Borg har ingen aning – fast han sitter i styrelsen

Saab är på ruinens brant. Underleverantörerna får inte betalt, produktionen står still och personalen får inte ut sin lön.

Ryssen Vladimir Antonov vill gå in med en miljard kronor i bolaget, så fort han får regeringens och Europeiska investeringsbankens (EIB) godkännande. Han har redan pumpat in långt över en miljard genom inofficiella kanaler, men nu har han svårt att göra mer utan att få någon form av säkerhet i bolaget.

Riksgäldens välsignelse har han redan fått. Men regeringen duckar och hävdar gång på gång att man inget vet, inget kan göra och att man avvaktar beslut från EIB.

Tidigare i veckan tilltog förvirringen när EIB genom sin presstalesman Pär Isaksson sa att beslutet om att inte släppa in Antonov, som togs redan 2009, står fast. Inget annat gäller. Att Saab skickat in en ansökan om ny ägarprövning och att Antonov ju klarat av den prövningen hos Riksgälden har ingen betydelse, enligt Pär Isaksson.

I helgen sa Maud Olofsson genom sin statssekreterare Catharina Håkansson att regeringen ska ta kontakt med EIB för att få klarhet i vad som gäller.

När jag själv sökte Maud Olofsson i går kväll meddelade pressekreteraren Håkan Lind återigen att man skulle ta kontakt med EIB. Hur den kontakten skulle tas fick ville han inte svara på:

– Vi har de kontakter som behövs.

 

å söker jag finansminister Anders Borg. Det borde näringsdepartementet också ha gjort. För länge sedan. Eftersom Borg sitter med i Europeiska investeringsbankens styrelse. Och har full insyn i allt som händer där.

Under hela våren och sommaren har regeringen regisserat ett spektakel som saknar motstycke i moderna demokratier. Finansminister Anders Borg sitter med i styrelsen för EIB, han har full insyn, vilket är självklart, men jag får det dessutom bekräftat från socialdemokratiska politiker som vet vad en styrelsepost i EIB betyder.

Finansministerns pressekreterare Victoria Eriksson säger i telefon att finansministern inte är tillgänglig för kommentarer. Jag framför ändå min fråga: Hur har Anders Borg utnyttjat sin styrelseplats i EIB för att påverka Saab-affären?

Det blir tyst i luren: ”Vad då för styrelseplats?”

– I EIB.

– Men han har väl ingen styrelseplats ... i EIB?

Jo. Anders Borg sitter med i styrelsen för Europeiska Investeringsbanken sedan oktober 2006.

Frågorna jag vill ha svar på är om han tagit det ansvar det innebär att sitta i bankens styrelse och varför han inte berättat för svenska folket om sitt styrelse. Det ansvar en svensk finans-minister kan förväntas ta i en fråga som avgör Saabs överlevnad och 10 000 jobb i Västsverige.

 

Robert Collin
Aftonbladet.se

http://www.eib.org/about/structure/governance/board_of_governors/anders-borg.htm

Ny sida av saker som man kan må bra utav.

Tänkte rekomendera en sida som man kan kolla in lite extra ibland. Finns även här på blogg.se

Sidan heter: brasteg.blogg.se

Verkar vara en sida som länkar intressanta artiklar som kan vara intressanta både inom miljöområdet men också sådana sidor som  handlar om att må bra som personer.

brasteg.blogg.se

Statsministern sviker folket.

Var är du, Reinfeldt?


Tusentals ville hedra terroroffren – men statsministern dök aldrig upp

Tusentals människor samlades i går på Sergels torg i Stockholm för att hedra offren för terrorattentatet i Norge.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt närvarade inte. "Han var välkommen", säger SSU:s ordförande Jytte Guteland.

Ett telefonsamtal till Jens Stoltenberg, ett fem minuter långt uttalande dagen efter attacken. Sedan har det varit tyst från Fredrik Reinfeldt. Han har inte närvarat vid minnesgudstjänsterna i Norska kyrkan i Stockholm eller i domkyrkan i Oslo. Vid ljusmanifestationen på Sergels torg i går, där tusentals människor höll en tyst minut för offren, valde han återigen att utebli.

Fredrik Reinfeldts tystnad och osynlighet har mötts av massiv kritik och jämförts med hur Norges statsminister Jens Stoltenberg agerat efter terrorattacken. Det sätts också i relation till att USA:s president Barack Obama besökt Norges ambassad för att personligen beklaga tragedin.

"Han hade inte möjlighet att närvara vid manifestationen", men Beatrice Ask var där, säger Markus Friberg, pressekreterare åt Fredrik Reinfeldt.

Då man frågar henne igen vad han gjorde under manifestationen svara Friberg igen: "Han är upptagen på annat håll och hade inte möjlighet att delta."

Men var befinner han sig så att vi kan få en kommentar från honom? "Han är inte i Stockholm. Av säkerhetsskäl kan jag inte berätta mer än så."

Är han då i tjänst någonstans? "Han är alltid i tjänst. Ibland gör han saker som vi inte kan berätta om och jag kan inte berätta var han befinner sig, säger Markus Friberg."

Får han inte närvara pågrund av säkerhetsskäl? Är det så att han gömmer sig i rädsla för att drabbas av terrorattack?  "Den frågan har aldrig blivit aktuell på grund av att han inte är i stan och inte kunde närvara."

Jytte Guteland, ordförande i SSU som arrangerade manifestationen, säger till Aftonbladet att hon gärna hade sett Fredrik Reinfeldt närvara. En inbjudan har också gått ut till Moderaterna. Vi har skickat en inbjudan till moderaterna. Fredrik Reinfeldt var välkommen att komma på manifestationen, säger SSUs ordförande.
Visa fler inlägg