Insekter riskerar att dö ut

 
Under flera nya studier visar det sig att insekter drabbas hårt av bland annat miljöförstöringen dessutom uppmanas nu svenska folket av kockar och andra forskare att vi ska äta insekter.

Det är en ny fluga som troligtvis kommer att försvinna då vi inser att vi faktsikt påverkar miljön negativt. För om studier visar att insekter sakta försvinner i vår värld hur rätt blir det då om vi uppmanas att äta dessa till lunch? Tar dessa kockar och forskare hänsyn till miljön då? Jag har svårt att tro detta.

Enligt forskare som har gjort studien verkar det som om hela vårt ekologiska system kommer att kollapsa på grund av att insekterna försvinner. Alla insekter har ett syfte, de pollinerar växter och är mat till fåglar. Djuren luckrar jorden och tar hand om det skräp som världen förser dem med. Insekter har en mycket viktig funktion i vår natur. Att vi då ska äta insekter något som människor i andra länder gör har jag svårt att förstå. Hur många insekter måste då inte vi alla vräka i oss för att bli mätta? Personligen skulle jag aldrig stoppa en syrsa eller insekt i munnen annat än om det absolut var tvunget och mitt liv hängde på en skör tråd.

Många miljötänkare menar att insekter är bättre än boskap på bete särskilt då det handlar om koldioxidutsläpp. Men stopp ett tag, vad händer om alla insekter dör ut? Hur många växter klarar sig utan insekternas hjälp att pollinera? Om växterna inte pollineras vad händer då med växterna? Kommer de också då inte att dö ut? Det är ju då som koldioxidutsläppen ökar i sin tur.

För tänk efter lite, varför är det så att vi har så mycket utsläpp på koldioxid egentligen? Faktum är att vi uppföder korna och nötkreaturen helt fel. Dessa djur är gjorda för att vandra omkring i skogarna och äta mat från buskar och annat. Det är vi människor som har placerat dem på åkrar och ängar. Hade boskapen själva fått bestämma så hade detta inte varit något för dem. Boskapen, främst kor har inte alls samma struktur på sina magar som vi människor. De har med andra ord inte kroppen för att äta gräs men gör det ändå eftersom vi tvingar dem till det. Hade vi låtit boskapen äta rätt från början så hade vi inte sett så mycket av koldioxidutsläppen som vi i dag oroar oss för. Lantbruket har också krymt  kraftigt genom årens lopp och idag så är knappt 1% lantbrukare. Däremot är det så att lantbrukarna äger fler kor och boskap än vad man gjorde tidigare. Rent statistiskt så har ändå antalet boskap minskat. Frågan är vad vi egentligen ska äta för något. Jag kan hålla med om att vi måste ta ansvar för hur mycket vi äter och vad vi äter men detta är något som vi som individer ska bestämma över; inte någon annan. Det många inte har förstått är att även om du eller jag är vegetarianer eller inte så behövs det gödsel på åkrarna för att vi ska få vår mat. En tomat eller ett fruktträd behöver också gödsel för att producera mat till oss, sedan kanske detta är inte lika mycket som maten till boskap men ändå. Jag har ändå svårt att tro att insekter är lösningen på våra problem.
 
Fakta är att det är vi som har skapat problemet med ökade koldioxidutsläpp. Inte minst då vi har bilar som vräker ut sig gifter i naturen och mycket annat. Det är vårt konsumtionssamhälle som har skapat problemen och den girighet som frodas av den. Det är en livstil som vi har vilket bidrar till att vi faktiskt förstör vår planet. Vi människor är väldigt duktiga på att utrota både det ena och det andra från vår planet, är det nu insekternas tur nu? Jag anser för min egen del att det är helt fel att tvinga folk vad de ska äta. Det ska vi själva som människor som ska ansvara för den detaljen. Ingen ska tvinga någon till något.
 
Jag har varit under flera år motståndare till att tvinga människor att bli vegetarianer. Stat och kommun samt politiker kan däremot lyfta fram fördelarna till att äta rätt och miljövänligt, men handen på hjärtat, är det inte det som livsmedelsverket och föreningar samt hälsocoacher är till för? Ska verkligen politiker tvinga oss vanliga att leva så som de vill? Har de en bättre kunskap än någon annan om våra egna kroppar? Knappast, de är också människor och gör fel. Fakta är att det är vi människor som måste själva få lov att bestämma om vad ska finnas på köksbordet. Så ni som vill äta vegetariska rätter, please be my guest to do so. Jag tänker inte kritisera eller anmärka på vad ni gör hemma.
 
Jag tycker det är rätt att ni väljer vegetariska rätter om ni känner att detta är rätt för er. Lika mycket som jag hoppas att ni som är vegetarianer också ska respektera mina önskningar och beslut om vad jag vill äta.
Det är viktigt att vi inte hånar eller tvingar varandra till att äta det som vi tycker viktigt eller bäst. Vi är människor som faktiskt kan tänka själva och ta ansvar för vad vi äter och inte äter.

För mig så känns det onaturligt att äta insekter men jag tänker inte rata ned på dem som väljer att göra det, go ahead gör som ni vill. Det viktiga är att vi alla ska få lov att äta det vi vill. Det är också därför jag väljer att äta ekologiskt eller kravmärkt. Frågan däremot som jag vill ställa är: Finns det ekologiska spindlar eller insekter som inte har någon gång drabbats av kemiska bekämpningsmedel?

Ärligt så undrar jag om vi ska påskynda processen att utrota insekterna från vår världs yta bara för att några kockar och företag anser att detta är en delikatess? Att andra människor i andra länder väljer att göra det är något som kan ha med att göra att de inte hittar så mycket annan mat. Ska vi då verkligen också och äta av insekterna då? Hur påverkar inte detta egentligen miljön?
 
Tolka inte detta som någon form att kritik mot alla dem som väljer att smaka på en syrsa eller två, givetvis är det något som ni själva beslutar över. Men snälla kockar, uppmuntra oss inte till att utrota insekter de behövs faktiskt i vår natur oavsett varifrån de kommer ifrån. Med andra ord, styr inte över våra matvanor bara för att ni tycker om insekter behöver det inte innebära att vi andra gör det också.
 
Tack för ordet.