Dags att införa norskt boende

 
Funderade länge på hur Sverige ska lösa problemet med bostäder. Ett sådant förslag som kom upp i mina tankar är just det norska systemet med Hybelboende för studenter. Det som man ibland kan kalla korridorboende. Fast ändå skiljer sig Hybelboende från att bo längs med en korridor. Hybel består i regel av ett rum i en villa där den boende får inkvartera sig. Vem som helst kan bygga om en källare för att därefter agera hyresvärd för inneboende. Fördelen med detta skulle vara att flera tusen studenter då skulle kunna få tak över huvudet till ett bra pris men måste givetvis dela kök och toalett med andra. Själv bodde jag så i Trondheim under den tiden jag bodde där. Hyran låg på cirka 2000 kronor kronor i månaden. Under kortare perioder som till exempel då man läste på universitet eller liknande så var detta en bra lösning och jag hade sällan problem med några grannar. Här borde man kanske tänka lite extra i regeringen.

Sverige borde kunna införa ett sådant system vilket skulle minska trycket på bostäder något. Fastighetsägaren i Norge behöver dessutom inte redovisa någon form av förändring i sin fastighet. Det viktigaste för hyresvärden är att man ser till att spisen är rätt installerad, att kyl och frys fungerar och att tvättmaskinen också är fullt fungerande. Fastighetsägaren borde kunna använda ROT och här borde kanske regeringen också höja rotavdraget från 30 till 60% åtminstone.

Det som är viktigt också är att hyblarna ska ha en egen in-och utgång. Att det finns fungerade brandsläckare och att det finns brandvarnare.

Vissa kan till och med se till att hyblarna är möblerade och kanske också har tillgång till tv. Vilket alltså skulle öka intresset för studenten i sådana fall.

Mitt förslag är därför att införa norskt boende i Sverige för att få bukt med bostadskrisen.