Ekologiskt är visst ett klokt val

För en tid sedan under en stor festlighet fick jag möta en man som tvivlade på allt vad ekologiskt hette. Han sade till mig att bara det sunda förnuftet säger att det är omöjligt att hålla koll på ekologiskt och hur det sköts. Jag kan inte hålla med honom om detta. Då kanske jag är något korkad då eftersom jag inte håller med? Nej faktiskt inte. Man känner nämligen smaken så mycket mer när man tuggar på en ekologisk banan. Frukten är mycket godare och känns mer friskare om man äter en ekologisk frukt än en vanlig.

Att sädeskorn mixas ihop med konventionellt är skrämmande. Det ska faktiskt anmälas till de som har ansvaret. Men det är inte orsaken till sluta äta ekologisk mat bara för att några fuskar. Pengarna som man betalar (inte många kronor mer) går också till dem som inte fuskar. Med andra ord så hjälper vi dem som vill verkligen satsa på ekologisk produktion. Därför så spelar det en mycket stor roll. Dessutom kan jag också påpeka att man gör ett mycket klokt val om man köper ekologisk mat. Främst ur den synpunkten att ekologiskt inte är lika besprutat som konventionell producerad mat. Köttet som är kravmärkt innebär också att korna får gå ute och äta riktig bra kvalitativ mat. Det är inte lika stor garanti för de djur där bönderna inte har samma krav på sig.

Det spelar ingen roll om det fuskas ibland i den ekologiska produktionen, jag tror det ändå är ett fåtal som gör det. När det gäller fusk så kan man alltid hitta det lite var stans. Tror aldrig man riktigt kan bli av med fusket oavsett vad det gäller. Den som tror något annat har nog missat hur verkligheten är. Men ekologiskt gör fortfarande en stor skillnad eftersom att maten är mycket mindre besprutad än den övriga. Dessutom om man köper krav produkter så har dessa mycket starka förpliktelser för att ens få bära krav märket. För den som vill läsa mer om Krav får gärna gå in på deras hemsida. www.krav.se och läsa mer.

Denna äldre man får gärna tro att allting med ekologiskt är skitdåligt. Men det får i alla fall inte mig att tvivla på att jag gör ett bra och klokt val.