Sveriges uppfinnare 2011: Årets uppfinning bidrar till miljövänligare mediciner

Med mer miljövänliga metoder för att ta fram läkemedel och andra kemikalier minskar industrins påverkan på miljön. Gaston Lavéns och Martin Kullbergs uppfinning gör det möjligt att producera läkemedel och andra finkemikalier på ett mer skonsamt sätt, både för miljön och för de som arbetar i industrin. Metoden innebär att man återanvänder material istället för att skapa nytt avfall.

– Läkemedel kan rädda och förbättra många människors liv. Med Gaston Lavéns och Martin Kullbergs mer miljövänliga processer för produktion av läkemedel och andra kemikalier minskar miljöpåverkan av denna viktiga verksamhet, säger Mats Olsson, ordförande i SKAPA.

Stiftelsen SKAPA har också valt att premiera två andra finalbidrag. Dels premieras Per Dahl från Örebro län för sin uppfinning som gör det möjligt för nödställda att via en app i mobiltelefonen enkelt skicka larm till förvalda mottagare. På så vis kan personer i nöd snabbare hittas och få hjälp. Dels premieras Johan Persson från Norrbotten för sin utveckling av en metod för armering av betong som ökar hållfastheten väsentligt. Uppfinningarna premieras med en check på 100 000 kronor vardera.

– Det finns många innovationer som är värda att uppmärksamma bland finalbidragen till årets SKAPA-stipendium. Både Örebro läns och Norrbottens bidrag kan komma att få stor betydelse för så väl enskilda människor som olika verksamheter i samhället och därför valde vi att premiera dem, säger Mats Olsson.

SKAPA:s utvecklingsstipendium delas i år ut för 26:e gången. Stipendiet är instiftat till minne av Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan förverkliga sina idéer. Alla län i Sverige har vunnit första eller andra pris någon gång. Stockholms län har vunnit första eller andra pris flest gånger.

Kritiken växer inom Moderaterna.

Maria Abrahamsson kräver att Moderaterna börjar redovisa de privata bidragen. Hon får medhåll av den före detta riksdagsledamoten Anna-Marie Pålsson som går så hårt åt att hon väljer att helt lämna partiet.

Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) och forna moderata riksdagsledamoten Anna-Marie Pålsson har tröttnat på Moderaternas vägran att redovisa varifrån de privata bidragen till partiet kommer.

"Inget annat än skarp lagstiftning kan åstadkomma de effektiva och avskräckande sanktioner som Europarådet efterlyser", skriver Maria Abrahamsson på fredagens DN Debatt.

Hon syftar på partiets svar på GRECOS, Europarådets organ för korruptionsbekämpning, uppmaning om att Sverige ska fastställa reglerna om öppen redovisning av partibidragen. Något som den moderata partiledningen menat inte behövs.

Sverige får fortsätta att stå i skamvrån

Abrahamsson menar att en öppen redovisning inte är något övergrepp på valhemligheten. Hon anser att en sådan endast avser hur partierna ska bete sig, och inget annat.

"Det vore ytterst märkligt om en öppen redovisning av partibidragen skulle stå i strid med grundläggande fri- och rättigheter just i Sverige, när den inte anses göra det någon annanstans i Europa. Följden av partistyrelsens trilskande kan i stället bli att Sverige får fortsätta stå i skamvrån för att vi tillsammans med Malta som enda medlemsstat i EU inte har några bindande regler för hur partierna ska redovisa sina privata bidrag", skriver hon.

"Det går att i smyg köpa sig mera makt i moderaterna"

Anne-Marie Pålsson, tidigare moderat riksdagsledamot, skriver på debattsidan Newsmill att hon inte "vill vara med i ett parti som vägrar att uppge vem som donerar pengar till partiet." Hon menar att det på så sätt går att i smyg köpa sig makt i Moderaterna. Hon kritiserar moderaternas högsta ledning för att i flera år försvarat hemlighetsmakeriet med att de som ger bidrag inte ska behöva visa var de står politiskt.

"Det är inte bara omodernt - det är direkt oacceptabelt. Ty med denna mörkläggningsstrategi sanktionerar Moderaterna en mutkultur och bidrar till att urholka hela idén om demokrati. Alla röster väger inte lika tungt - det går att i smyg köpa sig mera makt."

Därför skickade hon i mars i år in en begäran till partiets partisekreterare om att få lämna partiet.

Partistämman inledd

På torsdagen inledde Moderaterna sin partistämma i Örebro. Maria Abrahamsson menar att det är en chans för partiledningen att "krypa ut ur skyttegraven och bejaka den utveckling mot ökad öppenhet och transparens som ändå är oundviklig för alla som månar om sin särställning i förtroendebranschen."

Hennes motion om partibidragen har tidigare, med minsta marginell skillnad, röstats ner. Hon har nu lämnat in en ny motion i samma ärende till den pågående partistämman.

 

msn.com

Aftonbladet ljuger angende sifomätningen.

Enligt Aftonbladet så ligger S nu när det gäller den senaste undersökningen från Sifo på 25% vilket inte är sanning. Den senaste sifomätningen ligger Socialdemokraterna på ungfärliga 30,3% och Moderaterna ligger på 31,1%.
Dessutom enligt Sifomätningen så ligger Kristdemokraterna under spärren med sina 3,8%.

Så här ser sifoundersökningen ut i verkligheten.
Socialdemokraterna 30,3% -1,5%
Miljöpartiet de gröna 10,1% +1,1%
Vänsterpartiet 6,3% +0,9%

Moderaterna 31,1% -1,6%
Centerpartiet 4,9% +0,4%
Folkpartiet 6,8% +1%
Kristdemokraterna 3,8% - 0,3%

Sverigedemokraterna 5,5% +-0

Detta är den enda publicerade undersökningen senast från 13 oktober. Har man ytterligare en så visar man ändå ett fel på Aftonbladets undersökning genom att man hävdar att Socialdemokraterna låg runt 35% tidigare vilket helt enkelt inte stämde om man tittar på denna undersökning. Detta är nämligen den senaste undersökningen från Sifo och även om det skulle ha kommit en till som inte är placerad på SIFos internetsida så gör man fel i att hävda att S hade 35 då de i själva verket hade 30%.

Källa:  http://www.tns-sifo.se/media/348657/vb%20okt%202011%20svd.pdf

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13825872.abVisa fler inlägg