Tänkvärda ord

Före valet gick Miljöpartiet de gröna ut med följande bild:
Foto: Mikael Zetterström
 
Visst kan man se det som att man förändrar samhället idag genom att sitta i regering. Men frågan är på vilket sätt man förändrar samhället och hur mycket.
 
Själv hade jag nog varit mycket hårdare i den kompromisslösa andan det vill säga att det faktiskt hade varit bättre att göra precis som Vänsterpartiet och stått utanför regeringssamarbete i alla fall när partiet endast hade runt 6%.
 
Hade partiet haft 10 eller 12 så hade Miljöpartiet de gröna absolut haft större möjligheter att kunna få igenom flera av sina frågor. Ändå väljer Miljöpartiet de gröna att ingå i ett samarbete och acceptera det faktum att man måste kompromissa bort de viktigaste frågorna. Istället fick partiet just de genomslag som de hade ändå kunnat fått om de inte hade ingått i ett regeringssamarbete med S utan precis som Vänsterpartiet. Samtidigt hade dessutom inte trycket hamnat på Miljöpartiet och dessutom risken att kanske bara få 4% till nästa riksdagsval.
 
Att de viktigaste frågorna redan var avklarade i förhandlingen kände givetvis Miljöpartiet de grönas ledning om långt före medlemmarna visste något. De frågor som de fick igenom var alltså frågor som egentligen inte betydde något för Socialdemokraterna. Med andra ord vi fick ta emot brödsmulorna men brödet plockades bort. Vilka stora frågor egentligen fick Miljöpartiet de gröna igenom?
 
Stängningen av Kärnkraftverk är den största vinsten tack vare Lise Nordin och de som jobbade med frågan.
I alla fall är det just den frågan som alla kommer att komma ihåg inför nästa val.
Kolbiten kommer att plockas upp 2018 fast då som ett hån från motståndarsidan.
 
Partiets stora målsättning inför valet 2014 var egentligen att få sitta i regering. Man menade att det är lättare att få igenom sin politik då. Visst kan det stämma, problemet är att om man är så litet så kan man heller inte räkna med att få igenom stora viktiga frågor. De tyngsta frågorna som man inte fick igenom var till exempel Bromma flygplats, flyktingfrågan och Kolbrytningen. 
 
Värdlandsavtalet satte man sig själv i en sits då man valde att förhandla istället för att säga att detta är vi emot.
Miljöpartiet de gröna som värnar om alliansfrihet och fred borde aldrig suttit vid förhandlingsbordet. Varför skulle vi sitta där då frågan handlar om att ett krigförande land kan få rätt att använda svenskt område som landnings och förrådsplats? Att vi gynnar då krig och NATO?
 
Det enda parti som ställde sig på tvären var Vänsterpartiet som hade insikt och förstånd. Samma sak gällde det avveklingen av kolbrytningen. Vänsterpartiet var mer ett Miljöparti i dessa frågor än var själva Miljöpartiet de gröna var.
 
Kanske hade varit bättre att inte ingå i en regering där man vet på förhand att det blir svårt att föra sin egna politik? Jag är mer av den åsikten som nedanstående bild visar:
Design: Mikael Zetterström
 
Jag tror nog att Miljöpartiet kämpar också för miljön, men man kompremissar i vissa frågor där det inte bör vara möjligt att kompromissa.
 
Jag vill inte kritisera riksdagsgruppen, eller kasta skit på de politiker som har slitit hårt i riksdagen. Jag tror att alla menar väl. Men ibland bör man inte sätta sig i en roddbåt tillsammans med med någon som man vet inte riktigt vill åt samma håll. Visst är det bra med kompromisser och ibland tvingas man till kompromisser, men hur är det egentligen vilka frågor släppte Socialdemokraterna när de fick igenom sin utförsäljning av kolbrytningen i Tyskland? Ville Miljöpartiets ledning verkligen vara med i förhandlingen kring värdlandsavtalet eller tvingades man in i det också?
 
Hur viktigt är egentligen Sveriges självtändighet och oberoende andra allianser med andra länder egentligen?
Om Miljöpartiet med eget intresse gick in i förhandlingen kring värdlandsavtalet varför har inte partiet då gått ut och stolt berättat om värdlandsavtalet för medlemmarna? Eller skäms man över de avtal man har gjort? 
 
Jag har då inte fått ett papper hemskickat till mig i alla fall där det klart och tydligt står på vilket sätt värdlandsavtalet ska öka freden och minska trycket. 
 
Så  fort värdlandsavtalet röstades igenom (utan att svenska folket fick säga sitt) så genomfördes en av de större NATO övningarna i Sveriges närhet vilket i sin tur bidrog till att Ryssland trappade upp med en ännu större övning. 
 
Detta är inte vägen till fred, det är snarare vägen till ökade spänningar och krig.