Kaplans avgång

Jag vill föra fram några tankar jag har kring Kaplans avgång. För det första vill jag poängtera att jag inte försöker skydda personer, jag menar att gör man fel så ska man också stå för det och ta koncekvenserna av sitt handlande. Men man har sett liknande situationer både då det gällde Mona Sahlin och andra, som fått avgå för smärre fadäser genom åren.

Jag hade givetvis inte förväntat mig att Mehmet Kaplan skulle tvingas avgå och att mediernas fruktansvärda drev skulle leda till detta. För Expressens reportrar var inte särskilt nådiga i sin kritik mot både Löfvén och Kaplan själv. De var inte ute efter att få reda på vad som hade inträffat, de var ute efter Kaplans huvud på ett fat.

Han precis som Åsa Romson har varit föremål för förföljelse och det ser man tydligt i media. SVD och Expressen både medier som har förflutet till liberala politiska koppling tidigare men som i dag hävdar att man är liberalt oberoende eller obundna. Precis som att Aftonbladet är obundet socialistiskt knuten.

Man får inte glömma av att media är partiska hur mycket de än bedyrar motsatsen, för visst blir en artikel färgad av skribenten som skriver orden, allt bygger på hur man placerar orden och hur man skriver eller betonar det som har inträffat. Det räcker med det så är saken klar.

Nu till mina tankar: Jag har träffat Kaplan vid ett flertal tillfällen och uppskattar den glade miljöpartisten mycket. Hela hans personliga liv har han varit en person som tagit avstånd mot extrema åsikter både då det gäller nazism och rasism.

Det får stå givetvis upp till var och en om man tycker om Mehmet eller inte. Men att kasta ut sig en mängd smörja kring honom utan att han får möjlighet att bemöta alla anklagelser anser jag är lågt. Det är samma sak när det gäller angrepp på politiska partier, till exempel krossade rutor eller förtal mot politiska ledare och parti.

Tänk om det hade varit du själv som får stå där och anklagats för olika saker inför media. Hur hade du upplevt det? Det går inte att säga: "Nu är jag inte politiskt aktiv eller sitter inte i regeringen." Kritik kan alla få i olika storlekar och alla kan drabbas någon gång. Det är en sak om någon gör något fruktansvärt hemskt som tillexempel slagit någon med järnrör eller sparkat på någon som låg på marken och bad om hjälp. Men i det här fallet handlar det inte om något sådant utan snarare en middag och några enkla uttalanden som kanske inte var så lämpliga. Vi alla kan säga fel och vi kan alla drabbas av att vi går på en fest utan att veta exakt vilka som kommer på den.

Eller menar vi att vi tycker att politiker ska ha riktigt stenkoll medan vi andra slipper det? Är inte Sverige ett jämställt land där alla ska dömmas lika? Då tycker jag att vi alla i sådana fall borde ta ansvar för festerna som vi åker på och för att slippa stämplas så bör vi inte åka alls. Vi borde därför fråga alla tusentals gäster vad de står för och om någon är terrorist, vi borde ju vara extra försiktiga för vi kan ju alla hamna i tidningen...

Någon skrev på Facebook att man hoppas MP hamnar under riksdagsspärren för detta som inträffade. Att Mijöpartisterna borde skämmas, att vi alla borde ta vårt ansvar för detta som har inträffat. Hur man får ihop partiet med en persons misstag har jag svårt att få ihop. Någon frågade ett par politiker vad som kommer att hända med partiet efter detta och svaret blev:

"Jag tror inte att det behöver ha så stor negativ inverkan för partiet i stort. Däremot tappar vi en skicklig politiker", säger Per Inge Lindén. Stina Bergström är inne på samma linje:
"Det är lite tidigt att säga, men jag bedömer nog inte att partiet ska påverkas nämnvärt. Det blir en tuff uppgift för Per Bolund, som åtminstone tillfälligt får ta över Mehmets ansvarsområden, bostadspolitiken är ju väldigt viktig just nu. Sen är vi inom partiet förstås chockade och sorgsna."

Partiet är givetvis skakat av det som inträffat och många kanske till och med tar medias ord som sanning. Men man måste komma ihåg att Media alltid har en synvinkel och verkligheten kan se något annorlunda ut. Så man bör ta allt som skrivs med en nypa salt.

Det var givetvis ohållbart att Kaplan fortsatte i riksdagen. Men det var också på grund av den häxjakt som media drev mot honom för att sälja tidningar och lösnummer. Vissa tidningar har faktiskt kopplingar än idag till olika politiska element. Det får aldrig glömmas bort.

Media har grävt fram händelser som skedde långt före han blev minister, jag tycker personligen att ingen ska dömmas för gamla olyckor utan dömmas för det man gör just för stunden. Men media har en egen agenda och den visades nu mot just Kaplan.

Samma sak gäller att varje gång Mona Sahlin vill gå ut i media så drar man nästan alltid upp Toblerone affären. Men hur många pratar om Littorinaffären eller andra liknande situationer?

Jag tror inte heller att MP kommer att vika ned sig eller lämna regeringen, det skulle skada både Sverige, partiet och möjligheten att kunna påverka i många frågor. Man skulle dessutom ses som ett opålitligt parti som faktiskt är svagt eftersom man inte kan stå pall när vinden och stormen blåser omkring dem. Därför så kommer Per Bolund även om han är tillfällig tillförordnad Kaplans post att sköta detta jobb bra. Jag tror också att denna post som Kaplan hade kommer att fördelas på liknande sätt, bostadsfrågor kommer fortfarande att gå till MP medan kanske it frågor kommer att fortsätta läggas under Damberg.

Skulle Socialdemokraterna ta ifrån MP denna post (Bostadminsiterposten) tror jag inte MP kommer att godkänna detta inte utan att det kommer bli stormigt. Så jag är ändå trygg med att Per Bolund får ansvaret, det är en bra person som också tar ansvar. Men att hävda att Mehmet Kaplan inte tar ansvar eller har inte gjort sitt jobb anser jag är en lögn i en del av ett drev mot honom. Jag anser att det är faktiskt bättre att låta utredningen göras så att man klart kan förstå vad som har inträffat.


Faktum är att vi inte vet eller känner till alla detaljer och ska vi då döma det som har inträffat genom medias bild? Känns som om man dömer någon ur en annans eller åklagares synvinkel och därmed ger inte den anklagade chansen att berätta sin version av det hela. Är det ett sådant Sverige som vi vill ha? Finns det någon av dem som gastar efter Kaplans huvud som egentligen har djupare motiv? Jag har tyvärr en känsla av att kritiken mot Kaplan också grundas på mer än bara på hans felsteg som han begått för ett antal år sedan. För visst är det underligt att media gräver upp händelser från 2009 (då han inte var minister) lagom till det som inträffade förra året och samtidigt presentera det så att han tvingas avgå?