Förbud mot fyrverkerier

Foto: Vi i villa

Jag personligen är varken för eller emot fyrverkerier. Skador är en orsak till att man borde försöka begränsa dessa fyrverkerier. Jag anser som person att det inte är fel däremot med fyrverkerier då man firar både nyår och andra högtider. Det är en del av vår tradition. Fyrverkerier har funnits sedan mycket lång tid tillbaka i Kina (604 före kristus). Det kom till Europa under 1400-talet och har använts i stora delar av världen sedan urminnes tider. Att förbjuda fyrverkerier skulle vara samma sak som att förbjuda julgranen eller ta bort tomteblossen. Jag menar då inte att jämföra då det gäller skaderisken ur mer en symbolisk aspekt.
 
Värdet med nyår är faktiskt att få lov till att titta på raketernas vackra färger och glädjas åt att det är gott nytt år. Annars blir nyår som vilken annan dag som helst. Risken med ett förbud skulle alltså bli att nyåret inte blir lika roligt att fira och att många istället dricker än mer alkohol och bråkar istället.

Det som talar för ett förbud däremot är att skadorna är många och att även bränderna ökar. Det är därför som jag anser att kommunerna ska skjuta raketer och smällare på en avsedd plats och att raketförsäljningen till privatpersoner förbjuds.

En politiker skrev nyligen följande angående ett förbud mot fyrverkerier: "Det går bara att spekulera om vilka effekter ett fyrverkeristopp hade kunnat ge på årets nyårsfirande." Denna politiker är i sin tur stor motståndare till fyrverkerier så han är inte för dem.

Enligt en undersökning som gjordes 2014 klargjordes det att endast 4 av tio ville få bort fyrverkerierna. Alltså enligt undersökningen så var det inte ens hälften som ville ha ett förbud. Flera undersökningar har gjorts, både i Sverige och i andra länder, där man studerat mätbara utsläpp som kan härledas till fyrverkerier. I en studie som gjordes vid millennieskiftet i Stockholm, kunde en kraftig ökning av flera ämnen noteras vid och strax efter att en stor mängd fyrverkerier skjutits upp, men redan efter ett dygn var de allra flesta värden tillbaka på normala nivåer. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Fyrverkeri). (http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1688879&fileOId=1765455)

Idag finns samtidigt också miljövänligare alternativ som faktiskt inte släpper ut lika stora mängder av farliga ämnen i naturen. Många motståndare menar idag att fyrverkerier skrämmer djuren i städerna. Inte minst hundar och katter. Diskussionen om vilda djur bör vi inte lägga fokus på eftersom dessa inte lever i städerna utan söker sig dit för att söka efter mat. Om ett förbud ska genomföras för att vilda djur finns i städerna bör man nog tänka på hur man kan se till att djuren inte söker sig till städerna istället. Vilda djur i städer är inte något särskilt bra särskilt inte då städernas miljöer alltid bidrar till stress för dessa. Då bör nog kommunerna försöka motverka att vilda djur söker sig till storstäder eftersom större djur kan vålla stora samhällsproblem och trafikstörningar.

Däremot ska man lägga fokus på tama djur så som katter och hundar. De sistnämnda djuren kan man träna på en brukshundsklubb att inte vara lika rädd för skott. Man kan också välja att lämna bort djuret under den värsta perioden. Bästa lösningen är däremot att Sverige producerar bättre, miljövänligare och mindre farligare alternativ till de befintliga. På så vis kan man hålla koll på vad det är som finns på den svenska marknaden. Olyckor så som bränder kanske ökar under nyår men återigen så måste man därför låta kommunerna sköta uppskjutningen av fyrverkerier. Ett rent förbud mot fyrverkerier kan i sin tur inte leda till förbättringar. Risken är att något parti längre fram avskaffar lagen och att man börjar skjuta raketer i alla fall. Det räcker i sin tur också med att folk handlar raketer utomlands och tar med sig dessa hem då de ändå handlat sprit och öl. Även om de svenska butikerna slutar med att sälja fyrverkerier så kommer folk ändå att hitta lösningar på att få tag på dessa. Så ett förbud kan bara lösa situationen tillfälligt.

Bästa lösningen är att börja leta efter bättre lösningar, lägga pengar på att forska fram nya raketer och fyrverkerier som stör mindre. Det finns faktiskt redan idag sådana alternativ. En ytterligare lösning är att helt förbjuda uppskjutning av fyrverkerier på platser där människor bor och istället avse platser där man skjuter upp raketerna. Då kan kommunen dessutom dela ut gratis raketer som skjuts upp på platsen under uppsikt av räddningstjänst. Att man begränsar användandet men samtidigt gör det till en trevlig tillställning är enligt min uppfattning en bättre lösning. Visst finns det dem som anser att man borde förbjuda fyrverkerier och särskilt är det de som har en hund vilket upplever problemet i sin närhet.

Det finns också artiklar som många delar idag som tyvärr inte riktigt är korrekta. Det har framkommit att till exempel bilder på hundar som fått förstörda ögon, öron och ansikten på grund av fyrverkerier som har delats på facebook och sociala medier. Som sedan har visat sig vara manipulerade för att skapa opinion. Därför bör man vara källkritisk. Jag säger inte att man ska slå bort bilderna men man ska vara källkritisk till vad som delas. Det finns faktiskt också flera bilder som visar på hur djuren far illa vid köttproduktion och annat. Många av bilderna kan också vara manipulerade. Det är lätt att tro och kritisera, men man bör vara försiktig och vara för snabb till att döma.

Jag förespråkar inte fyrverkerier, men jag menar att vi ska vara försiktiga och ta reda på saker i större utsträckning. Läsa på och grunda våra beslut på fakta. Vi kan givetvis ha en åsikt, det ska vi ha. Men eftersom fyrverkerier finns och har funnits under en mycket längre tid borde också djuren i det vilda ha vant sig vid dessa oljud.

För att vara riktigt ärlig så tror jag stressen hos de vilda djuren mer kommer då de blir jagade av hundar vid jakt eftersom detta förekommer under en mycket längre tid än fyrverkerier.

Visst förekommer det vilda djur i städer men det är inte deras naturliga miljö. Djur ska vara ute i skogar och på fält långt ifrån städernas betong hus.

Tar en kommun ansvar för att skjuta upp fyrverkerier vid tolvslaget och kanske under en halvtimme så bör man kunna begränsa skador, och problem för övrigt. Det finns smällare som inte låter särskilt mycket och istället för att dra alla fyrverkerier över en kam borde man titta på vilka som borde passa bäst vid firandet. Kan man göra detta så innebär det att djuren kanske ändå kan må bra och att man ändå får uppleva ett trevligt nyårs firande.

När det gäller slutligen skador så bekräftar det än en gång att kommunen ska ansvara för uppskjutning. Att uppskjutning sker på vissa specifika platser och att man håller stenkoll på vem som skjuter upp dem.

Sedan måste också djurägare ta sitt ansvar för att djuren inte mår dåligt man kan inte kräva att samhället gör det. Det är faktiskt hundägaren, kattägaren som själv valt att köpa ett djur och då måste man också se till att djuret har det bra. Oljud kommer alltid att finnas i städer eftersom det är en plats där många bor. Därför kan man inte kräva att alla andra ska följa någon eller några. Man måste själv anpassa sig till samhället för det finns många höga ljud som orsakar problem för djuren.

Nu säger jag inte att hundägare och djurägare ska skylla sig själva. Men jag menar att alla måste ta sitt ansvar för att djuren ska ha det bra. Ett förbud är att tänka kortsiktigt eftersom fyrverkerier om någon vill hålla på med detta ändå kommer att fortsätta med det. De som tycker om att plåga och ställa till med oreda fortsätter och tycker det är fortfarande lika roligt även om man inför ett förbud. Det enda som det går ut över är dem som försöker följa lagar och regler. Ingen förståndig person vill medvetet skada någon annan.

Det är här viktigt med information till våra ungdomar, se till att begränsa försäljningen så att kommunerna håller i detta och se till att djuren anpassas till statslivet. Jag tror också att man kan utveckla raketer till mindre störande för allmänheten och skjuts dessa upp på platser som är längre bort från tätbebyggt område så kan man ändå fira in nyåret genom fyrverkerier.

Tack för ordet.