Sjukförsäkringen upp på riksdagen.

En majoritet i socialförsäkringsutskottet beslutade på under torsdagen att åter skicka de rödgrönas förslag om förändringar vidare till riksdagen. En majoritet bestående av de rödgröna och SD är för ändringarna, vilket gör att det ser ut som att förslagen även kommer att röstas igenom i riksdagen på fredagen

Allianspartierna vill att fler remissinstanser ska få mer tid att tycka till om effekterna av förslagen. Tre remissinstanser fick tidigare två dagar på sig att tycka till om förslagen. Men de rödgröna partierna vill inte att processen ska dra ut på tiden, utan anser att förändringarna kommer att rätta till de mest akuta bristerna i försäkringen. Erik Almqvist (SD), ledamot i socialförsäkringsutskottet, bekräftar att SD fortfarande stödjer de rödgrönas förslag. Den ena ändringen handlar om att personer som tidigare haft tidsbegränsad sjukersättning ska få behålla sin tidigare ersättningsnivå när de utförsäkras. Den andra innebär att prövningen av arbetsförmågan ska återgå till hur det var innan sjukförsäkringsreformen genomfördes.- Aftonbladet.se

 

Med andra ord så kommer regeringen att tvingas till att avgöra vad som kommer att inträffa med sjukförsäkringen inom en snar framtid.


 

Frys Riksdagslönerna! Jämställdhet i ett nötskal.Reinfeldt lovade mer pengar i plånboken, han pratade om fem hundra kronor mer i plånboken för en familj och nu får han en löneförhöjning på 4000 kronor mer i månaden trots att han tjänar redan i dag över 140 000 kronor i månaden. Är det inte dags att frysa lönerna i riksdagen? Vad har Reinfeldt för utgifter som inte vi andra har?

Dessa pengar är de som vi betalar i skattemedel till riksdagen och svenska staten. NU har man mage att jämföra med privata aktörer så som vd för ett varuhus eller liknande då man diskuterar hur mycket Reinfeldt tjänar.


Reinfeldts jämställdhet i ett nötskal.

Vad är det som gör att Reinfeldt ska tjäna så pass mycket och därefter ska man jämföra det med andra länder osv? Nej Frys lönerna sätt lönesystemet att de som är statsminister ska man tjäna en viss summa max och alla andra ska tjäna en annan summa. Utöver att han ska ha över 144 000 kronor i månaden och dessutom tre lägenheter så ska han ha full bevakning och all form av fördelar. Det är bättre att en statsminister ska ha en viss summa oavsett hur länge denne har suttit. Då kostnaderna ökar ska man undersöka och ansöka om en löneförhöjning med en oberoende part. Alltså inte med de som sitter i en nämnd vars statsministern utsett.


Kostar maten i Stockholm så pass mycket Reinfeldt att du måste ha en löneförhöjning för att klara dagen? Sedan sitter du och säger att barnfamiljer ska få 500 kronor mer i plånboken. Men där nämns inget om din egna lön eller hur mycket du ska tjäna på skattesäkningarna. En familj tjänar i regel runt 25000 kronor i månaden och det ska de klara av att betala hus, mat, kläder, semester, och mycket andra utgifter. De ska tjäna fem hundra kronor extra i månaden med din politik men du som tjänar 140 000 kronor i månaden ska klara samma utgifter, men då ska du ha en lönehöjning på 4000 kronor ytterligare. Jämställdhet i ett lite nötskal.

Intervju med Åsa Romson

Expressen intervjuade Åsa Romson under veckan. Så här såg intervjun ut.

Åsa Romson, säg som det är, att det var den höga lönen som gjorde att du ville bli miljöpartiets nya kvinnliga språkrör?

- Nej, min lön har inte ökat en enda krona. Den ligger på 56 000 kronor i månaden, det är vad alla riksdagsmän har.

Hur är det att bli nytt språkrör för Miljöpartiet de gröna, svårt att fylla ut kostymen efter Maria Wetterstrand?

- Det är ett väldigt roligt parti att jobba med och språkrörets uppgifter, att ha ansvar för och lyfta hela partiets politik samt att kommunicera den utåt, är jättespännande och jag tror att det kommer att bli mycket utvecklande. Det märkvärdigaste var nog att Maria inte var så märkvärdig utan som en vanlig människa. Hon har inte tillfört speciellt mycket annat än att visa upp att även vanliga människor kan skapa en förändring inom politiken. Hon är en alldaglig politiker som är en underbar människa. Hon har bidragit med ett att ge politiken ett förnuftigt ansikte. Hon var aldrig intresserad av överretoriska resonemang elelr av det här maktstrategiska, något som många politiker och journalister kanske tycker är det roligaste. Hon var i stället genuint intresserad av de frågor hon drev. Det är därför fel att använda henne som en måttstock, hon är en medarbetare och vi måste därför finna egna vägar oavsett om man är språkrör eller vanlig arbetare inom partiet. 

Ni verkar så gediget oegennyttiga, ni miljöpartister. Är det alltså ett gemensamt drag för er alla?


- Vi är så icke-materalistiska. Vi har ju den gamla devisen. Vi lovar inte guld men gröna skogar. Det ligger i den politiken att man inte slåss allra mest för sin egna plånbok utan att man ser att andra värden är viktigare.

Du har haft språkrörsjobbet i en dryg månad nu. Hur hadet förändrat ditt liv?

-
Det är ju inget vanligt jobb det här. Man blir ju vald ena minuten, och nästa det här. Det har varit mycket jobb på sistone. Jag sitter ju kvar i mitt gamla rum för närvarande och måste packa ned saker samtidigt även om Maria har packat för länge sedan.

Men hur kan du matcha Maria Wetterstrand?

-
Genom att ärligt säga som det är och inte tro att jag är för mer som en politiker bara för att jag blivit språkrör.

Vad är det för större skillnad mellan dig och Maria?

-
Hon är bättre på Kubb och även på att spela bättre gitarr.

Vad är du bättre på än Maria om man får fråga detta?

- Nordiska språket kanske?

Hur kompliterar du och Fridolin varandra?

- Han är man och jag kvinna, han är född i skåne och jag i Stockholm, han är yngre och jag äldre.

Anser du han är en pojkvasker?

- Absolut inte, det är nog jag som har blivit gammal tyvärr.

Fridolin pratar mycket om fotboll hur skulle du uttrycka politiken om man får prata sport?

- Jag skulle prata stafett och mena att vi har fått en stafettpinne att transportera till mål.

Hur är Åsa Romson egentligen som miljömedveten?

- Jag är en miljömedveten människa som cyklade mycket på Gotland, gick i fjällen och njutit av naturen.

Tidigare sades det att du eldade upp vin, hällde ut viner i brunnar osv. Hur behandlar du viner idag?

- Det häller jag inte ut, men jag häller det gärna i ett glas för Vin är gott.

Lever ni som ni lär egentligen?

- Man ska inte ställa omänskliga krav på politiker, men givetvis gör jag vad jag kan för att leva så bra som möjligt. Jag sorterar sopor, cyklar mycket, köper varor som inte innehåller för mycket kemikalier, om jag kör bil så ska det vara så miljövänligt som möjligt, åker gärna kollektivt, använder mig av Led-lampor, försöker köpa ekologiska kläder osv.

Dina kläder ser väldigt miljöpartistiska ut.

- Detta är Fairtrade kläder, från Ghana. Inte några blommor bara mönstrad vackra färger och skorna är träskor med remmar. Men de är inte typiska som någon slags uniform för miljöpartiet, jag köper kläder för att de passar mig och inte för att jag är miljöpartist.

Hur intresserad av Shopping är du och av kläder då?

- Det är offentligheten som kräver större garderob, jag lägger nog inte så mycket tid och engagemang på shopping om man jämför med andra kvinnor. Jag tycker det är roligare att gå ut och fika på stan än att gå och shoppa.

Vilka råd har du fått då det gäller media?

- Prata tydligare, långsammare och mindre akademiskt.

Är Juholt din blivande allierad inför kommande val eller gäller Alliansen?

- Vi har inga allierade, vi jobbar inte för att skapa två block vi är ett parti som vill få igenom grön politik och det är utifrån detta som vi jobbar. Vi har inga givna allierade men vi är öppna för sammarbete om det gynnar Sveriges gröna omställning.

Hur är det med Miljöpartiet och Monarkin då?

- Det är en svår fråga, vi kommer inte försvara monarkin, även om det finns ett lågt intresse för den. Vi vill skapa ett tryggt samhälle och ska vi avskaffa monarkin så ska det då finnas ett demokratiskt förankrat system som är bättre än det vi har, statsskicket ska inte bara bytas ut för att monarken är knäpp eller gör saker och ting fel.Visa fler inlägg