Skräpuppsamlare till havs.

Uppfinnaren Boyan Slat är bara 20 år gammal, men har redan idéer som kan komma att förändra världen vi lever i till det bättre.

The Ocean Cleanup, ett snillrikt projekt som fått otroligt mycket stöd sedan idén lanserades, har som mål att rensa haven på de miljontals ton plastavfall som just nu driver omkring.

Strömmarna i världens hav gör det svårt att rensa upp de enorma mängder skräp som flyter omkring, men Boyan har kommit fram till en lösning som gör problemet med strömmarna till en fördel. Han utnyttjar och låter strömmarna göra jobbet – vilket ger haven möjlighet att med tiden rensa sig själva från skräp.

Tanken är att placera ut långa, flytande insamlare som rensar havsytan från skräp, men som varken stör strömmar eller havets levande varelser. De kan i lugn och ro passera under ytan.

Man uppskattar att en 10 mil lång insamlare på 10 års tid kan rensa bort 42% av de sopor som driver runt i Stilla Havet. Det här motsvarar 70.320.000 kg plastavfall.

Nu görs ett första test av systemet, när en 2 kilometer lång insamlare installeras utanför Japans kust. Hur spännande är inte detta?
 
Det känns sorgligt att vi tagit så dålig hand om våra hav att en sån här uppfinning ens behövs. Det borde vara en självklarhet att man inte dumpar skräp, vare sig i naturen eller i våra hav.

Hur som helst så är det en fantastisk idé och jag är full av beundran över Boyan Slat, som trots sina blott 20 levnadsår redan visat mer framåtanda än många av världens politiker tillsammans. Det är sånt som i slutändan förändrar världen.