Jordgubbens dag en lyckad tillställning

Årets jordgubbens dag genomfördes under lördagen den 30 juni. Det var en lyckad tillställning som drog en hel del människor. Det var intressant att både lyssna och prata med besökare. Bland annat så använde sig vi i Miljöpartiet utav hemmagjorda vindsnurror under banderollen "Vindkraft? Ja Tack!!"

En annan stor kampanj i Vara handlade om pappa dagar. En hel del små häften med titeln: "Pappa läsa!" delades ut till föräldrar. Till största delen så var det fint väder men något blåsigt. Dessutom fick Miljöpartiet förstärkning av Mona Eriksson medlem i Gröna Seniorer.

Miljöpartiet de gröna i Vara kommun representerades av:
Orförande Sten Sundvall
Mikael Zetterström
Therese Larsson
Solweig Andersson
Filip Hallbäck
Gästande: Mona Eriksson.

(foto: Mikael Zetterström)

Miljöpartiet populärt bland väljare

Enligt en ny undersökning från DN/IPSON ökar Miljöpartiet med 1%. Miljöpartiet får ungefär runt 9% i undersökningen. Samtidigt enligt Aftonbladet.se så ser flest väljare att Miljöpartiet blir sammarbetspartners med de partier som ska styra. Bland alliansens väljare så vill 47% att regeringen ska sammarbeta med Miljöpartiet. Novus visar också på att Socialdemokraternas väljare ser 62% helst att Miljöpartiet sammarbetar med Socialdemokraterna.

57% av väljarna ser helst att partierna inte skapar en allians utan att varje parti går till val för sig och 42% anser att det är dåligt för demokratin att man går till val i en koalition.

Källa: TT.

Snus, rökning, respekt

Enligt många människor så finns det inga bevis på att snus är skadligt för hälsan. Studier är inte tillräckligt starka bevis enligt dessa människor. Men man glömmer lätt av att snus innehåller ämnen som finns i cigaretter. Bland dessa finns nikotin som i små mängder kan skada kroppen genom att höja blod trycket. Höjt blodtryck kan skapa hjärtsvikt och åderförkalkning. Givetvis är inte snus lika skadligt som rökning men studier som gjordes för en tid sedan visar att man kan få cancer i bukspottkötteln. Orsaken till detta är tobaken som används.

En tanke som man kan och bör ha är att allting som är beroende framkallande borde vara mindre sunt att få i sig. Även kaffet som vi dricker till vardags. Coca Cola är en annan produkt som inte är sunt för vår kropp. Det finns ingen anledning att göra en produkt beroendeframkallande om det visat sig vara helt ofarligt, eller hur? Varför vill bolagen att man måste bli beroende av produkter om de hade varit ofarliga?
 
Företagen hade ju tjänat på att visa på att sin produkt är ofarligt för hälsan och samtidigt inte behövt plocka in beroende framkallande medel. Nu är det så att bolagen vet att om man gör någon beroende av en viss produkt så måste man köpa detta till varje pris.Företagen vet också om att om något skulle upptäckas vilket är skadligt i större omfattning så skulle folk som snusar eller röker inte sluta använda dessa beroende framkallande preparat. Bara för att det inte finns starka bevis idag behöver det inte visa sig att det är ofarligt inom en snar framtid. Ta bara exemplet med svininfluensan och den medicin som man plockade fram. Biverkningarna var katastrofala och skapade en ny form av sjukdom.
 
Vetenskapen är inget pålitlig källa att luta sig mot. Det finns fall där stora bolag faktiskt har betalt forskare till att gå ut med fakta eller undanhålla information för att de kan mista stora summor pengar. Tanken att så länge det inte finns bevis så är det ofarligt är en farlig tanke i sig. Det är ju inte bevisen i sig som ska vara måttstocken utan sunda förnuftet. Dessutom står det på Snuset att det kan vara skadligt för den som brukar det. Varningstexter brukar man bara sätta på produkter som kan innebära ohälsa. Annars hade Sverige haft varningstexter överallt. Vilket vi faktiskt inte har.
 
I sådana fall kunde man ha en varningstext även på en bil, "Bilen kan döda dig om du kör för fort! Bruka fordonet med varsamhet!"
 
Tänker man på det så blir man nästan irriterad. Dessutom även om det inte finns stora biverkningar av snus enligt medicinska medier varför då göra det beroende framkallande? Te är ju inte beroendeframkallande och ändå så säljs detta i stora mängder. Te tillverkarna kan till och med gå ut och säga att detta är hälsosamt att dricka te. Kaffet är också mindre sunt än teet. Det är också därför det är beroende framkallande. Men att säga att det är ofarligt bara för att det inte finns bevis för att det är skadligt, är som att stoppa huvudet under sanden likt en struts.

Då någon tar första snuset i sin mun så blir man vimmelkantig, samma känsla får man då man tar den första ciggaretten i sin mun. Detta bevisar att något inte är bra. Sedan försöker alltid den beroende personen i sig övertyga alla andra att man inte tar skadliga preparat.
 
Man slår bort riskerna i från sig. Vill inte veta och höra vad man kan riskeras utav. Det är ett sätt att skydda sig själv. Problemet är att faktum kvarstår ändå att man inte kan bevisa att det är sunt för kroppen heller. Alltså det finns inga bevis åt varken det ena eller andra hållet. Därför bör man vara försiktig.

Det handlar inte om att förbjuda eftersom vi människor är fria att göra det vi vill. Men däremot så är det viktigt att vi visar varandra respekt. Som rökare måste de som röker hålla sig längre bort för andra så att man inte utsätter dessa som inte röker för obehag. Som snusare så vore det fint och respektfullt om man slängde snuset i papperskorgen och inte på gatan.
Visa fler inlägg