Dags att förändra CSN systemet

Många elever tvingas hoppa av sin utbildning främst på grund av att de inte får sommarjobb eller möjlighet att försörja sig under sommarlovet. Är detta något som är rätt? Knappast.

Personligen har jag drabbats av detta vid flera tillfällen. Jag har inte hoppat av men tvingats till att ta en sommarkurs istället för att njuta av semester och ledighet.

Nu tvingades jag avbryta min utbildning på grund av att jag inte fick tag i försörjningsmedel under sommaren. Har jag inga vänner, föräldrar eller andra bekanta som kan låna eller hjälpa till med min försörjning så står jag där. Inte några bidrag är inte att tänka på.

Tror Sverige behöver se över systemet då det gäller skolan och CSN system. Det är dags att se till att ungdomar som läser på skola får ekonomiskt stöd mellan utbildningsperioderna. Alternativet är annars att skolan inte stänger för sommaren utan fortsätter att utbilda även under den period som den skulle ha stängt. Det finns många företag som är aktiva året om och då vore det konstigt om elever ska ta ledigt bara för att lärarna tar ut sin semester.

Särskilt då det handlar om vuxna elever som har möjlighet att jobba. Personligen så anser jag och fler med mig att utbildning är en förmån som stärker din kompetens och gör det enklare att få tag på ett arbete så att vi kan betala skatt och försörja oss. Det finns inget fusk eller någon lathet i att genomföra eller utbilda sig. Den som inte har läst på skola och tror att detta är på grund av lathet som eleverna läser på skola måste tänka om. Har många gånger suttit och genomfört prov som varit enormt svåra. Det är därför en skymf mot ett system att mena att utbildningar inte behövs, att dessutom trycka ned elever så att de hamnar långt ned i hierarkin bara för att de vill utvecklas är för mig en gåta.

Dagens system är till för dem som arbetar, men världen har förändrats. Företag behöver personal som är kunnig. Utbildning ger den kunskapen. Under utbildningen hittar många elever sig själva, de mognar och utvecklas. Utan utbildning så kommer ingen någonstans.

Därför bör myndigheter, stat och kommun kunna ge ekonomiskt bistånd till elever som läser på skola oavsett vilken ålder de har. Alternativet som jag nämnde tidigare är att utbildningen inte upphör tillfälligt på grund av sommarlov utan fortsätter. Kanske genom LIA? (Lärande i Arbete) eller att en sommarvikarie kan anställas och på så vis också bidra till att fler kommer ut på arbetsmarknaden.

Det är dags att se över skolsystemet så att fler kan rusta sig för att ta ett arbete som arbetsgivarna erbjuder.

Andra åtgärder som jag anser man bör fundera på är att som stat erbjuda möjligheter att ta körkort för dem som inte har haft möjlighet rent ekonomiskt att ta det. Då arbetsgivare kräver att arbetstagaren ska ha körkort bör detta också från arbetsförmedlingen och statens intressen också finnas för att få fler ut i arbete. Det är svårt att ta körkort om du inte har arbete och det är svårt att ta arbete om du inte har körkort.

Särskilt om du måste ta ett arbete som ligger på annan ort och pendla. Fortfarande så fungerar kollektivtrafiken si och så. Det har blivit bättre men då arbetsgivaren fortfarande kräver körkort hos arbetstagaren borde Arbetsförmedlingen och staten hjälpa de arbetslösa. Det i sin tur leder till att fler kommer att kunna ta jobb och därmed också betala skatt.

Arbetslösa vill inget hellre än att arbeta, studerande vill också komma ut i arbetslivet. Det är ytterst få som snyltar och vill snylta på systemet. Därför borde det vara dags att staten hjälper dem att få ökade möjligheter.