Tidningen skriver följande kring uppfinningen: "Shenzhen Hashi Future Parking Equipment har utvecklat en lösning som kan liknas vid en jättelik buss som placeras på benen av en bockkran, och sedan antingen på räls eller med vanliga hjul och autopilot rullar fram längs de igenproppade infartslederna. Enligt konstruktörerna blir kostnaden för att anlägga en sådan busslinje en tiondel av vad det kostar att bygga tunnelbana. Enligt planerna ska superkondensatorer på bussen laddas med solenergi vid hållplatserna varefter bussen kör till nästa hållplats med eldrift. En buss rymmer 1400 passagerare som kliver in genom sidodörrar från perronger på flera meters höjd över marken. Skulle en olycka inträffa kan passagerarna evakueras med uppblåsbara ramper liknande de system som utvecklats för flyget."

Enligt expressen framkastas ytterligare nya rön kring bussen "Hela världen har imponerats av bussen som kör över fordon i Kina. Men är allt bara en bluff? Flera medier i Kina rapporterar att bygget är undermåligt och att allt bara är en bluff för att locka till sig investerare. Den första Transit Elevated Bus som ska revolutionera kollektivtrafiken i Kina har premiärvisats. Spårvagnen kör helt enkelt över de vanliga fordonen. Förra veckan gjordes det första riktiga testet i kinesiska Qinhuangdao. Varje exemplar av den kombinerade bussen och spårvagnen har kapacitet för 1 200 passagerare. Enligt ingenjören Bai Zhiming, som ingår i TEB-projektet, kan TEB komma ut i trafiken om cirka ett år. Däremot hävdar media att myndigheterna i Qinhuangdao inte ens visste om att testet genomfördes - trots att statlig media släppte filmer på invigningen."

 

Hur vida bussen existerar eller inte kan man säkert diskutera. Enligt media 24 gick man ut och förmedlade budskapet om att bussen visst existerar men att den visades upp på en mindre yta och färre bilar. Det är inte orealistiskt att anta att bussen kan existera men samtidigt finns det säkert andra företag som vill tona ned nyheten om den.

 

Nyheter24 skriver följande: "En brasklapp är att det var ett otroligt litet test med endast ett fåtal bilar som den fick färdas över på en ytterst kontrollerad 300 meter lång bana, skriver Shanghaiist. Även om det kanske inte säger jättemycket om framtiden för den här futuristiska bussen – mer än att den faktiskt finns och ser awesome ut."

 

Videon och artikeln kan man läsa mer här om bussen. Dessutom ser man på videon att folk står runt omkring den och att bilar kan köra under den. http://nyheter24.se/nyheter/trender/856192-smarta-bussen-stoppa-koer-byggts-kina

 

 

Källor: Aftonbladet.se

www.nyteknik.se

www.nyheter24.se

 

Se video på Youtube