Färjestad nollade Frölunda i stöckig match

Färjestad hade problem med antalet frånvarande spelare inför kvällens drabbning och det visade sig att det skulle inte bli bättre efter kvällens match, två matchstraff och en skada stod det på kvittot. Detta var också inte allt, för Färjestad nollade också samtidigt Frölunda i Skandinavium. Efter en mållös första period stod det snart 0-1 i andra och därefter hela 0-3 efter tre spelade perioder (0-0, 0-1, 0-2).

Werner som stod i kvällens drabbning sade: "Jag har svårt att sätta ord på det här!" Han strålade av glädje efter matchen och det var inte så underligt. Han storspelade samtidigt som han fick stor hjälp av sina medspelare på isen. Detta var hans andra nolla som han höll för Färjestad under säsongen. Ett faktum som vi också kan konstatera var att om förra matchen var Press värsta match i Färjestad så måste Virtanen ha känt det lika dant i denna. Även om Virtanen bidrog så drog han också på sig en mycket onödig utvisning vilket i sin tur renderade i matchstraff för finländaren. Mycket talar också för avstängning efter granskning av disciplinnämnden.

En annan som stack ut ur mängden var just Gustav Rydahl som har vuxit ordentligt sedan han kom till Färjestad. Med både assist och ett mål signerat honom själv så kan man lugnt konstatera att Färjestad gjorde ett mycket bra arbete som värvade tillbaka honom.
Enligt min uppfattning så gjorde också Ilari Melart sin bästa match för säsongen. Han såg till bland annat at ge Färjestad ledningen i andra perioden samt täckte enormt mycket skott. Tyvärr utgick han ifrån matchen just på grund av skada för att ha täckt ett skott. Förhoppningsvis kommer han att komma tillbaka snart.

Domare: Persson - Johansson. Linjedomare: Pihlblad - Waldejer.

Det var en intensiv match från start och båda lagen hade stora möjligheter och chanser att ta ledningen. Perioden slutade däremot utan några mål i protokollet. Redan från nedsläpp var Steen framme och irriterade precis som Fabian Zetterlund. Werner fick bjuda på en hel del imponerande räddningar för att boxa ut Frölunda från målprotokollet. Något som visade sig vara lyckosamt hela vägen. Frölunda hade vassa chanser precis som Färjestad. En av dem som var ytterst nära då dryga sju minuter hade gått av perioden var Ryan Lasch. Både Olofsson och Martin Johansson var något senare ytterst nära att ge Färjestad ledningen men chansen rann ut i sanden. Färjestad drabbades av den första utvisningen genom Ivarsson som åkte för en hög klubba efter 14 minuters spel. Färjestad klarade däremot av situationen och sedan var det Frölundaspelaren Joel Lundqvists tur att sätta sig på botbänken men han fick också sällskap av Johan Ryno för Roughing. Det visade sig bli en mycket grinig match över lag. Ett riktigt rivalmöte som verkligen hade det mesta.

I periodpausen sade Pennerborn följande: "Det gäller att hålla hatten här de första 10, så är det alltid. Det är bra att komma in till andra perioden med 0-0. Vi måste hålla insidan, låta de spela utanför oss och åka skridskor så kan vi sätta press när vi får chansen."

Färjestad tog ordentligt kommandot i andra akten, Ivarsson, Melart och Robin Press var hela tiden inledningsvis en nagel i ögat för motståndarna. Den sistnämnde var dessutom ytterst nära att ge Färjestad ledningen då han snyggt serverade Ottosson pucken men Ottosson tappade skäret och kom ur balans och detta efter två minuters spel. Marcus Nilsson var bara två minuter senare nära att få in pucken bakom Gustafsson i Frölunda kassen. Färjestad verkade däremot komma av sig helt plötsligt, detta berodde nog främst på utvisningarna som de drog på sig. Virtanen åkte ut först för en tripping då efter 6 minuters spel. Bara sekunder senare var det Linus Johanssons tur som drabbades. En incident bakom målet så brakade han rakt in i en frölunda spelare. Det blev inte riktigt som han hade tänkt sig och han fick matchsstraff för en boarding + fem minuter. Färjestad lyckades ändå freda sig även om många nu trodde att Frölunda skulle vispa in ledningsmålet. Frölunda fick inte hål på Werner som storspelade. Ett mål skulle komma däremot men det var inte från Frölundas håll utan snarare genom Ilari Melart som efter dryga tretton minuters spel överlistade Gustafsson i mål. Då hade dessutom Färjestad precis blivit fulltaliga. Värt att notera var att Robin Press fick en assistpoäng i samband med målet.
I samma veva blev Virtanen utvisad för ett tilltag något som visade sig bli en fem minuterare + matchstraff för ett mycket onödigt tilltag. Straffet rubricerades som Illegal check to the head. Många trodde nu att Frölunda kunde kvittera matchen men det blev inte så. Istället drabbades Frölunda av en utvisning ganska omgående då Rakhshani åkte för en hög klubba.

Färjestad städade även av denna utvisning och Färjestad satt fortfarande i förarsätet inför den sista och avgörande perioden.

I tredje akten fortsatte Frärjestad dominera och Frölunda hade mycket svårt att freda sig och sitt mål. I samband med att Frölunda drog på sig en utvisning så kunde Färjestad utöka till 2-0 genom Gustav Rydahl i PP. Då hade det gått dryga tre minuter av perioden. Frölunda tryckte sedan ordentligt på för att få till en reducering men Werner stod som en vägg under kvällens match. Det trots att Färjestad drog på sig flera utvisningar. Det skulle visa sig att det var Färjestads kväll denna afton för då det återstod mindre än två minuter kvar av matchen såg Steen till att utöka ytterligare även om det var Rydahl som stod för framspelet. Detta var visserligen i öppen kasse men alla mål räknas som bekant. Frölunda gjorde sitt yttersta för att reducera och komma i kapp men Färjestad spelade bra och såg till att inga flera mål gjordes. Genom sin seger med 3-0 kunde nu Färjestad klättra upp på en andra plats i tabellen. Vad som blir efterdyningarna av matchstraffen däremot och att Illari skadade sig återstår att se.

Totalt såg 10 560 matchen mellan Frölunda och Färjestad på plats i arenan.

Efter matchen sade Rönnberg angående deras sistuation i Frölunda:
"Det är inte att killarna inte vill. De höll på att riva omklädningsrummet för att få i gång varandra i den här matchen. Men när man vill något väldigt gärna och inte får det så skapas frustration. Det är vad vi kan lära oss av den här matchen, hur vi bättre kan hantera vår frustration."

Nyström skrev efter matchen mot Frölunda följande: "Jag räknade inte med någon finsk hjälte i matchen.

Dumt av mig, eftersom Färjestad har stolta finska traditioner med profiler som Erkki Laine, Marko Jantunen, Esa Pirnes, Hannes Hyvönen, Janne Niskala, Toni Rajala, Sinuhe Wallinheimo, Markus Ketterer och Hannu Lassila. Mot Frölunda i Scandinavium den här kvällen var det Ilari Melart som visade vägen.

Den tuffe och store (190 cm och 97 kg) backen gjorde 1-0 - hans andra mål för säsongen. Melart kanske inte fick den förväntade utvecklingen som nykomling i Färjestad i fjol, men jag är övertygad om att han (precis som Virtanen) kommer vara en av de absolut bästa spelarna i slutspelet till våren. Han utgick i slutet av den här matchen efter att ha blivit träffad olyckligt av pucken, men det är knappast något allvarligt. Att Färjestad slog Frölunda berodde också till stor del på att Adam Werner storspelade i målet. Frölunda skapade tillräckligt med chanser och hade definitivt tillräckligt med spel i numerärt överläge för att vinna matchen. I stället drog Färjestad ifrån." (Läs hela artikeln här)