Alkohol och övergrepp

Foto: Svt.se
 
Det var idag som jag läste en liten intressant krönika i en dagstidning. Skibenten skrev följande:
"Ge ingen komplimang till en kvinna som du inte skulle ha kunnat ge till en man. Rör inte vid en kvinna på ett sätt som du inte skulle valt att röra vid en man. Tro inte att du vet någonting om sexismen kvinnor utsätts för när du själv är en man. Har du inte fått ett uttryckligt ja ska du räkna det som ett nej."

De flesta övergrepp som tyvärr inträffar sker på en fest där personen som trakaserar är onykter. Enligt en undersökning som gjordes vid Expressen nyligen så konstaterade tidningen: "Krogen är en av de platser där det är vanligast att kvinnor utsätts för sexuella övergrepp." Det är tragiskt men ett faktum. Utifrån denna artikel så kan jag bara konstatera att skribentens ord egentligen bara fungerar då männen är nyktra och klartänkta. Då alkohol kommer in i bilden tror jag inte många är så klartänkta att de anammar skribentens råd.
 
Jag tänker inte prata bort eller skylla på något men jag tror ändå vi måste inse fakta, om de flesta sexuella övergreppen inträffar på en pub eller på ett discotek. Är det då inte spriten eller alkoholen en av de ingridienserna som ställer till det?

Då handlar det om att män ska vara observanta på vad de gör och hur mycket de dricker. Män brukar dricka mycket mer än en kvinna av olika orsaker. Ja jag delar skribentens ord till fullo att vi ska alla tänka på vad vi gör eller hur vi agerar. Oavsett om vi är man eller kvinna. Tyvärr verkar det som om männen är nervösa då det gäller att träffa tjejer, antingen detta eller så försöker de verka mer matcho än vad de behöver vara. Jag tror att kommunikationen är det stora problemet. Vi kommunicerar olika och det i sin tur leder till att grabbarna kanske tar det där extra glaset på krogen då de i själva verket borde ha låtit bli. Problemet är att vi män kanske agerar utan att tänka oss för och det leder till bekymmer. Inte bara för oss utan för alla runt omkring oss. Det blir inte bättre om vi dessutom blandar alkohol i mixen. Däremot om alkohol är en del av problemet då lär knapast männen tänka på de fina råd som skribentetn ovan plockat fram. Nej jag skyller inte ifrån mig, jag söker förklaringar. Det går bara inte att rycka på axlarna och säga ja vi ska tänka på det och sedan lämna det därhän. Särskilt inte om du verkligen vill minska trakasserier och våldtäkterna.
 
Tyvärr är det så att spriten fungerar olika på olika personer och fakta är att männen faktiskt vågar släppa lös lite mer då det gäller att röra vid personer. En kille nöp mig i häcken då jag var på en fest en gång. Han förföljde mig och sade att han var intresserad av mig. Ja jag har blivit antastad av en kille som var berusad så jag vet vad jag pratar om. Däremot tror jag inte att personen som förföljde mig på discoteket hade gjort detta om han hade varit nykter. 

Kvinnorna kan skrika sig hesa och försöka överösta ljudet från stereon eller skratten utan att någon bryr sig. Det är tragiskt och fruktansvärt. Det krävs något mer radikalt för att minska dessa övergrepp.
 
Jag har själv varit med om ytterst få fester, egentligen bara två tre stycken under mina 40 år. Den första var då jag gick i grundskolan och där jag blev anklagad för att ha stulit godis av en annan elev. Jag hade aldrig rört vid det och var helt oskyldig men skickades hem på grund av detta. Mina föräldrar stod upp för mig och det hela redde ut sig. Efter det så sade jag till mig själv att aldrig mer skulle jag besöka en fest. Så blev det inte riktigt. Den andra gången som jag besökte en fest var i Trondheim där jag bodde där jag antastades av en kille som var onykter. Den sista gången jag var på en fest var då jag slutade mitt arbete i Borås. Sedan bara för något år sedan var jag med om ett bröllop där jag som inhyrd fotograf fick delta. Då inträffade ingenting negativt utan allt blev fantastiskt trevligt. All heder till dem som arrangerade tillställningen.
 
Men jag tänker tillbaka till det som inträffade i Borås då jag bodde där och företaget som jag var anställd vid.
Jag hade sagt upp mig på grund av mobbning men tvingades ändå med på festen av min chef som ansåg att jag borde vara med i alla fall. Detta var en julfest och vinterns kalla ansikte lyste in genom fönstren på övervåningen där vi befann oss. Jag valde att inte dricka särskilt mycket; jag hade en orsak till detta, jag har lätt för att svimma.
 
Mitt i sorlet gick jag ned till undervåningen för att köpa en öl till en god vän. Jag misstänker att han var för påverkad för att orka gå ned själv. Det var också då jag träffade en ung kvinna som jobbade på puben. Hon var på väg upp och jag öppnade dörren för henne. I samma stund vände hon sig om mot mig och sade: "Du verkar vara en förståndig kille, kunde du be dina vänner att dämpa sig lite. Många på nedervåningen klagar över ljudnivån." Jag svarade att jag skulle säga till och hon tackade hjärtligt för att jag ställde upp.
 
Jag vandrade fram till bordet där min kompis satt och ställde hans öl på bordet och gick sedan fram till chefen. Jag förmedlade budskapet, vad kvinnan hade sagt och chefen sade då till de övriga att dämpa sig lite. Därefter slog jag ned på min plats och kvinnan kom åter upp och tackade mig för att jag varit så vänlig. Det var då som en av mina arbetskamrater sade till mig då kvinnan försvunnit att hon var nog förtjust i mig. Han sade att han såg detta i hennes ögon. Först blev jag en smula smickrad men sedan tänkte jag efter. Kvinnan visade inga sådana signaler utefter vad jag kunde se. Jag insåg att min kamrat var väldigt påverkad av alkohol.
 
Det var nu som det slog mig, tänk om jag hade varit mer påverkad än vad jag var, tänk om jag hade gått fram till kvinnan och gjort något som jag inte borde. Jag gladdes faktiskt över att jag lät bli. Jag var inte sådan och tänkte inte heller bli någon sådan man heller.

I efterhand så inser jag att trakasering mot andra sker oftast då vi har druckit för mycket, att alkoholen släpper alla hämningar och ökar riskerna för att vi agerar på ett sätt som vi inte borde. Ja, vi män har ett problem. Våra hormoner i kroppen som vi normalt medan vi är nyktra kan hålla tillbaka släpps lös då vi fått lite för mycket i oss. Men det är inte alla som kan hålla tillbaka dem, inte ens då de är nyktra, tyvärr. Det är där ett av många problem ligger. Vad ska vi göra åt detta?

Jag håller med om att vi män borde tänka så som skribenten skriver men problemet är att dessa ord försvinner då alkohol kommer in i bilden. Då festen närmar sig måste vi män givetvis visa oss på vår bästa sida och då tror vi att kvinnorna tycker vi är mer intressanta. Därför tar vi det där extra glaset som vi kanske borde ha låtit bli. Eller kanske är det för att vi är nervösa? Vi är oroliga för att vi inte ska bli uppskattade för vad vi egentligen är? Det finns många orsaker till att vi agerar på olika sätt men dessa förstärks alltid med sprit och alkohol i blodet. Mycket sägs och görs i samband med alkohol. Det finns många sådana exempel.
 
En hockeystjärna gav sig på några fans förra året på grund av att han hade druckit för mycket. Efterverkningarna av hans agerande vissade sig kosta tilliten till honom. Han valde spel i utlandet för att komma bort ifrån allting. Han var djup ångerfull och önskade att han aldrig hade sagt och gjort det han gjorde.
 
 

(Länken från BRÅ stärker min uppfattning om att 7 av 10 män är berusade i samband med brott,i detta fall misshandel. Men det är inte svårt att räkna ut att detta även gäller dem som tafsar eller agerar på kränkande sätt mot kvinnor).
 
Sprit och alkohol gör saker med oss som vi inte hade normalt gjort. Så vad ska vi göra åt situationen?

Mitt tips är att vi alla ska göra allt för att skydda oss, vi måste fråga oss om verkligen platsen eller pubben är perfekt plats att ha en liten fest på. Vi måste också ta reda på information om vem som kommer och om det förekommer mycket alkohol på festen. Det bästa vi kan göra om vi vill vara med på en fest är kanske att inte söka upp det värsta sorlet för att dansa, vi kan vara med på festen men vi behöver inte befinna oss i centrum.

Vi måste förstå att så länge alkohol finns på platsen så finns det allltid risker för att någon bråkar, gör något ofredande, eller gör något otrevligt mot någon annan.
 
Tänk så här: på en bilskola lär eleven sig att alltid ta med riskerna då vi kör. Även om du som person kanske inte är upphovet till en olycka kan du aldrig gardera dig fullt ut att det inte sker en olycka och du blir involverad. Så länge vi umgås med andra människor så kommer alltid det finnas risker. Däremot ska vi inte räkna med att bli antastade eller våldtagna på en fest. Men vi bör ändå räkna med att vi kan bli drabbade av något, lika mycket som om vi också räknar med att vi kan åka ut för en bilolycka eller trafikolycka på vägen till festen. Återigen vi måste inte säga att det kommer att ske något men vi måste ändå vara beredda på att det kan ske. Det handlar absolut inte om vems fel det är men det kan rusta oss att agera på ett bra sätt när händelsen inträffar. Om vi vill minska riskerna för att bli antastade sök dig i sådana fall närmare utgången eller kanske närmare en vakt.

Vi får inte vara för naiva då vi åker på en fest och tro att vi aldrig någonsin kan drabbas av något otrevligt. Alkohol och människor betyder just att hämningar släpps fria. Att vi inte är oss själva då vi träffas. Skribenten som jag citerade tidigare utår från att männen är nyktra och klara i huvudet då hen ger råden. Räkna inte med att så verkligen är fallet. Det bästa skyddet i sådana fall för att inte drabbas av att någon taffsar är kanske inte att vara på just den festen, att skapa sin egna fest eller att skapa en fest bara för tjejer eller killar. Är det du och några vänner som arrangerar en fest, se bara till att det är personer som ni kan lita på vilket kommer på en fest. I skolorna brukar discotek för unga faktiskt delas upp mellan tjejer och killar. Kanske är det något som vi måste införa? Då för att råda bot på problemet. Fast då heter det säkert: "Det är inte lika roligt då."
 
Fakta är att vi inte till 100% kan få bort övergrepp och ofredanden m.m. Den som tror det får nog tyvärr tänka om. För ett tag sedan försökte vi få en nolltollerans till trafikolyckor. Men det har tyvärr inte minskat särskilt mycket. Sedan kan vi däremot ha en nolltollerans mot våldtäkter, trakaseri och trafikolyckor men det i sig innebär inte att vi får bort dem. Vi bör kämpa för att minska alla typer av brott oavsett vad det är.
 
Enligt Brå så omnämns alkohol och brott på följande sätt: "Sammanfattningsvis kan man konstatera att det finns en fortsatt stark koppling mellan brott och alkoholpåverkan, både för den som utsätter någon för brott och för den som utsätts. Särskilt stark är den vid misshandel. Resultaten visar också att det är stora skillnader i förekomsten av alkohol­påverkan mellan män och kvinnor, både som utsatta och som förövare. Brott som begås av och mot män har en starkare koppling till berusning än när kvinnor är inblandade. Före­komsten av berusning har också bäring på de inblandades ålder; när alkohol är inblandat är gärningspersonerna oftare något äldre, och de utsatta något yngre.Studien bekräftar också tidigare forskning som visar att en stor andel av alla misshandels­brott begås på vissa platser och under de tider när berusningsdrickande sker, det vill säga mellan obekanta på natten och på platser dit allmänheten har tillträde."

Artikeln fortsätter: "Resultaten visar på vikten av att förstå vilken betydelse alkohol kan ha i sammanhang då brott begås, och att det bör beaktas när man föreslår förebyggande åtgärder vid bland annat situationell brottsprevention. Kopplingen mellan alkohol och våld har också nyligen uppmärksammats av bland annat Systembolaget. Där betonas vikten av att alkohol konsumeras och serveras på ett ansvarsfullt sätt. En annan viktig aspekt är polisens samverkan med kommuner, krögare och ordningsvakter för att förebygga våldsbrott på allmän plats."

Enligt IOGT-NTO så är: "Machokulturen kombinerat med alkohol som tenderar till att ta fram ett beteende som gör unga män till brottslingar. Festivalarrangörer måste ta större ansvar för att skapa en trygg miljö på deras evenemang."

De som skrev artikeln för IOGT-NTO menar att könsindelade festivaler ger fel signal och ger dem som ofredar medmänniskor en känsla av att de har gjort rätt. Ett annat problem som skribenterna för IOGT-NTO pekar på är att vi tyvärr blundar för det faktum att även män kan bli sexuellt ofredade.

Alkoholen som IOGT-NTO skribenterna pekar ut som en av de främsta orsakerna till ofredande är ytterst vanlig orsak till brottet. De skriver att "vid första ölen blir man pratsam, andra ölen tillför mer självförtroende och detta trappas upp och blir mer och mer odrägligt för varje glas som intas." Något som alltså enligt dem är en bidragande orsak till att de som förtär alkohol på festerna också vågar släppa lös och antasta eller sexuellt ofreda sina offer. Jag delar denna syn på alkoholen och vi bör därför arbeta för att se till att vi får en mer balanserad syn på alkohol och vad den kan göra för skada. Däremot handlar det inte att bli ska bli nykterister.

En tanke jag har är att vi kanske borde se till att införa ett ämne som lär barn och ungdomar i grundskolan hur vi ska vara mot varandra? Kanske vi borde införa skärpta regler för alkohol? Idag får du inte köpa eller handla alkohol förrän vid 20 års ålder. Men många ungdomar får tag i sprit och alkohol ändå. Ett par ungdomar lyckades klä ut sig och vandrade in på ett systembolag i Stockholm. Utan att behöva visa legg så kunde de vandra ut ur systembolaget med flera flaskor sprit. Därför måste allting skärpas till även regler för vem som får köpa alkohol och vem som inte får det.

Det går att ha trevligt utan en mängd alkohol, trevligt kan du även ha direkt efter jobbet också utan att hinka i dig flera flaskor öl eller sprit. Det finns dem som uppskattar puben och discoteket men där kan du inte vara 100% säker och kommer heller aldrig bli det. Orsaken är att alkoholen tyvärr ställer till det. Jag själv går inte knappt på några discotek eller pubbar. Jag har bara negativa bilder från sådana fester.

Tråkigt liv? Nej, inte alls. Tar jag en öl så sätter jag mig men en god vän, slår på en film och poppar lite popcorn. Jag njuter faktiskt. Jag behöver inte det där stojjet och ståhejjet. Jag får bara huvudvärk av det där dunka dunka ljudet och känner obehag. Jag blir alltid nervös över att träffa tjejer som jag inte känner. Jag tycker det är svårt att träffa någon som är av det motsatta könet. Jag vet inte vad jag ska göra och brukar i regel prata fortare och kan inte lugna ned mig. Därför när det är festliga tillfällen som till exempel på nyårsafton så väljer jag att fira  med mina nära och kära. Dricker lite sprutt, spelar brädspel så som orientexpressen, äter gott och kommer fortfarande ihåg vad som hände dagen efter. Jag tror att det finns flera sådana killar i samhället som känner likadant. Fler och fler väljer att skippa alkoholen eftersom det är ett hälsoproblem. Ska företaget ha en fest eller mina klasskamrater ska ut på en pub? Tja jag har blivit bjuden många gånger men valt att skippa det. Jag trivs inte i ett sådant sällskap. Jag vet inte vad jag har där att göra egentligen. Har däremot tagit en öl med en god vän någon gång ibland men då blir det en öl och ingenting mer.
 
Frågan är om inte slutna fester kanske är det bästa? Om du bjuder in till fest kan du faktiskt välja att ha roligt med dem som du kan lita på. Sedan finns det givetvis alltid risker med festerna, särskilt om vi blandar in alkohol. Jag tror att om vi försöker minska alkoholkonsumtionen och agerar respektfullt med varandra så tror jag vi faktiskt kan skapa en bättre samhälle. Tillsammans. Visst vi kan tjata oss blåa i ansiktet om hur män ska agera och vad de ska tänka på. Tror jag har läst ett tiotal artiklar redan. Men jag upplever att det står lika dant i samtliga, inget nytt under solen. Bara tjat om att killarna borde göra dittan och dattan men ingenting som talar vad vi tillsammans kan göra. Inte ett enda ord om hur vi kan förändra samhället för att skapa en tryggare miljö som både kvinna och man.

Många begår brott för att de känner sig otrygga i sig själva. Jag lärde mig detta då jag blev mobbad under hela tre år med misshandel och psykisk mobbning av både tjejer och killar. Jag insåg att alla som deltog hade själva drabbats av personliga problem som de inte riktigt visste hur de skulle ta hand om. Jag blev deras hackkyckling så att de skulle må bättre.

Problemet är att många som läser artiklarna är just de som bryr sig och engagerar i kvinnornas öden. De som däremot inte bryr sig alls väljer att inte läsa artiklarna som är skrivna. Om en man vet om att han gärna trakaserar en kvinna på en fest har han en helt annan människosyn än vi andra. Det spelar ingen roll hur mycket vi tjatar om detta. Personen rycker på sina axlar åt det och menar att kvinnorna är bara dumma feminister.

Jag har läst sådana kommentarer i flera tidningar som vittnar just om detta. Istället för att prata om det tror jag det vore bra om vi kunde genomföra en radikal förändring i vårt samhälle. Inte minst då det gäller modebranschens alla underliga inriktningar. Åtsittande kläder som visar allting, präntar in budskapet till unga tjejer att detta är snyggt och passande. utan en tanke på att de flesta som har skapat reklamen är män. Kanske vore det bäst om kvinnorna fick skapa sitt egna mode? Att männen fick skapa sitt? Fast frågan är om detta ens går att lösa? Många tittar tillbaka på femtiotalet där det var tabu att lägga hand på en kvinna. Det kanske är dit vi ska? Jag har inget sådant problem alls. Kanske även kläderna ska dit också? Det kan vara något för modeskaparna att tänka på.

Vi har levt i ett sexistiskt samhälle där kvinnorna tyvärr blir offer bara för att det under flera generationer varit  männens värld och inte bådas. Jämställdhet, det är det som ska eftersträvas. Men då måste också vi arbeta tillsammans. Vi måste skapa tryggheten genom att bland annat se över vad är det som är grundorsaken till problemet. Ja det kanske är dags att grundskolan inför ett ämne kanske under titeln "Livsåskådning", ett ämne som fanns då jag läste på folkhögskola för bara några år sedan. Under "Livsåskådning" vore det enkelt att föra in hur vi ska se på livet och varandra. Religionskunskap finns ju redan men "Livsåskådning" som fördjupar eleven mer i hur våra tankar och kroppar fungerar. Hur vi reagerar på alkohol, hur vi kan skapa ett bättre samhälle genom hur vi agerar och hur vi lever våra liv. Fortfarande är skribenterna i häxjakt mot männen för att skapa vi mot dem känsla. Drop it please, även män kan bli sexuellt utnyttjade och även barn. Det påpekade även IOGT-NTO också. Så snälla ställ inte grupper mot varandra då hårdnar bara debatten mellan män och kvinnor. Låt oss istället verka tillsammans så att vi kan få bukt med problemen. Det är ju det som vi alla vill eller hur?
 
Alkoholen är ett problem både då det gäller vad vi gör mot varandra men också hur vi agerar i trafiken.
Det finns många sådana exempel som jag har sett. Det finns ungdomar som nästan kör ihjäl gångare och som samtidigt med alkohol i handen skriker flytta på dig! Medan bilen kör i 100 på 60 väg.
 
Jag är övertygad om att alkoholen är orsak till mycket negativa händelser i vårt samhälle. Kanske är det dags att höja granskningarna och kontrollerna vid systembolagen? Att några politiker vill helt släppa vinponopolet helt fritt ser jag med en stor bävan för. Räkna med att fler bli antastade av berusade män. Frihet att dricka sprit och alkohol under ansvar... alla känner inte ansvar. Alla agerar inte som den förståndige. Det måste vi lära oss. 
 
Att förbättra säkerheten på pubar och discotek särskilt då det finns mycket alkohol i omlopp är nog en bra lösning även om den inte är den bästa. Det hade däremot varit bra om vakter och väktare funnits på plats. Att dessa hade rört sig på dansgolvet och varit vaksamma på om något är fel. För en ökad säkerhet då discot drar igång eller då en fest med fler än 50 människor samlas skulle säkert förhindra många fall. Att det funnits en säkerhetsansvarig vid varje större fest som måste agera. Kanske vi måste införa höjda krav på dem som arrangerar större fester och även se till att alla arrangörer kopplar in väktare eller säkerhetsvakter som håller koll. Kanske minska mänden alkohol på en fest för att se till att det inte går över styr. Jag vet det är inte tillräckligt, men någonstans måste vi ju börja. Ja jag vet att det blir ett ramaskri bland ungdomarna då detta kommer på tal. Men jag är övertygad om att många med alkohol i blodet gör saker som de inte borde. Jag är övertygad om att alkoholen är en bidragande orsak till att kvinnorna inte får vara ifred. Är vi alla nyktra och tänker klart så har jag svårt att tro att de flesta väljer att antasta någon.
 
Tack för ordet