Nordea flytt inte regeringens fel utan folkets

Nordea kontor i Finland, Foto: Oneborg/svd.se
 
Många skulle idag kanske mena att det är regeringens fel att Nordea flyttade till Finland. Men jag är inte alls lika övertygad om den saken. Jag får mer känslan av att det handlade om valuta och inte onödiga skatter.

Vad är det som egentligen skiljer sig mellan Danmark, Sverige och Finland? Svaret är enkelt... Valutan.

Finland införde Euro som valuta för ett antal år sedan medan varken Danmark eller Sverige gjorde det. Indirekt så ska man då se flytten av Nordea kontoret som ett svar på att Sverige valt att stå utanför Eurosamarbetet. Många tidningar och politiker komplicerar situationen kanske lite väl mycket. Nej det är inte regeringens fel att Nordea flyttar, det är svenska folkets i sådana fall. Sveriges befolkning valde att stå utanför Euro-unionen och därmed förlorade de kampen om Nordea. Detta bankväsen har nämligen ett plats i just Eurosamarbetet. Finland är en del av detta medan Sverige står precis som Danmark utanför.

Så svaret är enkelt, vi svenskar och då menar jag en stor majoritet av befolkningen ville stå utanför valutaunionen. Det är därför som banken Nordea som tjänar mycket på just detta samarbete väljer att flytta utomlands. Det har inte alls något med onödiga skatter att göra för då hade Swedbank och alla andra bankar valt att flytta i samma veva.

Nordea hör till en av de banker som behöver nära kontakt med Euron. Det är där skon klämmer och svårare behöver det därför inte vara. Det är absolut inte regeringens fel att Nordea flyttar, särskilt inte om staten har hjälpt Nordea vid flera tillfällen. Det handlar om ekonomi, något som alltså Alliansen nu försöker vrida till politiska beslut.

Hur lågt försöker egentligen Alliansen sjunka då det gäller att kasta skit på regeringen? Jag säger följande, jag är inte längre politisk men jag tycker det är lågt att skylla på sina motståndare så fort något inträffar i riket bara för att få sina namn med i tidningen.

Sedan kan man då ställa en fråga till Alliansen, har ni som syfte med detta utspel att berätta för väljarna om att ni vill träda in i Eurosamarbetet så fort ni vinner val? Det trots att merparten av svenska folket är emot detta?

Tack för ordet.