Kommer det bli en fempartiregering efter nästa val?

Löfven vill nu öppna dörren för ett blocköverskridande sammarbete. Många är övertygade om att Miljöpartiet de gröna kommer att vara en del av den regeringen som kommer att leda landet. Problemet här är att Vänsterpartiet också vill vara med men inte utan krav. Risken finns då att Löfven nu öppnar dörren till ett blocköverskridande sammarbete. Frågan är då vilka partier som han kan tänka sig öppa upp för? I Vara körde Moderaterna över Centern och kristdemokraterna vilket fick dem att byta sida. Frågan är alltså om det är dessa två partier som kan tänkas bli de partier som Löfven vill släppa in? Hur kommer då sammarbetet se ut om både MP och C hamnar i ett sammarbete? Det trots att de kritiserar varandra för att vara dåliga på miljöarbetet. Att släppa in FP skulle skapa stora problem för Socialdemokraterna då mycket av FPs politik faktiskt går i stick och stäv med S och MP. Skolpolitiken skulle inte må bra av att låta FP styra frågorna ytterligare i fyra år till. Särskilt inte då FPs skolpolitik inte riktigt fungerat till fullo under de 7 år som man har styrt och inte först på senaste året verkar ha kommit dit hän att det fungerar något. Försvarspolitiken är anskrämlig då det gäller medlemskap med NATO som driver FP mer än vad det driver S och MP. En sista fråga som verkligen går i motsats mot MP i alla fall är Kärnkraftsfrågan. Skulle MP verkligen vilja sitta i en regering med ett godkännande av kärnkraften? Nej absolut inte, detta är ett  av de stora kärnfrågorna i MPs politik. Alltså man vill verka för att avskaffa kärnkraften och inte fortsätta med den. Här kan alltså inte S bjuda in MP och FP i ett sammarbete. Då måste FP backa för att MP skulle göra det vore som att skjuta sig själv i foten. Det är otänkbart.

Att övertala Centern och KD däremot att lämna kärnkraftsfrågan skulle nog vara enklare. Centern har 4% enligt den senaste Sifomätningen, samma sak gäller i princip KD. 8,1% skulle vara tillräckligt smidigt om också MP och S styrde. Skulle man också tänka sig öppna dörren för V så skulle man stå sig ordentligt med 56,6% och då skulle SD inte ha en chans att agera på samma sätt. Enligt Juni mätningen så har MP 11%, S 31%, V 6,7%. Skulle C och KD godkänna att samregera med MP, S och V så skulle regeringen få en bra utgångspunkt för fyra år framåt. Centern verkar precis som KD sakna en stabil grundideologi. Något som därför inte skulle försvåra arbetet för Löfven alls. Att godkänna ett utförsäljningstak för att lugna Vänstern borde heller inte vara så svårt. Dock så kanske man inte reformerar utförsäljnings regelverket i ett hastverk. Centern har faktiskt väljare som fortfarande är emot kärnkraften och då skulle det säkert inte vara så svårt att påverka Centerns ledning att överge sitt nytänk och gå tillbaka till det gamla.

Ett sammarbete med FP som ligger på runt 6% då man kan få 8,1% istället tror jag inte är särskilt lockande för Löfven. Så Centern och KD kan mycket väl bli framtidens sammarbetspartners för en ny regering tillsammans med MP och V för Socialdemokraterna.

Hajfenssoppa med en bitter eftersmak


De som har ätit det säger att det knappt smakar någonting.

Trots det är hajfenssoppa sedan århundraden en statusmarkör i Kina, där fler än någonsin nu har råd med den exklusiva matvaran.

Men det plågsamma sättet som hajarna jagas på har gjort att handel med hajfena förbjuds på allt fler platser - senast i dag i Kalifornien.

Och även i Kina kan en attitydförändring till den kontroversiella maträtten anas på sina håll.
På menyn på restaurangen Johns Shanghai på Manhattan i New York står det att en portion hajfenssoppa kostar 100 kronor.
Men när Expressen frågar om den är populär säger hovmästaren att de, menyn till trots, inte serverar någon hajfenssoppa längre.
– Det finns ingen i New York som vill ha det längre. I varje fall inte på vår restaurang. De som äter det gör det på stora banketter i så fall, säger han.
Även om det är sant eller inte, enligt miljöorganisationer är det här svaret som en del kinesiska restauranger ger som standard, så är hajfenssoppa kontroversiellt. Flera organisationer har i åratal påpekat den grymma död som hajarna utsätts för i samband med fisket. Fenorna skärs av på de levande hajarna, som sedan släpps ner i havet igen - där de antingen långsamt drunknar eller förblöder.
– Det gör ont och är grymt, det är ett fruktansvärt djurplågeri. Dessutom är det ett enormt slöseri att döda ett djur enbart för fenan, men det är fenorna som är värda mycket pengar, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).
Enligt olika uppskattningar slaktas 73 miljoner hajar årligen på det här sättet. Något som också har lett till att förekomsten av vissa hajarter har minskat drastiskt.
Men att äta hajfenssoppa är en djupt rotad tradition i det kinesiska samhället. I århundraden har de rika serverat det vid högtidliga tillfällen.
Judy Ki är talesperson för Asian Pacific American Ocean Alliance, en organisation som kämpar för hajarna. Hon berättar för Los Angeles Times att när hon växte upp i Hongkong så serverades det alltid rykande hajfenssoppor vid bröllop, födelsedagar och när familjen hade speciella gäster.

I dag ser hon på hajfenssoppa ur ett historiskt perspektiv.
– Förr i tiden när det var en fysisk bedrift för en fiskare att fånga en haj så ansågs det vara den ultimata symbolen för manlighet.
– Men det är inte rätt att slakta stora mängder hajar för en skål soppa som är uppäten på fem minuter, säger hon.
I takt med att Kinas befolkning har blivit allt rikare de senaste decennierna har efterfrågan på hajfena skjutit i höjden. I dag har fler kineser än någonsin råd att unna sig delikatessen. Något som också gör hajfenshandeln till en blomstrande industri.
Navet för handeln är Hongkong där hajfenor skeppas över hela världen. De senaste åren har handlarna i Hongkong dock märkt av en nedgång. Förra året sjönk handeln med hela 50 procent och nu anklagar hajfensindustrin miljöorganisationer i väst för att ligga bakom en antikinesisk kampanj, skriver South China Morning Post.
– Nedgången beror till största del på de gröna gruppernas kampanjer... De beskyller oss alltid för att skära av fenor och dumpa kropparna i havet. Men det stämmer inte, det är snedvriden information, säger Ho Siu-chai, ordförande för hajfenehandlarnas handelsorganisation, till tidningen.

För miljöorganisationernas kamp har fått både flera regeringar och EU att författa lagar som ska göra det svårare att fiska haj på ett oetiskt sätt. Att hajfenefiske även är en fråga för EU beror på att en stor del av de hajfenor som säljs i Hongkong kommer från spanska och portugisiska fiskefartyg. Enligt organisationen Shark Trust är 27 procent av de hajfenor som säljs i Hongkong fiskade av europeiska företag, skriver BBC.
Redan 2003 blev hajfensfiske förbjudet för EU-länder, men en rad kryphål har gjort att det kunnat ske ändå. Först nu i juni i år skärptes lagen. Enligt ett uttalande från EU:s ministerråd har hajfenefisket gjort att hajbeståndet har minskat drastiskt. Därför ska undantagstillstånden, som främst delats ut till Spanien och Portugal nu dras in, skriver BBC.
– Det som vi fått igenom är att fenorna måste vara kvar på djuret. De får vikas in, men de får inte skäras bort. Det de har gjort tidigare är att de har låtsats att de inte har kastat bort djuren, nu blir det svårare att luras.
– Det vore ännu bättre med ett handelsförbud, men det får vi inte majoritet för, det här är ändå ett steg på rätt väg även om det fortfarande är ett otroligt slöseri att döda ett djur bara för fenan, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).
Även i USA är den grymma fiskemetoden förbjuden. Men flera amerikanska delstater har gått ännu längre. Från och med den första juli i år är det förbjudet att både sälja och inneha hajfena i Kalifornien. Tidigare har liknande förbud införts i Hawaii, Washington, Oregon, Illinois, Maryland och Delaware. Och i fler stater, som i New York, är det på gång, skriver Los Angeles Times.

Även kinesiska myndigheter har uppmärksammat problemet. För ett tag sedan gick Kinas ledning ut med att hajfenor ska ha försvunnit helt från menyn vid offentliga tillställningar inom tre år.
Men enligt miljöorganisationerna räcker det inte bara med förbud. Det viktigaste är att få till en attitydförändring bland kineser både på hemmaplan och utomlands. Under 2006 drog därför Wild Aid i gång en kampanj i USA där kända kineser som Jackie Chan och Ang Lee upplyste om det oetiska i att äta hajfena, skriver New York Times.
– Folk säger att det inte går att förändra Kina, men jag skulle vilja påstå att inget samhälle i människans historia har förändrats så mycket som Kina gör i dag, säger organisationens vd Peter Knights till tidningen.
För i Kina kan en attitydförändring i varje fall anas på sina håll. I höstas gjorde den flerfaldiga OS-medaljören i simhoppning, Guo Jingjing, ett tydligt ställningstagande när hon gifte sig med sonen till en känd affärsman i Hongkong. Bröllopet var välbevakat i kinesiska medier. China Daily skrev att det varade i flera dagar och ägde rum i flera olika städer. Men också att det trots sin storslagenhet inte serverades någon hajfenssoppa till gästerna.

Men Carl Schlyter (MP) tror att en förändring i Kina kommer att ta lång tid.
– Kineserna har börjat hantera djurskyddsfrågor en aning, men det här är någonting som rika människor äter, det finns en stor efterfrågan och mycket pengar, så det kommer dröja innan det minskar. Därför är det viktigt att europeiska företag inte bidrar till handeln, säger han.
Tillbaka på Kinakrogen i New York menar även hovmästaren att en attitydförändring är på gång, i varje fall bland kineser utanför Kina.
– Yngre kineser förstår inte vitsen med hajfenssoppa. Varför ska man äta något som är så dyrt när det ändå inte smakar någonting?

Jonathan Ekström - Expressen

Här anser jag att man faktiskt borde i Sverige och EU totalförbjuda hajslakt. Pecis lika hårda regler borde finnas även för valfångst, sälslakt och andra otrevligheter. Alla djur förtjänar en human behandling och bra liv.  - Mikael Zetterström, MP

Vad händer Reinfeldt?

Moderaterna vill tydligt visa sitt avståndstagande mot Sverigedemokraterna vilket jag anser är bra. Men sedan är det ju givetvis en fråga om regeringen verkligen kommer att hålla detta eller om det bara är ett politiskt utspel.

En annan detalj som nu regeringen har lovat att slopa, är arbetslösavgiften för fackligt anslutna. Detta ska ske nästa år, något som jag kan bara se som ett försök till att rädda sitt sjunkande skepp. Eller har man insett att man gjort fel och försöker släta över detta?

Vad håller ni på med egentligen Reinfeldt?
Visa fler inlägg