Bekämpa inte bilarna utan bränslet

Lise Nordin (MP) på besök vid en miljöstation för bränsle, expressen.se
 
Enligt nytt förslag från MP och inte minst Grön Ungdom så ska mindre bilar köra omkring i storstäderna, vacker tanke men problemet är inte bilarna utan bränslet. Börjar man förbjuda bilar särskilt för dem som befinner sig på landet så innebär det i sin tur urholkning av den frihet som många behöver för att ta sig till arbete och hem. Många bilar i storstäderna är egentligen inte det stora problemet utan det är faktiskt så att de som bor och verkar i storstäderna hellre tar tunnelbanan, åker kollektivt och cyklar än att sätta sig i bilen. Med andra ord ytterligare ett slag i luften av MP. Fick dessutom kritik för att jag inte längre var medlem i Miljöpartiet där en som faktiskt sitter i regeringen och är politiskt aktiv från Miljöpartiet menar att det är de som inte delar partiets vision som är orsaken till att partiet ligger under riksdagsspärren. Jag har stor respekt för olika människors synsätt men detta var ändå löjligt.
 

Orsaken till att någon lämnar ett parti kan vara många. Däremot ska inte skuld läggas på dem som väljer att stiga åt sidan utan egentligen på dem som styr ett parti och kommer med sina förslag för framtiden. Med andra ord så är det faktiskt inte avhopparnas fel att det går dåligt, utan snarare partiet som inte lyssnar på sina medlemmar.

Miljöpartiet har insett nu inför kongressen i Linköping att de måste bli duktigare på att lyssna och ta till sig av kritiken, något som Gustav Fridollin själv var inne på i en kommentar till media. Hade bara denna person som kastat sig på mig lyssnat istället på Fridolins kommentar så hade han inte behövt yttra sig mot mig från början. Jag hoppade av främst för att partiet inte längre följde mina värderingar inom miljöområdet. Känner jag att jag inte vill vara en del av partiet då så har jag all rätt att lämna partiet utan att beskyllas för både det ena och det andra.

Miljöpartiet de gröna har tappat mycket av det gröna främst i sitt samarbete med S. Detta är många som menar och jag står inte ensam i dessa åsikter. Men nu så uppmanas partiet internt att stå upp för de "NYA gröna värderingarna" och kämpa sida vid sida utan interna stridigheter. Jag anser givetvis att onödiga strider är något som man bör undvika men man måste inte strida för frågor som man själv inte delar. Det verkar som om politiker i Miljöpartiet nu uppmanas att bli stöpta i samma form utan egna åsikter något som jag direkt vänder mig emot. Tidigare fanns det en stor frihet att ha olika åsikter men det får man inte längre ha i Miljöpartiet. Tur att jag lämnade det i tid.

Partiet har givetvis gjort mycket bra för miljön men man får inte glömma av det som man inte har gjort. Varför? Jo för att om man struntar i det som inte är gjort, hur kan man då göra det bättre nästa gång? Det handlar om att lära sig utav sina misstag, göra om och göra rätt. Kan man göra det och samtidigt vara ärlig mot sina egna genom att berätta att dessa frågor fick vi inte igenom, då ökar också respekten för partiet och väljare känner sig inte lurade.

Varför får MP så dåligt i opinionsmätningarna? Enkelt, MP har mörkat mycket som har inträffat och det har lett till större skandaler än vad som hade behövt inträffa. Hade partiet varit mer rustad för ett regeringssamarbete och väntat tålmodigt på att få ökade opinionssiffror så hade också partiet haft mer att vinna på ett sådant samarbete. Istället som man nu gör ingår i ett samarbete med dåliga siffror och sedan inte erkänner då partiet inte får igenom sina förslag utan säger att så är vår politik nu. Det blir som om MP nu vänder kappan efter vinden bara för att S kräver det. Något som skadar partiet mer än gör nytta.

MP visste vilken situation de satte sig i då de ingick i samarbete med S. De visste att de inte kunde få igenom sina frågor, men någon ärlighet till sina egna visades aldrig. Man ansåg att sitta i regering och ses som regeringsdugliga var viktigare än miljöfrågorna. Något som de först nu insett var felaktigt och försöker nu återta rollen som miljöparti, en roll som centern har övertagit.

När det gäller bilar i städerna, alltfler i storstäderna åker kollektivt. Att då bekämpa de få som fortfarande kör bil på gatorna visar sig vara lika dumdristigt som att kämpa för att båttransporter ska ta över flygets position. Båtar släpper nämligen ut mycket mer föroreningar än flyget.

Därför är mitt tips till de gröna, bekämpa inte bilar och flyg, bekämpa bränslet som dessa farkoster använder sig av. Gör det miljövänligt att flyga, gör det miljövänligt att ta sig från punkt a - ö och ge er inte på dem som behöver bilen eller flyget.

Turism är en viktig näring börjar man bekämpa flyget och bilen då tappar man jobb, något som i sin tur leder till sämre ekonomi. Börja istället med att skapa förutsättningar för att fler bilar och flygplan använder sig av miljöbränsle för flyga vill många fortfarande göra då de är ute på semester.