Färjestad nollade Frölunda i stöckig match

Färjestad hade problem med antalet frånvarande spelare inför kvällens drabbning och det visade sig att det skulle inte bli bättre efter kvällens match, två matchstraff och en skada stod det på kvittot. Detta var också inte allt, för Färjestad nollade också samtidigt Frölunda i Skandinavium. Efter en mållös första period stod det snart 0-1 i andra och därefter hela 0-3 efter tre spelade perioder (0-0, 0-1, 0-2).
 
Werner som stod i kvällens drabbning sade: "Jag har svårt att sätta ord på det här!" Han strålade av glädje efter matchen och det var inte så underligt. Han storspelade samtidigt som han fick stor hjälp av sina medspelare på isen. Detta var hans andra nolla som han höll för Färjestad under säsongen. Ett faktum som vi också kan konstatera var att om förra matchen var Press värsta match i Färjestad så måste Virtanen ha känt det lika dant i denna. Även om Virtanen bidrog så drog han också på sig en mycket onödig utvisning vilket i sin tur renderade i matchstraff för finländaren. Mycket talar också för avstängning efter granskning av disciplinnämnden.

En annan som stack ut ur mängden var just Gustav Rydahl som har vuxit ordentligt sedan han kom till Färjestad. Med både assist och ett mål signerat honom själv så kan man lugnt konstatera att Färjestad gjorde ett mycket bra arbete som värvade tillbaka honom.
Enligt min uppfattning så gjorde också Ilari Melart sin bästa match för säsongen. Han såg till bland annat at ge Färjestad ledningen i andra perioden samt täckte enormt mycket skott. Tyvärr utgick han ifrån matchen just på grund av skada för att ha täckt ett skott. Förhoppningsvis kommer han att komma tillbaka snart.
 
 
 
Domare: Persson - Johansson. Linjedomare: Pihlblad - Waldejer.
 
Första perioden
Det var en intensiv match från start och båda lagen hade stora möjligheter och chanser att ta ledningen. Perioden slutade däremot utan några mål i protokollet. Redan från nedsläpp var Steen framme och irriterade precis som Fabian Zetterlund. Werner fick bjuda på en hel del imponerande räddningar för att boxa ut Frölunda från målprotokollet. Något som visade sig vara lyckosamt hela vägen. Frölunda hade vassa chanser precis som Färjestad. En av dem som var ytterst nära då dryga sju minuter hade gått av perioden var Ryan Lasch. Både Olofsson och Martin Johansson var något senare ytterst nära att ge Färjestad ledningen men chansen rann ut i sanden. Färjestad drabbades av den första utvisningen genom Ivarsson som åkte för en hög klubba efter 14 minuters spel. Färjestad klarade däremot av situationen och sedan var det Frölundaspelaren Joel Lundqvists tur att sätta sig på botbänken men han fick också sällskap av Johan Ryno för Roughing. Det visade sig bli en mycket grinig match över lag. Ett riktigt rivalmöte som verkligen hade det mesta.

I periodpausen sade Pennerborn följande: "Det gäller att hålla hatten här de första 10, så är det alltid. Det är bra att komma in till andra perioden med 0-0. Vi måste hålla insidan, låta de spela utanför oss och åka skridskor så kan vi sätta press när vi får chansen."

Andra perioden
Färjestad tog ordentligt kommandot i andra akten, Ivarsson, Melart och Robin Press var hela tiden inledningsvis en nagel i ögat för motståndarna. Den sistnämnde var dessutom ytterst nära att ge Färjestad ledningen då han snyggt serverade Ottosson pucken men Ottosson tappade skäret och kom ur balans och detta efter två minuters spel. Marcus Nilsson var bara två minuter senare nära att få in pucken bakom Gustafsson i Frölunda kassen. Färjestad verkade däremot komma av sig helt plötsligt, detta berodde nog främst på utvisningarna som de drog på sig. Virtanen åkte ut först för en tripping då efter 6 minuters spel. Bara sekunder senare var det Linus Johanssons tur som drabbades. En incident bakom målet så brakade han rakt in i en frölunda spelare. Det blev inte riktigt som han hade tänkt sig och han fick matchsstraff för en boarding + fem minuter. Färjestad lyckades ändå freda sig även om många nu trodde att Frölunda skulle vispa in ledningsmålet. Frölunda fick inte hål på Werner som storspelade. Ett mål skulle komma däremot men det var inte från Frölundas håll utan snarare genom Ilari Melart som efter dryga tretton minuters spel överlistade Gustafsson i mål. Då hade dessutom Färjestad precis blivit fulltaliga. Värt att notera var att Robin Press fick en assistpoäng i samband med målet.
I samma veva blev Virtanen utvisad för ett tilltag något som visade sig bli en fem minuterare + matchstraff för ett mycket onödigt tilltag. Straffet rubricerades som Illegal check to the head. Många trodde nu att Frölunda kunde kvittera matchen men det blev inte så. Istället drabbades Frölunda av en utvisning ganska omgående då Rakhshani åkte för en hög klubba.
 
Färjestad städade även av denna utvisning och Färjestad satt fortfarande i förarsätet inför den sista och avgörande perioden.
 
Tredje perioden
I tredje akten fortsatte Frärjestad dominera och Frölunda hade mycket svårt att freda sig och sitt mål. I samband med att Frölunda drog på sig en utvisning så kunde Färjestad utöka till 2-0 genom Gustav Rydahl i PP. Då hade det gått dryga tre minuter av perioden. Frölunda tryckte sedan ordentligt på för att få till en reducering men Werner stod som en vägg under kvällens match. Det trots att Färjestad drog på sig flera utvisningar. Det skulle visa sig att det var Färjestads kväll denna afton för då det återstod mindre än två minuter kvar av matchen såg Steen till att utöka ytterligare även om det var Rydahl som stod för framspelet. Detta var visserligen i öppen kasse men alla mål räknas som bekant. Frölunda gjorde sitt yttersta för att reducera och komma i kapp men Färjestad spelade bra och såg till att inga flera mål gjordes. Genom sin seger med 3-0 kunde nu Färjestad klättra upp på en andra plats i tabellen. Vad som blir efterdyningarna av matchstraffen däremot och att Illari skadade sig återstår att se.
 
Totalt såg 10 560 matchen mellan Frölunda och Färjestad på plats i arenan.
 
Efter matchen sade Rönnberg angående deras sistuation i Frölunda:
"Det är inte att killarna inte vill. De höll på att riva omklädningsrummet för att få i gång varandra i den här matchen. Men när man vill något väldigt gärna och inte får det så skapas frustration. Det är vad vi kan lära oss av den här matchen, hur vi bättre kan hantera vår frustration."
 
Nyström skrev efter matchen mot Frölunda följande: "Jag räknade inte med någon finsk hjälte i matchen.

Dumt av mig, eftersom Färjestad har stolta finska traditioner med profiler som Erkki Laine, Marko Jantunen, Esa Pirnes, Hannes Hyvönen, Janne Niskala, Toni Rajala, Sinuhe Wallinheimo, Markus Ketterer och Hannu Lassila. Mot Frölunda i Scandinavium den här kvällen var det Ilari Melart som visade vägen.

Den tuffe och store (190 cm och 97 kg) backen gjorde 1-0 - hans andra mål för säsongen. Melart kanske inte fick den förväntade utvecklingen som nykomling i Färjestad i fjol, men jag är övertygad om att han (precis som Virtanen) kommer vara en av de absolut bästa spelarna i slutspelet till våren. Han utgick i slutet av den här matchen efter att ha blivit träffad olyckligt av pucken, men det är knappast något allvarligt. Att Färjestad slog Frölunda berodde också till stor del på att Adam Werner storspelade i målet. Frölunda skapade tillräckligt med chanser och hade definitivt tillräckligt med spel i numerärt överläge för att vinna matchen. I stället drog Färjestad ifrån." (Läs hela artikeln här)

 
 
 
 
Tabelläget:
 
 
Tack för ordet.
 
Källor: www.shl.se, stats.swehockey.se, farjestadbk.se och expressen.se
 

Seger i stökig och konfliktartad match

Färjestad tog äntligen en seger under lördagen. Det var en konflikartad match som hade allt vad fansen kunde begära. Utvisningar som inte liknade någonting annat, irritation, slutspelskaraktär och intensivitet. Färjestad tog ledningen tidigt och vann till slut kalaset med 3-1 (2-1- 0-0, 1-0).
 
Färjestad och Malmö matchen hade verkligen allting, slutspelskaraktär som verkligen tog fansen med storm. En tuff match som slutade med seger för värmlänningarna och där Malmö förlorade inte bara resultatmässigt utan också spelarmässigt. Både Sylwegård och Hetta fick lämna isen, någon av dem kanske till och med missar matcher framöver på grund av det som inträffade. Personligen anser jag att båda utvisningarna var enligt regelboken, domarna hade en bra nivå och det var rätt att plocka båda spelarna. Enligt assisterande tränare i Malmö laget menade att det var en frustrationsutvisning och att tacklingen inte var en ojuste tackling... Hetta hade kunnat undvika kollisionen och han satte in en tackling mot en spelare som inte såg honom komma. Där agerade domarna helt korrekt och det spelar ingen roll om tacklingen genomfördes i frustration eller inte.. tacklingen var inte okej, åtminstone inte i min bok.
 
Färjestad kom ut på isen som ett målmedvetet lag och tog även tag i taktpinnen större delen av matchen. Första perioden var däremot ganska jämn. Färjestad fick däremot ett tidigt mål vilket också i sin tur satte tonen för fortsättningen.
 
Pennerborn sade följande inför nedsläpp: "Det är vår hemmaplan, här vill vi styra och ställa!"
Det visade sig också att Färjestad skulle vara dem som bevisade just detta.
 
Färjestads center Johan Ryno utgick från match på grund av sjukdom. Ottosson fick kliva in i stället på hans plats. Det visade sig under matchen att det var ett klokt beslut. Han bidrog med en hel del under spelets gång.
 
 
Domare: Holm, Öhlund. Linjedomare: Wernström och Jonsson.
 
Första perioden
Bara efter dryga två minuter fick Virtanen sätta sig på botbänken, det för en cross-checking. Färjestad klarade utvisningen och direkt efter att Karlstadlaget blivit fulltaligt så var det Markus Nilsson som gav hemmalaget ledningen då efter dryga fyra minuters spel. Ottosson fick assist poäng i samband med målet och det skulle komma mer. Efter åtta minuters spel var det Lerby i Malmö som fick sätta sig på botbänken och då bara minuten senare skickade Michael Lindqvist in pucken perfekt bakom Alsenfelt. Assistpoäng? Till Markus Nilsson därmed plockade sin andra poäng i matchen.
 
Malmö lyckades ändå knapra något på Färjestads ledning och efter bara minuten efter Färjestad senaste mål var det Frederick Storm som med hjälp av bland annat Händemark såg till att reducera till 2-1. Närmare än så kom inte Malmö varken i matchen eller i perioden.
 
Första perioden slutade nämligen 2-1 till Färjestad även om de fanns annat intressant att upptäcka. Händemark blev bland annat tacklad in i Färjestads bås och kaos ubröt. Det var bland annat Sylvegård som tog sig över till Färjestads bås och började slåss. Något som också innebar slutspelat för Marcus Sylwegård. Han fick nämligen 5 minuter + game för att han gick lös på spelarna. Fast det var inte bara han som hamnade i blåsväder. Oskar Steen fick 2+2, Reichenberg fick två minuter för high stick och Händemark fick sätta sig två minuter för roughing. De var givetvis inte de enda, även Rydahl och Bryggman fick sätta sig två minuter för Roughing. Något som också assisterande tränaren menade var för milt. Han ansåg att Rydahl borde fått en hårdare straff men det fick han alltså inte.
 
Andra perioden
Axel Ottosson var ytterst nära efter dryga två minuters spel att utöka Färjestads ledningen men skotten gick utanför. Bryggman kom sedan helt fri med Adam Werner men Färjestads målvakt gjorde sig stor och blockerade skottet, detta efter 6 spelade minuter. Händemark fick även en träff i målramen något senare. Så fortsatte tumultet på nytt, denna gång fick Linus Johansson och Bryggman sätta sig i var sitt utvisningsbås på grund av roughing. Bara något senare var det den tidigare Färjestadsbacken Arell och den nuvarande backen Ivarsson som hamnade i luven på varandra. Även om detta i sin ur ledde till några utvisningar. Däremot fick Linus Johansson sätta sig på botbänken efter tolv minuters spel då han hakade en Malmöspelare. Färjestad klarade däremot av trycket och inga mål föll. Färjestad fick på nytt spela i pp då Persson hamnade på botbänken med endast sekunder kvar av andra perioden. Några mål föll däremot inte under andra perioden.
 
Michael Lindqvist var ganska nöjd efter två spelade perioder. Han sade följande till Cmore vid pausvilan:
"Matchen är säkert riktigt rolig för er som tittar, för min del så tränar jag i princip varje dag på att skjuta direktskott och får man en så hård och bra pass är det svårt för målvakten att rädda."
Han fick däremot kritik på hur han agerade med sin klubba och Michael gav då svar på tal:
"Jag gjorde ingenting fult med min klubba, om något intäffade eller att det blev fel så vill jag poängtera att det var aldrig meningen och är inte heller något som jag utstuderat gör. Så jag delar inte alls er åsikt i det här fallet."
 
 
Tredje perioden
Färjestad spelade av tredje perioden på ett mycke bra sätt, Mylläri fick däremot sätta sig på botbänken efter 3 spelade minuter men Färjestad lyckades inte överlista målvakten under denna situation. Istället var det Hetta som skapade rubriker direkt då han i frustration tacklade en till synes oskyddad Lennström. Teddan blev liggande kvar på isen och det såg riktigt otrevligt ut. Han kunde dock senare resa på sig och delta i matchen efter att ha tagit sig till båset. En som däremot inte fick spela vidare var Hetta som tilldömdes 5 minuter + game för Illegal checking to the head. Färjestad lyckades däremot inte även om de till slut fick spela 5 mot 3 utöka rent målmässigt. Det skulle dröja fram till dryga tretton minuters spel av sista perioden innan Ottosson utökade och fastställde slutresultatet 3-1. Denna gång var det Nygård och Olofsson som fick var sin assistpoäng i samband med målet. Ilari Melart hamnade däremot i blåsvädret två gånger om då han knappt fick komma ut på isen efter att ha suttit av en två minutare för slasching förrän han fick sätta sig igen för en hakningssituation. Gästerna fick därmed spela ganska mycket pp de sista minuterna och de tog dessutom ut målvakten för att skapa extra tryck. Färjestad höll däremot undan och vann matchen med 3-1.
 
Mikael Wikstrand var ursinnig efter matchen och kommenterade tacklingen av Lennström på följande vis: "Det var en respektlös tackling. En ful tackling. När det är fula grejer är det klart jag kan hetta till. Den var sjukt onödig, jag hoppas verkligen han får en längre avstängning. Det hade kunnat bli en allvarlig skada. Riktigt fult gjort."
Domarna säger följande angående Hettas bestraffning: "Direktiven vi fått till oss innan säsongen är att när man kommer in som tredjeman och tacklar som han gör då bedömer vi det direkt på isen som fem minuter och matchstraff för charging."
 
Färjestad kan i alla fall glädjas åt att Lennström verkade vara okej efter tacklingen och att de dessutom vann. För genom segern så bröt de förlustsviten på fyra matcher och klättrar upp till en fjärde plats i tabellen.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Källa: expressen.se, stats.swehockey.se, www.shl.se och atonbladet.
 
Tack för ordet.