste är nog inte skotten utan att vi producerar och gör mål, det är ju det som räknas. Riktigt roligt att det är premiär just nu."

Pennerborn säger till Cmore:"Det är en riktigt jämn tillställning där ute. Vi gör det bra i första men bättre i andra. Nu gäller det att vi är närvarande under sista perioden. Vi måste ha tålamod och förbättra en del av vårt spel om vi ska rodda detta hem. Nu gäller det bara att skruva lite till så ska vi nog ta hem detta."

Visten är mycket nära redan inledningen av perioden och NIlsson skjuter tätt utanför bara sekunder senare. Färjestad har åter igen tagit komandot i matchen. Då Rydahl hindras i skottögonblicket utbryter det bråk och fyra man får sätta sig på botbänken i en dubbelutvisning som kvittas. Under perioden märks det att det har blivit mycket grinigare medan svajhockeyn fortsätter. Hv71 försöker komma ikapp och Melart gör det riktigt bra arbete i defensiven. Färjestad drabbas av utvisning och det är riktigt svettigt för Svensson även om han reder ut stormen. Utvisningen gäller Alexander Johansson som får sitta på botbänken på grund av en holding.

Martin Johansson bryter sig plötsligt fram och är nära att ställa till det för Sandström men inget mål faller. Snart blir Färjestad fulltaliga och både Nygård samt Alexander Johansson är ytterst nära att utöka Färjestads ledningen. Efter drygt nio minuters spel smäller det bakom Sandström då har Färjestad spelat powerplay i lite över en minut. Denna gång är det Mikael Wikstrand som prickskjuter in 2-0 bakom Hv71s målvakt.
Olofsson och Åslund får var sin assist på målet. Hv71 ska ändå lyckas få in pucken bakom Svensson, efter ytterligare fem minuters spel är det Tedenby som lyckas få pucken i nät. Något senare så är det Persson som prickar yttersidan av målramen så det sjunger om det men Hv71 kommer inte närmare än så.
Tiden rinner sakta bort och då det återstår cirka två minuter kvar av perioden tar Hv71 ut målvakten för att få extra tryck. Jesper Olofsson gör sitt första mål för Färjestad då det uppstår ett missförstånd mellan två Hv71 spelare och de slarvar bort pucken något som Jesper tackar för. Han får med sig pucken och prickar in slutresultatet 3-1 i tom kasse. Tiden är för knapp för att Hv71 ska komma ikapp och Färjestad vinner premiärmatchen med 3-1 inför 7232 åskådare.

Markus Svensson är riktigt nöjd efter matchen och menar att det har varit riktigt stabilt. "Alla är aktiva och gör vad de kan, riktigt roligt med en så bra match. Jag tycker jag själv gjorde en helt okej insats. Det är riktigt skönt att vinna tre poäng inför en så härlig publik."
Cmores kommentator frågade hur han tänkte i samband med inledningen av matchen då han råkade passa bort pucken till motståndarna.
"Jaha, ajdå det har jag nog inte direkt reflekterat över, tur då att Ryno såg den. Fantastiskt arbete i laget om jag får säga det. Jag bryr mig inte särskilt mycket om vad folk utanför laget säger om mig och min nivå, ingen press utöver den som jag själv lägger på mig själv. Jag vet vad ja ska jobba på och utgår ifrån det, det är där mitt fokus ligger. Det är skönt att vinna som sagt var. Sedan har jag lärt mig en del i från Ryssland det är ju annorlunda typ av hockey där. Även om jag inte tänker på det så mycket nu när jag spelar i Färjestad."