Udda solteknik

Foto: solarimpulse.com
 
Natten mot måndag landade planet Solar Impulse på John F Kennedy Airport.

Det var slutet på den första flygningen över USA på enbart solkraft.

– Jag tror att om tio år så kommer vi att se frukten av den här typen av teknologi som förändrar världen, säger USA:s energiminister Enerst Moniz vid en presskonferens.

Den 3 maj lyfte piloten André Borschberg sitt plan HB-SIA – eller Solar Impulse – från San Fransiscos flygplats.

I fem etapper, med en hastighet av 70 kilometer i timmen, turades han och kollegan Bertrand Piccard om att styra planet genom den första soldrivna flygningen över USA.

Efter stopp i Phoenix, Dallas, S:t Louis och Washington DC landade Borschberg den 8 juli klockan 04:45 i på JFK i New York.

Trots att vingen fått sig en skada, som gjorde att en planerad förbiflygning över Frihetsgudinnan ställdes in, var det aldrig någon fara för vare sig plan eller pilot BBC.

Planet har en vingbredd på 63 meter, lika stort som en Airbus A340, men väger bara 1,6 ton – jämfört med jetplnets 370 ton.

Det drivs av nära 12 000 solceller som täcker vingarna.

– Jag tror att om tio år så kommer vi att se frukten av den här typen av teknologi som förändrar världen, sade USA:s energiminister Enerst Moniz vid en presskonferens när planet togs emot vid stoppet i Washington DC.

Att uppmärksamma politiker på miljövänliga drivmedel var just anledningen till varför piloterna André Borschberg och Bertrand Piccard, båda från Schweiz, tog initiativet till att flyga över USA.

Resan var ett rekord för längsta sträcka i ett soldrivet flygplan. Tidigare innehade HB-SIA redan rekordet för första soldrivna flyg mellan två länder.

Nästa steg är att bygga ett tvåsitsigt plan och flyga det runt världen 2015, skriver BBC.

Av Mats Bax
Expressen