Världens första elväg är invigd i Sverige

Här är den – världens första elväg för lastbilar på allmän väg. Eva Lindberg från Socialdemokraterna är mycket nöjd med projektet. "Jag är så otroligt stolt över att vi lyckats." Säger hon till Expressen.

 Foto: Pontus Lundahl/TT Nyhetsbyrån

Vägsträckan invigdes den 23 juni 2016. Den är 22 kilometer lång och ligger på E16 mellan Kungsgården och Sandviken i riktning mot Gävle. (http://www.expressen.se/nyheter/varldens-forsta-elvag-ar-invigd-i-sverige/)

Enligt Region Gävleborg kapar elvägstransporter 80-90 procent av de fossila utsläppen.

"Det här innebär stora utvecklingsmöjligheter för hela länet, många andra länder är intresserade och kommer hit och tittar. Nu intar vi faktiskt en ledande position i klimat- och miljöarbetet." Sade Lindberg i en intervju under förra året.

Foto: Pontus Lundahl/TT Nyhetsbyrån

 

Staten har bidragit med 75 miljoner kronor till projektet, och övriga aktörer med 40 miljoner kronor.

Elvägen bygger på en spårvagnsteknik som har funnits i 120 år men det är första gången den testas för lastbilar på allmän väg.

Syftet med sträckan är att under två års tid prova hur anläggningen fungerar i vanlig trafik under olika väderförhållanden.

"Framför allt är det en enorm möjlighet att börja ställa om också den tunga trafiken. Vi har definitivt inte råd att inte skapa de lösningar som ställer om transportsektorn, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S). 

Anna Johansson var den som invigde vägen för trafik under året. 

 Foto: Pontus Lundahl/TT nyhetbyrån

 

Källa: Expressen.se